HEMŞİRELİK (İNGİLİZCE)
Kazanılan Yeterlilik Program Süresi Toplam Kredi (AKTS) Öğretim Şekli Yeterliliğin Düzeyi ve Öğrenme Alanı
LİSANS DERECESİ 4 240 ÖRGÜN TYÇ, TYYÇ, EQF-LLL, ISCED (2011):6. Düzey
QF-EHEA:1. Düzey
TYYÇ, ISCED (1997-2013): 72

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: 1216311011
Ders İsmi: Women's Health Nursing Practice
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Laboratuvar Kredi AKTS
0 12 0 6 9
Öğretim Dili: EN
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar:
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. İkbal ÇAVDAR
Dersi Veren(ler): HEMStaff
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Dersin Tanımı:
1215311009 kodlu Kadın Sağlığı Hemşireliği dersi kapsamında edinilen bilgi ve becerileri laboratuvar ve/veya gerçek uygulama ortamında kullanarak yetkinlik kazandırma.
Dersin İçeriği: Bu derste kadın sağlığı hemşireliği dersi kapsamında öğrenilen bilgiler ışığında öğrencilere; yaşam evrelerine göre sağlıklı ve sağlığı bozulmuş kadının ve yenidoğanın fizyolojik, psikososyal, kültürel ve gelişimsel bakım gereksinimlerini karşılamaya yönelik becerileri laboratuvar/ gerçek uygulama ortamında uygulatarak yetkinlik kazandırılır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Hemşirelik süreci doğrultusunda (veri toplama, tanılama, planlama, uygulama ve değerlendirme) gebe bir kadının doğum öncesi, sırası ve sonrası kanıta dayalı bakımını verir.
2) Kadın ile ilgili sağlığı koruma ve geliştirme konularında eğitim ve danışmanlık materyali/ materyalleri geliştirir.
3) Kadın ve yenidoğanla ile ilgili sağlığı koruma ve geliştirme konularında eğitim verir.
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
1) Sağlıklı /hasta kadın/ yenidoğan ve ailesi ile iletişim kurar.
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
1) Sağlıklı /hasta kadının fiziksel ve psiko-sosyal sağlığını değerlendirir.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) - Tanışma ve Ders Programının Tanıtılması - Ders işleyiş sözleşmesinin yapılması - Kadın Sağlığı ile ilgili örnek sivil toplum örgütlerinin tanıtımı: - Kadın Sağlığı ile ilgili Sivil Toplum Örgütleri o Kadın Sağlığı Hemşireliği Derneği o Hemşirelikte Liderlik Derneği o İnovatif Hemşirelik Derneği 1 Taşkın L, Eroğlu K, Terzioğlu F, Vural G, Kutlu Ö. Hemşire ve Ebeler İçin Doğum ve Kadın Sağlığı Uygulama Rehberi. Güncellenmiş 2. Baskı Palme Yayıncılık, 2019, Ankara. 2. Coşkun A,. Hemşire ve Ebelere Yönelik Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi ( 2021), Nobel Tıp, İstanbul. 3. Ricci S S, Essentials of Maternity, Newborn and Women's Health Nursing, LWW, 2020, 5th Edition. 4. Şahin N H, Kadın Sağlığı, Hastalıkları ve Doğum: Bilgiden Uygulamaya (Videolarla Destekli İnteraktif Eğitim Rehberi), 2023, Nobel Tıp Kitabevleri, İstanbul. 5. Yıldız H, Demirci N, Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bakım-Uygulama Rehberi, 2023, Nobel tıp Kitabevleri, İstanbul.
2) Üreme Sisteminin Anatomisi ve Klinik Muayeneye hazırlama Model üzerinde gösterim ve tanımlama, rol play ile uygulama yapılır. Öğrenci laboratuvar saatinde derse gelirken "KSH 1011-1: JİNEKOLOJİK MUAYENEYE HAZIRLAMA " beceri listesini yanında getirir. Uygulamayı bu checklist üzerinden kontrol ederek hazırlanır ve uygulamaya katılır.
3) Gebede Fiziksel Değerlendirme ve Doğum Öncesi Bakım: - Doğum öncesi veri toplama - Leopold manevralarını uygulama - NST uygulama becerisi- video izleme Öğrenci laboratuvar saatinde derse gelirken "KSH-1011-2: LEOPOLD MANEVRALARINI UYGULAMA" ve "KSH-1011-3: DOĞUM ÖNCESİ BAKIM YÖNETİMİ" beceri kontrol listesini yanında getirir. Uygulamaları beceri kontrol listelerinde yer alan adımlar üzerinden yapar.
4) Hastaneye Kabul ve Doğum Öncesi Bakım: - Doğum öncesi danışmanlık ve eğitim - Doğum öncesi bakım yönetimi Öğrenci laboratuvar saatinde derse gelirken "KSH 1011-4: ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ", "KSH 1011-5: DOĞUM ÖNCESİ EGZERSİZ ÖĞRETİMİ" ve "KSH 1011-6: EĞİTİM VERME" beceri listelerini yanında getirir. Doğum öncesi danışmanlık ve eğitim rol play uygulaması sırasında bu beceri listelerinde yer alan basamaklarla eğitim ve danışmanlık verir.
5) Gebelikte Riskli Durumlar : Riskli Gebe Vaka Çalışması Riskli gebeliklerden örnek vakalar üzerinden her grupla farklı konularda rol play yapılır. Rol play yapılırken öğrenci "KSK 1011-3:DOĞUM ÖNCESİ BAKIM YÖNETİMİ" VE "KSH 1011-4: GEBE VE AİLESİ İLE İLETİŞİM" beceri listelerinde yer alan basamakları kullanır.
6) Doğum Eyleminde İzlem: - Doğum eylemi sürecine ilişkin veri toplama - Doğum eyleminde hemşirelik izlemi - Kontraksiyon takibi - Partograf izlemi - Acil Obstetrik Bakım Öğrenci derse gelirken "KSH 1011-7: DOĞUM EYLEMİNDE HEMŞİRELİK İZLEMİ", "KSH 1011-8: KONTRAKSİYON TAKİBİ " ve "PARTOGRAF" beceri listelerini yanında getirir. Rol play ve örnek vakalar kullanılır. Rol play ile takip becerileri geliştirilir. Partograf kullanılarak doğum eylemi izlemi yapılır.
7) Postpartum Dönemde Yenidoğanın Bakım Ve İzlemi: Yenidoğanın doğumhanede ilk bakımı o Vücut ısısı koruma o Hava yolu açıklığını sağlama o İletişimi başlatma o Boy ölçücü o Kilo kontrolü, o Göz Bakımı o Göbek Kordu bakımı Yenidoğanın doğumhanede ilk bakımı bebek maketi üzerinden gösterilir. Öğrenci öncelikle maket üzerinden uygulamayı izler ve sonra kendisi anlatarak uygular.
8) Ara Sınav 1 Taşkın L, Eroğlu K, Terzioğlu F, Vural G, Kutlu Ö. Hemşire ve Ebeler İçin Doğum ve Kadın Sağlığı Uygulama Rehberi. Güncellenmiş 2. Baskı Palme Yayıncılık, 2019, Ankara. 2. Coşkun A,. Hemşire ve Ebelere Yönelik Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi ( 2021), Nobel Tıp, İstanbul. 3. Ricci S S, Essentials of Maternity, Newborn and Women's Health Nursing, LWW, 2020, 5th Edition. 4. Şahin N H, Kadın Sağlığı, Hastalıkları ve Doğum: Bilgiden Uygulamaya (Videolarla Destekli İnteraktif Eğitim Rehberi), 2023, Nobel Tıp Kitabevleri, İstanbul. 5. Yıldız H, Demirci N, Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bakım-Uygulama Rehberi, 2023, Nobel tıp Kitabevleri, İstanbul.
9) Doğum Sonu Bakım/Emzirmenin Başlatılması : - Sezaryen ve vajinal doğumda ten tene teması ve emzirmenin başlatılması - Emzirmenin öğretilmesi - Bebeğin gazının çıkarılması Öğrenci derse gelirken "KSH 1011-9: SEZARYEN DOĞUMDA ERKEN TEN TEMASI VE İLK EMZİRMENİN BAŞLATILMASI ", "KSH 1011-10: : VAJİNAL DOĞUMDA ERKEN TEN TEMASI VE İLK EMZİRMENİN BAŞLATILMASI" ve "KSH 1011-13: EMZİRMENİN ÖĞRETİLMESİ" beceri listelerini hazır bulundurur. Rol play ve vaka örnekleri ile bu beceriler uygulanır ve değerlendirilir.
10) Doğum Sonu Bakım/Kadının Doğum sonu İzlemi: - Doğum sonu bakım yönetimi - Uterus involüsyonu izleme Öğrenci derse gelirken "KSH 1011-11:UTERUS İNVOLÜSYONU" ve "KSH 1011-12: DOĞUM SONRASI BAKIM YÖNETİMİ" beceri kontrol listesi ile derse gelir. Örnek vakalarla rol play yapılır ve beceri listeleri kontrol edilir.
11) Kontraseptif Danışmanlığı : Danışmanlık Oturumu • Kondom Danışmanlığı • RİA Danışmanlığı • Hormonal Kontraseptif Danışmanlığı Öğrenci eğitim materyali olarak "KSH 1011-14: AİLE PLANLAMASI EĞİTİMİ VERME" beceri listesi kullanılır. Örnek vaka ve rol play ile aile planlaması eğitimi verilir.
12) Jinekolojik Hasta Hazırlığı: • Jinekolojik hastadan veri toplama • Perine bakımı • Jinekolojik preoperatif hazırlık ve postoperatif bakım Ders materyali olarak "KADIN SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ VERİ TOPLAMA FORMU" ve "KSH 1011-16: PERİNE BAKIMI" beceri formu kullanılır.
13) Jinekolojik kanserler - Jinekolojik kanserler için risk belirleme Öğrenci bu derste "JİNEKOLOJİK KANSERLER İÇİN RİSK BELİRLEME FORMU" kullanarak jinekolojik kanser riski belirleme uygulaması yapar.
14) Jinekolojik Hasta Hazırlığı: - Kendi kendine vulva muayenesini öğretme - Kendi kendine meme muayenesini öğretme Ders hazırlığı kapsamında öğrenci "KSH 1011-17: KENDİ KENDİNE VULVA MUAYENESİNİ ÖĞRETME" ve "KSH 1011-18: KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİNİ ÖĞRETME" beceri listelerini yanında getirir. Örnek vaka üzerinden öğrenci eğitim ve danışmanlık planlar ve rol play ile uygular.
15) Jinekolojik bakım -Menopoz danışmanlığı Bu ders saatinde klimakterik dönemdeki kadına menopoz süreci hakkında eğitim ve danışmanlık vermek üzere materyal geliştirilir. Rol play yöntemi ile menopozlu bireye eğitim ve danışmanlık verme uygulaması canlandırılır.
16) Final Sınavı 1 Taşkın L, Eroğlu K, Terzioğlu F, Vural G, Kutlu Ö. Hemşire ve Ebeler İçin Doğum ve Kadın Sağlığı Uygulama Rehberi. Güncellenmiş 2. Baskı Palme Yayıncılık, 2019, Ankara. 2. Coşkun A,. Hemşire ve Ebelere Yönelik Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi ( 2021), Nobel Tıp, İstanbul. 3. Ricci S S, Essentials of Maternity, Newborn and Women's Health Nursing, LWW, 2020, 5th Edition. 4. Şahin N H, Kadın Sağlığı, Hastalıkları ve Doğum: Bilgiden Uygulamaya (Videolarla Destekli İnteraktif Eğitim Rehberi), 2023, Nobel Tıp Kitabevleri, İstanbul. 5. Yıldız H, Demirci N, Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bakım-Uygulama Rehberi, 2023, Nobel tıp Kitabevleri, İstanbul.

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1 Taşkın L, Eroğlu K, Terzioğlu F, Vural G, Kutlu Ö. Hemşire ve Ebeler İçin Doğum ve Kadın Sağlığı Uygulama Rehberi. Güncellenmiş 2. Baskı Palme Yayıncılık, 2019, Ankara.
2. Coşkun A,. Hemşire ve Ebelere Yönelik Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi ( 2021), Nobel Tıp, İstanbul.
3. Ricci S S, Essentials of Maternity, Newborn and Women's Health Nursing, LWW, 2020, 5th Edition.
4. Şahin N H, Kadın Sağlığı, Hastalıkları ve Doğum: Bilgiden Uygulamaya (Videolarla Destekli İnteraktif Eğitim Rehberi), 2023, Nobel Tıp Kitabevleri, İstanbul.
5. Yıldız H, Demirci N, Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bakım-Uygulama Rehberi, 2023, Nobel tıp Kitabevleri, İstanbul.
Diğer Kaynaklar: 1 Taşkın L, Eroğlu K, Terzioğlu F, Vural G, Kutlu Ö. Hemşire ve Ebeler İçin Doğum ve Kadın Sağlığı Uygulama Rehberi. Güncellenmiş 2. Baskı Palme Yayıncılık, 2019, Ankara.
2. Coşkun A,. Hemşire ve Ebelere Yönelik Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi ( 2021), Nobel Tıp, İstanbul.
3. Ricci S S, Essentials of Maternity, Newborn and Women's Health Nursing, LWW, 2020, 5th Edition.
4. Şahin N H, Kadın Sağlığı, Hastalıkları ve Doğum: Bilgiden Uygulamaya (Videolarla Destekli İnteraktif Eğitim Rehberi), 2023, Nobel Tıp Kitabevleri, İstanbul.
5. Yıldız H, Demirci N, Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bakım-Uygulama Rehberi, 2023, Nobel tıp Kitabevleri, İstanbul.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

4

5

3

Program Kazanımları
1) Mesleki rol ve sorumluluklarını yerine getirmek için gerekli bilgi ve beceriye sahip olur.
2) Mesleki uygulamaların temelini oluşturan kuram ve modelleri bilir.
3) Birey ve bir mesleğe üye olmanın gerektirdiği kültürel birikime sahip olur.
4) Bireyin, ailenin ve toplumun sağlık bakım gereksinimlerini bütüncül bir yaklaşımla hemşirelik süreci doğrultusunda kanıta dayalı olarak planlar, uygular, değerlendirir ve denetler.
5) Verilen hemşirelik bakımını yönetir ve bakımın kalite ve sonuçlarını değerlendirir.
6) Kişilerarası ilişkilerde kültürlerarası farklılıklar düzeyinde etkili iletişim becerilerini kullanır.
7) İlgili mevzuat kapsamında hemşirelik hizmetlerini ve insan gücünü yönetir, mesleki gelişimlerine katkı sağlar.
8) Hemşirelik uygulamalarında güncel teknolojiyle öğrenme, öğretme ve yönetim süreçlerini yürütür.
9) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
10) Karar verme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanır.
11) Hemşirelik uygulamalarını bireye özgü değer, inanç ve kültürel farklılıkları dikkate alarak mesleki etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir.
12) Sağlıkla ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel bilgiye, yabancı dil yetkinliği ile ulaşır ve mesleki uygulamalarında kullanır ve sağlık üyeleriyle paylaşır.
13) Toplumsal sorumluluk bilinciyle, sağlık ekibi ve diğer disiplinlerle işbirliği içinde ulusal ve uluslararası proje ve etkinliklerde yürütücü, yönetici, eğitimci ve uygulayıcı olarak yer alır.
14) Hemşirelik hizmetlerinde hasta ve çalışan güvenliğine ilişkin önlemleri bilir ve uygular.
15) Profesyonel bilgi, tutum ve davranışlarıyla mesleğini toplumda temsil eder ve meslektaşlarına rol model olur.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Mesleki rol ve sorumluluklarını yerine getirmek için gerekli bilgi ve beceriye sahip olur.
2) Mesleki uygulamaların temelini oluşturan kuram ve modelleri bilir.
3) Birey ve bir mesleğe üye olmanın gerektirdiği kültürel birikime sahip olur.
4) Bireyin, ailenin ve toplumun sağlık bakım gereksinimlerini bütüncül bir yaklaşımla hemşirelik süreci doğrultusunda kanıta dayalı olarak planlar, uygular, değerlendirir ve denetler.
5) Verilen hemşirelik bakımını yönetir ve bakımın kalite ve sonuçlarını değerlendirir.
6) Kişilerarası ilişkilerde kültürlerarası farklılıklar düzeyinde etkili iletişim becerilerini kullanır.
7) İlgili mevzuat kapsamında hemşirelik hizmetlerini ve insan gücünü yönetir, mesleki gelişimlerine katkı sağlar.
8) Hemşirelik uygulamalarında güncel teknolojiyle öğrenme, öğretme ve yönetim süreçlerini yürütür.
9) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
10) Karar verme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanır.
11) Hemşirelik uygulamalarını bireye özgü değer, inanç ve kültürel farklılıkları dikkate alarak mesleki etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir.
12) Sağlıkla ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel bilgiye, yabancı dil yetkinliği ile ulaşır ve mesleki uygulamalarında kullanır ve sağlık üyeleriyle paylaşır.
13) Toplumsal sorumluluk bilinciyle, sağlık ekibi ve diğer disiplinlerle işbirliği içinde ulusal ve uluslararası proje ve etkinliklerde yürütücü, yönetici, eğitimci ve uygulayıcı olarak yer alır.
14) Hemşirelik hizmetlerinde hasta ve çalışan güvenliğine ilişkin önlemleri bilir ve uygular.
15) Profesyonel bilgi, tutum ve davranışlarıyla mesleğini toplumda temsil eder ve meslektaşlarına rol model olur.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Toplam %
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 0
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI %
Toplam %