BESLENME VE DİYETETİK
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: 1210221008
Ders İsmi: Anne ve Çocuk Beslenmesi
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 2 3 3
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. M.Emel ALPHAN
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. Gülen Ecem KALKAN
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Anne ve çocuk beslenmesinin önemini kavramak, gebelikte ve emziklilikte gereksinimleri ve beslenme ilkelerini öğrenmek, ilk bir yaşta beslenmenin ilkelerini ve anne sütünün önemini anlamak, okul öncesi, okul dönemi çocuklarda ve adölesanlarda sağlıklı beslenmenin ilkelerini ve bazı çocuk hastalıklarında beslenme tedavisi planlamayı öğrenmek.

Dersin İçeriği: Gebelikte, emziklilikte, ilk 1 yaşta ve çocukluk döneminde beslenmenin önemini ve toplumdaki bu risk gruplarında dikkat edilmesi gereken beslenme ilkelerini içerir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Gebe ve emzikli bireylerin beslenmeye ilişkin gereksinimlerini açıklar.
2) Zamanında doğmuş ve prematüre bebeklerin beslenmeye ilişkin gereksinimlerini aktarır.
3) Okul öncesi, okul çağı çocuklarda ve adölesanlarda beslenmeye ilişkin gereksinimleri aktarır.
4) Gebe ve emzikli bireylerde gereksinimlere uygun olarak beslenme planı yapar ve uygular.
5) Zamanında doğmuş ve prematüre bebeklerde, çocuklarda ve adölesanlarda gereksinimlere uygun olarak beslenme planı yapar ve uygular.
6) Bazı çocuk hastalıklarında hastalığa ve bireye özgü gereksinimlere uygun olarak beslenme tedavisi planlar ve uygular.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) ANNE ÇOCUK BESLENMESİNİN TÜRKİYE VE DÜNYADAKİ YERİ Ders için hazırlanmış PPT
2) PREKONSEPSİYONEL DÖNEMDE BESLENME Ders için hazırlanmış PPT
3) GEBELİK FİZYOLOJİSİ, GEREKSİNMESİ VE BESLENMESİ Ders için hazırlanmış PPT
4) GEBELİKTE SIK KARŞILAŞILAN SAĞLIK SORUNLARI VE BESLENME YÖNETİMİ Ders için hazırlanmış PPT
5) EMZİKLİLİK FİZYOLOJİSİ, GEREKSİNMESİ VE BESLENMESİ Ders için hazırlanmış PPT
6) YENİDOĞAN BESLENME GEREKSİNİMLERİ VE ANNE SÜTÜ Ders için hazırlanmış PPT
7) BEBEK MAMALARI VE ÖZELLİKLERİ Ders için hazırlanmış PPT
8) Ara Sınav Ders için hazırlanmış PPT
9) 0-1 YAŞ GRUBU ÇOCUKLARIN ENERJİ VE BESİN ÖGESİ İHTİYAÇLARININ BELİRLENMESİ Ders için hazırlanmış PPT
10) TAMAMLAYICI BESLENME Ders için hazırlanmış PPT
11) PREMATÜRE BEBEK BESLENMESİ Ders için hazırlanmış PPT
12) OKUL ÖNCESİ ÇOCUĞUN BESLENMESİ Ders için hazırlanmış PPT
13) OKUL ÇAĞI BESLENMESİ Ders için hazırlanmış PPT
14) ADÖLESAN ÇAĞI BESLENMESİ Ders için hazırlanmış PPT
15) GENEL TEKRAR Ders için hazırlanmış PPT
16) Final Sınavı Ders için hazırlanmış PPT

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1. Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Gülden Köksal, Hülya Gökmen, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara, 2000.
2. Pediatric Nutrition in Practice, Berthold Koletzko, (Ed.). Karger Medical and Scientific Publishers, 2015.
3.Clinical Paediatric Dietetics. Vanessa Shaw, (Ed.), John Wiley & Sons, 2014.
4. Anne sütü ve emzirmede kanıt temelli uygulamalar / ed.: Zeliha Burcu Yurtsal.
2018
5. Bebek beslenmesi ve formülalar / Muazzez Garibağaoğlu
Garibağaoğlu, Muazzez
Diğer Kaynaklar: 4. Anne sütü ve emzirmede kanıt temelli uygulamalar / ed.: Zeliha Burcu Yurtsal.
2018

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

Program Kazanımları
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir.
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır.
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır.
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular.
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer.
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar.
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir.
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. 5
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır.
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. 2
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. 5
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. 5
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. 2
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. 4
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. 5
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir. 3
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. 1
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir. 4

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Alan Çalışması
Akran Değerlendirmesi
Anlatım
Beyin fırtınası /Altı şapka
Bireysel çalışma ve ödevi
Ders
Grup çalışması ve ödevi
Laboratuvar
Okuma
Ödev
Problem Çözme
Proje Hazırlama
Rapor Yazma
Rol oynama

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Gözlem
Bireysel Proje
Sunum
Raporlama
Akran Değerlendirmesi

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışması 12 4 48
Ara Sınavlar 1 2 2
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 80