BESLENME VE DİYETETİK
Kazanılan Yeterlilik Program Süresi Toplam Kredi (AKTS) Öğretim Şekli Yeterliliğin Düzeyi ve Öğrenme Alanı
LİSANS DERECESİ 4 240 ÖRGÜN TYÇ, TYYÇ, EQF-LLL, ISCED (2011):6. Düzey
QF-EHEA:1. Düzey
TYYÇ, ISCED (1997-2013): 72

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: 1210111009
Ders İsmi: Anatomi-I
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Laboratuvar Kredi AKTS
2 0 0 2 4
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar: Yok
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr.Öğr.Üyesi Ayşe Betül DEMİRBAŞ BİLEN
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı; öğrenciye kendi kendine öğrenebilme becerisi kazandırmak ve temel anatomi bilgisi vermektir.
Dersin İçeriği: Dersin kuramsal kapsamı Beslenme ve Diyetetik alanında üç ve dördüncü sınıfta yer alan mesleki derslerin, mesleki uygulamaların ve bu alanı destekleyen bilim dallarının temelini oluşturmaktadır. Ders, kanıta dayalı bilgiye
ulaşılması, araştırma becelerinin kullanılması ile bilimsel araştırma planlanması, alan ve alan dışına ait teorik ve uygulamalı bilginin bütünleştirilmesine katkıda bulunur. Beslenme bakım sürecinin planlanması ve etik ilkeler
çerçevesinde uygulanması için gereken bilgi beceri ve yetkinliklerin kazanılmasına katkı sağlar. Ders yüz-yüze yürütülecektir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Sistematik ve fonksiyonel insan anatomisini bilir
2) Anatomik terminolojiyi tanıyabilir.
3) Duyu organlarını ve işlevlerini tanımlayabilir.
4) Genel sistemlerin anatomik yer ve işlevleri ile klinik bağlantılarını beslenme ve diyetetik uygulamalarına entegre edebilir.
5) Anatomik temel bilgi ve becerileri ile diyetetik uygulamaları arasındaki ilişkiyi kavrayabilir.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Giriş, kemik, eklem ve kas genel bilgisi 1.Temel İnsan Anatomisi, Aktekin M, 2.baskı 2.Gray's Anatomy For Students, Drake RL, 4th ed. Elsevier (kütüphane) 3.Netter's Atlas of Human Anatomy 7th ed. (kütüphane) 4.Acland's Anatomy (kütüphane) 5.Visible Body Human 6.Anatomy Atlas(kütüphane)
2) Üst ekstremite kemikleri ve eklemleri 1. Temel İnsan Anatomisi, Aktekin M, 2.baskı 2.Gray's Anatomy For Students, Drake RL, 4th ed. Elsevier (kütüphane) 3.Netter's Atlas of Human Anatomy 7th ed. (kütüphane) 4.Acland's Anatomy (kütüphane) 5. Visible Body Human 6. Anatomy Atlas (kütüphane)
3) Alt ekstremite kemikleri ve eklemleri 1. Temel İnsan Anatomisi, Aktekin M, 2.baskı 2.Gray's Anatomy For Students, Drake RL, 4th ed. Elsevier (kütüphane) 3.Netter's Atlas of Human Anatomy 7th ed. (kütüphane) 4.Acland's Anatomy (kütüphane) 5. Visible Body Human 6. Anatomy Atlas (kütüphane)
4) Cranium, columna vertebralis, costalar, sternum ve eklemleri 1.Temel İnsan Anatomisi, Aktekin M, 2.baskı 2.Gray's Anatomy For Students, Drake RL, 4th ed. Elsevier (kütüphane) 3.Netter's Atlas of Human Anatomy 7th ed. (kütüphane) 4.Acland's Anatomy (kütüphane) 5.Visible Body Human 6.Anatomy Atlas(kütüphane)
5) Spinal sinirler genel tanım, brachial plexus 1.Temel İnsan Anatomisi, Aktekin M, 2.baskı 2.Gray's Anatomy For Students, Drake RL, 4th ed. Elsevier (kütüphane) 3.Netter's Atlas of Human Anatomy 7th ed. (kütüphane) 4.Acland's Anatomy (kütüphane) 5.Visible Body Human 6.Anatomy Atlas(kütüphane)
6) Yüzeyel sırt ve üst ekstremite kasları, damar ve sinirleri 1.Temel İnsan Anatomisi, Aktekin M, 2.baskı 2.Gray's Anatomy For Students, Drake RL, 4th ed. Elsevier (kütüphane) 3.Netter's Atlas of Human Anatomy 7th ed. (kütüphane) 4.Acland's Anatomy (kütüphane) 5.Visible Body Human 6.Anatomy Atlas(kütüphane)
7) Alt ekstremite kasları, damar ve sinirleri 1.Temel İnsan Anatomisi, Aktekin M, 2.baskı 2.Gray's Anatomy For Students, Drake RL, 4th ed. Elsevier (kütüphane) 3.Netter's Atlas of Human Anatomy 7th ed. (kütüphane) 4.Acland's Anatomy (kütüphane) 5.Visible Body Human 6.Anatomy Atlas(kütüphane)
8) Ara Sınav yok
9) Lumbosacral plexus 1.Temel İnsan Anatomisi, Aktekin M, 2.baskı 2.Gray's Anatomy For Students, Drake RL, 4th ed. Elsevier (kütüphane) 3.Netter's Atlas of Human Anatomy 7th ed. (kütüphane) 4.Acland's Anatomy (kütüphane) 5.Visible Body Human 6.Anatomy Atlas(kütüphane)
10) Karın ön duvarı topografisi, kasları ve fasciaları, inguinal kanal, karın arka duvarı kasları, derin sırt kasları, Intercostal sinirler 1.Temel İnsan Anatomisi, Aktekin M, 2.baskı 2.Gray's Anatomy For Students, Drake RL, 4th ed. Elsevier (kütüphane) 3.Netter's Atlas of Human Anatomy 7th ed. (kütüphane) 4.Acland's Anatomy (kütüphane) 5.Visible Body Human 6.Anatomy Atlas(kütüphane)
11) Boyun kasları, Yüz mimik kasları, çiğneme kasları, yüz damar ve sinirleri, cervical plexus 1.Temel İnsan Anatomisi, Aktekin M, 2.baskı 2.Gray's Anatomy For Students, Drake RL, 4th ed. Elsevier (kütüphane) 3.Netter's Atlas of Human Anatomy 7th ed. (kütüphane) 4.Acland's Anatomy (kütüphane) 5.Visible Body Human 6.Anatomy Atlas(kütüphane)
12) Sindirim sistemi giriş, cavum oris, pharynx, oesophagus, mide 1.Temel İnsan Anatomisi, Aktekin M, 2.baskı 2.Gray's Anatomy For Students, Drake RL, 4th ed. Elsevier (kütüphane) 3.Netter's Atlas of Human Anatomy 7th ed. (kütüphane) 4.Acland's Anatomy (kütüphane) 5.Visible Body Human 6.Anatomy Atlas(kütüphane)
13) Duodenum, jejunum, ileum, kalın bağırsaklar, rektum ve anal kanal 1.Temel İnsan Anatomisi, Aktekin M, 2.baskı 2.Gray's Anatomy For Students, Drake RL, 4th ed. Elsevier (kütüphane) 3.Netter's Atlas of Human Anatomy 7th ed. (kütüphane) 4.Acland's Anatomy (kütüphane) 5.Visible Body Human 6.Anatomy Atlas(kütüphane)
14) Karaciğer, safrakesesi, pancreas, dalak, sindirim sistemi damar ve sinirleri 1.Temel İnsan Anatomisi, Aktekin M, 2.baskı 2.Gray's Anatomy For Students, Drake RL, 4th ed. Elsevier (kütüphane) 3.Netter's Atlas of Human Anatomy 7th ed. (kütüphane) 4.Acland's Anatomy (kütüphane) 5.Visible Body Human 6.Anatomy Atlas(kütüphane)
15) Genel değerlendirme 1.Temel İnsan Anatomisi, Aktekin M, 2.baskı 2.Gray's Anatomy For Students, Drake RL, 4th ed. Elsevier (kütüphane) 3.Netter's Atlas of Human Anatomy 7th ed. (kütüphane) 4.Acland's Anatomy (kütüphane) 5.Visible Body Human 6.Anatomy Atlas(kütüphane)
16) Final Sınavı Yok

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1.Temel İnsan Anatomisi, Aktekin M, 2.baskı 2.Gray's Anatomy For Students, Drake RL, 4th ed. Elsevier (kütüphane) 3.Netter's Atlas of Human Anatomy 7th ed. (kütüphane) 4.Acland's Anatomy (kütüphane) 5.Visible Body Human 6.Anatomy Atlas(kütüphane)
Diğer Kaynaklar: 1.Temel İnsan Anatomisi, Aktekin M, 2.baskı 2.Gray's Anatomy For Students, Drake RL, 4th ed. Elsevier (kütüphane) 3.Netter's Atlas of Human Anatomy 7th ed. (kütüphane) 4.Acland's Anatomy (kütüphane) 5.Visible Body Human 6.Anatomy Atlas(kütüphane)

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

Program Kazanımları
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir.
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır.
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır.
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular.
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer.
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar.
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir.
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. 5
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır. 2
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. 2
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. 3
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. 4
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. 2
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. 4
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. 4
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir. 4
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. 4
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir. 4

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Ders
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı 1 % 40
Quiz 1 % 20
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışması 12 5 60
Küçük Sınavlar 1 2 2
Ara Sınavlar 1 2 2
Final 1 5 5
Toplam İş Yükü 117