Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Toplum Sağlığına Giriş |
1. Ders için hazırlanmış PPT
2. DSÖ verileri
3. T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık
Hizmetleri Genel Md./ T.C. S.B. Sağlık Projesi Genel Md. / Hacettepe Üniversitesi
Beslenme ve Diyetetik Bölümü. Toplumun Beslenmede Bilinçlendirilmesi Saha Personeli
için Toplum Beslenmesi Programı Eğitim Materyali, Ankara, 2002.
4. T.C. Sağlık
Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Obezite Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Dairesi
Başkanlığı. Beslenme Bilgi Serisi. 2006-2012.
5. Baysal A. Beslenme. Hatiboğlu Yayınevi,
Ankara, 2014.
6. T.C. Sağlık Bakanlığı. Türkiye Beslenme Rehberi, Ankara, 2015.
7. Halk
Sağlığı Temel Bilgiler 2012, Epidemiyoloji |
2) |
Sağlık ve Hastalık Kavramları |
1. Ders için hazırlanmış PPT
2. DSÖ verileri
3. T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık
Hizmetleri Genel Md./ T.C. S.B. Sağlık Projesi Genel Md. / Hacettepe Üniversitesi
Beslenme ve Diyetetik Bölümü. Toplumun Beslenmede Bilinçlendirilmesi Saha Personeli
için Toplum Beslenmesi Programı Eğitim Materyali, Ankara, 2002.
4. T.C. Sağlık
Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Obezite Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Dairesi
Başkanlığı. Beslenme Bilgi Serisi. 2006-2012.
5. Baysal A. Beslenme. Hatiboğlu Yayınevi,
Ankara, 2014.
6. T.C. Sağlık Bakanlığı. Türkiye Beslenme Rehberi, Ankara, 2015.
7. Halk
Sağlığı Temel Bilgiler 2012, Epidemiyoloji |
3) |
Halk Sağlığı’nın Tarihçesi |
1. Ders için hazırlanmış PPT
2. DSÖ verileri
3. T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık
Hizmetleri Genel Md./ T.C. S.B. Sağlık Projesi Genel Md. / Hacettepe Üniversitesi
Beslenme ve Diyetetik Bölümü. Toplumun Beslenmede Bilinçlendirilmesi Saha Personeli
için Toplum Beslenmesi Programı Eğitim Materyali, Ankara, 2002.
4. T.C. Sağlık
Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Obezite Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Dairesi
Başkanlığı. Beslenme Bilgi Serisi. 2006-2012.
5. Baysal A. Beslenme. Hatiboğlu Yayınevi,
Ankara, 2014.
6. T.C. Sağlık Bakanlığı. Türkiye Beslenme Rehberi, Ankara, 2015.
7. Halk
Sağlığı Temel Bilgiler 2012, Epidemiyoloji |
4) |
Beslenme Konusunda Sık Başvurulan Kavramlar ve Tanımlar |
1. Ders için hazırlanmış PPT
2. DSÖ verileri
3. T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık
Hizmetleri Genel Md./ T.C. S.B. Sağlık Projesi Genel Md. / Hacettepe Üniversitesi
Beslenme ve Diyetetik Bölümü. Toplumun Beslenmede Bilinçlendirilmesi Saha Personeli
için Toplum Beslenmesi Programı Eğitim Materyali, Ankara, 2002.
4. T.C. Sağlık
Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Obezite Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Dairesi
Başkanlığı. Beslenme Bilgi Serisi. 2006-2012.
5. Baysal A. Beslenme. Hatiboğlu Yayınevi,
Ankara, 2014.
6. T.C. Sağlık Bakanlığı. Türkiye Beslenme Rehberi, Ankara, 2015.
7. Halk
Sağlığı Temel Bilgiler 2012, Epidemiyoloji |
5) |
Dünya’da Sık Görülen Beslenme Sorunları |
1. Ders için hazırlanmış PPT
2. DSÖ verileri
3. T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık
Hizmetleri Genel Md./ T.C. S.B. Sağlık Projesi Genel Md. / Hacettepe Üniversitesi
Beslenme ve Diyetetik Bölümü. Toplumun Beslenmede Bilinçlendirilmesi Saha Personeli
için Toplum Beslenmesi Programı Eğitim Materyali, Ankara, 2002.
4. T.C. Sağlık
Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Obezite Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Dairesi
Başkanlığı. Beslenme Bilgi Serisi. 2006-2012.
5. Baysal A. Beslenme. Hatiboğlu Yayınevi,
Ankara, 2014.
6. T.C. Sağlık Bakanlığı. Türkiye Beslenme Rehberi, Ankara, 2015.
7. Halk
Sağlığı Temel Bilgiler 2012, Epidemiyoloji |
6) |
Epidemiyoloji |
1. Ders için hazırlanmış PPT
2. DSÖ verileri
3. T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık
Hizmetleri Genel Md./ T.C. S.B. Sağlık Projesi Genel Md. / Hacettepe Üniversitesi
Beslenme ve Diyetetik Bölümü. Toplumun Beslenmede Bilinçlendirilmesi Saha Personeli
için Toplum Beslenmesi Programı Eğitim Materyali, Ankara, 2002.
4. T.C. Sağlık
Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Obezite Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Dairesi
Başkanlığı. Beslenme Bilgi Serisi. 2006-2012.
5. Baysal A. Beslenme. Hatiboğlu Yayınevi,
Ankara, 2014.
6. T.C. Sağlık Bakanlığı. Türkiye Beslenme Rehberi, Ankara, 2015.
7. Halk
Sağlığı Temel Bilgiler 2012, Epidemiyoloji |
7) |
Ana-Çocuk Sağlığı |
1. Ders için hazırlanmış PPT
2. DSÖ verileri
3. T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık
Hizmetleri Genel Md./ T.C. S.B. Sağlık Projesi Genel Md. / Hacettepe Üniversitesi
Beslenme ve Diyetetik Bölümü. Toplumun Beslenmede Bilinçlendirilmesi Saha Personeli
için Toplum Beslenmesi Programı Eğitim Materyali, Ankara, 2002.
4. T.C. Sağlık
Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Obezite Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Dairesi
Başkanlığı. Beslenme Bilgi Serisi. 2006-2012.
5. Baysal A. Beslenme. Hatiboğlu Yayınevi,
Ankara, 2014.
6. T.C. Sağlık Bakanlığı. Türkiye Beslenme Rehberi, Ankara, 2015.
7. Halk
Sağlığı Temel Bilgiler 2012, Epidemiyoloji |
8) |
Vize Haftası |
|
9) |
Çocuk Sağlığı |
1. Ders için hazırlanmış PPT
2. DSÖ verileri
3. T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık
Hizmetleri Genel Md./ T.C. S.B. Sağlık Projesi Genel Md. / Hacettepe Üniversitesi
Beslenme ve Diyetetik Bölümü. Toplumun Beslenmede Bilinçlendirilmesi Saha Personeli
için Toplum Beslenmesi Programı Eğitim Materyali, Ankara, 2002.
4. T.C. Sağlık
Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Obezite Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Dairesi
Başkanlığı. Beslenme Bilgi Serisi. 2006-2012.
5. Baysal A. Beslenme. Hatiboğlu Yayınevi,
Ankara, 2014.
6. T.C. Sağlık Bakanlığı. Türkiye Beslenme Rehberi, Ankara, 2015.
7. Halk
Sağlığı Temel Bilgiler 2012, Epidemiyoloji |
10) |
Yaşlı Sağlığı |
1. Ders için hazırlanmış PPT
2. DSÖ verileri
3. T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık
Hizmetleri Genel Md./ T.C. S.B. Sağlık Projesi Genel Md. / Hacettepe Üniversitesi
Beslenme ve Diyetetik Bölümü. Toplumun Beslenmede Bilinçlendirilmesi Saha Personeli
için Toplum Beslenmesi Programı Eğitim Materyali, Ankara, 2002.
4. T.C. Sağlık
Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Obezite Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Dairesi
Başkanlığı. Beslenme Bilgi Serisi. 2006-2012.
5. Baysal A. Beslenme. Hatiboğlu Yayınevi,
Ankara, 2014.
6. T.C. Sağlık Bakanlığı. Türkiye Beslenme Rehberi, Ankara, 2015.
7. Halk
Sağlığı Temel Bilgiler 2012, Epidemiyoloji |
11) |
Çevre Sağlığı |
1. Ders için hazırlanmış PPT
2. DSÖ verileri
3. T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık
Hizmetleri Genel Md./ T.C. S.B. Sağlık Projesi Genel Md. / Hacettepe Üniversitesi
Beslenme ve Diyetetik Bölümü. Toplumun Beslenmede Bilinçlendirilmesi Saha Personeli
için Toplum Beslenmesi Programı Eğitim Materyali, Ankara, 2002.
4. T.C. Sağlık
Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Obezite Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Dairesi
Başkanlığı. Beslenme Bilgi Serisi. 2006-2012.
5. Baysal A. Beslenme. Hatiboğlu Yayınevi,
Ankara, 2014.
6. T.C. Sağlık Bakanlığı. Türkiye Beslenme Rehberi, Ankara, 2015.
7. Halk
Sağlığı Temel Bilgiler 2012, Epidemiyoloji |
12) |
Bulaşıcı Hastalıklar |
1. Ders için hazırlanmış PPT
2. DSÖ verileri
3. T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık
Hizmetleri Genel Md./ T.C. S.B. Sağlık Projesi Genel Md. / Hacettepe Üniversitesi
Beslenme ve Diyetetik Bölümü. Toplumun Beslenmede Bilinçlendirilmesi Saha Personeli
için Toplum Beslenmesi Programı Eğitim Materyali, Ankara, 2002.
4. T.C. Sağlık
Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Obezite Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Dairesi
Başkanlığı. Beslenme Bilgi Serisi. 2006-2012.
5. Baysal A. Beslenme. Hatiboğlu Yayınevi,
Ankara, 2014.
6. T.C. Sağlık Bakanlığı. Türkiye Beslenme Rehberi, Ankara, 2015.
7. Halk
Sağlığı Temel Bilgiler 2012, Epidemiyoloji |
13) |
Kronik Hastalıklar |
1. Ders için hazırlanmış PPT
2. DSÖ verileri
3. T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık
Hizmetleri Genel Md./ T.C. S.B. Sağlık Projesi Genel Md. / Hacettepe Üniversitesi
Beslenme ve Diyetetik Bölümü. Toplumun Beslenmede Bilinçlendirilmesi Saha Personeli
için Toplum Beslenmesi Programı Eğitim Materyali, Ankara, 2002.
4. T.C. Sağlık
Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Obezite Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Dairesi
Başkanlığı. Beslenme Bilgi Serisi. 2006-2012.
5. Baysal A. Beslenme. Hatiboğlu Yayınevi,
Ankara, 2014.
6. T.C. Sağlık Bakanlığı. Türkiye Beslenme Rehberi, Ankara, 2015.
7. Halk
Sağlığı Temel Bilgiler 2012, Epidemiyoloji |
14) |
Özel Durumlarda Beslenme ve İlişkili Sorunlar |
1. Ders için hazırlanmış PPT
2. DSÖ verileri
3. T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık
Hizmetleri Genel Md./ T.C. S.B. Sağlık Projesi Genel Md. / Hacettepe Üniversitesi
Beslenme ve Diyetetik Bölümü. Toplumun Beslenmede Bilinçlendirilmesi Saha Personeli
için Toplum Beslenmesi Programı Eğitim Materyali, Ankara, 2002.
4. T.C. Sağlık
Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Obezite Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Dairesi
Başkanlığı. Beslenme Bilgi Serisi. 2006-2012.
5. Baysal A. Beslenme. Hatiboğlu Yayınevi,
Ankara, 2014.
6. T.C. Sağlık Bakanlığı. Türkiye Beslenme Rehberi, Ankara, 2015.
7. Halk
Sağlığı Temel Bilgiler 2012, Epidemiyoloji |
15) |
Dersin Değerlendirilmesi |
1. Ders için hazırlanmış PPT
2. DSÖ verileri
3. T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık
Hizmetleri Genel Md./ T.C. S.B. Sağlık Projesi Genel Md. / Hacettepe Üniversitesi
Beslenme ve Diyetetik Bölümü. Toplumun Beslenmede Bilinçlendirilmesi Saha Personeli
için Toplum Beslenmesi Programı Eğitim Materyali, Ankara, 2002.
4. T.C. Sağlık
Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Obezite Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Dairesi
Başkanlığı. Beslenme Bilgi Serisi. 2006-2012.
5. Baysal A. Beslenme. Hatiboğlu Yayınevi,
Ankara, 2014.
6. T.C. Sağlık Bakanlığı. Türkiye Beslenme Rehberi, Ankara, 2015.
7. Halk
Sağlığı Temel Bilgiler 2012, Epidemiyoloji |
16) |
Final Haftası |
|
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. |
5 |
2) |
Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır. |
|
3) |
Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. |
1 |
4) |
Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. |
1 |
5) |
Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. |
2 |
6) |
Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. |
2 |
7) |
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. |
3 |
8) |
Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. |
1 |
9) |
Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir. |
1 |
10) |
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. |
1 |
11) |
Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir. |
5 |