Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Gıda güvenliğinin tanımı ve önemi |
Ders için hazırlanmış PPT |
2) |
Türkiye'de ve dünyada gıda güvenliği ile ilgili yasal düzenlemeler |
Ders için hazırlanmış PPT |
3) |
Gıdalarda bulaşma türleri (Fiziksel, kimyasal ve biyolojik) ve önlenmesi (1) |
Ders için hazırlanmış PTT |
4) |
Gıdalarda bulaşma türleri (Fiziksel, kimyasal ve biyolojik) ve önlenmesi (2) |
Ders için hazırlanmış PPT |
5) |
Gıdalardaki toksik bileşiklerin sağlık üzerine etkileri (1) |
Ders için hazırlanmış PPT |
6) |
Gıdalardaki toksik bileşiklerin sağlık üzerine etkileri (2) |
Ders için hazırlanmış PPT |
7) |
Gıdalardaki toksik bileşiklerin sağlık üzerine etkileri (3) |
Ders için hazırlanmış PPT |
8) |
Ara sınav |
Ara sınav |
9) |
Hijyen ve sanitasyon tanımı, personel hijyeni ve sanitasyon |
Ders için hazırlanmış PPT |
10) |
Gıda üretim aşamasında sanitasyonu etkileyen etmenler |
Ders için hazırlanmış PPT |
11) |
Besin hazırlama, saklama ve servis aşamalarında hijyen |
Ders için hazırlanmış PPT |
12) |
Gıda zehirlenmeleri ve kontrolü (1) |
Ders için hazırlanmış PPT |
13) |
Gıda zehirlenmeleri ve kontrolü (2) |
Ders için hazırlanmış PPT |
14) |
Besin kirliliğini önleme yolları |
Ders için hazırlanmış PPT |
15) |
Genel değerlendirme |
Ders için hazırlanmış PPT |
16) |
Final sınavı |
Final sınavı |
Ders Notları / Kitaplar: |
1. Ders için hazırlanmış PPT
2. Besin Hijyeni Güvenliği ve HACCP, Yrd.Doç.Dr. Murat Baş, 2004, Ankara,
3. Selamat, J. Iqbal, SZ, "Food Safety: Basic Concepts, Recent Issues, and Future Challenges" 2016 | ISBN-10: 3319392514
4. Gıda Kalite Kontrolünün Esasları ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri, Fikri Başoğlu, Dora Basım Yayın / Gıda ve Ziraat Dizisi. ISBN: 9786054798568, 2011 |
Diğer Kaynaklar: |
1. Ders için hazırlanmış PPT
2. Besin Hijyeni Güvenliği ve HACCP, Yrd.Doç.Dr. Murat Baş, 2004, Ankara,
3. Selamat, J. Iqbal, SZ, "Food Safety: Basic Concepts, Recent Issues, and Future Challenges" 2016 | ISBN-10: 3319392514
4. Gıda Kalite Kontrolünün Esasları ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri, Fikri Başoğlu, Dora Basım Yayın / Gıda ve Ziraat Dizisi. ISBN: 9786054798568, 2011 |
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. |
3 |
2) |
Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır. |
|
3) |
Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. |
|
4) |
Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. |
|
5) |
Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. |
|
6) |
Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. |
|
7) |
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. |
2 |
8) |
Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. |
2 |
9) |
Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir. |
1 |
10) |
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. |
4 |
11) |
Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir. |
3 |