BESLENME VE DİYETETİK
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: 1210002011
Ders İsmi: Besin Güvenliği
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 2 4
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. M.Emel ALPHAN
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Besin güvenliğini bozan etmenlerle ilgili kavramları, besine bulaşma yollarını, sağlık üzerine etkilerini, önlemleri, besin kirliliğine neden olan etmenleri ve yasal düzenlemeleri, açıklamak ve değerlendirmek.
Dersin İçeriği: Besin güvenliğini tehdit eden fiziksel, kimyasal ve biyolojik etmenlerle besine bulaşma yolları, sağlık üzerine etkileri, önlenmesi, ilgili yasal düzenlemelerdir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Besin güvenliğini tehdit eden fiziksel, kimyasal ve biyolojik etmenlerle ilgili kavramları açıklar
2) Besin güvenliğini tehdit eden etmenlerin besine bulaşma yollarını ve sağlık üzerine etkilerini açıklar.
3) Besin güvenliğini bozan etmenlerin önleme yollarını tanımlar.
4) Dünya'da ve Türkiye'de besin güvenliğinden sorumlu kuruluşları, uygulamaları ve yasal düzenlemeleri açıklar.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Besin güvenliği ve hijyeni konusundaki bilgileri meslek hayatında uygular.
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Gıda güvenliğinin tanımı ve önemi Ders için hazırlanmış PPT
2) Türkiye'de ve dünyada gıda güvenliği ile ilgili yasal düzenlemeler Ders için hazırlanmış PPT
3) Gıdalarda bulaşma türleri (Fiziksel, kimyasal ve biyolojik) ve önlenmesi (1) Ders için hazırlanmış PTT
4) Gıdalarda bulaşma türleri (Fiziksel, kimyasal ve biyolojik) ve önlenmesi (2) Ders için hazırlanmış PPT
5) Gıdalardaki toksik bileşiklerin sağlık üzerine etkileri (1) Ders için hazırlanmış PPT
6) Gıdalardaki toksik bileşiklerin sağlık üzerine etkileri (2) Ders için hazırlanmış PPT
7) Gıdalardaki toksik bileşiklerin sağlık üzerine etkileri (3) Ders için hazırlanmış PPT
8) Ara sınav Ara sınav
9) Hijyen ve sanitasyon tanımı, personel hijyeni ve sanitasyon Ders için hazırlanmış PPT
10) Gıda üretim aşamasında sanitasyonu etkileyen etmenler Ders için hazırlanmış PPT
11) Besin hazırlama, saklama ve servis aşamalarında hijyen Ders için hazırlanmış PPT
12) Gıda zehirlenmeleri ve kontrolü (1) Ders için hazırlanmış PPT
13) Gıda zehirlenmeleri ve kontrolü (2) Ders için hazırlanmış PPT
14) Besin kirliliğini önleme yolları Ders için hazırlanmış PPT
15) Genel değerlendirme Ders için hazırlanmış PPT
16) Final sınavı Final sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1. Ders için hazırlanmış PPT
2. Besin Hijyeni Güvenliği ve HACCP, Yrd.Doç.Dr. Murat Baş, 2004, Ankara,
3. Selamat, J. Iqbal, SZ, "Food Safety: Basic Concepts, Recent Issues, and Future Challenges" 2016 | ISBN-10: 3319392514
4. Gıda Kalite Kontrolünün Esasları ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri, Fikri Başoğlu, Dora Basım Yayın / Gıda ve Ziraat Dizisi. ISBN: 9786054798568, 2011
Diğer Kaynaklar: 1. Ders için hazırlanmış PPT
2. Besin Hijyeni Güvenliği ve HACCP, Yrd.Doç.Dr. Murat Baş, 2004, Ankara,
3. Selamat, J. Iqbal, SZ, "Food Safety: Basic Concepts, Recent Issues, and Future Challenges" 2016 | ISBN-10: 3319392514
4. Gıda Kalite Kontrolünün Esasları ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri, Fikri Başoğlu, Dora Basım Yayın / Gıda ve Ziraat Dizisi. ISBN: 9786054798568, 2011

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

Program Kazanımları
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir.
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır.
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır.
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular.
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer.
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar.
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir.
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. 3
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır.
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır.
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular.
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer.
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. 2
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. 2
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir. 1
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. 4
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir. 3

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Ders

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışması 15 5 75
Ara Sınavlar 1 2 2
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 107