Dersin Amacı: |
Bu dersin amacı, güvenli besin üretimi ve hijyen uygulamaları konusunda temel bilgileri vererek öğrencileri bilinçlendirip, besin güvenliği konusunda hassas olmalarını ve bu hassasiyeti mutfakta uygulamalarını sağlamaktır. |
Dersin İçeriği: |
Besin güvenliği ve temel kavramları, beain güvenliğinin önemi, besin güvenliğini etkileyen tehlikeler, besin kaynaklı hastalıklar, besin zehirlenmeleri ve bunlara yol açan etmenler, bu tarz durumlara meydan vermemek adına gerekli korunma teknikleri, satın alma ve işletmeye kabul kuralları, hazırlık, saklama ve servis kuralları, besinleri muhafaza yöntemleri, mutfak alanında hijyen, personel hijyeni, yiyecek akış sürecinde hijyen, gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon yöntemleri, sanitasyon kuralları ve ekipmanlarının tanıtımı. |
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Besin Güvenliğinin Önemi ve Temel Kavramlar |
Ders için hazırlanmış PPT |
2) |
Hijyen ve Sanitasyon |
Ders için hazırlanmış PPT |
3) |
Dezenfeksiyon ve Dezenfektanlar |
Ders için hazırlanmış PPT |
4) |
Pastörizasyon ve Sterilizasyon Yöntemleri |
Ders için hazırlanmış PPT |
5) |
Personel Hijyeni |
Ders için hazırlanmış PPT |
6) |
Çalışma Ortamı Hijyeni |
Ders için hazırlanmış PPT |
7) |
Ekipman Hijyeni |
Ders için hazırlanmış PPT |
8) |
Ara sınav |
Ara sınav |
9) |
Besin Satın Almada Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar ve Besin Depolama Sistemleri (Kuru Depo, Soğuk Depo) |
Ders için hazırlanmış PPT |
10) |
Sunum ve Serviste Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar |
Ders için hazırlanmış PPT |
11) |
Besinlerin Bozulmasına Neden Olan Fiziksel, Kimyasal ve Mikrobiyolojik Etmenler |
Ders için hazırlanmış PPT |
12) |
Besin Kaynaklı Hastalıklar ve Zehirlenmeler |
Ders için hazırlanmış PPT |
13) |
Besin Muhafaza Yöntemleri |
Ders için hazırlanmış PPT |
14) |
Besin Güvenliği Mevzuatı ve Kalite Güvence Sistemleri (Gıda Kodeksi, HACCP, ISO 22000) |
Ders için hazırlanmış PPT |
15) |
Genel değerlendirme |
Ders için hazırlanmış PPT |
16) |
Final sınavları |
Final sınavı |
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. |
3 |
2) |
Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır. |
|
3) |
Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. |
|
4) |
Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. |
|
5) |
Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. |
|
6) |
Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. |
|
7) |
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. |
2 |
8) |
Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. |
3 |
9) |
Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir. |
1 |
10) |
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. |
1 |
11) |
Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir. |
4 |