BESLENME VE DİYETETİK
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: 5010003042
Ders İsmi: Şehir ve Kültür: İstanbul
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 0 2 3
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Üniversite Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. Erkan KOLAT
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. Zeynep Nur SAYGIN
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı kuruluşundan günümüze kadar birçok devlete başkentli yapan İstanbul’u siyasi, askeri, mimari, kültür ve sanat yönleriyle araştırıp, nasıl bir gelişim gösterdiğini ortaya konulacaktır.
Dersin İçeriği: İstanbul şehrinin kurulması, Doğu Roma ve Osmanlı zamanındaki gelişimi, İstanbul’un sarayları, kasırları, köşkleri, camileri, hanları, medreseleri, meydanları

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Tarihi olayların sebep ve sonuçları arasında bağ kurarak bunları ortaya koyabilme becerisi.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Kültürel mirasın tanıtımı ve korunması amacıyla projeler geliştirir, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapar.
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
1) Tarih alanında birinci elden tarihi kaynakları bulma, okuma, yorumlama ve doğru şekilde kullanma becerisi.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) İstanbul Şehrinin Özellikleri Demirkent, Işın, "İstanbul", Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, c: 23, 2001.
2) Roma ve Bizans Dönemi İstanbul’u Demirkent, Işın, "İstanbul", Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, c: 23, 2001.
3) Osmanlı İstanbul’u Demirkent, Işın, "İstanbul", Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, c: 23, 2001.
4) Bugunkü İstanbul Demirkent, Işın, "İstanbul", Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, c: 23, 2001.
5) İstanbul’un Meydanları Demirkent, Işın, "İstanbul", Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, c: 23, 2001.
6) Topkapı Sarayı Demirkent, Işın, "İstanbul", Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, c: 23, 2001.
7) Dolmabahçe, Beylerbeyi ve Yıldız Sarayı Demirkent, Işın, "İstanbul", Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, c: 23, 2001.
8) VİZE SINAVI
9) İstanbul’daki Sivil Mimari (Kasır, Köşk, Yalı ve Han) Demirkent, Işın, "İstanbul", Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, c: 23, 2001.
10) QUİZ
11) İstanbul’daki Su Yapıları (Hamam ve Çeşme) Demirkent, Işın, "İstanbul", Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, c: 23, 2001.
12) İstanbul’daki Mektep, Medreseler ve Kütüphaneler Demirkent, Işın, "İstanbul", Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, c: 23, 2001.
13) Görsellerle İstanbul Şehri Demirkent, Işın, "İstanbul", Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, c: 23, 2001.
14) FİNAL SINAVI

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: “İstanbul”, Diyanet İslam Ansiklopedisi, C. XXIII, İstanbul 2001, s. 212-300.
Antikçağ’dan XXI. Yüzyıla Büyük İstanbul Tarihi, C. I-X, İstanbul 2015.
Diğer Kaynaklar: “İstanbul”, Diyanet İslam Ansiklopedisi, C. XXIII, İstanbul 2001, s. 212-300.
Antikçağ’dan XXI. Yüzyıla Büyük İstanbul Tarihi, C. I-X, İstanbul 2015.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

1

2

Program Kazanımları
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir.
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır.
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır.
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular.
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer.
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar.
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir.
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir.
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır.
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır.
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular.
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer.
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar.
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir.
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Alan Çalışması
Anlatım
Bireysel çalışma ve ödevi
Ders
Teknik gezi

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Gözlem
Bireysel Proje

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 15 2 30
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 2 28
Ara Sınavlar 1 14 14
Final 1 18 18
Toplam İş Yükü 90