BESLENME VE DİYETETİK | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | 5010003033 | ||||||||
Ders İsmi: | Sağlık Sosyolojisi ve Politikaları | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Üniversite Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | |||||||||
Dersin Koordinatörü: | Öğr.Gör. Erkan KOLAT | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Dr.Öğr.Üyesi Tümer ULUS |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu ders, sağlık ve sağlık hizmetlerini sosyolojik bir olgu olarak analiz etme becerisini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda ayrıca sağlık, hastalık ve tıbbın sosyal ve kültürel organizasyonuna ilişkin çeşitli konuları gözden geçirmeyi amaçlamaktadır. |
Dersin İçeriği: | Bu ders kapsamında tıp mesleği, sağlık ve hastalığın sosyal bağlamı, sağlığın ve hastalığın tanımı, hastalığın sosyal nedenleri, engellilik, doktor hasta ilişkileri, sağlık kuruluşları, sağlık yönetimi ve kurumsallığı konuları üzerinde durulacaktır. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Sağlığın ve hastalığın tanımı | Okuma-araştırma |
2) | Sağlık ve hastalığın sosyal bağlamı | Okuma-araştırma |
3) | Hastalığın sosyal nedenleri | Okuma-araştırma |
4) | Modern nüfus artışı | Okuma-araştırma |
5) | Sağlık ve tıp mesleği | Okuma-araştırma |
6) | Uzman olmayanlarda sağlık kavramı | Okuma-araştırma |
7) | Hastalık yaşamak | Okuma-araştırma |
8) | Ara sınav | |
9) | Toplumda hasta beden | Okuma-araştırma |
10) | Engellilik süreci | Okuma-araştırma |
11) | Doktorun görevi | Okuma-araştırma |
12) | Doktor hasta ilişkileri | Okuma-araştırma |
13) | Tıpta zorluklar | Okuma-araştırma |
14) | Sağlık kuruluşu | Okuma-araştırma |
15) | Sağlıkta yönetimsellik ve kurumsallaşma | Okuma-araştırma |
16) | Final Sınavı |
Ders Notları / Kitaplar: | BRADBY Hannah, Sociology An Introduction, SAGE Publications Ltd, 2009. PURDY Michael, Sociology and Politics of Health, Routledge, 2001. CİNHİRLİOĞLU Zafer, Sağlık Sosyolojisi, Nobel akademik yayıncılık, 2021 |
Diğer Kaynaklar: | BRADBY Hannah, Sociology An Introduction, SAGE Publications Ltd, 2009. PURDY Michael, Sociology and Politics of Health, Routledge, 2001. CİNHİRLİOĞLU Zafer, Sağlık Sosyolojisi, Nobel akademik yayıncılık, 2021 |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. | ||||||||||
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır. | ||||||||||
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. | ||||||||||
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. | ||||||||||
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. | ||||||||||
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. | ||||||||||
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | ||||||||||
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. | ||||||||||
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir. | ||||||||||
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | ||||||||||
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. | |
2) | Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır. | |
3) | Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. | |
4) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. | |
5) | Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. | |
6) | Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. | |
7) | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | |
8) | Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. | |
9) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir. | |
10) | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | |
11) | Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir. |
Anlatım |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |