BESLENME VE DİYETETİK
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: 5010003033
Ders İsmi: Sağlık Sosyolojisi ve Politikaları
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 0 2 3
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Üniversite Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli:
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. Erkan KOLAT
Dersi Veren(ler): Dr.Öğr.Üyesi Tümer ULUS
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu ders, sağlık ve sağlık hizmetlerini sosyolojik bir olgu olarak analiz etme becerisini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda ayrıca sağlık, hastalık ve tıbbın sosyal ve kültürel organizasyonuna ilişkin çeşitli konuları gözden geçirmeyi amaçlamaktadır.
Dersin İçeriği: Bu ders kapsamında tıp mesleği, sağlık ve hastalığın sosyal bağlamı, sağlığın ve hastalığın tanımı, hastalığın sosyal nedenleri, engellilik, doktor hasta ilişkileri, sağlık kuruluşları, sağlık yönetimi ve kurumsallığı konuları üzerinde durulacaktır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Öğrenciler sağlık sosyolojisi alanında geniş bir bakış açısı kazanır
2) Öğrenciler, sağlık ve hastalık sorunlarıyla ilgili sosyal ve kültürel faktörleri tanımlar ve değerlendirir.
3) Öğrenciler, sağlık pratisyenlerinin rollerini ve sağlığın kurumsal bağlamını analiz eder.
4) Öğrenciler sağlık, hastalık ve tıbbi konuları sosyolojik bir bakış açısıyla analiz eder.
5) Öğrenciler, çağdaş toplumla ilgili önemli sosyal sorunları eleştirel olarak değerlendirir.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Sağlığın ve hastalığın tanımı Okuma-araştırma
2) Sağlık ve hastalığın sosyal bağlamı Okuma-araştırma
3) Hastalığın sosyal nedenleri Okuma-araştırma
4) Modern nüfus artışı Okuma-araştırma
5) Sağlık ve tıp mesleği Okuma-araştırma
6) Uzman olmayanlarda sağlık kavramı Okuma-araştırma
7) Hastalık yaşamak Okuma-araştırma
8) Ara sınav
9) Toplumda hasta beden Okuma-araştırma
10) Engellilik süreci Okuma-araştırma
11) Doktorun görevi Okuma-araştırma
12) Doktor hasta ilişkileri Okuma-araştırma
13) Tıpta zorluklar Okuma-araştırma
14) Sağlık kuruluşu Okuma-araştırma
15) Sağlıkta yönetimsellik ve kurumsallaşma Okuma-araştırma
16) Final Sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: BRADBY Hannah, Sociology An Introduction, SAGE Publications Ltd, 2009.
PURDY Michael, Sociology and Politics of Health, Routledge, 2001.
CİNHİRLİOĞLU Zafer, Sağlık Sosyolojisi, Nobel akademik yayıncılık, 2021
Diğer Kaynaklar: BRADBY Hannah, Sociology An Introduction, SAGE Publications Ltd, 2009.
PURDY Michael, Sociology and Politics of Health, Routledge, 2001.
CİNHİRLİOĞLU Zafer, Sağlık Sosyolojisi, Nobel akademik yayıncılık, 2021

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

Program Kazanımları
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir.
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır.
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır.
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular.
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer.
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar.
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir.
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir.
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır.
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır.
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular.
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer.
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar.
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir.
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100