BESLENME VE DİYETETİK | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | 5010003014 | ||||||||
Ders İsmi: | Girişimcilik ve İnovasyon | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Üniversite Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Öğr.Gör. Erkan KOLAT | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Dr.Öğr.Üyesi Elif TARAKÇI |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu ders girişimcilik ile ilgili öğrencilerde farkındalık oluşturmak ve kariyerlerinde kullanacakları uygulamaları tanıtmayı amaçlamaktadır. Girişimciliğin önemini kavraması, kendi girişimci kişilik özelliklerini keşfetmesi, girişimci olmak için gerekli bilgi ve beceriyi kazanmaları ve bir iş fikrini iş modeline dönüştürerek bu yetkinlikleri uygulamalı olarak öğrenmeleri amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği: | Girişimcilik ve inovasyon ders içeriği genellikle girişimcilik ve inovasyon süreçlerini, yöntemlerini, araçlarını ve başarı faktörlerini ele alarak temel disiplinlerde girişimcilik sürecinin nasıl oluştuğunu ortaya koymaktadır. Girişimcilik ekosistemini tanımaları, öğrencilerin takım çalışmasını öğrenmeleri, gözlemlerine dayanarak yenilikçi bir iş fikir geliştirmeleri, bu iş fikri için fizibilite çalışması yapmaları ve iş modeli oluşturmaları sağlanacaktır. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Girişimcilik ve Girişimcilik İle İlgili Kavramlar, Girişimciliğin Tarihçesi | Ders Notları |
2) | Girişimcinin Özellikleri, Girişimcilik ve Kültür | Ders Notları |
3) | Girişimcilik Türleri, Girişimsel Karar Verme Süreci ve Girişimciliği Etkileyen Faktörler, Girişimciliğin Avantaj ve Dezavantajları, Girişimcilikte Başarı Faktörleri | Ders Notları |
4) | Girişimciliğin Ekonomik Gelişmedeki Rolü, Dünyada ve Türkiye'de Girişimcilik | Ders Notları |
5) | Dijitalleşme ve Sosyal Girişimcilik | Ders Notları |
6) | Girişimcilikte Risk Yönetimi Başarılar/Başarısızlıklar | |
7) | Ara Sınav | |
8) | İnovasyon ve İş Modeli İnovasyonu | Ders Notları |
9) | İş Fikri Geliştirme, İş Fikri Geliştirme Yöntemleri | Ders Notları |
10) | İş Modeli | Ders Notları |
11) | İş Planı | Ders Notları |
12) | İş Modeli Uygulama | Ders Notları |
13) | Networking, Asansör Konuşması | Ders Notları |
14) | Sunum Hazırlama Teknikleri, Yatırımcı Sunumu Hazırlama | Ders Notları |
15) | Sunumlar | |
16) | Final Sınavı |
Ders Notları / Kitaplar: | Ders Notları |
Diğer Kaynaklar: | Girişimcilik, Prof. Dr. Seyhun Doğan, İstanbul Üniversitesi, 2015. |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
|||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. | ||||||||||
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır. | ||||||||||
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. | ||||||||||
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. | ||||||||||
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. | ||||||||||
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. | ||||||||||
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | ||||||||||
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. | ||||||||||
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir. | ||||||||||
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | ||||||||||
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. | |
2) | Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır. | |
3) | Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. | |
4) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. | |
5) | Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. | |
6) | Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. | |
7) | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | |
8) | Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. | |
9) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir. | |
10) | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | |
11) | Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir. |
Alan Çalışması | |
Anlatım | |
Beyin fırtınası /Altı şapka | |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Grup çalışması ve ödevi | |
Okuma | |
Seminer | |
Soru cevap/ Tartışma | |
Teknik gezi |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Ödev | |
Sunum |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Toplam | % | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 0 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % | |
Toplam | % |