BESLENME VE DİYETETİK
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: 1210002010
Ders İsmi: Geriatride Beslenme
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 0 2 3
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: E-Öğrenme
Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. M.Emel ALPHAN
Dersi Veren(ler): Doç. Dr. Nazlı BATAR
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Toplumda risk grubu içerisinde yer alan yaşlılarda beslenmenin önemi, beslenmeye etki eden etmenleri, beslenme durumunun değerlendirilmesi, yaşlıda besin ve besin ögesi gereksinmeleri, yaşlı sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi konusundaki bilgileri öğretmek.
Dersin İçeriği: Yaşlılıkta besin tüketimini etkileyen faktörler, beslenmenin önemi, besin ve besin ögesi gereksinimleri, beslenme durumunun değerlendirilmesi, yaşlıda beslenme yetersizliği hastalıkları, beslenme durumunun değerlendirilmesi ve yaşlı sağlığının korunması, iyileştirilme ve geliştirilmesi için sağlıklı beslenme önerileri.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Dünyada ve ülkemizde yaşlı nüfusunun dağılımını ve yaşlı nüfus tanımlamalarını tanımlar.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Yaşlıların beslenme durumunu değerlendirebilir.
2) Yaşlıların besin öğesi gereksinimlerini bilir, beslenme durumunu göz önünde bulundurarak öneriler geliştirebilir.
3) Yaşlıların beslenme sorunları ile ilgili problemleri saptama, yorumlama ve çözüm üretme becerisine sahiptir.
4) Yaşlılara uygun menü planlaması yapabilir.
5) Yaşlılarda enteral parenteral uygulamalarını bilir.
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
1) Yaşlıların fiziksel ve fizyolojik değişikliklerini tanımlar, yeterli bilgi birikimini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir.
2) Yaşlılarda yaygın olarak görülen beslenme sorunları hakkında yeterli bilgi birikimini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Yaşlanma, yaşlanan nüfus ve yaşam süresi 1.Güncel geriatri el kitabı / ed.: Dilek Aslan, Yeşim Gökçe Kutsal 2017 2. Yaşlılarda güncel sağlık sorunları ve bakımı / ed.: Mustafa Altındiş 2013 3. Geriatriye çok yönlü bakış / Gülten Kaptan...[et al.]. 2017 4. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 5.Ders notları
2) Yaşlılıkta oluşan fiziksel ve fizyolojik değişiklikler I 1.Güncel geriatri el kitabı / ed.: Dilek Aslan, Yeşim Gökçe Kutsal 2017 2. Yaşlılarda güncel sağlık sorunları ve bakımı / ed.: Mustafa Altındiş 2013 3. Geriatriye çok yönlü bakış / Gülten Kaptan...[et al.]. 2017 4. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 5.Ders notları
3) Yaşlılıkta oluşan fiziksel ve fizyolojik değişiklikler II 1.Güncel geriatri el kitabı / ed.: Dilek Aslan, Yeşim Gökçe Kutsal 2017 2. Yaşlılarda güncel sağlık sorunları ve bakımı / ed.: Mustafa Altındiş 2013 3. Geriatriye çok yönlü bakış / Gülten Kaptan...[et al.]. 2017 4. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 5.Ders notları
4) Yaşlılarda besin ve besin ögesi gereksinmesi I 1.Güncel geriatri el kitabı / ed.: Dilek Aslan, Yeşim Gökçe Kutsal 2017 2. Yaşlılarda güncel sağlık sorunları ve bakımı / ed.: Mustafa Altındiş 2013 3. Geriatriye çok yönlü bakış / Gülten Kaptan...[et al.]. 2017 4. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 5.Ders notları
5) Yaşlılarda besin ve besin ögesi gereksinmesi II 1.Güncel geriatri el kitabı / ed.: Dilek Aslan, Yeşim Gökçe Kutsal 2017 2. Yaşlılarda güncel sağlık sorunları ve bakımı / ed.: Mustafa Altındiş 2013 3. Geriatriye çok yönlü bakış / Gülten Kaptan...[et al.]. 2017 4. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 5.Ders notları
6) Yaşlılarda menü planlama ilkeleri I 1.Güncel geriatri el kitabı / ed.: Dilek Aslan, Yeşim Gökçe Kutsal 2017 2. Yaşlılarda güncel sağlık sorunları ve bakımı / ed.: Mustafa Altındiş 2013 3. Geriatriye çok yönlü bakış / Gülten Kaptan...[et al.]. 2017 4. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 5.Ders notları
7) Yaşlılarda menü planlama uygulamaları 1.Güncel geriatri el kitabı / ed.: Dilek Aslan, Yeşim Gökçe Kutsal 2017 2. Yaşlılarda güncel sağlık sorunları ve bakımı / ed.: Mustafa Altındiş 2013 3. Geriatriye çok yönlü bakış / Gülten Kaptan...[et al.]. 2017 4. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 5.Ders notları
8) Ara sınav Ara sınav
9) Yaşlılarda beslenme durumunun değerlendirmesi I 1.Güncel geriatri el kitabı / ed.: Dilek Aslan, Yeşim Gökçe Kutsal 2017 2. Yaşlılarda güncel sağlık sorunları ve bakımı / ed.: Mustafa Altındiş 2013 3. Geriatriye çok yönlü bakış / Gülten Kaptan...[et al.]. 2017 4. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 5.Ders notları
10) Yaşlılarda beslenme durumunun değerlendirmesi II 1.Güncel geriatri el kitabı / ed.: Dilek Aslan, Yeşim Gökçe Kutsal 2017 2. Yaşlılarda güncel sağlık sorunları ve bakımı / ed.: Mustafa Altındiş 2013 3. Geriatriye çok yönlü bakış / Gülten Kaptan...[et al.]. 2017 4. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 5.Ders notları
11) Yaşlıda sıklıkla rastlanılan beslenme yetersizliği hastalıkları I 1.Güncel geriatri el kitabı / ed.: Dilek Aslan, Yeşim Gökçe Kutsal 2017 2. Yaşlılarda güncel sağlık sorunları ve bakımı / ed.: Mustafa Altındiş 2013 3. Geriatriye çok yönlü bakış / Gülten Kaptan...[et al.]. 2017 4. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 5.Ders notları
12) Yaşlıda sıklıkla rastlanılan beslenme yetersizliği hastalıkları II 1.Güncel geriatri el kitabı / ed.: Dilek Aslan, Yeşim Gökçe Kutsal 2017 2. Yaşlılarda güncel sağlık sorunları ve bakımı / ed.: Mustafa Altındiş 2013 3. Geriatriye çok yönlü bakış / Gülten Kaptan...[et al.]. 2017 4. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 5.Ders notları
13) Yaşlıda enteral parenteral nutrisyon yaklaşımı 1.Güncel geriatri el kitabı / ed.: Dilek Aslan, Yeşim Gökçe Kutsal 2017 2. Yaşlılarda güncel sağlık sorunları ve bakımı / ed.: Mustafa Altındiş 2013 3. Geriatriye çok yönlü bakış / Gülten Kaptan...[et al.]. 2017 4. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 5.Ders notları
14) Yaşlıda beslenme eğitimi 1.Güncel geriatri el kitabı / ed.: Dilek Aslan, Yeşim Gökçe Kutsal 2017 2. Yaşlılarda güncel sağlık sorunları ve bakımı / ed.: Mustafa Altındiş 2013 3. Geriatriye çok yönlü bakış / Gülten Kaptan...[et al.]. 2017 4. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 5.Ders notları
15) Genel Değerlendirme 1.Güncel geriatri el kitabı / ed.: Dilek Aslan, Yeşim Gökçe Kutsal 2017 2. Yaşlılarda güncel sağlık sorunları ve bakımı / ed.: Mustafa Altındiş 2013 3. Geriatriye çok yönlü bakış / Gülten Kaptan...[et al.]. 2017 4. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 5.Ders notları
16) Final sınavı Final sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1.Güncel geriatri el kitabı / ed.: Dilek Aslan, Yeşim Gökçe Kutsal
2017
2. Yaşlılarda güncel sağlık sorunları ve bakımı / ed.: Mustafa Altındiş
2013
3. Geriatriye çok yönlü bakış / Gülten Kaptan...[et al.].
2017
4. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond
2017
5.Ders notları
Diğer Kaynaklar: 1.Güncel geriatri el kitabı / ed.: Dilek Aslan, Yeşim Gökçe Kutsal
2017
2. Yaşlılarda güncel sağlık sorunları ve bakımı / ed.: Mustafa Altındiş
2013
3. Geriatriye çok yönlü bakış / Gülten Kaptan...[et al.].
2017
4. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond
2017
5.Ders notları

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

7

8

Program Kazanımları
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir.
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır.
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır.
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular.
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer.
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar.
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir.
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. 5
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır.
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır.
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. 2
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. 4
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. 5
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. 3
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir.
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir. 5

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Beyin fırtınası /Altı şapka
Ders
Okuma
Ödev
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Küçük Sınavlar 1 % 10
Ödev 1 % 20
Ara Sınavlar 1 % 30
Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı 1 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Ara Sınavlar 1 40 40
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 70