BESLENME VE DİYETETİK | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | 1210002010 | ||||||||
Ders İsmi: | Geriatride Beslenme | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Bölüm Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | E-Öğrenme | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. M.Emel ALPHAN | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Doç. Dr. Nazlı BATAR |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Toplumda risk grubu içerisinde yer alan yaşlılarda beslenmenin önemi, beslenmeye etki eden etmenleri, beslenme durumunun değerlendirilmesi, yaşlıda besin ve besin ögesi gereksinmeleri, yaşlı sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi konusundaki bilgileri öğretmek. |
Dersin İçeriği: | Yaşlılıkta besin tüketimini etkileyen faktörler, beslenmenin önemi, besin ve besin ögesi gereksinimleri, beslenme durumunun değerlendirilmesi, yaşlıda beslenme yetersizliği hastalıkları, beslenme durumunun değerlendirilmesi ve yaşlı sağlığının korunması, iyileştirilme ve geliştirilmesi için sağlıklı beslenme önerileri. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Yaşlanma, yaşlanan nüfus ve yaşam süresi | 1.Güncel geriatri el kitabı / ed.: Dilek Aslan, Yeşim Gökçe Kutsal 2017 2. Yaşlılarda güncel sağlık sorunları ve bakımı / ed.: Mustafa Altındiş 2013 3. Geriatriye çok yönlü bakış / Gülten Kaptan...[et al.]. 2017 4. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 5.Ders notları |
2) | Yaşlılıkta oluşan fiziksel ve fizyolojik değişiklikler I | 1.Güncel geriatri el kitabı / ed.: Dilek Aslan, Yeşim Gökçe Kutsal 2017 2. Yaşlılarda güncel sağlık sorunları ve bakımı / ed.: Mustafa Altındiş 2013 3. Geriatriye çok yönlü bakış / Gülten Kaptan...[et al.]. 2017 4. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 5.Ders notları |
3) | Yaşlılıkta oluşan fiziksel ve fizyolojik değişiklikler II | 1.Güncel geriatri el kitabı / ed.: Dilek Aslan, Yeşim Gökçe Kutsal 2017 2. Yaşlılarda güncel sağlık sorunları ve bakımı / ed.: Mustafa Altındiş 2013 3. Geriatriye çok yönlü bakış / Gülten Kaptan...[et al.]. 2017 4. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 5.Ders notları |
4) | Yaşlılarda besin ve besin ögesi gereksinmesi I | 1.Güncel geriatri el kitabı / ed.: Dilek Aslan, Yeşim Gökçe Kutsal 2017 2. Yaşlılarda güncel sağlık sorunları ve bakımı / ed.: Mustafa Altındiş 2013 3. Geriatriye çok yönlü bakış / Gülten Kaptan...[et al.]. 2017 4. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 5.Ders notları |
5) | Yaşlılarda besin ve besin ögesi gereksinmesi II | 1.Güncel geriatri el kitabı / ed.: Dilek Aslan, Yeşim Gökçe Kutsal 2017 2. Yaşlılarda güncel sağlık sorunları ve bakımı / ed.: Mustafa Altındiş 2013 3. Geriatriye çok yönlü bakış / Gülten Kaptan...[et al.]. 2017 4. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 5.Ders notları |
6) | Yaşlılarda menü planlama ilkeleri I | 1.Güncel geriatri el kitabı / ed.: Dilek Aslan, Yeşim Gökçe Kutsal 2017 2. Yaşlılarda güncel sağlık sorunları ve bakımı / ed.: Mustafa Altındiş 2013 3. Geriatriye çok yönlü bakış / Gülten Kaptan...[et al.]. 2017 4. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 5.Ders notları |
7) | Yaşlılarda menü planlama uygulamaları | 1.Güncel geriatri el kitabı / ed.: Dilek Aslan, Yeşim Gökçe Kutsal 2017 2. Yaşlılarda güncel sağlık sorunları ve bakımı / ed.: Mustafa Altındiş 2013 3. Geriatriye çok yönlü bakış / Gülten Kaptan...[et al.]. 2017 4. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 5.Ders notları |
8) | Ara sınav | Ara sınav |
9) | Yaşlılarda beslenme durumunun değerlendirmesi I | 1.Güncel geriatri el kitabı / ed.: Dilek Aslan, Yeşim Gökçe Kutsal 2017 2. Yaşlılarda güncel sağlık sorunları ve bakımı / ed.: Mustafa Altındiş 2013 3. Geriatriye çok yönlü bakış / Gülten Kaptan...[et al.]. 2017 4. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 5.Ders notları |
10) | Yaşlılarda beslenme durumunun değerlendirmesi II | 1.Güncel geriatri el kitabı / ed.: Dilek Aslan, Yeşim Gökçe Kutsal 2017 2. Yaşlılarda güncel sağlık sorunları ve bakımı / ed.: Mustafa Altındiş 2013 3. Geriatriye çok yönlü bakış / Gülten Kaptan...[et al.]. 2017 4. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 5.Ders notları |
11) | Yaşlıda sıklıkla rastlanılan beslenme yetersizliği hastalıkları I | 1.Güncel geriatri el kitabı / ed.: Dilek Aslan, Yeşim Gökçe Kutsal 2017 2. Yaşlılarda güncel sağlık sorunları ve bakımı / ed.: Mustafa Altındiş 2013 3. Geriatriye çok yönlü bakış / Gülten Kaptan...[et al.]. 2017 4. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 5.Ders notları |
12) | Yaşlıda sıklıkla rastlanılan beslenme yetersizliği hastalıkları II | 1.Güncel geriatri el kitabı / ed.: Dilek Aslan, Yeşim Gökçe Kutsal 2017 2. Yaşlılarda güncel sağlık sorunları ve bakımı / ed.: Mustafa Altındiş 2013 3. Geriatriye çok yönlü bakış / Gülten Kaptan...[et al.]. 2017 4. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 5.Ders notları |
13) | Yaşlıda enteral parenteral nutrisyon yaklaşımı | 1.Güncel geriatri el kitabı / ed.: Dilek Aslan, Yeşim Gökçe Kutsal 2017 2. Yaşlılarda güncel sağlık sorunları ve bakımı / ed.: Mustafa Altındiş 2013 3. Geriatriye çok yönlü bakış / Gülten Kaptan...[et al.]. 2017 4. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 5.Ders notları |
14) | Yaşlıda beslenme eğitimi | 1.Güncel geriatri el kitabı / ed.: Dilek Aslan, Yeşim Gökçe Kutsal 2017 2. Yaşlılarda güncel sağlık sorunları ve bakımı / ed.: Mustafa Altındiş 2013 3. Geriatriye çok yönlü bakış / Gülten Kaptan...[et al.]. 2017 4. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 5.Ders notları |
15) | Genel Değerlendirme | 1.Güncel geriatri el kitabı / ed.: Dilek Aslan, Yeşim Gökçe Kutsal 2017 2. Yaşlılarda güncel sağlık sorunları ve bakımı / ed.: Mustafa Altındiş 2013 3. Geriatriye çok yönlü bakış / Gülten Kaptan...[et al.]. 2017 4. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 5.Ders notları |
16) | Final sınavı | Final sınavı |
Ders Notları / Kitaplar: | 1.Güncel geriatri el kitabı / ed.: Dilek Aslan, Yeşim Gökçe Kutsal 2017 2. Yaşlılarda güncel sağlık sorunları ve bakımı / ed.: Mustafa Altındiş 2013 3. Geriatriye çok yönlü bakış / Gülten Kaptan...[et al.]. 2017 4. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 5.Ders notları |
Diğer Kaynaklar: | 1.Güncel geriatri el kitabı / ed.: Dilek Aslan, Yeşim Gökçe Kutsal 2017 2. Yaşlılarda güncel sağlık sorunları ve bakımı / ed.: Mustafa Altındiş 2013 3. Geriatriye çok yönlü bakış / Gülten Kaptan...[et al.]. 2017 4. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 5.Ders notları |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. | ||||||||||
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır. | ||||||||||
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. | ||||||||||
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. | ||||||||||
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. | ||||||||||
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. | ||||||||||
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | ||||||||||
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. | ||||||||||
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir. | ||||||||||
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | ||||||||||
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. | 5 |
2) | Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır. | |
3) | Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. | |
4) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. | 2 |
5) | Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. | 4 |
6) | Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. | |
7) | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | 5 |
8) | Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. | 3 |
9) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir. | |
10) | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | |
11) | Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir. | 5 |
Anlatım | |
Beyin fırtınası /Altı şapka | |
Ders | |
Okuma | |
Ödev | |
Soru cevap/ Tartışma |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Ödev |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Küçük Sınavlar | 1 | % 10 |
Ödev | 1 | % 20 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı | 1 | % 40 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 60 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 40 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınavlar | 1 | 40 | 40 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 70 |