BESLENME VE DİYETETİK | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | 1210002006 | ||||||||
Ders İsmi: | Spor Beslenmesi | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Bölüm Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. M.Emel ALPHAN | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Öğr.Gör. Gülen Ecem KALKAN Prof. Dr. M.Emel ALPHAN |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Egzersizde enerji ve enerji sistemleri; karbonhidratlar, proteinler, yağlar, mineraller, vitaminler ve suyun organizmadaki görevleri ve fiziksel performansa etkileri; yarış öncesi, süresi ve sonrası beslenme ilkeleri; sporda ağırlık kontrolü ve farklı spor dallarına göre sporcu beslenmesi konularını öğrenmek. |
Dersin İçeriği: | Sporun türüne ve yoğunluğuna uygun beslenme |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Sporcu Beslenmesi Tarihi, Uygulamaları ve IOC Konsensus Raporu | 1. Egzersiz fizyolojisi / ed.: Mehmet Ünal 2019 2. Sağlığın korunmasında fiziksel aktivite ve spor beslenmesi / Nesli Ersoy, Gülgün Ersoy Ersoy, Nesli 2020 3. Spor ve beslenme : antrenör ve sporcu el kitabı / Ziyanur Güneş Güneş, Ziyanur 2009 4. Sports Nutrition / Kary Woodruff Woodruff, Kary 2016 5. Ders için hazırlanmış ppt |
2) | Sporcu beslenmesine giriş | 1. Egzersiz fizyolojisi / ed.: Mehmet Ünal 2019 2. Sağlığın korunmasında fiziksel aktivite ve spor beslenmesi / Nesli Ersoy, Gülgün Ersoy Ersoy, Nesli 2020 3. Spor ve beslenme : antrenör ve sporcu el kitabı / Ziyanur Güneş Güneş, Ziyanur 2009 4. Sports Nutrition / Kary Woodruff Woodruff, Kary 2016 5. Ders için hazırlanmış ppt |
3) | Egzersiz fizyolojisi | 1. Egzersiz fizyolojisi / ed.: Mehmet Ünal 2019 2. Sağlığın korunmasında fiziksel aktivite ve spor beslenmesi / Nesli Ersoy, Gülgün Ersoy Ersoy, Nesli 2020 3. Spor ve beslenme : antrenör ve sporcu el kitabı / Ziyanur Güneş Güneş, Ziyanur 2009 4. Sports Nutrition / Kary Woodruff Woodruff, Kary 2016 5. Ders için hazırlanmış ppt |
4) | Enerji Metabolizması I | 1. Egzersiz fizyolojisi / ed.: Mehmet Ünal 2019 2. Sağlığın korunmasında fiziksel aktivite ve spor beslenmesi / Nesli Ersoy, Gülgün Ersoy Ersoy, Nesli 2020 3. Spor ve beslenme : antrenör ve sporcu el kitabı / Ziyanur Güneş Güneş, Ziyanur 2009 4. Sports Nutrition / Kary Woodruff Woodruff, Kary 2016 5. Ders için hazırlanmış ppt |
5) | Enerji Metabolizması II | 1. Egzersiz fizyolojisi / ed.: Mehmet Ünal 2019 2. Sağlığın korunmasında fiziksel aktivite ve spor beslenmesi / Nesli Ersoy, Gülgün Ersoy Ersoy, Nesli 2020 3. Spor ve beslenme : antrenör ve sporcu el kitabı / Ziyanur Güneş Güneş, Ziyanur 2009 4. Sports Nutrition / Kary Woodruff Woodruff, Kary 2016 5. Ders için hazırlanmış ppt |
6) | Yakıt ve performans | 1. Egzersiz fizyolojisi / ed.: Mehmet Ünal 2019 2. Sağlığın korunmasında fiziksel aktivite ve spor beslenmesi / Nesli Ersoy, Gülgün Ersoy Ersoy, Nesli 2020 3. Spor ve beslenme : antrenör ve sporcu el kitabı / Ziyanur Güneş Güneş, Ziyanur 2009 4. Sports Nutrition / Kary Woodruff Woodruff, Kary 2016 5. Ders için hazırlanmış ppt |
7) | Yakıt ve Performans | 1. Egzersiz fizyolojisi / ed.: Mehmet Ünal 2019 2. Sağlığın korunmasında fiziksel aktivite ve spor beslenmesi / Nesli Ersoy, Gülgün Ersoy Ersoy, Nesli 2020 3. Spor ve beslenme : antrenör ve sporcu el kitabı / Ziyanur Güneş Güneş, Ziyanur 2009 4. Sports Nutrition / Kary Woodruff Woodruff, Kary 2016 5. Ders için hazırlanmış ppt |
8) | Ara Sınav | |
9) | Karbonhidratlar ve fiziksel performansa etkileri | 1. Egzersiz fizyolojisi / ed.: Mehmet Ünal 2019 2. Sağlığın korunmasında fiziksel aktivite ve spor beslenmesi / Nesli Ersoy, Gülgün Ersoy Ersoy, Nesli 2020 3. Spor ve beslenme : antrenör ve sporcu el kitabı / Ziyanur Güneş Güneş, Ziyanur 2009 4. Sports Nutrition / Kary Woodruff Woodruff, Kary 2016 5. Ders için hazırlanmış ppt |
10) | Proteinler ve fiziksel performansa etkileri | 1. Egzersiz fizyolojisi / ed.: Mehmet Ünal 2019 2. Sağlığın korunmasında fiziksel aktivite ve spor beslenmesi / Nesli Ersoy, Gülgün Ersoy Ersoy, Nesli 2020 3. Spor ve beslenme : antrenör ve sporcu el kitabı / Ziyanur Güneş Güneş, Ziyanur 2009 4. Sports Nutrition / Kary Woodruff Woodruff, Kary 2016 5. Ders için hazırlanmış ppt |
11) | Yağların ve fiziksel performansa etkileri | 1. Egzersiz fizyolojisi / ed.: Mehmet Ünal 2019 2. Sağlığın korunmasında fiziksel aktivite ve spor beslenmesi / Nesli Ersoy, Gülgün Ersoy Ersoy, Nesli 2020 3. Spor ve beslenme : antrenör ve sporcu el kitabı / Ziyanur Güneş Güneş, Ziyanur 2009 4. Sports Nutrition / Kary Woodruff Woodruff, Kary 2016 5. Ders için hazırlanmış ppt |
12) | Suyun önemi ve elektrolitler | 1. Egzersiz fizyolojisi / ed.: Mehmet Ünal 2019 2. Sağlığın korunmasında fiziksel aktivite ve spor beslenmesi / Nesli Ersoy, Gülgün Ersoy Ersoy, Nesli 2020 3. Spor ve beslenme : antrenör ve sporcu el kitabı / Ziyanur Güneş Güneş, Ziyanur 2009 4. Sports Nutrition / Kary Woodruff Woodruff, Kary 2016 5. Ders için hazırlanmış ppt |
13) | Vitaminler | 1. Egzersiz fizyolojisi / ed.: Mehmet Ünal 2019 2. Sağlığın korunmasında fiziksel aktivite ve spor beslenmesi / Nesli Ersoy, Gülgün Ersoy Ersoy, Nesli 2020 3. Spor ve beslenme : antrenör ve sporcu el kitabı / Ziyanur Güneş Güneş, Ziyanur 2009 4. Sports Nutrition / Kary Woodruff Woodruff, Kary 2016 5. Ders için hazırlanmış ppt |
14) | Mineraller | 1. Egzersiz fizyolojisi / ed.: Mehmet Ünal 2019 2. Sağlığın korunmasında fiziksel aktivite ve spor beslenmesi / Nesli Ersoy, Gülgün Ersoy Ersoy, Nesli 2020 3. Spor ve beslenme : antrenör ve sporcu el kitabı / Ziyanur Güneş Güneş, Ziyanur 2009 4. Sports Nutrition / Kary Woodruff Woodruff, Kary 2016 5. Ders için hazırlanmış ppt |
15) | Ergojenik destekler | 1. Egzersiz fizyolojisi / ed.: Mehmet Ünal 2019 2. Sağlığın korunmasında fiziksel aktivite ve spor beslenmesi / Nesli Ersoy, Gülgün Ersoy Ersoy, Nesli 2020 3. Spor ve beslenme : antrenör ve sporcu el kitabı / Ziyanur Güneş Güneş, Ziyanur 2009 4. Sports Nutrition / Kary Woodruff Woodruff, Kary 2016 5. Ders için hazırlanmış ppt |
16) | Final Sınavı |
Ders Notları / Kitaplar: | 1. Egzersiz fizyolojisi / ed.: Mehmet Ünal 2019 2. Sağlığın korunmasında fiziksel aktivite ve spor beslenmesi / Nesli Ersoy, Gülgün Ersoy Ersoy, Nesli 2020 3. Spor ve beslenme : antrenör ve sporcu el kitabı / Ziyanur Güneş Güneş, Ziyanur 2009 4. Sports Nutrition / Kary Woodruff Woodruff, Kary 2016 5. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 6. Sağlıklı yaşam ve yüksek performans için beslenme ve diyet : temel ilkeleri / Liz Applegate; çev. ed.: Haydar Özpınar Applegate, Liz 2011 7. Ders için hazırlanmış ppt |
Diğer Kaynaklar: | 1. Egzersiz fizyolojisi / ed.: Mehmet Ünal 2019 2. Sağlığın korunmasında fiziksel aktivite ve spor beslenmesi / Nesli Ersoy, Gülgün Ersoy Ersoy, Nesli 2020 3. Spor ve beslenme : antrenör ve sporcu el kitabı / Ziyanur Güneş Güneş, Ziyanur 2009 4. Sports Nutrition / Kary Woodruff Woodruff, Kary 2016 5. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 6. Sağlıklı yaşam ve yüksek performans için beslenme ve diyet : temel ilkeleri / Liz Applegate; çev. ed.: Haydar Özpınar Applegate, Liz 2011 7. Ders için hazırlanmış ppt |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. | ||||||||||
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır. | ||||||||||
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. | ||||||||||
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. | ||||||||||
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. | ||||||||||
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. | ||||||||||
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | ||||||||||
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. | ||||||||||
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir. | ||||||||||
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | ||||||||||
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. | 5 |
2) | Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır. | |
3) | Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. | |
4) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. | 3 |
5) | Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. | 4 |
6) | Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. | |
7) | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | 5 |
8) | Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. | 4 |
9) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir. | |
10) | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | |
11) | Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir. | 4 |
Akran Değerlendirmesi | |
Anlatım | |
Beyin fırtınası /Altı şapka | |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Ders | |
Grup çalışması ve ödevi | |
Soru cevap/ Tartışma |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Sunum |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | 14 | % 0 |
Ödev | 1 | % 20 |
Ara Sınavlar | 1 | % 20 |
Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 15 | 31 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 15 | 45 |
Ara Sınavlar | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 78 |