BESLENME VE DİYETETİK
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: 1210411001
Ders İsmi: Kurum ve Hastane Uygulaması-I
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
0 24 14 27
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu: 1210321002 - Çocuk Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi II | 1210321004 - Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi II | 1210321006 - Toplu Beslenme Yapılan Kurumlarda Beslenme II
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. M.Emel ALPHAN
Dersi Veren(ler): Dr.Öğr.Üyesi Ayşe Betül DEMİRBAŞ
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Öğrencilerin hastanelerde yetişkin ve çocuk hastalarla birebir iletişimini sağlayarak, teorik ve pratik olarak diyetisyenliğe hazırlamak. Toplu beslenme sistemlerinde yönetim ve organizasyon faaliyetlerinin yürütülmesi ve iyileştirilmesine yönelik uygulama becerisini kazandırmak.
Dersin İçeriği: Klinik ortamda ve toplu beslenme hizmetlerinin verildiği kuruluşlarda beslenme ve diyetetik biliminin teorik bilgilerinin uygulamalarını içerir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Teorik bilgilerini pratikte uygulayabilirler.
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Oryantasyon
2) Sahada pratik uygulamaları
3) Sahada pratik uygulamaları
4) Sahada pratik uygulamaları
5) Sahada pratik uygulamaları
6) Sahada pratik uygulamaları
7)
8) Sahada pratik uygulamaları
9) Sahada pratik uygulamaları
10) Sahada pratik uygulamaları
11) Sahada pratik uygulamaları
12) Sahada pratik uygulamaları
13) Sahada pratik uygulamaları
14) Sahada pratik uygulamaları
15) Vaka Sunumları
16) Vaka Sunumları

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1. Hastalıklarda beslenme tedavisi / ed.: M. Emel Tüfekçi Alphan , yaz.: M. Emel Tüfekçi Alphan, Murat Baş, Ayşe Baysal...[et.al].
2014
2. Toplu Beslenme Servisi (TBS) : Sağlıklı Yönetim Rehberi / ed.: Türkan Kutluay Merdol
2015
3. Pediatrik beslenme / Kendrin. Sonneville; çev.: Ülkü Demirci
Sonneville, Kendrin.
2021
4. Child Nutrition and Health / Gregor Cvercko and Luka Predovnik, editors.
2013
5. Vakalarla öğreniyorum : Çocuk hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi - 1 / ed. Nevin Şanlıer.
2019
6. Vakalarla Öğreniyorum : Çocuk Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi - 2 / ed. Nevin Şanlıer.
2019
7. Dietetic and nutrition case studies / ed.: Judy Lawrence, Pauline Douglas, Joan Gandy
2016

Diğer Kaynaklar: 1. Hastalıklarda beslenme tedavisi / ed.: M. Emel Tüfekçi Alphan , yaz.: M. Emel Tüfekçi Alphan, Murat Baş, Ayşe Baysal...[et.al].
2014
2. Toplu Beslenme Servisi (TBS) : Sağlıklı Yönetim Rehberi / ed.: Türkan Kutluay Merdol
2015
3. Pediatrik beslenme / Kendrin. Sonneville; çev.: Ülkü Demirci
Sonneville, Kendrin.
2021
4. Child Nutrition and Health / Gregor Cvercko and Luka Predovnik, editors.
2013
5. Vakalarla öğreniyorum : Çocuk hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi - 1 / ed. Nevin Şanlıer.
2019
6. Vakalarla Öğreniyorum : Çocuk Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi - 2 / ed. Nevin Şanlıer.
2019
7. Dietetic and nutrition case studies / ed.: Judy Lawrence, Pauline Douglas, Joan Gandy
2016

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

Program Kazanımları
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir.
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır.
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır.
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular.
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer.
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar.
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir.
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. 5
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır.
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. 5
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. 5
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. 5
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. 3
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. 5
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. 5
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir. 2
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. 1
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir. 5

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Alan Çalışması
Akran Değerlendirmesi
Anlatım
Beyin fırtınası /Altı şapka
Bireysel çalışma ve ödevi
Okuma
Ödev
Problem Çözme
Rapor Yazma
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.)

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Ödev
Uygulama
Gözlem
Sunum
Örnek olay sunma

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Uygulama 1 % 40
Ödev 1 % 20
Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı 1 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Uygulama 14 336
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 294
Rapor Teslimi 1 16
Toplam İş Yükü 646