BESLENME VE DİYETETİK
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: 1210321008
Ders İsmi: Beslenme Eğitimi ve Danışmanlığı
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 0 2 3
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. M.Emel ALPHAN
Dersi Veren(ler): Dr.Öğr.Üyesi Ayşe Betül DEMİRBAŞ
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Özel durumlarda ve hastalıklarda beslenmenin temel ilkelerini öğrenen öğrencilerin bu özel gruplaraeğitim verebilmelerini sağlamak.
Dersin İçeriği: Eğitimin tanımı ve ilkeleri, eğitimde hedef ve davranış belirleme, eğitim yöntemi ve araçları, yetişkineğitiminin özellikleri, çocukların eğitimlerinin özellikleri

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Diyetisyenlik mesleğinin gerektirdiği temel ve mesleki bilgileri uygulamalı olarak meslekyaşamı boyunca etkin bir şekilde kullanır.
2) Beslenme ve Diyetetiğin farklı alanlarında karşılaşabileceği problemleri saptar, tanımlar,yorumlar, karar verir ve çözüme kavuşturur.
3) Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmek için kullanır
4) Alanında kendini geliştirmede doğru ve güvenilir bilgiyi ve bilişim teknolojilerini kullanarakalanında son gelişmeleri takip eder ve kendini sürekli geliştirir.
5) Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği güncel bilgi ve becerileri kullanarak karşılaşabileceği sorunlarda (vaka, olay, ekipman, ürün vb) analitik düşünceyi kullanarak kanıta dayalı uygunmüdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular.
6) Görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasal çerçevede mesleki etik bilincine uygun davranır.Meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
7) Mesleki bilgi ve becerilerini toplumun temel değerlerine ve kültürüne uygun olarak kullanarakmesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde sözlü ve yazılı olarak iletişim kurma becerisi edinir.
8) Alanında ulusal ve uluslararası disipliner veya interdisipliner ekiple veya bağımsız olarak etkinbir şekilde çalışabilme, sorumluluk alma, bilimsel çalışma planlama, veri toplama, sonuçlarıanaliz etme, yorumlama, yazılı ve sözlü olarak raporlama becerisine sahiptir.
9) Edindiği bilgiler yardımıyla çalışmalarını bağımsız olarak yürütebilir, uygulamada karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alabilir ve sağlık ekibinin diğer üyeleri ile işbirliği yapabilir.
10) Sağlıklı ve/veya hasta bireyin fizyolojik, çevresel, sosyo-kültürel gereksinimlerine uygunolarak bireye özgü mesleki bilgilerini uygular.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Eğitimin tanımı ve ilkeleri Ders için hazırlanmış PPT
2) Eğitimde Hedef ve Davranış Belirleme Ders için hazırlanmış PPT
3) Eğitim Yöntemleri ve Araçları Ders için hazırlanmış PPT
4) İletişim Ders için hazırlanmış PPT
5) Yetişkin Eğitimi ve özellikleri Ders için hazırlanmış PPT
6) Çocuklarda eğitimin özellikleri Ders için hazırlanmış PPT
7) Toplu Beslenme Sistemlerinde Eğitim Ders için hazırlanmış PPT
8) Ara sınav Ara sınav
9) Özel Durumlar ve Beslenme Sunumları Ders için hazırlanmış PPT
10) Özel Durumlar ve Beslenme Sunumları Ders için hazırlanmış PPT
11) Özel Durumlar ve Beslenme Sunumları Ders için hazırlanmış PPT
12) Klinik beslenme ile ilgili sunumlar Ders için hazırlanmış PPT
13) Klinik beslenme ile ilgili sunumlar Ders için hazırlanmış PPT
14) Klinik beslenme ile ilgili sunumlar Ders için hazırlanmış PPT
15) Final sınavı Final sınavı
16) Final sınavı Final sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1. Kutluay Merdol T. Okul öncesi eğitim veren kşi ve kurumlar çin Beslenme Eğitimi Rehberi
2. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı YAYÇEP Beslenme Eğitimi 2006 Ankara
3. Şanlıer N, Akdevelioğlu Y. Beslenme Eğitimi 1. baskı Hedef Yayıncılık 2019 Ankara
Diğer Kaynaklar: Şanlıer N, Akdevelioğlu Y. Beslenme Eğitimi 1. baskı Hedef Yayıncılık 2019 Ankara

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Program Kazanımları
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir.
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır.
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır.
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular.
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer.
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar.
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir.
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. 5
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır.
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. 1
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. 1
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. 1
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. 5
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. 5
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. 5
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir. 2
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. 2
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir. 3

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Ders
Okuma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışması 10 2 20
Ara Sınavlar 1 2 2
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 52