BESLENME VE DİYETETİK
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: 1210321004
Ders İsmi: Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi II
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 2 4 6
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu: 1210311003 - Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi I
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. M.Emel ALPHAN
Dersi Veren(ler): Prof. Dr. M.Emel ALPHAN
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Çeşitli yetişkin hastalıklarının tıbbi beslenme tedavisinde teorik bilgi ve pratik uygulamaların öğrenilmesini sağlamak ve deneyim kazandırmak.
Dersin İçeriği: Böbrek hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, nörolojik hastalıkar, inflamasyon ve enfeksiyon hastalıkları, immün sistem hastalıkları, romatizmal hastalıkları n patofizyolojik süreçleri, tanı ve tedavileri ve beslenme tedavileri, hastalığa uygun menü planlama ve diyet önerileri, kanser den korunma, kanserli hastaların beslenme tedavileri, baratrik cerrahi ve beslenme tedavisi, alerjiler ve besin intoleransı

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Bazı yetişkin hastalıklarının patafizyolojik süreçlerini, tanı ve tedavilerini kavrar ve beslenme ile ilişkisini kurar.
2) Bazı yetişkin hastalıklarının tıbbi diyet tedavisi ilkelerini sıralar.
3) Bazı yetişkin hastalıklarında hastalığa ve hastaya özel enerji ve besin öğesi gereksinimlerini hesaplar
4) Bazı yetişkin hastalıklarında hastanın beslenme durumunu belirler
5) Bazı yetişkin hastalıklarına özgü tıbbi diyet tedavisi çözümlerini yapar.
6) Bazı yetişkin hastalıklarının diyet çözümüne uygun menülerini ve diyet önerilerini yazar ve uygular.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Böbrek hastalıkları Ders için hazırlanmış PPT
2) Böbrek hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavileri Ders için hazırlanmış PPT
3) Diyalizde beslenmetedavisi ve böbrek taşları Ders için hazırlanmış PPT
4) Sindirim sistemi Ders için hazırlanmış PPT
5) Üst sindirim sistemi hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavileri Ders için hazırlanmış PPT
6) Alt sindirim sistemi hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavileri Ders için hazırlanmış PPT
7) Karaciğer, safra kesesi ve pankreas hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavileri Ders için hazırlanmış PPT
8) Ara Sınav
9) Kanser ve Beslenme Ders için hazırlanmış PPT
10) Romatizmal hastalıklar ve tıbbi beslenme tedavileri Ders için hazırlanmış PPT
11) İnflamatuar ve enfeksiyon hastalıkları & İmmünoloji ve beslenme Ders için hazırlanmış PPT
12) Nörolojik hastalıklar ve tıbbi beslenme tedavileri Ders için hazırlanmış PPT
13) Bariatrik Cerrrahi ve tıbbi beslenme tedavileri Ders için hazırlanmış PPT
14) Alerji ve Besin İntoleransı Ders için hazırlanmış PPT
15) genel değerlendirme Ders için hazırlanmış PPT
16) Final Sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1. Hastalıklarda beslenme tedavisi / ed.: M. Emel Tüfekçi Alphan , yaz.: M. Emel Tüfekçi Alphan, Murat Baş, Ayşe Baysal...[et.al].
2014
2. Klinik uygulamalarda beslenme : kanıta dayalı kapsamlı bir rehber / yaz.: David L. Katz, Rachel S.C. Friedman, Sean C. Lucan ; çev. ed.: İndrani Kalkan, Mehmet Akman
2018
3. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond
2017
4. Diyabetin beslenme tedavisinde karbonhidrat sayımı / M. Emel Tüfekçi Alphan
Alphan, M. Emel Tüfekçi
2018
5. Diyetler ve Gerçekler / Emel M. Tüfekçi
Tüfekçi, Emel M.
2019
6. Diyabetliyim belirli kurallarla her şeyi yiyebilirim / M. Emel Tüfekçi Alphan; gen.yay.yön.: Mustafa Gökçe
Alphan, M. Emel Tüfekçi
2014
Diğer Kaynaklar: 1. Hastalıklarda beslenme tedavisi / ed.: M. Emel Tüfekçi Alphan , yaz.: M. Emel Tüfekçi Alphan, Murat Baş, Ayşe Baysal...[et.al].
2014
2. Klinik uygulamalarda beslenme : kanıta dayalı kapsamlı bir rehber / yaz.: David L. Katz, Rachel S.C. Friedman, Sean C. Lucan ; çev. ed.: İndrani Kalkan, Mehmet Akman
2018
3. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond
2017
4. Diyabetin beslenme tedavisinde karbonhidrat sayımı / M. Emel Tüfekçi Alphan
Alphan, M. Emel Tüfekçi
2018
5. Diyetler ve Gerçekler / Emel M. Tüfekçi
Tüfekçi, Emel M.
2019
6. Diyabetliyim belirli kurallarla her şeyi yiyebilirim / M. Emel Tüfekçi Alphan; gen.yay.yön.: Mustafa Gökçe
Alphan, M. Emel Tüfekçi
2014

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

Program Kazanımları
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir.
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır.
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır.
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular.
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer.
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar.
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir.
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. 5
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır.
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. 2
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. 5
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. 5
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. 2
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. 4
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. 5
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir. 3
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. 1
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir. 5

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Alan Çalışması
Akran Değerlendirmesi
Anlatım
Beyin fırtınası /Altı şapka
Bireysel çalışma ve ödevi
Ders
Grup çalışması ve ödevi
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Uygulama
Gözlem
Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Uygulama 10 % 10
Ara Sınavlar 1 % 30
Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 14 42
Uygulama 13 26
Sınıf Dışı Ders Çalışması 12 96
Ara Sınavlar 1 2
Final 1 2
Toplam İş Yükü 168