BESLENME VE DİYETETİK | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | 1210321004 | ||||||||
Ders İsmi: | Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi II | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: |
1210311003 - Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi I |
||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Zorunlu | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. M.Emel ALPHAN | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Prof. Dr. M.Emel ALPHAN |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Çeşitli yetişkin hastalıklarının tıbbi beslenme tedavisinde teorik bilgi ve pratik uygulamaların öğrenilmesini sağlamak ve deneyim kazandırmak. |
Dersin İçeriği: | Böbrek hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, nörolojik hastalıkar, inflamasyon ve enfeksiyon hastalıkları, immün sistem hastalıkları, romatizmal hastalıkları n patofizyolojik süreçleri, tanı ve tedavileri ve beslenme tedavileri, hastalığa uygun menü planlama ve diyet önerileri, kanser den korunma, kanserli hastaların beslenme tedavileri, baratrik cerrahi ve beslenme tedavisi, alerjiler ve besin intoleransı |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Böbrek hastalıkları | Ders için hazırlanmış PPT |
2) | Böbrek hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavileri | Ders için hazırlanmış PPT |
3) | Diyalizde beslenmetedavisi ve böbrek taşları | Ders için hazırlanmış PPT |
4) | Sindirim sistemi | Ders için hazırlanmış PPT |
5) | Üst sindirim sistemi hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavileri | Ders için hazırlanmış PPT |
6) | Alt sindirim sistemi hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavileri | Ders için hazırlanmış PPT |
7) | Karaciğer, safra kesesi ve pankreas hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavileri | Ders için hazırlanmış PPT |
8) | Ara Sınav | |
9) | Kanser ve Beslenme | Ders için hazırlanmış PPT |
10) | Romatizmal hastalıklar ve tıbbi beslenme tedavileri | Ders için hazırlanmış PPT |
11) | İnflamatuar ve enfeksiyon hastalıkları & İmmünoloji ve beslenme | Ders için hazırlanmış PPT |
12) | Nörolojik hastalıklar ve tıbbi beslenme tedavileri | Ders için hazırlanmış PPT |
13) | Bariatrik Cerrrahi ve tıbbi beslenme tedavileri | Ders için hazırlanmış PPT |
14) | Alerji ve Besin İntoleransı | Ders için hazırlanmış PPT |
15) | genel değerlendirme | Ders için hazırlanmış PPT |
16) | Final Sınavı |
Ders Notları / Kitaplar: | 1. Hastalıklarda beslenme tedavisi / ed.: M. Emel Tüfekçi Alphan , yaz.: M. Emel Tüfekçi Alphan, Murat Baş, Ayşe Baysal...[et.al]. 2014 2. Klinik uygulamalarda beslenme : kanıta dayalı kapsamlı bir rehber / yaz.: David L. Katz, Rachel S.C. Friedman, Sean C. Lucan ; çev. ed.: İndrani Kalkan, Mehmet Akman 2018 3. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 4. Diyabetin beslenme tedavisinde karbonhidrat sayımı / M. Emel Tüfekçi Alphan Alphan, M. Emel Tüfekçi 2018 5. Diyetler ve Gerçekler / Emel M. Tüfekçi Tüfekçi, Emel M. 2019 6. Diyabetliyim belirli kurallarla her şeyi yiyebilirim / M. Emel Tüfekçi Alphan; gen.yay.yön.: Mustafa Gökçe Alphan, M. Emel Tüfekçi 2014 |
Diğer Kaynaklar: | 1. Hastalıklarda beslenme tedavisi / ed.: M. Emel Tüfekçi Alphan , yaz.: M. Emel Tüfekçi Alphan, Murat Baş, Ayşe Baysal...[et.al]. 2014 2. Klinik uygulamalarda beslenme : kanıta dayalı kapsamlı bir rehber / yaz.: David L. Katz, Rachel S.C. Friedman, Sean C. Lucan ; çev. ed.: İndrani Kalkan, Mehmet Akman 2018 3. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 4. Diyabetin beslenme tedavisinde karbonhidrat sayımı / M. Emel Tüfekçi Alphan Alphan, M. Emel Tüfekçi 2018 5. Diyetler ve Gerçekler / Emel M. Tüfekçi Tüfekçi, Emel M. 2019 6. Diyabetliyim belirli kurallarla her şeyi yiyebilirim / M. Emel Tüfekçi Alphan; gen.yay.yön.: Mustafa Gökçe Alphan, M. Emel Tüfekçi 2014 |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. | ||||||||||
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır. | ||||||||||
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. | ||||||||||
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. | ||||||||||
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. | ||||||||||
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. | ||||||||||
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | ||||||||||
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. | ||||||||||
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir. | ||||||||||
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | ||||||||||
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. | 5 |
2) | Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır. | |
3) | Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. | 2 |
4) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. | 5 |
5) | Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. | 5 |
6) | Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. | 2 |
7) | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | 4 |
8) | Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. | 5 |
9) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir. | 3 |
10) | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | 1 |
11) | Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir. | 5 |
Alan Çalışması | |
Akran Değerlendirmesi | |
Anlatım | |
Beyin fırtınası /Altı şapka | |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Ders | |
Grup çalışması ve ödevi | |
Soru cevap/ Tartışma |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Ödev | |
Uygulama | |
Gözlem | |
Sunum |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Uygulama | 10 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 42 |
Uygulama | 13 | 26 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 12 | 96 |
Ara Sınavlar | 1 | 2 |
Final | 1 | 2 |
Toplam İş Yükü | 168 |