BESLENME VE DİYETETİK
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: 1210311003
Ders İsmi: Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi I
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 2 4 6
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu: 1210221002 - Beslenme İlkeleri II | 1210221004 - Beslenme Biyokimyası II | BES202 - Beslenme İlkeleri II | BES204 - Beslenme Biyokimyası II
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. M.Emel ALPHAN
Dersi Veren(ler): Prof. Dr. M.Emel ALPHAN
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bulaşıcı olmayan hastalıklarda teorik bilgi ve pratik deneyimleri kazandırmak.
Dersin İçeriği: Beslenme, sağlık, besin grupları, hastalıklar, besin alımının regülasyonu, beden ağırlığının denetimi enerji dengesizliği sorunları, obezite ve zayıflık, kalp damar hastalıkları ve beslenme tedavisi , metabolik sendrom ve beslenme tedavisi, hipertansiyon ve beslenme tedavisi, diyabet, tarihçesi, tanısı sınıflandırılması, fizyopataolojisi, diyabette beslenme tedavisi , diyabetin beslenme tedavisinde karbomhidrat sayımı yöntemi

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Yetişkin hastalıklarının etiyolojisini, biyokimyasal bulgu/klinik belirtilerini ve komplikasyonlarını tanımlar ve anlatır.
2) Besinlerin ve beslenmenin hastalıklar üzerindedeki etkisini söyler.
3) Hastaların klinikte beslenme durumunu değerlendirir.
4) Klinik tanı ve sosyo-kültürel durumu bir arada düşünerek hastalara beslenme konusunda eğitim verebilir.
5) Hastalıklarda bireye özgü beslenme tedavisi yöntemlerini planlar, uygular ve izler.
6) Diğer ekip üyeleriyle birlikte hastanın yaşam kalitesini artırmaya yönelik uygulamalar yapar.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Beslenme sağlığın temelidir 1. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi Ed: M. Emel Tüfekçi Alphan. Hatiboğlu Yayıncılık, 2022 Ankara ISBN: 9789758322572 2. Klinik uygulamalarda beslenme : kanıta dayalı kapsamlı bir rehber / yaz.: David L. Katz, Rachel S.C. Friedman, Sean C. Lucan ; çev. ed.: İndrani Kalkan, Mehmet Akman 2018 3. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 4. Diyabetin beslenme tedavisinde karbonhidrat sayımı / M. Emel Tüfekçi Alphan Alphan, M. Emel Tüfekçi 2018 5. Klinisyenler için beslenme / ed.: Yasin Ekti, Mehmet Gündüz, Can Özlü, Demet Çekdemir 2019 6. Yetişkinlerde ağırlık yönetimi / ed. Ayşe Baysal, Murat Baş.. 2008 7. Diyabetliyim belirli kurallarla her şeyi yiyebilirim/ ed. Emel Alphan 8. Klinik beslenme için temel cep kitabı / Mary. Width, Tonia Reinhard ; çev. : Binnur Okan Bakır, Ayşe Hümeyra Biçer. Width, Mary. 2019.
2) Beden ağırlığının regülasyonu 1. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi Ed: M. Emel Tüfekçi Alphan. Hatiboğlu Yayıncılık, 2022 Ankara ISBN: 9789758322572 2. Klinik uygulamalarda beslenme : kanıta dayalı kapsamlı bir rehber / yaz.: David L. Katz, Rachel S.C. Friedman, Sean C. Lucan ; çev. ed.: İndrani Kalkan, Mehmet Akman 2018 3. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 4. Diyabetin beslenme tedavisinde karbonhidrat sayımı / M. Emel Tüfekçi Alphan Alphan, M. Emel Tüfekçi 2018
3) Beden Ağırlığı dengesizliği-1 1. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi Ed: M. Emel Tüfekçi Alphan. Hatiboğlu Yayıncılık, 2022 Ankara ISBN: 9789758322572 2. Klinik uygulamalarda beslenme : kanıta dayalı kapsamlı bir rehber / yaz.: David L. Katz, Rachel S.C. Friedman, Sean C. Lucan ; çev. ed.: İndrani Kalkan, Mehmet Akman 2018 3. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 4. Diyabetin beslenme tedavisinde karbonhidrat sayımı / M. Emel Tüfekçi Alphan Alphan, M. Emel Tüfekçi 2018 5. Diyetler ve Gerçekler / Emel M. Tüfekçi Tüfekçi, Emel M. 2019
4) Beden Ağırlığı dengesizliği-2 1. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi Ed: M. Emel Tüfekçi Alphan. Hatiboğlu Yayıncılık, 2022 Ankara ISBN: 9789758322572 2. Klinik uygulamalarda beslenme : kanıta dayalı kapsamlı bir rehber / yaz.: David L. Katz, Rachel S.C. Friedman, Sean C. Lucan ; çev. ed.: İndrani Kalkan, Mehmet Akman 2018 3. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 4. Diyabetin beslenme tedavisinde karbonhidrat sayımı / M. Emel Tüfekçi Alphan Alphan, M. Emel Tüfekçi 2018
5) Kalp-damar hastalıkları 1. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi Ed: M. Emel Tüfekçi Alphan. Hatiboğlu Yayıncılık, 2022 Ankara ISBN: 9789758322572 2. Klinik uygulamalarda beslenme : kanıta dayalı kapsamlı bir rehber / yaz.: David L. Katz, Rachel S.C. Friedman, Sean C. Lucan ; çev. ed.: İndrani Kalkan, Mehmet Akman 2018 3. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 4. Diyabetin beslenme tedavisinde karbonhidrat sayımı / M. Emel Tüfekçi Alphan Alphan, M. Emel Tüfekçi 2018
6) Kalp-damar hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi 1. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi Ed: M. Emel Tüfekçi Alphan. Hatiboğlu Yayıncılık, 2022 Ankara ISBN: 9789758322572 2. Klinik uygulamalarda beslenme : kanıta dayalı kapsamlı bir rehber / yaz.: David L. Katz, Rachel S.C. Friedman, Sean C. Lucan ; çev. ed.: İndrani Kalkan, Mehmet Akman 2018 3. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 4. Diyabetin beslenme tedavisinde karbonhidrat sayımı / M. Emel Tüfekçi Alphan Alphan, M. Emel Tüfekçi 2018
7) Hipertansiyon ve tıbbi beslenme tedavisi 1. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi Ed: M. Emel Tüfekçi Alphan. Hatiboğlu Yayıncılık, 2022 Ankara ISBN: 9789758322572 2. Klinik uygulamalarda beslenme : kanıta dayalı kapsamlı bir rehber / yaz.: David L. Katz, Rachel S.C. Friedman, Sean C. Lucan ; çev. ed.: İndrani Kalkan, Mehmet Akman 2018 3. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 4. Diyabetin beslenme tedavisinde karbonhidrat sayımı / M. Emel Tüfekçi Alphan Alphan, M. Emel Tüfekçi 2018
8) Ara Sınav
9) Tiroid Hastalıkları ve Beslenme Tedavisi 1. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi Ed: M. Emel Tüfekçi Alphan. Hatiboğlu Yayıncılık, 2022 Ankara ISBN: 9789758322572 2. Klinik uygulamalarda beslenme : kanıta dayalı kapsamlı bir rehber / yaz.: David L. Katz, Rachel S.C. Friedman, Sean C. Lucan ; çev. ed.: İndrani Kalkan, Mehmet Akman 2018 3. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 4. Diyabetin beslenme tedavisinde karbonhidrat sayımı / M. Emel Tüfekçi Alphan Alphan, M. Emel Tüfekçi 2018 5. Taylan Kabalak’ın tiroid hastalıkları kitabı / ed.: Şevki Çetinkalp, Ahmet Gökhan Özgen 2019
10) Metabolik Sendrom ve tıbbi beslenme tedavisi 1. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi Ed: M. Emel Tüfekçi Alphan. Hatiboğlu Yayıncılık, 2022 Ankara ISBN: 9789758322572 2. Klinik uygulamalarda beslenme : kanıta dayalı kapsamlı bir rehber / yaz.: David L. Katz, Rachel S.C. Friedman, Sean C. Lucan ; çev. ed.: İndrani Kalkan, Mehmet Akman 2018 3. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 4. Diyabetin beslenme tedavisinde karbonhidrat sayımı / M. Emel Tüfekçi Alphan Alphan, M. Emel Tüfekçi 2018
11) Diyabet, tarihçesi ve tanımı 1. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi Ed: M. Emel Tüfekçi Alphan. Hatiboğlu Yayıncılık, 2022 Ankara ISBN: 9789758322572 2. Klinik uygulamalarda beslenme : kanıta dayalı kapsamlı bir rehber / yaz.: David L. Katz, Rachel S.C. Friedman, Sean C. Lucan ; çev. ed.: İndrani Kalkan, Mehmet Akman 2018 3. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 4. Diyabetin beslenme tedavisinde karbonhidrat sayımı / M. Emel Tüfekçi Alphan Alphan, M. Emel Tüfekçi 2018
12) Diyabetin tedavisinde tıbbi beslenme tedavisi-1 1. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi Ed: M. Emel Tüfekçi Alphan. Hatiboğlu Yayıncılık, 2022 Ankara ISBN: 9789758322572 2. Klinik uygulamalarda beslenme : kanıta dayalı kapsamlı bir rehber / yaz.: David L. Katz, Rachel S.C. Friedman, Sean C. Lucan ; çev. ed.: İndrani Kalkan, Mehmet Akman 2018 3. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 4. Diyabetin beslenme tedavisinde karbonhidrat sayımı / M. Emel Tüfekçi Alphan Alphan, M. Emel Tüfekçi 2018
13) Diyabetin tedavisinde tibbi beslenme tedavisi-2 1. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi Ed: M. Emel Tüfekçi Alphan. Hatiboğlu Yayıncılık, 2022 Ankara ISBN: 9789758322572 2. Klinik uygulamalarda beslenme : kanıta dayalı kapsamlı bir rehber / yaz.: David L. Katz, Rachel S.C. Friedman, Sean C. Lucan ; çev. ed.: İndrani Kalkan, Mehmet Akman 2018 3. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 4. Diyabetin beslenme tedavisinde karbonhidrat sayımı / M. Emel Tüfekçi Alphan Alphan, M. Emel Tüfekçi 2018 5. Diyetler ve Gerçekler / Emel M. Tüfekçi Tüfekçi, Emel M. 2019
14) Diyabetin TB tedavisinde temel karbonhidrat sayımı 1. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi Ed: M. Emel Tüfekçi Alphan. Hatiboğlu Yayıncılık, 2022 Ankara ISBN: 9789758322572 2. Klinik uygulamalarda beslenme : kanıta dayalı kapsamlı bir rehber / yaz.: David L. Katz, Rachel S.C. Friedman, Sean C. Lucan ; çev. ed.: İndrani Kalkan, Mehmet Akman 2018 3. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 4. Diyabetin beslenme tedavisinde karbonhidrat sayımı / M. Emel Tüfekçi Alphan Alphan, M. Emel Tüfekçi 2018 5. Diyetler ve Gerçekler / Emel M. Tüfekçi Tüfekçi, Emel M. 2019
15) genel değerlendirme 1. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi Ed: M. Emel Tüfekçi Alphan. Hatiboğlu Yayıncılık, 2022 Ankara ISBN: 9789758322572 2. Klinik uygulamalarda beslenme : kanıta dayalı kapsamlı bir rehber / yaz.: David L. Katz, Rachel S.C. Friedman, Sean C. Lucan ; çev. ed.: İndrani Kalkan, Mehmet Akman 2018 3. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 4. Diyabetin beslenme tedavisinde karbonhidrat sayımı / M. Emel Tüfekçi Alphan Alphan, M. Emel Tüfekçi 2018 5. Diyetler ve Gerçekler / Emel M. Tüfekçi Tüfekçi, Emel M. 2019
16) Final Sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi Ed: M. Emel Tüfekçi Alphan. Hatiboğlu Yayıncılık, 2022 Ankara ISBN: 9789758322572
2. Klinik uygulamalarda beslenme : kanıta dayalı kapsamlı bir rehber / yaz.: David L. Katz, Rachel S.C. Friedman, Sean C. Lucan ; çev. ed.: İndrani Kalkan, Mehmet Akman
2018
3. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond
2017
4. Diyabetin beslenme tedavisinde karbonhidrat sayımı / M. Emel Tüfekçi Alphan
Alphan, M. Emel Tüfekçi
2018
5. Klinisyenler için beslenme / ed.: Yasin Ekti, Mehmet Gündüz, Can Özlü, Demet Çekdemir
2019
6. Yetişkinlerde ağırlık yönetimi / ed. Ayşe Baysal, Murat Baş..
2008
7. Diyabetliyim belirli kurallarla her şeyi yiyebilirim/ ed. Emel Alphan
8. Klinik beslenme için temel cep kitabı / Mary. Width, Tonia Reinhard ; çev. : Binnur Okan Bakır, Ayşe Hümeyra Biçer.
Width, Mary.
2019.
Diğer Kaynaklar: 1. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi Ed: M. Emel Tüfekçi Alphan. Hatiboğlu Yayıncılık, 2022 Ankara ISBN: 9789758322572
2. Klinik uygulamalarda beslenme : kanıta dayalı kapsamlı bir rehber / yaz.: David L. Katz, Rachel S.C. Friedman, Sean C. Lucan ; çev. ed.: İndrani Kalkan, Mehmet Akman
2018
3. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond
2017
4. Diyabetin beslenme tedavisinde karbonhidrat sayımı / M. Emel Tüfekçi Alphan
Alphan, M. Emel Tüfekçi
2018
5. Klinisyenler için beslenme / ed.: Yasin Ekti, Mehmet Gündüz, Can Özlü, Demet Çekdemir
2019
6. Yetişkinlerde ağırlık yönetimi / ed. Ayşe Baysal, Murat Baş..
2008
7. Diyabetliyim belirli kurallarla her şeyi yiyebilirim/ ed. Emel Alphan

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

Program Kazanımları
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir.
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır.
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır.
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular.
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer.
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar.
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir.
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. 5
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır.
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. 2
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. 5
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. 5
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. 2
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. 4
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. 5
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir. 3
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. 1
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir. 5

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Alan Çalışması
Akran Değerlendirmesi
Anlatım
Beyin fırtınası /Altı şapka
Bireysel çalışma ve ödevi
Ders
Okuma
Ödev

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Uygulama
Gözlem
Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Uygulama 12 2 24
Sınıf Dışı Ders Çalışması 12 9 108
Ara Sınavlar 1 2 2
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 178