BESLENME VE DİYETETİK | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | 1210311003 | ||||||||
Ders İsmi: | Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi I | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: |
1210221002 - Beslenme İlkeleri II | 1210221004 - Beslenme Biyokimyası II | BES202 - Beslenme İlkeleri II | BES204 - Beslenme Biyokimyası II |
||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Zorunlu | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. M.Emel ALPHAN | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Prof. Dr. M.Emel ALPHAN |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bulaşıcı olmayan hastalıklarda teorik bilgi ve pratik deneyimleri kazandırmak. |
Dersin İçeriği: | Beslenme, sağlık, besin grupları, hastalıklar, besin alımının regülasyonu, beden ağırlığının denetimi enerji dengesizliği sorunları, obezite ve zayıflık, kalp damar hastalıkları ve beslenme tedavisi , metabolik sendrom ve beslenme tedavisi, hipertansiyon ve beslenme tedavisi, diyabet, tarihçesi, tanısı sınıflandırılması, fizyopataolojisi, diyabette beslenme tedavisi , diyabetin beslenme tedavisinde karbomhidrat sayımı yöntemi |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Beslenme sağlığın temelidir | 1. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi Ed: M. Emel Tüfekçi Alphan. Hatiboğlu Yayıncılık, 2022 Ankara ISBN: 9789758322572 2. Klinik uygulamalarda beslenme : kanıta dayalı kapsamlı bir rehber / yaz.: David L. Katz, Rachel S.C. Friedman, Sean C. Lucan ; çev. ed.: İndrani Kalkan, Mehmet Akman 2018 3. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 4. Diyabetin beslenme tedavisinde karbonhidrat sayımı / M. Emel Tüfekçi Alphan Alphan, M. Emel Tüfekçi 2018 5. Klinisyenler için beslenme / ed.: Yasin Ekti, Mehmet Gündüz, Can Özlü, Demet Çekdemir 2019 6. Yetişkinlerde ağırlık yönetimi / ed. Ayşe Baysal, Murat Baş.. 2008 7. Diyabetliyim belirli kurallarla her şeyi yiyebilirim/ ed. Emel Alphan 8. Klinik beslenme için temel cep kitabı / Mary. Width, Tonia Reinhard ; çev. : Binnur Okan Bakır, Ayşe Hümeyra Biçer. Width, Mary. 2019. |
2) | Beden ağırlığının regülasyonu | 1. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi Ed: M. Emel Tüfekçi Alphan. Hatiboğlu Yayıncılık, 2022 Ankara ISBN: 9789758322572 2. Klinik uygulamalarda beslenme : kanıta dayalı kapsamlı bir rehber / yaz.: David L. Katz, Rachel S.C. Friedman, Sean C. Lucan ; çev. ed.: İndrani Kalkan, Mehmet Akman 2018 3. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 4. Diyabetin beslenme tedavisinde karbonhidrat sayımı / M. Emel Tüfekçi Alphan Alphan, M. Emel Tüfekçi 2018 |
3) | Beden Ağırlığı dengesizliği-1 | 1. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi Ed: M. Emel Tüfekçi Alphan. Hatiboğlu Yayıncılık, 2022 Ankara ISBN: 9789758322572 2. Klinik uygulamalarda beslenme : kanıta dayalı kapsamlı bir rehber / yaz.: David L. Katz, Rachel S.C. Friedman, Sean C. Lucan ; çev. ed.: İndrani Kalkan, Mehmet Akman 2018 3. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 4. Diyabetin beslenme tedavisinde karbonhidrat sayımı / M. Emel Tüfekçi Alphan Alphan, M. Emel Tüfekçi 2018 5. Diyetler ve Gerçekler / Emel M. Tüfekçi Tüfekçi, Emel M. 2019 |
4) | Beden Ağırlığı dengesizliği-2 | 1. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi Ed: M. Emel Tüfekçi Alphan. Hatiboğlu Yayıncılık, 2022 Ankara ISBN: 9789758322572 2. Klinik uygulamalarda beslenme : kanıta dayalı kapsamlı bir rehber / yaz.: David L. Katz, Rachel S.C. Friedman, Sean C. Lucan ; çev. ed.: İndrani Kalkan, Mehmet Akman 2018 3. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 4. Diyabetin beslenme tedavisinde karbonhidrat sayımı / M. Emel Tüfekçi Alphan Alphan, M. Emel Tüfekçi 2018 |
5) | Kalp-damar hastalıkları | 1. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi Ed: M. Emel Tüfekçi Alphan. Hatiboğlu Yayıncılık, 2022 Ankara ISBN: 9789758322572 2. Klinik uygulamalarda beslenme : kanıta dayalı kapsamlı bir rehber / yaz.: David L. Katz, Rachel S.C. Friedman, Sean C. Lucan ; çev. ed.: İndrani Kalkan, Mehmet Akman 2018 3. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 4. Diyabetin beslenme tedavisinde karbonhidrat sayımı / M. Emel Tüfekçi Alphan Alphan, M. Emel Tüfekçi 2018 |
6) | Kalp-damar hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi | 1. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi Ed: M. Emel Tüfekçi Alphan. Hatiboğlu Yayıncılık, 2022 Ankara ISBN: 9789758322572 2. Klinik uygulamalarda beslenme : kanıta dayalı kapsamlı bir rehber / yaz.: David L. Katz, Rachel S.C. Friedman, Sean C. Lucan ; çev. ed.: İndrani Kalkan, Mehmet Akman 2018 3. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 4. Diyabetin beslenme tedavisinde karbonhidrat sayımı / M. Emel Tüfekçi Alphan Alphan, M. Emel Tüfekçi 2018 |
7) | Hipertansiyon ve tıbbi beslenme tedavisi | 1. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi Ed: M. Emel Tüfekçi Alphan. Hatiboğlu Yayıncılık, 2022 Ankara ISBN: 9789758322572 2. Klinik uygulamalarda beslenme : kanıta dayalı kapsamlı bir rehber / yaz.: David L. Katz, Rachel S.C. Friedman, Sean C. Lucan ; çev. ed.: İndrani Kalkan, Mehmet Akman 2018 3. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 4. Diyabetin beslenme tedavisinde karbonhidrat sayımı / M. Emel Tüfekçi Alphan Alphan, M. Emel Tüfekçi 2018 |
8) | Ara Sınav | |
9) | Tiroid Hastalıkları ve Beslenme Tedavisi | 1. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi Ed: M. Emel Tüfekçi Alphan. Hatiboğlu Yayıncılık, 2022 Ankara ISBN: 9789758322572 2. Klinik uygulamalarda beslenme : kanıta dayalı kapsamlı bir rehber / yaz.: David L. Katz, Rachel S.C. Friedman, Sean C. Lucan ; çev. ed.: İndrani Kalkan, Mehmet Akman 2018 3. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 4. Diyabetin beslenme tedavisinde karbonhidrat sayımı / M. Emel Tüfekçi Alphan Alphan, M. Emel Tüfekçi 2018 5. Taylan Kabalak’ın tiroid hastalıkları kitabı / ed.: Şevki Çetinkalp, Ahmet Gökhan Özgen 2019 |
10) | Metabolik Sendrom ve tıbbi beslenme tedavisi | 1. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi Ed: M. Emel Tüfekçi Alphan. Hatiboğlu Yayıncılık, 2022 Ankara ISBN: 9789758322572 2. Klinik uygulamalarda beslenme : kanıta dayalı kapsamlı bir rehber / yaz.: David L. Katz, Rachel S.C. Friedman, Sean C. Lucan ; çev. ed.: İndrani Kalkan, Mehmet Akman 2018 3. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 4. Diyabetin beslenme tedavisinde karbonhidrat sayımı / M. Emel Tüfekçi Alphan Alphan, M. Emel Tüfekçi 2018 |
11) | Diyabet, tarihçesi ve tanımı | 1. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi Ed: M. Emel Tüfekçi Alphan. Hatiboğlu Yayıncılık, 2022 Ankara ISBN: 9789758322572 2. Klinik uygulamalarda beslenme : kanıta dayalı kapsamlı bir rehber / yaz.: David L. Katz, Rachel S.C. Friedman, Sean C. Lucan ; çev. ed.: İndrani Kalkan, Mehmet Akman 2018 3. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 4. Diyabetin beslenme tedavisinde karbonhidrat sayımı / M. Emel Tüfekçi Alphan Alphan, M. Emel Tüfekçi 2018 |
12) | Diyabetin tedavisinde tıbbi beslenme tedavisi-1 | 1. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi Ed: M. Emel Tüfekçi Alphan. Hatiboğlu Yayıncılık, 2022 Ankara ISBN: 9789758322572 2. Klinik uygulamalarda beslenme : kanıta dayalı kapsamlı bir rehber / yaz.: David L. Katz, Rachel S.C. Friedman, Sean C. Lucan ; çev. ed.: İndrani Kalkan, Mehmet Akman 2018 3. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 4. Diyabetin beslenme tedavisinde karbonhidrat sayımı / M. Emel Tüfekçi Alphan Alphan, M. Emel Tüfekçi 2018 |
13) | Diyabetin tedavisinde tibbi beslenme tedavisi-2 | 1. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi Ed: M. Emel Tüfekçi Alphan. Hatiboğlu Yayıncılık, 2022 Ankara ISBN: 9789758322572 2. Klinik uygulamalarda beslenme : kanıta dayalı kapsamlı bir rehber / yaz.: David L. Katz, Rachel S.C. Friedman, Sean C. Lucan ; çev. ed.: İndrani Kalkan, Mehmet Akman 2018 3. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 4. Diyabetin beslenme tedavisinde karbonhidrat sayımı / M. Emel Tüfekçi Alphan Alphan, M. Emel Tüfekçi 2018 5. Diyetler ve Gerçekler / Emel M. Tüfekçi Tüfekçi, Emel M. 2019 |
14) | Diyabetin TB tedavisinde temel karbonhidrat sayımı | 1. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi Ed: M. Emel Tüfekçi Alphan. Hatiboğlu Yayıncılık, 2022 Ankara ISBN: 9789758322572 2. Klinik uygulamalarda beslenme : kanıta dayalı kapsamlı bir rehber / yaz.: David L. Katz, Rachel S.C. Friedman, Sean C. Lucan ; çev. ed.: İndrani Kalkan, Mehmet Akman 2018 3. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 4. Diyabetin beslenme tedavisinde karbonhidrat sayımı / M. Emel Tüfekçi Alphan Alphan, M. Emel Tüfekçi 2018 5. Diyetler ve Gerçekler / Emel M. Tüfekçi Tüfekçi, Emel M. 2019 |
15) | genel değerlendirme | 1. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi Ed: M. Emel Tüfekçi Alphan. Hatiboğlu Yayıncılık, 2022 Ankara ISBN: 9789758322572 2. Klinik uygulamalarda beslenme : kanıta dayalı kapsamlı bir rehber / yaz.: David L. Katz, Rachel S.C. Friedman, Sean C. Lucan ; çev. ed.: İndrani Kalkan, Mehmet Akman 2018 3. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 4. Diyabetin beslenme tedavisinde karbonhidrat sayımı / M. Emel Tüfekçi Alphan Alphan, M. Emel Tüfekçi 2018 5. Diyetler ve Gerçekler / Emel M. Tüfekçi Tüfekçi, Emel M. 2019 |
16) | Final Sınavı |
Ders Notları / Kitaplar: | 1. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi Ed: M. Emel Tüfekçi Alphan. Hatiboğlu Yayıncılık, 2022 Ankara ISBN: 9789758322572 2. Klinik uygulamalarda beslenme : kanıta dayalı kapsamlı bir rehber / yaz.: David L. Katz, Rachel S.C. Friedman, Sean C. Lucan ; çev. ed.: İndrani Kalkan, Mehmet Akman 2018 3. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 4. Diyabetin beslenme tedavisinde karbonhidrat sayımı / M. Emel Tüfekçi Alphan Alphan, M. Emel Tüfekçi 2018 5. Klinisyenler için beslenme / ed.: Yasin Ekti, Mehmet Gündüz, Can Özlü, Demet Çekdemir 2019 6. Yetişkinlerde ağırlık yönetimi / ed. Ayşe Baysal, Murat Baş.. 2008 7. Diyabetliyim belirli kurallarla her şeyi yiyebilirim/ ed. Emel Alphan 8. Klinik beslenme için temel cep kitabı / Mary. Width, Tonia Reinhard ; çev. : Binnur Okan Bakır, Ayşe Hümeyra Biçer. Width, Mary. 2019. |
Diğer Kaynaklar: | 1. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi Ed: M. Emel Tüfekçi Alphan. Hatiboğlu Yayıncılık, 2022 Ankara ISBN: 9789758322572 2. Klinik uygulamalarda beslenme : kanıta dayalı kapsamlı bir rehber / yaz.: David L. Katz, Rachel S.C. Friedman, Sean C. Lucan ; çev. ed.: İndrani Kalkan, Mehmet Akman 2018 3. Krause’s Food & The Nutrition Care Process / ed.: L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond 2017 4. Diyabetin beslenme tedavisinde karbonhidrat sayımı / M. Emel Tüfekçi Alphan Alphan, M. Emel Tüfekçi 2018 5. Klinisyenler için beslenme / ed.: Yasin Ekti, Mehmet Gündüz, Can Özlü, Demet Çekdemir 2019 6. Yetişkinlerde ağırlık yönetimi / ed. Ayşe Baysal, Murat Baş.. 2008 7. Diyabetliyim belirli kurallarla her şeyi yiyebilirim/ ed. Emel Alphan |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. | ||||||||||
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır. | ||||||||||
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. | ||||||||||
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. | ||||||||||
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. | ||||||||||
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. | ||||||||||
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | ||||||||||
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. | ||||||||||
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir. | ||||||||||
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | ||||||||||
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. | 5 |
2) | Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır. | |
3) | Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. | 2 |
4) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. | 5 |
5) | Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. | 5 |
6) | Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. | 2 |
7) | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | 4 |
8) | Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. | 5 |
9) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir. | 3 |
10) | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | 1 |
11) | Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir. | 5 |
Alan Çalışması | |
Akran Değerlendirmesi | |
Anlatım | |
Beyin fırtınası /Altı şapka | |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Ders | |
Okuma | |
Ödev |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Ödev | |
Uygulama | |
Gözlem | |
Sunum |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Uygulama | 12 | 2 | 24 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 12 | 9 | 108 |
Ara Sınavlar | 1 | 2 | 2 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 178 |