BESLENME VE DİYETETİK
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: 1210221010
Ders İsmi: Beslenme Durumunun Saptanması
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 0 2 3
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr.Öğr.Üyesi Ayşe Betül DEMİRBAŞ
Dersi Veren(ler): Dr.Öğr.Üyesi Ayşe Betül DEMİRBAŞ
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Toplum beslenmesi ve beslenme epidemiyolojisi kavramları ile toplumda tüm yaş grupları, özel gruplar ve hasta bireylerde beslenme durumunun saptanması yöntemlerini öğretmek ve pratikte uygulayabilme bilgi ve becerisi kazandırmak.
Dersin İçeriği: Toplum beslenmesi, beslenme epidemiyolojisi ve beslenme durumunu saptama yöntemleri, beslenme antropometrisi, besin tüketim araştırmaları, beslenme durumunun saptanmasında klinik belirtileri, biyofizik yöntemler, biyokimyasal ve hematolojik yöntemler ile sağlık istatistikleri, yaşa özgü mortalite ve morbidite hızları ve ekolojik etmenler hakkında bilgi verilmesini içerir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Toplum beslenmesi ve beslenme epidemiyolojisi kavramını ve çalışma alanlarını ve önemini açıklar.
2) Toplumsal ve bireysel olarak beslenme durumu tarama ve saptama yöntemlerini öğrenip uygulayabilir.
3) Antropometrik ve bazı biyofizik yöntemleri uygular ve yorumlar.
4) Biyokimyasal ve hematolojik bulgular ile klinik belirtileri yorumlar.
5) Besin tüketim araştırmalarını uygular, değerlendir ve yorumlar.
6) Sağlık istatistikleri, yaşa özgü mortalite ve morbidite hızları ile ekolojik etmenleri saptar ve yorumlar.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
1) Bireylerin besin tüketimlerini değerlendirebilme becerisi
2) Bireylerde ve toplumda beslenme yetersizliğine bağlı görülebilecek beslenme sorunlarının belirlenmesi
3) Diyetisyenlik mesleğinde hastanın beslenme durumunun değerlendirilebilmesi
4) Bireylerin antropometrik ölçümlerinin alınabilmesi
5) Bireylerin beslenme durumlarını değerlendirirken hangi yöntemlerin kimlere ne zaman ve nasıl uygulanabileceğinin öğrenilmesi
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi - Giriş 1. Munoz N, Bernstein M. (Çeviri Ed: Okan Bakır B, Kaya Cebioğlu İ.) Beslenme Durumunun Saptanması, EMA Tıp Kitabevi, Ankara, 2021. 2. Pekcan G. Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi, Alphan E. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi, Hatiboğlu Yayıncılık, Ankara, 2022. 3. Ders için hazırlanmış PPT
2) Beslenme durumunu saptama yöntemleri- Besin tüketim kayıtları 1. Munoz N, Bernstein M. (Çeviri Ed: Okan Bakır B, Kaya Cebioğlu İ.) Beslenme Durumunun Saptanması, EMA Tıp Kitabevi, Ankara, 2021. 2. Pekcan G. Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi, Alphan E. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi, Hatiboğlu Yayıncılık, Ankara, 2022. 3. Ders için hazırlanmış PPT
3) Beslenme durumunu saptama yöntemleri- Laboratuvar Testleri 1. Munoz N, Bernstein M. (Çeviri Ed: Okan Bakır B, Kaya Cebioğlu İ.) Beslenme Durumunun Saptanması, EMA Tıp Kitabevi, Ankara, 2021. 2. Pekcan G. Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi, Alphan E. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi, Hatiboğlu Yayıncılık, Ankara, 2022. 3. Ders için hazırlanmış PPT
4) Beslenme durumunu saptama yöntemleri- Biyofizik fonksiyon testleri 1. Munoz N, Bernstein M. (Çeviri Ed: Okan Bakır B, Kaya Cebioğlu İ.) Beslenme Durumunun Saptanması, EMA Tıp Kitabevi, Ankara, 2021. 2. Pekcan G. Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi, Alphan E. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi, Hatiboğlu Yayıncılık, Ankara, 2022. 3. Ders için hazırlanmış PPT
5) Beslenme durumunu saptama yöntemleri- Klinik Belirtiler 1. Munoz N, Bernstein M. (Çeviri Ed: Okan Bakır B, Kaya Cebioğlu İ.) Beslenme Durumunun Saptanması, EMA Tıp Kitabevi, Ankara, 2021. 2. Pekcan G. Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi, Alphan E. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi, Hatiboğlu Yayıncılık, Ankara, 2022. 3. Ders için hazırlanmış PPT
6) Beslenme durumunu saptama yöntemleri- Antropometrik ölçümler I 1. Munoz N, Bernstein M. (Çeviri Ed: Okan Bakır B, Kaya Cebioğlu İ.) Beslenme Durumunun Saptanması, EMA Tıp Kitabevi, Ankara, 2021. 2. Pekcan G. Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi, Alphan E. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi, Hatiboğlu Yayıncılık, Ankara, 2022. 3. Ders için hazırlanmış PPT
7) Ara Sınav
8) Beslenme durumunu saptama yöntemleri- Antropometrik ölçümler II 1. Munoz N, Bernstein M. (Çeviri Ed: Okan Bakır B, Kaya Cebioğlu İ.) Beslenme Durumunun Saptanması, EMA Tıp Kitabevi, Ankara, 2021. 2. Pekcan G. Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi, Alphan E. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi, Hatiboğlu Yayıncılık, Ankara, 2022. 3. Ders için hazırlanmış PPT
9) Beslenme durumunu saptama yöntemleri- Antropometrik ölçümler III 1. Munoz N, Bernstein M. (Çeviri Ed: Okan Bakır B, Kaya Cebioğlu İ.) Beslenme Durumunun Saptanması, EMA Tıp Kitabevi, Ankara, 2021. 2. Pekcan G. Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi, Alphan E. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi, Hatiboğlu Yayıncılık, Ankara, 2022. 3. Ders için hazırlanmış PPT
10) Beslenme durumunu saptama yöntemleri- Antropometrik ölçümler uygulamaları 1. Munoz N, Bernstein M. (Çeviri Ed: Okan Bakır B, Kaya Cebioğlu İ.) Beslenme Durumunun Saptanması, EMA Tıp Kitabevi, Ankara, 2021. 2. Pekcan G. Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi, Alphan E. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi, Hatiboğlu Yayıncılık, Ankara, 2022. 3. Ders için hazırlanmış PPT
11) Beslenme durumu tarama testleri 1. Munoz N, Bernstein M. (Çeviri Ed: Okan Bakır B, Kaya Cebioğlu İ.) Beslenme Durumunun Saptanması, EMA Tıp Kitabevi, Ankara, 2021. 2. Pekcan G. Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi, Alphan E. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi, Hatiboğlu Yayıncılık, Ankara, 2022. 3. Ders için hazırlanmış PPT
12) Beslenme durumu tarama testleri uygulamaları 1. Munoz N, Bernstein M. (Çeviri Ed: Okan Bakır B, Kaya Cebioğlu İ.) Beslenme Durumunun Saptanması, EMA Tıp Kitabevi, Ankara, 2021. 2. Pekcan G. Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi, Alphan E. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi, Hatiboğlu Yayıncılık, Ankara, 2022. 3. Ders için hazırlanmış PPT
13) Sağlık istatistikleri; yaşa özgü mortalite ve morbidite hızları 1. Munoz N, Bernstein M. (Çeviri Ed: Okan Bakır B, Kaya Cebioğlu İ.) Beslenme Durumunun Saptanması, EMA Tıp Kitabevi, Ankara, 2021. 2. Pekcan G. Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi, Alphan E. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi, Hatiboğlu Yayıncılık, Ankara, 2022. 3. Ders için hazırlanmış PPT
14) genel değerlendirme 1. Munoz N, Bernstein M. (Çeviri Ed: Okan Bakır B, Kaya Cebioğlu İ.) Beslenme Durumunun Saptanması, EMA Tıp Kitabevi, Ankara, 2021. 2. Pekcan G. Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi, Alphan E. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi, Hatiboğlu Yayıncılık, Ankara, 2022. 3. Ders için hazırlanmış PPT
15) genel değerlendirme 1. Munoz N, Bernstein M. (Çeviri Ed: Okan Bakır B, Kaya Cebioğlu İ.) Beslenme Durumunun Saptanması, EMA Tıp Kitabevi, Ankara, 2021. 2. Pekcan G. Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi, Alphan E. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi, Hatiboğlu Yayıncılık, Ankara, 2022. 3. Ders için hazırlanmış PPT
16) Final Sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1. Lohmann TG, Roche AF, Martorell R. Anthropometric Standardization Reference Manual, Human Kinetics Books, Champaign, 1988.
2. Gibson RS. Principles of Nutritional Assessment, Oxford University Press, NY, USA.2005
3. Munoz N, Bernstein M. (Çeviri Ed: Okan Bakır B, Kaya Cebioğlu İ.) Beslenme Durumunun Saptanması, EMA Tıp Kitabevi, Ankara, 2021.
4. Pekcan G. Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi
5. Alphan E. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi, Hatiboğlu Yayıncılık, Ankara, 2022.
Diğer Kaynaklar: 1. Lohmann TG, Roche AF, Martorell R. Anthropometric Standardization Reference Manual, Human Kinetics Books, Champaign, 1988.
2. Gibson RS. Principles of Nutritional Assessment, Oxford University Press, NY, USA.2005
3. Munoz N, Bernstein M. (Çeviri Ed: Okan Bakır B, Kaya Cebioğlu İ.) Beslenme Durumunun Saptanması, EMA Tıp Kitabevi, Ankara, 2021.
4. Pekcan G. Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi,
5. Alphan E. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi, Hatiboğlu Yayıncılık, Ankara, 2022.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

1

2

3

4

5

Program Kazanımları
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir.
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır.
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır.
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular.
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer.
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar.
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir.
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. 5
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır.
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. 3
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. 2
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. 2
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. 3
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. 5
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. 4
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir.
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. 1
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir. 4

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Akran Değerlendirmesi
Anlatım
Beyin fırtınası /Altı şapka
Bireysel çalışma ve ödevi
Ders
Okuma
Ödev
Problem Çözme

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Uygulama

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 14 28
Sınıf Dışı Ders Çalışması 12 60
Ara Sınavlar 1 2
Final 1 2
Toplam İş Yükü 92