BESLENME VE DİYETETİK
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: 1210211011
Ders İsmi: Mesleki İngilizce I
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 0 2 3
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. M.Emel ALPHAN
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. Betül KOÇAK
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine yönelik olarak, profesyonel ve/veya akademik hayatlarında yabancı kaynaklı verilere ulaşmalarında ve bunları çözümleyebilmelerinde yardımcı olabilmek amacıyla yabancı dillerinin (esas olarak İngilizce’lerinin) geliştirilmesi hedef alınmaktadır.
Dersin İçeriği: Beslenme ve Diyetetik ders içerikleri esas alınarak, branşlarına yönelik terminolojik bilgi, görsel olarak desteklenecek vaka ve/veya konu sunumlarıyla sorunların çözümlenmesi, Türkçe'den İngilizce'ye ve İngilizce'den Türkçe'ye yapılacak çeviriler doğrultusunda dili kullanma ve özümseme yeteneklerinin geliştirilmesi, profesyonel yaşantılarında, iş ya da akademik ortamda karşılaşabilecekleri temel unsurların göz önüne alınmasıyla birlikte; CV yazılımı, sunum kabiliyetleri ve kendilerini yabancı dilde ifade edebilme yeteneklerinin kazandırılması, bu dersin temel içeriği olacaktır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Alanıyla ilgili kelime dağarcıklarının geliştirilir
2) Çeviri yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları öğrenir
3) Alanıyla ilgili uluslararası makale ve/veya yazıların anlaşılmasında dikkat etmeleri gereken hususları öğrenir
4) Profesyonel yaşamlarında, yabancı dilin hakim olduğu hususlarda kendilerini ifade etme yeteneklerinin geliştirilmesini sağlar
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Terminolojiye giriş Ders için hazırlanmış PPT
2) Beslenme ve Diyetetik branşına yönelik terminoloji bilgisi (temel branş dersleri göz önünde tutularak aktarılmaya çalışılacaktır!) Ders için hazırlanmış PPT
3) Beslenme ve Diyetetik ile ilgili olgu ve ders sunum videoları; konuşulanların anlaşılmasında ve yorumlanmasında dikkat edilecek noktalar Ders için hazırlanmış PPT
4) Basit çeviriler yardımıyla, ilk çeviri deneyimleri Ders için hazırlanmış PPT
5) İlgili videolar ile desteklenmiş vaka sunumları ve buna karşılık profesyonel yaklaşım 1 Ders için hazırlanmış PPT
6) İlgili videolar ile desteklenmiş vaka sunumları ve buna karşılık profesyonel yaklaşım 2 Ders için hazırlanmış PPT
7) Ara sınav. ara sınav
8) İlgili videolar ile desteklenmiş vaka sunumları ve buna karşılık profesyonel yaklaşım 3 Ders için hazırlanmış PPT
9) İlgili videolar ile desteklenmiş vaka sunumları ve buna karşılık profesyonel yaklaşım 4 Ders için hazırlanmış PPT
10) Çeşitli çalışma ortamlarında karşılaşılabilecek durumlara yönelik çalışmalar: Sağlık ocağı ve diyetisyen Ders için hazırlanmış PPT
11) Çeşitli çalışma ortamlarında karşılaşılabilecek durumlara yönelik çalışmalar: Özel şirketler ve diyetisyen Ders için hazırlanmış PPT
12) Çeviri çalışmaları Ders için hazırlanmış PPT
13) Beslenme alanındaki makalelerin çeviri çalışmaları Ders için hazırlanmış PPT
14) Beslenme alanındaki makalelerin çeviri çalışmaları Ders için hazırlanmış PPT
15) Genel değerlendirme Ders için hazırlanmış PPT
16) Final Final

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Özdağ N. Sağlık Meslek Yüksekokulları ve Sağlık Personeli İçin Mesleki İngilizce, 2006.
Mahan LK. Escott-Stump S Krause's Food Nutrition and Diet Therapy, 2012.
Diğer Kaynaklar: Ders için hazırlanmış PPT

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

Program Kazanımları
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir.
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır.
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır.
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular.
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer.
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar.
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir.
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. 5
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır.
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. 2
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular.
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. 1
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. 3
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar.
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir.
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. 5
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir. 3

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Beyin fırtınası /Altı şapka
Ders

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışması 10 3 30
Ara Sınavlar 1 3 3
Final 1 5 5
Toplam İş Yükü 66