Dersin Amacı: |
İnsanlarda enfeksiyona neden olan mikroorganizmaların özelliklerini öğrenme ve uygun testler ile tanımlayabilme |
Dersin İçeriği: |
Bakterilerin yapisi ,bakterilerin üreme özellikleri ve metabolizmasi, bakteri genetigi, virüslerin özellikleri, mantarlarin genel özellikleri, parazitlerin genel özellikleri, sterilizasyon ve dezenfeksiyon, antibakteriyal ajanlar, cevre mikrobiyolojisi, enfeksiyon etkenlerinin bulasma yolları, patogenez ve normal flora, immünolojiye giris, immün sistemin yapisi, dogal bagisiklik mekanizmalan, kazanilmis bagisiklik mekanizmaları, sindirim yoluyla bulasan enfeksiyon etkenleri ve besin zehirlenmeleri. |
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Mikrobiyolojiye giriş, tarihçe kapsam ve sınıflandırma |
Ders için hazırlanmış PPT
|
2) |
Mikroorganizmaların yapısı |
Ders için hazırlanmış PPT
|
3) |
Mikroorganizmaların yapısı |
Ders için hazırlanmış PPT
|
4) |
Mikroorganizmaların beslenmesi ve üretilmesi |
Ders için hazırlanmış PPT
|
5) |
Enfeksiyon hastalıklarının tanısı |
Ders için hazırlanmış PPT
|
6) |
Konak mikroorganizma ilişkileri |
Ders için hazırlanmış PPT
|
7) |
Vize |
|
8) |
Sterilizasyon ve dezenfeksiyon |
Ders için hazırlanmış PPT
|
9) |
Sterilizasyon ve dezenfeksiyon |
Ders için hazırlanmış PPT
|
10) |
Mikroorganizmalar ve yaptıkları enfeksiyonlar |
Ders için hazırlanmış PPT
|
11) |
Mikroorganizmalar ve yaptıkları enfeksiyonlar |
Ders için hazırlanmış PPT
|
12) |
Hastane enfeksiyonları, korunma ve kontrol yöntemleri |
Ders için hazırlanmış PPT
|
13) |
Hastane enfeksiyonları, korunma ve kontrol yöntemleri |
Ders için hazırlanmış PPT
|
14) |
Aşılar, bağışık serumlar |
Ders için hazırlanmış PPT
|
15) |
Aşılar, bağışık serumlar |
Ders için hazırlanmış PPT
|
16) |
Final Sınavı |
|
Ders Notları / Kitaplar: |
1. Brooks GF, Butel JS, Morse SA (2008) "Jawetz, Melnick, & Adelberg's Medical Microbiology", Twenty-fourth edition, McGraw-Hill Companies inc., USA
2. Topçu AW, Söyletir G, Doğanay M (2002) "İnfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyolojisi" Cilt1-2, Nobel Matbaacılık. Türkiye
|
Diğer Kaynaklar: |
Topçu AW, Söyletir G, Doğanay M (2002) "İnfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyolojisi" Cilt1-2, Nobel Matbaacılık. Türkiye |
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. |
5 |
2) |
Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır. |
1 |
3) |
Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. |
2 |
4) |
Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. |
1 |
5) |
Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. |
5 |
6) |
Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. |
|
7) |
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. |
1 |
8) |
Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. |
2 |
9) |
Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir. |
|
10) |
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. |
1 |
11) |
Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir. |
1 |