BESLENME VE DİYETETİK | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | 1210211001 | ||||||||
Ders İsmi: | Beslenme İlkeleri I | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Zorunlu | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. M.Emel ALPHAN | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Öğr.Gör. Gülen Ecem KALKAN Dr.Öğr.Üyesi Bilge Nur ÇÖL ÇETİNKAYA |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Enerji ve makro besin ögelerinin (karbonhidrat, protein, yağ) sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini öğretmek, besinlerin enerji, karbonhidrat, protein ve yağ içerikleri açısından değerlendirilmesini, farklı yaş ve cinsiyete göre günlük enerji, karbonhidrat, protein ve yağ gereksinmeleri ile bunların sağlanabileceği besinlerin tür ve miktarını öğretmek, beslenme durumunun saptanmasında, bireysel besin tüketim kayıtları ve fiziksel aktivite kayıt yöntemlerinin uygulanmasını ve sağlıklı beslenme için öneriler geliştirmek. |
Dersin İçeriği: | Karbonhidratların, proteinlerin ve lipitlerin sağlıklı beslenmedeki önemi, kimyasal yapısı, özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, aşırı alım durumu. Bireysel besin tüketim kayıtları ve fiziksel aktivite kayıt yöntemleri. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Beslenme Biliminin Esasları | 1. Bir bakışta beslenme / ed.: Sangita Sharma ; yardımcı editörler: Tony Sheehy, Fariba Kolahdooz ; çeviri editörleri: Beyza Eliuz Tipici, Cemile İdiz, Fulya Çalıkoğlu 2021 2. Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER-2022) Sağlık Bakanlığı Yayını (web pdf) 3. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver. Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013). 4. Genel beslenme / Ayşe Baysal Baysal, Ayşe 2010 5. Temel beslenme ve diyetetik : temel konular pratik bilgiler özel uygulamalar / ed.: Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol 2023 6. Temel Beslenme / ed: Hasan Basri SAVAŞ 2021 7. Ders için hazırlanmış ppt |
2) | Karbonhidratlar | 1. Bir bakışta beslenme / ed.: Sangita Sharma ; yardımcı editörler: Tony Sheehy, Fariba Kolahdooz ; çeviri editörleri: Beyza Eliuz Tipici, Cemile İdiz, Fulya Çalıkoğlu 2021 2. Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER-2022) Sağlık Bakanlığı Yayını (web pdf) 3. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver. Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013). 4. Genel beslenme / Ayşe Baysal Baysal, Ayşe 2010 5. Temel beslenme ve diyetetik : temel konular pratik bilgiler özel uygulamalar / ed.: Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol 2023 6. Temel Beslenme / ed: Hasan Basri SAVAŞ 2021 7. Ders için hazırlanmış ppt |
3) | Karbonhidratların Sindirimi, Emilimi ve Metabolizması | 1. Bir bakışta beslenme / ed.: Sangita Sharma ; yardımcı editörler: Tony Sheehy, Fariba Kolahdooz ; çeviri editörleri: Beyza Eliuz Tipici, Cemile İdiz, Fulya Çalıkoğlu 2021 2. Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER-2022) Sağlık Bakanlığı Yayını (web pdf) 3. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver. Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013). 4. Genel beslenme / Ayşe Baysal Baysal, Ayşe 2010 5. Temel beslenme ve diyetetik : temel konular pratik bilgiler özel uygulamalar / ed.: Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol 2023 6. Temel Beslenme / ed: Hasan Basri SAVAŞ 2021 7. Ders için hazırlanmış ppt |
4) | Proteinler | 1. Bir bakışta beslenme / ed.: Sangita Sharma ; yardımcı editörler: Tony Sheehy, Fariba Kolahdooz ; çeviri editörleri: Beyza Eliuz Tipici, Cemile İdiz, Fulya Çalıkoğlu 2021 2. Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER-2022) Sağlık Bakanlığı Yayını (web pdf) 3. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver. Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013). 4. Genel beslenme / Ayşe Baysal Baysal, Ayşe 2010 5. Temel beslenme ve diyetetik : temel konular pratik bilgiler özel uygulamalar / ed.: Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol 2023 6. Temel Beslenme / ed: Hasan Basri SAVAŞ 2021 7. Ders için hazırlanmış ppt |
5) | Proteinlerin Sindirimi, Emilimi ve Metabolizması | 1. Bir bakışta beslenme / ed.: Sangita Sharma ; yardımcı editörler: Tony Sheehy, Fariba Kolahdooz ; çeviri editörleri: Beyza Eliuz Tipici, Cemile İdiz, Fulya Çalıkoğlu 2021 2. Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER-2022) Sağlık Bakanlığı Yayını (web pdf) 3. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver. Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013). 4. Genel beslenme / Ayşe Baysal Baysal, Ayşe 2010 5. Temel beslenme ve diyetetik : temel konular pratik bilgiler özel uygulamalar / ed.: Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol 2023 6. Temel Beslenme / ed: Hasan Basri SAVAŞ 2021 7. Ders için hazırlanmış ppt |
6) | Yağlar | 1. Bir bakışta beslenme / ed.: Sangita Sharma ; yardımcı editörler: Tony Sheehy, Fariba Kolahdooz ; çeviri editörleri: Beyza Eliuz Tipici, Cemile İdiz, Fulya Çalıkoğlu 2021 2. Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER-2022) Sağlık Bakanlığı Yayını (web pdf) 3. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver. Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013). 4. Genel beslenme / Ayşe Baysal Baysal, Ayşe 2010 5. Temel beslenme ve diyetetik : temel konular pratik bilgiler özel uygulamalar / ed.: Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol 2023 6. Temel Beslenme / ed: Hasan Basri SAVAŞ 2021 7. Ders için hazırlanmış ppt |
7) | Yağların Sindirimi, Emilimi ve Metabolizması | 1. Bir bakışta beslenme / ed.: Sangita Sharma ; yardımcı editörler: Tony Sheehy, Fariba Kolahdooz ; çeviri editörleri: Beyza Eliuz Tipici, Cemile İdiz, Fulya Çalıkoğlu 2021 2. Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER-2022) Sağlık Bakanlığı Yayını (web pdf) 3. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver. Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013). 4. Genel beslenme / Ayşe Baysal Baysal, Ayşe 2010 5. Temel beslenme ve diyetetik : temel konular pratik bilgiler özel uygulamalar / ed.: Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol 2023 6. Temel Beslenme / ed: Hasan Basri SAVAŞ 2021 7. Ders için hazırlanmış ppt |
8) | Ara Sınav | - |
9) | Enerji Metabolizması | 1. Bir bakışta beslenme / ed.: Sangita Sharma ; yardımcı editörler: Tony Sheehy, Fariba Kolahdooz ; çeviri editörleri: Beyza Eliuz Tipici, Cemile İdiz, Fulya Çalıkoğlu 2021 2. Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER-2022) Sağlık Bakanlığı Yayını (web pdf) 3. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver. Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013). 4. Genel beslenme / Ayşe Baysal Baysal, Ayşe 2010 5. Temel beslenme ve diyetetik : temel konular pratik bilgiler özel uygulamalar / ed.: Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol 2023 6. Temel Beslenme / ed: Hasan Basri SAVAŞ 2021 7. Ders için hazırlanmış ppt |
10) | Enerji Metabolizması II | 1. Bir bakışta beslenme / ed.: Sangita Sharma ; yardımcı editörler: Tony Sheehy, Fariba Kolahdooz ; çeviri editörleri: Beyza Eliuz Tipici, Cemile İdiz, Fulya Çalıkoğlu 2021 2. Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER-2022) Sağlık Bakanlığı Yayını (web pdf) 3. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver. Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013). 4. Genel beslenme / Ayşe Baysal Baysal, Ayşe 2010 5. Temel beslenme ve diyetetik : temel konular pratik bilgiler özel uygulamalar / ed.: Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol 2023 6. Temel Beslenme / ed: Hasan Basri SAVAŞ 2021 7. Ders için hazırlanmış ppt |
11) | Yağda Çözünen Vitaminler | 1. Bir bakışta beslenme / ed.: Sangita Sharma ; yardımcı editörler: Tony Sheehy, Fariba Kolahdooz ; çeviri editörleri: Beyza Eliuz Tipici, Cemile İdiz, Fulya Çalıkoğlu 2021 2. Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER-2022) Sağlık Bakanlığı Yayını (web pdf) 3. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver. Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013). 4. Genel beslenme / Ayşe Baysal Baysal, Ayşe 2010 5. Temel beslenme ve diyetetik : temel konular pratik bilgiler özel uygulamalar / ed.: Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol 2023 6. Temel Beslenme / ed: Hasan Basri SAVAŞ 2021 7. Ders için hazırlanmış ppt |
12) | Suda Çözünen Vitaminler I | 1. Bir bakışta beslenme / ed.: Sangita Sharma ; yardımcı editörler: Tony Sheehy, Fariba Kolahdooz ; çeviri editörleri: Beyza Eliuz Tipici, Cemile İdiz, Fulya Çalıkoğlu 2021 2. Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER-2022) Sağlık Bakanlığı Yayını (web pdf) 3. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver. Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013). 4. Genel beslenme / Ayşe Baysal Baysal, Ayşe 2010 5. Temel beslenme ve diyetetik : temel konular pratik bilgiler özel uygulamalar / ed.: Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol 2023 6. Temel Beslenme / ed: Hasan Basri SAVAŞ 2021 7. Ders için hazırlanmış ppt |
13) | Suda Çözünen Vitaminler II | 1. Bir bakışta beslenme / ed.: Sangita Sharma ; yardımcı editörler: Tony Sheehy, Fariba Kolahdooz ; çeviri editörleri: Beyza Eliuz Tipici, Cemile İdiz, Fulya Çalıkoğlu 2021 2. Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER-2022) Sağlık Bakanlığı Yayını (web pdf) 3. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver. Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013). 4. Genel beslenme / Ayşe Baysal Baysal, Ayşe 2010 5. Temel beslenme ve diyetetik : temel konular pratik bilgiler özel uygulamalar / ed.: Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol 2023 6. Temel Beslenme / ed: Hasan Basri SAVAŞ 2021 7. Ders için hazırlanmış ppt |
14) | Su ve Makro Mineraller | 1. Bir bakışta beslenme / ed.: Sangita Sharma ; yardımcı editörler: Tony Sheehy, Fariba Kolahdooz ; çeviri editörleri: Beyza Eliuz Tipici, Cemile İdiz, Fulya Çalıkoğlu 2021 2. Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER-2022) Sağlık Bakanlığı Yayını (web pdf) 3. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver. Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013). 4. Genel beslenme / Ayşe Baysal Baysal, Ayşe 2010 5. Temel beslenme ve diyetetik : temel konular pratik bilgiler özel uygulamalar / ed.: Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol 2023 6. Temel Beslenme / ed: Hasan Basri SAVAŞ 2021 7. Ders için hazırlanmış ppt |
15) | Mineraller ve Eser Elementler | 1. Bir bakışta beslenme / ed.: Sangita Sharma ; yardımcı editörler: Tony Sheehy, Fariba Kolahdooz ; çeviri editörleri: Beyza Eliuz Tipici, Cemile İdiz, Fulya Çalıkoğlu 2021 2. Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER-2022) Sağlık Bakanlığı Yayını (web pdf) 3. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver. Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013). 4. Genel beslenme / Ayşe Baysal Baysal, Ayşe 2010 5. Temel beslenme ve diyetetik : temel konular pratik bilgiler özel uygulamalar / ed.: Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol 2023 6. Temel Beslenme / ed: Hasan Basri SAVAŞ 2021 7. Ders için hazırlanmış ppt |
16) | Final Sınavı |
Ders Notları / Kitaplar: | 1. Bir bakışta beslenme / ed.: Sangita Sharma ; yardımcı editörler: Tony Sheehy, Fariba Kolahdooz ; çeviri editörleri: Beyza Eliuz Tipici, Cemile İdiz, Fulya Çalıkoğlu 2021 2. Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER-2022) Sağlık Bakanlığı Yayını (web pdf) 3. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver. Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013). 4. Genel beslenme / Ayşe Baysal Baysal, Ayşe 2010 5. Temel beslenme ve diyetetik : temel konular pratik bilgiler özel uygulamalar / ed.: Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol 2023 6. Temel Beslenme / ed: Hasan Basri SAVAŞ 2021 |
Diğer Kaynaklar: | 1. Bir bakışta beslenme / ed.: Sangita Sharma ; yardımcı editörler: Tony Sheehy, Fariba Kolahdooz ; çeviri editörleri: Beyza Eliuz Tipici, Cemile İdiz, Fulya Çalıkoğlu 2021 2. Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER-2022) Sağlık Bakanlığı Yayını (web pdf) 3. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver. Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013). 4. Genel beslenme / Ayşe Baysal Baysal, Ayşe 2010 5. Temel beslenme ve diyetetik : temel konular pratik bilgiler özel uygulamalar / ed.: Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol 2023 |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. | ||||||||||
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır. | ||||||||||
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. | ||||||||||
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. | ||||||||||
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. | ||||||||||
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. | ||||||||||
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | ||||||||||
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. | ||||||||||
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir. | ||||||||||
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | ||||||||||
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. | 5 |
2) | Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır. | |
3) | Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. | 5 |
4) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. | 5 |
5) | Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. | 2 |
6) | Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. | 1 |
7) | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | 3 |
8) | Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. | 5 |
9) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir. | 1 |
10) | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | 3 |
11) | Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir. | 4 |
Alan Çalışması | |
Anlatım | |
Beyin fırtınası /Altı şapka | |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Ders | |
Grup çalışması ve ödevi | |
Laboratuvar | |
Okuma | |
Ödev | |
Problem Çözme | |
Proje Hazırlama | |
Rapor Yazma | |
Soru cevap/ Tartışma |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | 14 | % 0 |
Uygulama | 5 | % 5 |
Küçük Sınavlar | 10 | % 10 |
Ödev | 1 | % 5 |
Ara Sınavlar | 1 | % 20 |
Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 42 |
Uygulama | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 84 |
Ödevler | 5 | 20 |
Ara Sınavlar | 1 | 2 |
Final | 1 | 2 |
Toplam İş Yükü | 178 |