BESLENME VE DİYETETİK
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: 1210211001
Ders İsmi: Beslenme İlkeleri I
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 2 4 6
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. M.Emel ALPHAN
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. Gülen Ecem KALKAN
Dr.Öğr.Üyesi Bilge Nur ÇÖL ÇETİNKAYA
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Enerji ve makro besin ögelerinin (karbonhidrat, protein, yağ) sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini öğretmek, besinlerin enerji, karbonhidrat, protein ve yağ içerikleri açısından değerlendirilmesini, farklı yaş ve cinsiyete göre günlük enerji, karbonhidrat, protein ve yağ gereksinmeleri ile bunların sağlanabileceği besinlerin tür ve miktarını öğretmek, beslenme durumunun saptanmasında, bireysel besin tüketim kayıtları ve fiziksel aktivite kayıt yöntemlerinin uygulanmasını ve sağlıklı beslenme için öneriler geliştirmek.
Dersin İçeriği: Karbonhidratların, proteinlerin ve lipitlerin sağlıklı beslenmedeki önemi, kimyasal yapısı, özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, aşırı alım durumu. Bireysel besin tüketim
kayıtları ve fiziksel aktivite kayıt yöntemleri.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Sağlıklı beslenmenin vücut çalışmasındaki önemini açıklar.
2) Besin hazırlama, pişirme ve işleme tekniklerini yeniden yapar.
3) Genel beslenme ilkelerini ve makro besin ögelerini sayar ve açıklar.
4) Besinleri besin ögesi içeriği açısından değerlendirir.
5) Deney ve teorinin nasıl bağdaşacağı konusunda bilgi sahibi olabilmek için konularla ilgili uygulamalar yapar.
6) "Öğrenci, verilen ders kapsamı çerçevesinde ortak sorunları tartışarak bulur."
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Beslenme Biliminin Esasları 1. Bir bakışta beslenme / ed.: Sangita Sharma ; yardımcı editörler: Tony Sheehy, Fariba Kolahdooz ; çeviri editörleri: Beyza Eliuz Tipici, Cemile İdiz, Fulya Çalıkoğlu 2021 2. Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER-2022) Sağlık Bakanlığı Yayını (web pdf) 3. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver. Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013). 4. Genel beslenme / Ayşe Baysal Baysal, Ayşe 2010 5. Temel beslenme ve diyetetik : temel konular pratik bilgiler özel uygulamalar / ed.: Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol 2023 6. Temel Beslenme / ed: Hasan Basri SAVAŞ 2021 7. Ders için hazırlanmış ppt
2) Karbonhidratlar 1. Bir bakışta beslenme / ed.: Sangita Sharma ; yardımcı editörler: Tony Sheehy, Fariba Kolahdooz ; çeviri editörleri: Beyza Eliuz Tipici, Cemile İdiz, Fulya Çalıkoğlu 2021 2. Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER-2022) Sağlık Bakanlığı Yayını (web pdf) 3. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver. Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013). 4. Genel beslenme / Ayşe Baysal Baysal, Ayşe 2010 5. Temel beslenme ve diyetetik : temel konular pratik bilgiler özel uygulamalar / ed.: Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol 2023 6. Temel Beslenme / ed: Hasan Basri SAVAŞ 2021 7. Ders için hazırlanmış ppt
3) Karbonhidratların Sindirimi, Emilimi ve Metabolizması 1. Bir bakışta beslenme / ed.: Sangita Sharma ; yardımcı editörler: Tony Sheehy, Fariba Kolahdooz ; çeviri editörleri: Beyza Eliuz Tipici, Cemile İdiz, Fulya Çalıkoğlu 2021 2. Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER-2022) Sağlık Bakanlığı Yayını (web pdf) 3. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver. Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013). 4. Genel beslenme / Ayşe Baysal Baysal, Ayşe 2010 5. Temel beslenme ve diyetetik : temel konular pratik bilgiler özel uygulamalar / ed.: Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol 2023 6. Temel Beslenme / ed: Hasan Basri SAVAŞ 2021 7. Ders için hazırlanmış ppt
4) Proteinler 1. Bir bakışta beslenme / ed.: Sangita Sharma ; yardımcı editörler: Tony Sheehy, Fariba Kolahdooz ; çeviri editörleri: Beyza Eliuz Tipici, Cemile İdiz, Fulya Çalıkoğlu 2021 2. Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER-2022) Sağlık Bakanlığı Yayını (web pdf) 3. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver. Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013). 4. Genel beslenme / Ayşe Baysal Baysal, Ayşe 2010 5. Temel beslenme ve diyetetik : temel konular pratik bilgiler özel uygulamalar / ed.: Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol 2023 6. Temel Beslenme / ed: Hasan Basri SAVAŞ 2021 7. Ders için hazırlanmış ppt
5) Proteinlerin Sindirimi, Emilimi ve Metabolizması 1. Bir bakışta beslenme / ed.: Sangita Sharma ; yardımcı editörler: Tony Sheehy, Fariba Kolahdooz ; çeviri editörleri: Beyza Eliuz Tipici, Cemile İdiz, Fulya Çalıkoğlu 2021 2. Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER-2022) Sağlık Bakanlığı Yayını (web pdf) 3. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver. Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013). 4. Genel beslenme / Ayşe Baysal Baysal, Ayşe 2010 5. Temel beslenme ve diyetetik : temel konular pratik bilgiler özel uygulamalar / ed.: Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol 2023 6. Temel Beslenme / ed: Hasan Basri SAVAŞ 2021 7. Ders için hazırlanmış ppt
6) Yağlar 1. Bir bakışta beslenme / ed.: Sangita Sharma ; yardımcı editörler: Tony Sheehy, Fariba Kolahdooz ; çeviri editörleri: Beyza Eliuz Tipici, Cemile İdiz, Fulya Çalıkoğlu 2021 2. Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER-2022) Sağlık Bakanlığı Yayını (web pdf) 3. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver. Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013). 4. Genel beslenme / Ayşe Baysal Baysal, Ayşe 2010 5. Temel beslenme ve diyetetik : temel konular pratik bilgiler özel uygulamalar / ed.: Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol 2023 6. Temel Beslenme / ed: Hasan Basri SAVAŞ 2021 7. Ders için hazırlanmış ppt
7) Yağların Sindirimi, Emilimi ve Metabolizması 1. Bir bakışta beslenme / ed.: Sangita Sharma ; yardımcı editörler: Tony Sheehy, Fariba Kolahdooz ; çeviri editörleri: Beyza Eliuz Tipici, Cemile İdiz, Fulya Çalıkoğlu 2021 2. Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER-2022) Sağlık Bakanlığı Yayını (web pdf) 3. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver. Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013). 4. Genel beslenme / Ayşe Baysal Baysal, Ayşe 2010 5. Temel beslenme ve diyetetik : temel konular pratik bilgiler özel uygulamalar / ed.: Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol 2023 6. Temel Beslenme / ed: Hasan Basri SAVAŞ 2021 7. Ders için hazırlanmış ppt
8) Ara Sınav -
9) Enerji Metabolizması 1. Bir bakışta beslenme / ed.: Sangita Sharma ; yardımcı editörler: Tony Sheehy, Fariba Kolahdooz ; çeviri editörleri: Beyza Eliuz Tipici, Cemile İdiz, Fulya Çalıkoğlu 2021 2. Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER-2022) Sağlık Bakanlığı Yayını (web pdf) 3. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver. Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013). 4. Genel beslenme / Ayşe Baysal Baysal, Ayşe 2010 5. Temel beslenme ve diyetetik : temel konular pratik bilgiler özel uygulamalar / ed.: Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol 2023 6. Temel Beslenme / ed: Hasan Basri SAVAŞ 2021 7. Ders için hazırlanmış ppt
10) Enerji Metabolizması II 1. Bir bakışta beslenme / ed.: Sangita Sharma ; yardımcı editörler: Tony Sheehy, Fariba Kolahdooz ; çeviri editörleri: Beyza Eliuz Tipici, Cemile İdiz, Fulya Çalıkoğlu 2021 2. Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER-2022) Sağlık Bakanlığı Yayını (web pdf) 3. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver. Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013). 4. Genel beslenme / Ayşe Baysal Baysal, Ayşe 2010 5. Temel beslenme ve diyetetik : temel konular pratik bilgiler özel uygulamalar / ed.: Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol 2023 6. Temel Beslenme / ed: Hasan Basri SAVAŞ 2021 7. Ders için hazırlanmış ppt
11) Yağda Çözünen Vitaminler 1. Bir bakışta beslenme / ed.: Sangita Sharma ; yardımcı editörler: Tony Sheehy, Fariba Kolahdooz ; çeviri editörleri: Beyza Eliuz Tipici, Cemile İdiz, Fulya Çalıkoğlu 2021 2. Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER-2022) Sağlık Bakanlığı Yayını (web pdf) 3. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver. Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013). 4. Genel beslenme / Ayşe Baysal Baysal, Ayşe 2010 5. Temel beslenme ve diyetetik : temel konular pratik bilgiler özel uygulamalar / ed.: Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol 2023 6. Temel Beslenme / ed: Hasan Basri SAVAŞ 2021 7. Ders için hazırlanmış ppt
12) Suda Çözünen Vitaminler I 1. Bir bakışta beslenme / ed.: Sangita Sharma ; yardımcı editörler: Tony Sheehy, Fariba Kolahdooz ; çeviri editörleri: Beyza Eliuz Tipici, Cemile İdiz, Fulya Çalıkoğlu 2021 2. Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER-2022) Sağlık Bakanlığı Yayını (web pdf) 3. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver. Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013). 4. Genel beslenme / Ayşe Baysal Baysal, Ayşe 2010 5. Temel beslenme ve diyetetik : temel konular pratik bilgiler özel uygulamalar / ed.: Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol 2023 6. Temel Beslenme / ed: Hasan Basri SAVAŞ 2021 7. Ders için hazırlanmış ppt
13) Suda Çözünen Vitaminler II 1. Bir bakışta beslenme / ed.: Sangita Sharma ; yardımcı editörler: Tony Sheehy, Fariba Kolahdooz ; çeviri editörleri: Beyza Eliuz Tipici, Cemile İdiz, Fulya Çalıkoğlu 2021 2. Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER-2022) Sağlık Bakanlığı Yayını (web pdf) 3. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver. Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013). 4. Genel beslenme / Ayşe Baysal Baysal, Ayşe 2010 5. Temel beslenme ve diyetetik : temel konular pratik bilgiler özel uygulamalar / ed.: Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol 2023 6. Temel Beslenme / ed: Hasan Basri SAVAŞ 2021 7. Ders için hazırlanmış ppt
14) Su ve Makro Mineraller 1. Bir bakışta beslenme / ed.: Sangita Sharma ; yardımcı editörler: Tony Sheehy, Fariba Kolahdooz ; çeviri editörleri: Beyza Eliuz Tipici, Cemile İdiz, Fulya Çalıkoğlu 2021 2. Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER-2022) Sağlık Bakanlığı Yayını (web pdf) 3. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver. Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013). 4. Genel beslenme / Ayşe Baysal Baysal, Ayşe 2010 5. Temel beslenme ve diyetetik : temel konular pratik bilgiler özel uygulamalar / ed.: Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol 2023 6. Temel Beslenme / ed: Hasan Basri SAVAŞ 2021 7. Ders için hazırlanmış ppt
15) Mineraller ve Eser Elementler 1. Bir bakışta beslenme / ed.: Sangita Sharma ; yardımcı editörler: Tony Sheehy, Fariba Kolahdooz ; çeviri editörleri: Beyza Eliuz Tipici, Cemile İdiz, Fulya Çalıkoğlu 2021 2. Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER-2022) Sağlık Bakanlığı Yayını (web pdf) 3. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver. Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013). 4. Genel beslenme / Ayşe Baysal Baysal, Ayşe 2010 5. Temel beslenme ve diyetetik : temel konular pratik bilgiler özel uygulamalar / ed.: Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol 2023 6. Temel Beslenme / ed: Hasan Basri SAVAŞ 2021 7. Ders için hazırlanmış ppt
16) Final Sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1. Bir bakışta beslenme / ed.: Sangita Sharma ; yardımcı editörler: Tony Sheehy, Fariba Kolahdooz ; çeviri editörleri: Beyza Eliuz Tipici, Cemile İdiz, Fulya Çalıkoğlu
2021
2. Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER-2022) Sağlık Bakanlığı Yayını (web pdf)
3. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver. Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013).
4. Genel beslenme / Ayşe Baysal
Baysal, Ayşe
2010
5. Temel beslenme ve diyetetik : temel konular pratik bilgiler özel uygulamalar / ed.: Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol
2023
6. Temel Beslenme / ed: Hasan Basri SAVAŞ
2021
Diğer Kaynaklar: 1. Bir bakışta beslenme / ed.: Sangita Sharma ; yardımcı editörler: Tony Sheehy, Fariba Kolahdooz ; çeviri editörleri: Beyza Eliuz Tipici, Cemile İdiz, Fulya Çalıkoğlu
2021
2. Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER-2022) Sağlık Bakanlığı Yayını (web pdf)
3. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver. Berdarier, C.D. ,Dwyer, J.T., Heber, D. (2013).
4. Genel beslenme / Ayşe Baysal
Baysal, Ayşe
2010
5. Temel beslenme ve diyetetik : temel konular pratik bilgiler özel uygulamalar / ed.: Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol
2023

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

Program Kazanımları
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir.
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır.
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır.
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular.
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer.
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar.
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir.
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. 5
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır.
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. 5
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. 5
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. 2
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. 1
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. 3
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. 5
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir. 1
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. 3
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir. 4

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Alan Çalışması
Anlatım
Beyin fırtınası /Altı şapka
Bireysel çalışma ve ödevi
Ders
Grup çalışması ve ödevi
Laboratuvar
Okuma
Ödev
Problem Çözme
Proje Hazırlama
Rapor Yazma
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 14 % 0
Uygulama 5 % 5
Küçük Sınavlar 10 % 10
Ödev 1 % 5
Ara Sınavlar 1 % 20
Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 14 42
Uygulama 14 28
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 84
Ödevler 5 20
Ara Sınavlar 1 2
Final 1 2
Toplam İş Yükü 178