BESLENME VE DİYETETİK | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | 1210121002 | ||||||||
Ders İsmi: | Beslenmeye Giriş | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Zorunlu | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. M.Emel ALPHAN | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Dr.Öğr.Üyesi Ayşe Betül DEMİRBAŞ |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Öğrencilere beslenme ve besin öğeleri hakkında temel bilgileri vererek,beslenme bilimi ile tanışmalarını sağlamak ve ileriki yıllarda okutulacak olan başta Beslenme İlkeleri olmak üzere diğer derslere temel oluşturmak. |
Dersin İçeriği: | Beslenmeye giriş, sağlık ve beslenme kavramları, besin öğeleri, karbonhidratar, proteinler, yağlar, enerji metabolizması, vitaminler ve mineraller, sağlıklı beslenmede sağlıklı yemek pişirme kuralları, anne ve çocuklarda beslenme, obezite diyabet, kalp damar hastalığı böbrek hastalığı gibi hastalıklarda beslenme |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Beslenmeye giriş | Ders için hazırlanmış PPT |
2) | Karbonhidratlar | Ders için hazırlanmış PPT |
3) | Proteinler | Ders için hazırlanmış PPT |
4) | Yağlar | Ders için hazırlanmış PPT |
5) | Enerji metabolizması | Ders için hazırlanmış PPT |
6) | Vitaminler | Ders için hazırlanmış PPT |
7) | Ara Sınav | |
8) | Mineraller | Ders için hazırlanmış PPT |
9) | Su ve elektrolitler | Ders için hazırlanmış PPT |
10) | Anne ve Çocuk Beslenmesi | Ders için hazırlanmış PPT |
11) | Anne ve Çocuk Beslenmesi | Ders için hazırlanmış PPT |
12) | Hastalıklarda beslenme tedavisi-Obezite, Diyabet vb. | Ders için hazırlanmış PPT |
13) | Hastalıklarda beslenme tedavisi- Kalp damar hastalıkları, böbrek hastalıkları vb. | Ders için hazırlanmış PPT |
14) | genel değerlendirme | Ders için hazırlanmış PPT |
15) | genel değerlendirme | Ders için hazırlanmış PPT |
16) | Final Sınavı |
Ders Notları / Kitaplar: | 1. Temel Beslenme / ed: Hasan Basri SAVAŞ 2021 2. Genel beslenme / Ayşe Baysal Baysal, Ayşe 2010 3. Temel beslenme ve diyetetik : temel konular pratik bilgiler özel uygulamalar / ed.: Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol 2023 4. Krasuse's Food and The Nutrition Care Process” Editör: Janice L Raymond L. Kathleen Mahan, Elsevier, 14th Edition, 2017. |
Diğer Kaynaklar: | 1. Temel Beslenme / ed: Hasan Basri SAVAŞ 2021 2. Genel beslenme / Ayşe Baysal Baysal, Ayşe 2010 3. Temel beslenme ve diyetetik : temel konular pratik bilgiler özel uygulamalar / ed.: Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol 2023 4. Krasuse's Food and The Nutrition Care Process” Editör: Janice L Raymond L. Kathleen Mahan, Elsevier, 14th Edition, 2017. |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. | ||||||||||
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır. | ||||||||||
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. | ||||||||||
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. | ||||||||||
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. | ||||||||||
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. | ||||||||||
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | ||||||||||
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. | ||||||||||
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir. | ||||||||||
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | ||||||||||
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. | 5 |
2) | Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır. | |
3) | Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. | 1 |
4) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. | 1 |
5) | Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. | 1 |
6) | Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. | 2 |
7) | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | 5 |
8) | Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. | 4 |
9) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir. | |
10) | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | 1 |
11) | Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir. | 3 |
Alan Çalışması | |
Akran Değerlendirmesi | |
Anlatım | |
Ders | |
Okuma |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | 14 | % 0 |
Uygulama | 2 | % 0 |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 42 |
Uygulama | 2 | 4 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 6 | 96 |
Ara Sınavlar | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 144 |