BESLENME VE DİYETETİK
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: 1210121002
Ders İsmi: Beslenmeye Giriş
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 4
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. M.Emel ALPHAN
Dersi Veren(ler): Dr.Öğr.Üyesi Ayşe Betül DEMİRBAŞ
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Öğrencilere beslenme ve besin öğeleri hakkında temel bilgileri vererek,beslenme bilimi ile tanışmalarını sağlamak ve ileriki yıllarda okutulacak olan başta Beslenme İlkeleri olmak üzere diğer derslere temel oluşturmak.
Dersin İçeriği: Beslenmeye giriş, sağlık ve beslenme kavramları, besin öğeleri, karbonhidratar, proteinler, yağlar, enerji metabolizması, vitaminler ve mineraller, sağlıklı beslenmede sağlıklı yemek pişirme kuralları, anne ve çocuklarda beslenme, obezite diyabet, kalp damar hastalığı böbrek hastalığı gibi hastalıklarda beslenme

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Beslenme, besin, besin öğesi ve sağlık kavramlarını tanımlar.
2) Sağlık ile beslenme arasındaki ilişikinin açıklar.
3) Genel beslenme ilkelerini ve makro ve mikro besin ögelerini sayar.
4) Besin gruplarının ve porsiyon ölçülerinin tarif eder.
5) "Bazı hastalıkların tedavisinde beslenme tedavisinin etkisini değerlendirir."
6) "Sağlıklı beslenmede dikkat edilecek besin hazırlama ve pişirme kurallarını listeler. "
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Beslenmeye giriş Ders için hazırlanmış PPT
2) Karbonhidratlar Ders için hazırlanmış PPT
3) Proteinler Ders için hazırlanmış PPT
4) Yağlar Ders için hazırlanmış PPT
5) Enerji metabolizması Ders için hazırlanmış PPT
6) Vitaminler Ders için hazırlanmış PPT
7) Ara Sınav
8) Mineraller Ders için hazırlanmış PPT
9) Su ve elektrolitler Ders için hazırlanmış PPT
10) Anne ve Çocuk Beslenmesi Ders için hazırlanmış PPT
11) Anne ve Çocuk Beslenmesi Ders için hazırlanmış PPT
12) Hastalıklarda beslenme tedavisi-Obezite, Diyabet vb. Ders için hazırlanmış PPT
13) Hastalıklarda beslenme tedavisi- Kalp damar hastalıkları, böbrek hastalıkları vb. Ders için hazırlanmış PPT
14) genel değerlendirme Ders için hazırlanmış PPT
15) genel değerlendirme Ders için hazırlanmış PPT
16) Final Sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1. Temel Beslenme / ed: Hasan Basri SAVAŞ
2021
2. Genel beslenme / Ayşe Baysal
Baysal, Ayşe
2010
3. Temel beslenme ve diyetetik : temel konular pratik bilgiler özel uygulamalar / ed.: Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol
2023
4. Krasuse's Food and The Nutrition Care Process” Editör: Janice L Raymond L. Kathleen Mahan, Elsevier, 14th Edition, 2017.
Diğer Kaynaklar: 1. Temel Beslenme / ed: Hasan Basri SAVAŞ
2021
2. Genel beslenme / Ayşe Baysal
Baysal, Ayşe
2010
3. Temel beslenme ve diyetetik : temel konular pratik bilgiler özel uygulamalar / ed.: Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol
2023
4. Krasuse's Food and The Nutrition Care Process” Editör: Janice L Raymond L. Kathleen Mahan, Elsevier, 14th Edition, 2017.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

Program Kazanımları
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir.
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır.
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır.
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular.
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer.
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar.
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir.
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. 5
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır.
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. 1
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. 1
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. 1
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. 2
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. 5
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. 4
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir.
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. 1
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir. 3

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Alan Çalışması
Akran Değerlendirmesi
Anlatım
Ders
Okuma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 14 % 0
Uygulama 2 % 0
Ara Sınavlar 1 % 40
Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 14 42
Uygulama 2 4
Sınıf Dışı Ders Çalışması 6 96
Ara Sınavlar 1 1
Final 1 1
Toplam İş Yükü 144