BESLENME VE DİYETETİK
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: 1210111003
Ders İsmi: Temel Kimya I
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 2 3 5
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. M.Emel ALPHAN
Dersi Veren(ler): Dr.Öğr.Üyesi Erdem TEZCAN
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu ders, liselerde verilmekte olan kimya dersinin bir devamı niteliğinde olup, genel kimya ve kimya endüstrisinde kimyasal reaktörlerin işleyişini kavramada yardımcı olacak kimyasal termodinamik konularında gelişim için hazırlanmıştır.
Dersin İçeriği: Madde ve özellikleri, atom kuramı, mol kavramı, kimyasal reaksiyonlar, termokimya ve termodinamik

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Öğrencilerimiz, mikroorganizmalara, bitkilere, hayvanlara veya insana ait organizma veya hücre düzeyinde, moleküler biyoloji, genetik, genomik, epigenetik, biyokimya, proteomik, biyoanalitik, biyoinformatik ve biyoteknoloji alanlarında ileri teorik ve pratik bilgilere ulaşırlar.
2) Alanı ile ilgili disiplinler arası etkileşimleri kavramak, yeni ve karmaşık fikirleri analiz ve sentez edebilmek.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Alanındaki yeni bilgilere sistematik bir biçimde yaklaşabilmek ve alanı ile ilgili temel araştırma yöntemlerini uygulayabilmek
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
1) Evrensel ve etik değerler ile iş güvenliği konularında yeterli bilince sahip olmak.
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Giriş ve atomlar (proton ve nötron sayıları) Petrucci General Chemistry Latest Edition
2) Periyodik tablo ve molekül ağırlığı Petrucci General Chemistry Latest Edition
3) Elektron konfigürasyonu ve kütle yüzdeleri Petrucci General Chemistry Latest Edition
4) Kütle yüzdeleri ve C, N, O miktarlarından formül tayini Petrucci General Chemistry Latest Edition
5) Sınırlayıcı reaktanlar ve yanma reaksiyonları Petrucci General Chemistry Latest Edition
6) Yüzde ve molar konsantrasyonlar Petrucci General Chemistry Latest Edition
7) Sınırlı reaktanlarda molar konsantrasyonlar ve genel tekrar Petrucci General Chemistry Latest Edition
8) Ara sınav
9) İyonik bileşiklerin adlandırılması ve çökelme reaksiyonları Petrucci General Chemistry Latest Edition
10) Fotonların dalga boyu, frekansı ve enerjisi & floresans ve fosforesans Petrucci General Chemistry Latest Edition
11) Oksidasyon durumları ve redoks reaksiyonları Petrucci General Chemistry Latest Edition
12) Atomların manyetik özellikleri Petrucci General Chemistry Latest Edition
13) Gazlar, gaz fazı reaksiyonları ve gaz fazı reaksiyonlarında sınırlı reaktanlar Petrucci General Chemistry Latest Edition
14) Nükleer Kimya Petrucci General Chemistry Latest Edition
15) Genel tekrar Petrucci General Chemistry Latest Edition
16) Final sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1. Genel kimya / Giray Topal ... [et al.], 2010
2. Genel Kimya Temel Kavramlar / Raymond Chang, 2011
3. Elements of physical chemistry / Peter Atkins, Peter Atkins ; Julio de Paula
Atkins, Peter, 2005.
4. Petrucci General Chemistry Latest Edition
5. Ders için hazırlanmış ppt
Diğer Kaynaklar: 1. Genel kimya / Giray Topal ... [et al.], 2010
2. Genel Kimya Temel Kavramlar / Raymond Chang, 2011
3. Elements of physical chemistry / Peter Atkins, Peter Atkins ; Julio de Paula
Atkins, Peter, 2005.
4. Petrucci General Chemistry Latest Edition
5. Ders için hazırlanmış ppt

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

3

2

4

Program Kazanımları
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir.
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır.
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır.
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular.
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer.
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar.
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir.
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. 5
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır.
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. 5
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. 2
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. 1
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. 1
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. 5
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir.
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. 2
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir. 1

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Bireysel çalışma ve ödevi
Ders
Laboratuvar
Ödev
Problem Çözme

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Kurul Sınavı 1 % 10
Ödev 1 % 10
Ara Sınavlar 1 % 20
Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Laboratuvar 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 6 84
Ödevler 10 3 30
Ara Sınavlar 1 1 1
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 173