BESLENME VE DİYETETİK | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | 1210111003 | ||||||||
Ders İsmi: | Temel Kimya I | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Zorunlu | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. M.Emel ALPHAN | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Dr.Öğr.Üyesi Erdem TEZCAN |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu ders, liselerde verilmekte olan kimya dersinin bir devamı niteliğinde olup, genel kimya ve kimya endüstrisinde kimyasal reaktörlerin işleyişini kavramada yardımcı olacak kimyasal termodinamik konularında gelişim için hazırlanmıştır. |
Dersin İçeriği: | Madde ve özellikleri, atom kuramı, mol kavramı, kimyasal reaksiyonlar, termokimya ve termodinamik |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Giriş ve atomlar (proton ve nötron sayıları) | Petrucci General Chemistry Latest Edition |
2) | Periyodik tablo ve molekül ağırlığı | Petrucci General Chemistry Latest Edition |
3) | Elektron konfigürasyonu ve kütle yüzdeleri | Petrucci General Chemistry Latest Edition |
4) | Kütle yüzdeleri ve C, N, O miktarlarından formül tayini | Petrucci General Chemistry Latest Edition |
5) | Sınırlayıcı reaktanlar ve yanma reaksiyonları | Petrucci General Chemistry Latest Edition |
6) | Yüzde ve molar konsantrasyonlar | Petrucci General Chemistry Latest Edition |
7) | Sınırlı reaktanlarda molar konsantrasyonlar ve genel tekrar | Petrucci General Chemistry Latest Edition |
8) | Ara sınav | |
9) | İyonik bileşiklerin adlandırılması ve çökelme reaksiyonları | Petrucci General Chemistry Latest Edition |
10) | Fotonların dalga boyu, frekansı ve enerjisi & floresans ve fosforesans | Petrucci General Chemistry Latest Edition |
11) | Oksidasyon durumları ve redoks reaksiyonları | Petrucci General Chemistry Latest Edition |
12) | Atomların manyetik özellikleri | Petrucci General Chemistry Latest Edition |
13) | Gazlar, gaz fazı reaksiyonları ve gaz fazı reaksiyonlarında sınırlı reaktanlar | Petrucci General Chemistry Latest Edition |
14) | Nükleer Kimya | Petrucci General Chemistry Latest Edition |
15) | Genel tekrar | Petrucci General Chemistry Latest Edition |
16) | Final sınavı |
Ders Notları / Kitaplar: | 1. Genel kimya / Giray Topal ... [et al.], 2010 2. Genel Kimya Temel Kavramlar / Raymond Chang, 2011 3. Elements of physical chemistry / Peter Atkins, Peter Atkins ; Julio de Paula Atkins, Peter, 2005. 4. Petrucci General Chemistry Latest Edition 5. Ders için hazırlanmış ppt |
Diğer Kaynaklar: | 1. Genel kimya / Giray Topal ... [et al.], 2010 2. Genel Kimya Temel Kavramlar / Raymond Chang, 2011 3. Elements of physical chemistry / Peter Atkins, Peter Atkins ; Julio de Paula Atkins, Peter, 2005. 4. Petrucci General Chemistry Latest Edition 5. Ders için hazırlanmış ppt |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
3 |
2 |
4 |
||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. | ||||||||||
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır. | ||||||||||
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. | ||||||||||
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. | ||||||||||
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. | ||||||||||
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. | ||||||||||
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | ||||||||||
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. | ||||||||||
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir. | ||||||||||
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | ||||||||||
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. | 5 |
2) | Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır. | |
3) | Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. | 5 |
4) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. | 2 |
5) | Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. | 1 |
6) | Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. | 1 |
7) | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | |
8) | Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. | 5 |
9) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir. | |
10) | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | 2 |
11) | Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir. | 1 |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Ders | |
Laboratuvar | |
Ödev | |
Problem Çözme |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Ödev |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Kurul Sınavı | 1 | % 10 |
Ödev | 1 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 20 |
Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 6 | 84 |
Ödevler | 10 | 3 | 30 |
Ara Sınavlar | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 173 |