BESLENME VE DİYETETİK | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | 1210221008 | ||||||||
Ders İsmi: | Anne ve Çocuk Beslenmesi | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Zorunlu | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. M.Emel ALPHAN | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Öğr.Gör. Gülen Ecem KALKAN |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Anne ve çocuk beslenmesinin önemini kavramak, gebelikte ve emziklilikte gereksinimleri ve beslenme ilkelerini öğrenmek, ilk bir yaşta beslenmenin ilkelerini ve anne sütünün önemini anlamak, okul öncesi, okul dönemi çocuklarda ve adölesanlarda sağlıklı beslenmenin ilkelerini ve bazı çocuk hastalıklarında beslenme tedavisi planlamayı öğrenmek. |
Dersin İçeriği: | Gebelikte, emziklilikte, ilk 1 yaşta ve çocukluk döneminde beslenmenin önemini ve toplumdaki bu risk gruplarında dikkat edilmesi gereken beslenme ilkelerini içerir. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | ANNE ÇOCUK BESLENMESİNİN TÜRKİYE VE DÜNYADAKİ YERİ | Ders için hazırlanmış PPT |
2) | PREKONSEPSİYONEL DÖNEMDE BESLENME | Ders için hazırlanmış PPT |
3) | GEBELİK FİZYOLOJİSİ, GEREKSİNMESİ VE BESLENMESİ | Ders için hazırlanmış PPT |
4) | GEBELİKTE SIK KARŞILAŞILAN SAĞLIK SORUNLARI VE BESLENME YÖNETİMİ | Ders için hazırlanmış PPT |
5) | EMZİKLİLİK FİZYOLOJİSİ, GEREKSİNMESİ VE BESLENMESİ | Ders için hazırlanmış PPT |
6) | YENİDOĞAN BESLENME GEREKSİNİMLERİ VE ANNE SÜTÜ | Ders için hazırlanmış PPT |
7) | BEBEK MAMALARI VE ÖZELLİKLERİ | Ders için hazırlanmış PPT |
8) | Ara Sınav | Ders için hazırlanmış PPT |
9) | 0-1 YAŞ GRUBU ÇOCUKLARIN ENERJİ VE BESİN ÖGESİ İHTİYAÇLARININ BELİRLENMESİ | Ders için hazırlanmış PPT |
10) | TAMAMLAYICI BESLENME | Ders için hazırlanmış PPT |
11) | PREMATÜRE BEBEK BESLENMESİ | Ders için hazırlanmış PPT |
12) | OKUL ÖNCESİ ÇOCUĞUN BESLENMESİ | Ders için hazırlanmış PPT |
13) | OKUL ÇAĞI BESLENMESİ | Ders için hazırlanmış PPT |
14) | ADÖLESAN ÇAĞI BESLENMESİ | Ders için hazırlanmış PPT |
15) | GENEL TEKRAR | Ders için hazırlanmış PPT |
16) | Final Sınavı | Ders için hazırlanmış PPT |
Ders Notları / Kitaplar: | 1. Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Gülden Köksal, Hülya Gökmen, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara, 2000. 2. Pediatric Nutrition in Practice, Berthold Koletzko, (Ed.). Karger Medical and Scientific Publishers, 2015. 3.Clinical Paediatric Dietetics. Vanessa Shaw, (Ed.), John Wiley & Sons, 2014. 4. Anne sütü ve emzirmede kanıt temelli uygulamalar / ed.: Zeliha Burcu Yurtsal. 2018 5. Bebek beslenmesi ve formülalar / Muazzez Garibağaoğlu Garibağaoğlu, Muazzez |
Diğer Kaynaklar: | 4. Anne sütü ve emzirmede kanıt temelli uygulamalar / ed.: Zeliha Burcu Yurtsal. 2018 |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. | ||||||||||
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır. | ||||||||||
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. | ||||||||||
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. | ||||||||||
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. | ||||||||||
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. | ||||||||||
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | ||||||||||
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. | ||||||||||
9) Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir. | ||||||||||
10) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | ||||||||||
11) Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. | 5 |
2) | Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır. | |
3) | Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. | 2 |
4) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. | 5 |
5) | Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. | 5 |
6) | Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. | 2 |
7) | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | 4 |
8) | Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. | 5 |
9) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir. | 3 |
10) | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | 1 |
11) | Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir. | 4 |
Alan Çalışması | |
Akran Değerlendirmesi | |
Anlatım | |
Beyin fırtınası /Altı şapka | |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Ders | |
Grup çalışması ve ödevi | |
Laboratuvar | |
Okuma | |
Ödev | |
Problem Çözme | |
Proje Hazırlama | |
Rapor Yazma | |
Rol oynama |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Ödev | |
Gözlem | |
Bireysel Proje | |
Sunum | |
Raporlama | |
Akran Değerlendirmesi |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 12 | 4 | 48 |
Ara Sınavlar | 1 | 2 | 2 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 80 |