DEPARTMENT OF NUTRITION AND DIETETICS
Bachelor TR-NQF-HE: Level 6 QF-EHEA: First Cycle EQF-LLL: Level 6

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Course Code: 1210002008
Ders İsmi: Enteral Parenteral Nutrition
Ders Yarıyılı: Spring
Ders Kredileri:
Theoretical Practical Credit ECTS
2 0 2 2
Language of instruction: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: No
Type of course: Bölüm Seçmeli
Course Level:
Bachelor TR-NQF-HE:6. Master`s Degree QF-EHEA:First Cycle EQF-LLL:6. Master`s Degree
Mode of Delivery: Face to face
Course Coordinator : Prof. Dr. M.Emel ALPHAN
Course Lecturer(s): Öğr.Gör. Gülen Ecem KALKAN
Course Assistants:

Dersin Amaç ve İçeriği

Course Objectives: To gain theoretical knowledge and practical experience in clinical nutrition therapy.
Course Content: This course includes enteral parenteral nutrition therapy in adults.

Learning Outcomes

The students who have succeeded in this course;
Learning Outcomes
1 - Knowledge
Theoretical - Conceptual
1) Defines nutritional support methods.
2) Explains enteral and parenteral nutrition methods and products to be used.
2 - Skills
Cognitive - Practical
1) Evaluates the nutritional status of patients who will receive enteral and parenteral nutrition and determines their needs.
2) Develops a patient-specific nutrition plan according to the clinical findings of patients who will receive enteral and parenteral nutrition.
3 - Competences
Communication and Social Competence
Learning Competence
Field Specific Competence
Competence to Work Independently and Take Responsibility

Ders Akış Planı

Week Subject Related Preparation
1) CLINICAL NUTRITION, DUTIES OF THE DIETICIAN 1. Klinik nütrisyon : temel kavramlar / ed.: Lubos Sobotka ; associate ed.; Simon P. Allison...[et.al.] ; çev. ed. Gülsen Korfalı ...[et.al.]. 2004 2. Krause Besin & Beslenme Bakım Süreci, Akbulut G (ed.), Nobel Ankara Tıp Kitapevi, 2019 3.Nütrisyonda güncel konular / der.: Nihal Zekiye Erdem, Sacide Gümüşel. 2012 4. Beslenmede formülalar ve enteral ürünler / haz.: Ayşe Özkarabulut, Aliye Özenoğlu, Fatma Turanlı, Halide Boneval. 2000 5. Ders için hazırlanmış PPT
2) ACUTE, CHRONIC HUNGER AND MALNUTRITION + NUTRITIONAL STATUS ASSESSMENT 1. Klinik nütrisyon : temel kavramlar / ed.: Lubos Sobotka ; associate ed.; Simon P. Allison...[et.al.] ; çev. ed. Gülsen Korfalı ...[et.al.]. 2004 2. Krause Besin & Beslenme Bakım Süreci, Akbulut G (ed.), Nobel Ankara Tıp Kitapevi, 2019 3.Nütrisyonda güncel konular / der.: Nihal Zekiye Erdem, Sacide Gümüşel. 2012 4. Beslenmede formülalar ve enteral ürünler / haz.: Ayşe Özkarabulut, Aliye Özenoğlu, Fatma Turanlı, Halide Boneval. 2000 5. Ders için hazırlanmış PPT
3) ENTERAL NUTRITION 1. Klinik nütrisyon : temel kavramlar / ed.: Lubos Sobotka ; associate ed.; Simon P. Allison...[et.al.] ; çev. ed. Gülsen Korfalı ...[et.al.]. 2004 2. Krause Besin & Beslenme Bakım Süreci, Akbulut G (ed.), Nobel Ankara Tıp Kitapevi, 2019 3.Nütrisyonda güncel konular / der.: Nihal Zekiye Erdem, Sacide Gümüşel. 2012 4. Beslenmede formülalar ve enteral ürünler / haz.: Ayşe Özkarabulut, Aliye Özenoğlu, Fatma Turanlı, Halide Boneval. 2000 5. Ders için hazırlanmış PPT
4) PARENTERAL NUTRITION 1. Klinik nütrisyon : temel kavramlar / ed.: Lubos Sobotka ; associate ed.; Simon P. Allison...[et.al.] ; çev. ed. Gülsen Korfalı ...[et.al.]. 2004 2. Krause Besin & Beslenme Bakım Süreci, Akbulut G (ed.), Nobel Ankara Tıp Kitapevi, 2019 3.Nütrisyonda güncel konular / der.: Nihal Zekiye Erdem, Sacide Gümüşel. 2012 4. Beslenmede formülalar ve enteral ürünler / haz.: Ayşe Özkarabulut, Aliye Özenoğlu, Fatma Turanlı, Halide Boneval. 2000 5. Ders için hazırlanmış PPT
5) CASE SOLUTIONS REFEEDING SYNDROME 1. Klinik nütrisyon : temel kavramlar / ed.: Lubos Sobotka ; associate ed.; Simon P. Allison...[et.al.] ; çev. ed. Gülsen Korfalı ...[et.al.]. 2004 2. Krause Besin & Beslenme Bakım Süreci, Akbulut G (ed.), Nobel Ankara Tıp Kitapevi, 2019 3.Nütrisyonda güncel konular / der.: Nihal Zekiye Erdem, Sacide Gümüşel. 2012 4. Beslenmede formülalar ve enteral ürünler / haz.: Ayşe Özkarabulut, Aliye Özenoğlu, Fatma Turanlı, Halide Boneval. 2000 5. Ders için hazırlanmış PPT
6) NUTRITIONAL SUPPORT IN CARDIOLOGICAL AND PULMONARY DISEASES 1. Klinik nütrisyon : temel kavramlar / ed.: Lubos Sobotka ; associate ed.; Simon P. Allison...[et.al.] ; çev. ed. Gülsen Korfalı ...[et.al.]. 2004 2. Krause Besin & Beslenme Bakım Süreci, Akbulut G (ed.), Nobel Ankara Tıp Kitapevi, 2019 3.Nütrisyonda güncel konular / der.: Nihal Zekiye Erdem, Sacide Gümüşel. 2012 4. Beslenmede formülalar ve enteral ürünler / haz.: Ayşe Özkarabulut, Aliye Özenoğlu, Fatma Turanlı, Halide Boneval. 2000 5. Ders için hazırlanmış PPT
7) NUTRITION SUPPORT FOR PATIENTS WITH CRITICAL AND SEPSIS IN ICU 1. Klinik nütrisyon : temel kavramlar / ed.: Lubos Sobotka ; associate ed.; Simon P. Allison...[et.al.] ; çev. ed. Gülsen Korfalı ...[et.al.]. 2004 2. Krause Besin & Beslenme Bakım Süreci, Akbulut G (ed.), Nobel Ankara Tıp Kitapevi, 2019 3.Nütrisyonda güncel konular / der.: Nihal Zekiye Erdem, Sacide Gümüşel. 2012 4. Beslenmede formülalar ve enteral ürünler / haz.: Ayşe Özkarabulut, Aliye Özenoğlu, Fatma Turanlı, Halide Boneval. 2000 5. Ders için hazırlanmış PPT
8) Midterm Exam
9) LIVER AND NUTRITIONAL SUPPORT IN ACUTE/CHRONIC PANCREATITIS 1. Klinik nütrisyon : temel kavramlar / ed.: Lubos Sobotka ; associate ed.; Simon P. Allison...[et.al.] ; çev. ed. Gülsen Korfalı ...[et.al.]. 2004 2. Krause Besin & Beslenme Bakım Süreci, Akbulut G (ed.), Nobel Ankara Tıp Kitapevi, 2019 3.Nütrisyonda güncel konular / der.: Nihal Zekiye Erdem, Sacide Gümüşel. 2012 4. Beslenmede formülalar ve enteral ürünler / haz.: Ayşe Özkarabulut, Aliye Özenoğlu, Fatma Turanlı, Halide Boneval. 2000 5. Ders için hazırlanmış PPT
10) NUTRITION SUPPORT IN RENAL DISEASES 1. Klinik nütrisyon : temel kavramlar / ed.: Lubos Sobotka ; associate ed.; Simon P. Allison...[et.al.] ; çev. ed. Gülsen Korfalı ...[et.al.]. 2004 2. Krause Besin & Beslenme Bakım Süreci, Akbulut G (ed.), Nobel Ankara Tıp Kitapevi, 2019 3.Nütrisyonda güncel konular / der.: Nihal Zekiye Erdem, Sacide Gümüşel. 2012 4. Beslenmede formülalar ve enteral ürünler / haz.: Ayşe Özkarabulut, Aliye Özenoğlu, Fatma Turanlı, Halide Boneval. 2000 5. Ders için hazırlanmış PPT
11) NUTRITIONAL SUPPORT IN CANCER PATIENTS 1. Klinik nütrisyon : temel kavramlar / ed.: Lubos Sobotka ; associate ed.; Simon P. Allison...[et.al.] ; çev. ed. Gülsen Korfalı ...[et.al.]. 2004 2. Krause Besin & Beslenme Bakım Süreci, Akbulut G (ed.), Nobel Ankara Tıp Kitapevi, 2019 3.Nütrisyonda güncel konular / der.: Nihal Zekiye Erdem, Sacide Gümüşel. 2012 4. Beslenmede formülalar ve enteral ürünler / haz.: Ayşe Özkarabulut, Aliye Özenoğlu, Fatma Turanlı, Halide Boneval. 2000 5. Ders için hazırlanmış PPT
12) NUTRITIONAL SUPPORT IN GERIATRIES AND NEUROLOGICAL DISEASES 1. Klinik nütrisyon : temel kavramlar / ed.: Lubos Sobotka ; associate ed.; Simon P. Allison...[et.al.] ; çev. ed. Gülsen Korfalı ...[et.al.]. 2004 2. Krause Besin & Beslenme Bakım Süreci, Akbulut G (ed.), Nobel Ankara Tıp Kitapevi, 2019 3.Nütrisyonda güncel konular / der.: Nihal Zekiye Erdem, Sacide Gümüşel. 2012 4. Beslenmede formülalar ve enteral ürünler / haz.: Ayşe Özkarabulut, Aliye Özenoğlu, Fatma Turanlı, Halide Boneval. 2000 5. Ders için hazırlanmış PPT
13) NUTRITION SUPPORT IN BURN PATIENTS 1. Klinik nütrisyon : temel kavramlar / ed.: Lubos Sobotka ; associate ed.; Simon P. Allison...[et.al.] ; çev. ed. Gülsen Korfalı ...[et.al.]. 2004 2. Krause Besin & Beslenme Bakım Süreci, Akbulut G (ed.), Nobel Ankara Tıp Kitapevi, 2019 3.Nütrisyonda güncel konular / der.: Nihal Zekiye Erdem, Sacide Gümüşel. 2012 4. Beslenmede formülalar ve enteral ürünler / haz.: Ayşe Özkarabulut, Aliye Özenoğlu, Fatma Turanlı, Halide Boneval. 2000 5. Ders için hazırlanmış PPT
14) NUTRITIONAL SUPPORT IN BARIATRIC SURGERY PATIENTS 1. Klinik nütrisyon : temel kavramlar / ed.: Lubos Sobotka ; associate ed.; Simon P. Allison...[et.al.] ; çev. ed. Gülsen Korfalı ...[et.al.]. 2004 2. Krause Besin & Beslenme Bakım Süreci, Akbulut G (ed.), Nobel Ankara Tıp Kitapevi, 2019 3.Nütrisyonda güncel konular / der.: Nihal Zekiye Erdem, Sacide Gümüşel. 2012 4. Beslenmede formülalar ve enteral ürünler / haz.: Ayşe Özkarabulut, Aliye Özenoğlu, Fatma Turanlı, Halide Boneval. 2000 5. Ders için hazırlanmış PPT
15) AN OVERVIEW 1. Klinik nütrisyon : temel kavramlar / ed.: Lubos Sobotka ; associate ed.; Simon P. Allison...[et.al.] ; çev. ed. Gülsen Korfalı ...[et.al.]. 2004 2. Krause Besin & Beslenme Bakım Süreci, Akbulut G (ed.), Nobel Ankara Tıp Kitapevi, 2019 3.Nütrisyonda güncel konular / der.: Nihal Zekiye Erdem, Sacide Gümüşel. 2012 4. Beslenmede formülalar ve enteral ürünler / haz.: Ayşe Özkarabulut, Aliye Özenoğlu, Fatma Turanlı, Halide Boneval. 2000 5. Ders için hazırlanmış PPT
16) Final Exam

Sources

Course Notes / Textbooks: 1. Klinik nütrisyon : temel kavramlar / ed.: Lubos Sobotka ; associate ed.; Simon P. Allison...[et.al.] ; çev. ed. Gülsen Korfalı ...[et.al.].
2004
2. Krause Besin & Beslenme Bakım Süreci, Akbulut G (ed.), Nobel Ankara Tıp Kitapevi, 2019
3.Nütrisyonda güncel konular / der.: Nihal Zekiye Erdem, Sacide Gümüşel.
2012
4. Beslenmede formülalar ve enteral ürünler / haz.: Ayşe Özkarabulut, Aliye Özenoğlu, Fatma Turanlı, Halide Boneval.
2000
References: 1. Klinik nütrisyon : temel kavramlar / ed.: Lubos Sobotka ; associate ed.; Simon P. Allison...[et.al.] ; çev. ed. Gülsen Korfalı ...[et.al.].
2004
2. Krause Besin & Beslenme Bakım Süreci, Akbulut G (ed.), Nobel Ankara Tıp Kitapevi, 2019
3.Nütrisyonda güncel konular / der.: Nihal Zekiye Erdem, Sacide Gümüşel.
2012
4. Beslenmede formülalar ve enteral ürünler / haz.: Ayşe Özkarabulut, Aliye Özenoğlu, Fatma Turanlı, Halide Boneval.
2000

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

3

2

4

Program Outcomes
1) Have sufficient knowledge in the field of primary health and the profession of Nutrition and Dietetics, and have the ability to use their theoretical and practical knowledge in the field of Nutrition and Dietetics.
2) Takes at least two out-of-field courses in training programs.
3) Gain the ability to design experiments/field studies on discipline-specific issues, collect data, analyze, interpret and report results.
4) Ability to detect, define, interpret, formulate and solve problems in the field of Nutrition and Dietetics; For this purpose, it selects and applies appropriate analysis and intervention approaches.
5) Understand and interpret a process, event, case, equipment or product, and solve related problems with a holistic perspective and contemporary methods.
6) Ability to develop, select and use up-to-date and functional tools required for field applications, as well as use information technologies effectively.
7) Develops a positive attitude towards lifelong learning and turns it into behavior.
8) Communicates verbally and in writing in Turkish on professional matters at national and international levels by using professional knowledge and skills.
9) Has awareness of the universal and social effects and legal consequences of applications in the field of Nutrition and Dietetics.
10) Accesses and evaluates international literature in his field by using at least one foreign language and uses it for professional development.
11) Can work effectively individually and in teams with awareness of professional ethics and responsibility.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

No Effect 1 Lowest 2 Low 3 Average 4 High 5 Highest
           
Program Outcomes Level of Contribution
1) Have sufficient knowledge in the field of primary health and the profession of Nutrition and Dietetics, and have the ability to use their theoretical and practical knowledge in the field of Nutrition and Dietetics. 5
2) Takes at least two out-of-field courses in training programs.
3) Gain the ability to design experiments/field studies on discipline-specific issues, collect data, analyze, interpret and report results.
4) Ability to detect, define, interpret, formulate and solve problems in the field of Nutrition and Dietetics; For this purpose, it selects and applies appropriate analysis and intervention approaches. 5
5) Understand and interpret a process, event, case, equipment or product, and solve related problems with a holistic perspective and contemporary methods. 5
6) Ability to develop, select and use up-to-date and functional tools required for field applications, as well as use information technologies effectively.
7) Develops a positive attitude towards lifelong learning and turns it into behavior. 3
8) Communicates verbally and in writing in Turkish on professional matters at national and international levels by using professional knowledge and skills. 3
9) Has awareness of the universal and social effects and legal consequences of applications in the field of Nutrition and Dietetics. 1
10) Accesses and evaluates international literature in his field by using at least one foreign language and uses it for professional development. 1
11) Can work effectively individually and in teams with awareness of professional ethics and responsibility. 5

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Alan Çalışması
Anlatım
Beyin fırtınası /Altı şapka
Bireysel çalışma ve ödevi
Course
Okuma
Homework
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Homework
Gözlem
Bireysel Proje
Sunum

Assessment & Grading

Semester Requirements Number of Activities Level of Contribution
Midterms 1 % 40
Semester Final Exam 1 % 60
total % 100
PERCENTAGE OF SEMESTER WORK % 40
PERCENTAGE OF FINAL WORK % 60
total % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Activities Number of Activities Workload
Course Hours 14 28
Study Hours Out of Class 14 42
Midterms 1 1
Final 1 1
Total Workload 72