DEPARTMENT OF NUTRITION AND DIETETICS
Bachelor TR-NQF-HE: Level 6 QF-EHEA: First Cycle EQF-LLL: Level 6

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Course Code: 1210002003
Ders İsmi: Communication in Health
Ders Yarıyılı: Fall
Ders Kredileri:
Theoretical Practical Credit ECTS
2 0 2 4
Language of instruction: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: No
Type of course: Bölüm Seçmeli
Course Level:
Bachelor TR-NQF-HE:6. Master`s Degree QF-EHEA:First Cycle EQF-LLL:6. Master`s Degree
Mode of Delivery: Face to face
Course Coordinator : Prof. Dr. M.Emel ALPHAN
Course Lecturer(s): Dr.Öğr.Üyesi Leman KUTLU
Course Assistants:

Dersin Amaç ve İçeriği

Course Objectives: This course is designed to assist you in building strong interpersonal relationships in both your personal and professional lives.
The course has two sub-goals. The first is to be able to communicate with and develop intimacy with different types of individuals while also being able to see things from their perspective. The second is to raise awareness about how basic communication skills can be used with various patients in a hospital context.
Course Content: It includes interpersonal communication, verbal, written and visual communication, problem solving and listening, and empathy.

Learning Outcomes

The students who have succeeded in this course;
Learning Outcomes
1 - Knowledge
Theoretical - Conceptual
1) Lists effective communication techniques.
2) As a dietitian, explains how to communicate with clients.
3) Gains the skills to define and apply the behaviors and activities required by the profession.
2 - Skills
Cognitive - Practical
3 - Competences
Communication and Social Competence
Learning Competence
Field Specific Competence
Competence to Work Independently and Take Responsibility

Ders Akış Planı

Week Subject Related Preparation
1) Meeting, Introduction of the Course PPT prepared for the lesson
2) Communication, Communication Process and Elements Besti Üstün; Satı Demir (2021). Hemşirelikte İletişim. 2. Basım, İstanbul: Akademi Yayıncılık. Acar, N.(2000) Terapötik İletişim, Kişilerarası İlişkiler, Onur Ofset, Ankara. Akkurt D (2001) Sosyal Etkileşim ve İletişim Becerileri http://www.akkurt.com/bseib.html. Business Review (2000). "Etkin İletişim" MESS Yayın No: 325, İstanbul. Özcan, A. (2006) Hemşire- Hasta İlişkisi ve İletişim, Saray Tıp Kitapevi,İzmir.
3) Types of Communication Besti Üstün; Satı Demir (2021). Hemşirelikte İletişim. 2. Basım, İstanbul: Akademi Yayıncılık. Acar, N.(2000) Terapötik İletişim, Kişilerarası İlişkiler, Onur Ofset, Ankara. Akkurt D (2001) Sosyal Etkileşim ve İletişim Becerileri http://www.akkurt.com/bseib.html. Business Review (2000). "Etkin İletişim" MESS Yayın No: 325, İstanbul. Özcan, A. (2006) Hemşire- Hasta İlişkisi ve İletişim, Saray Tıp Kitapevi,İzmir.
4) Effective Listening and Communication Besti Üstün; Satı Demir (2021). Hemşirelikte İletişim. 2. Basım, İstanbul: Akademi Yayıncılık. Acar, N.(2000) Terapötik İletişim, Kişilerarası İlişkiler, Onur Ofset, Ankara. Akkurt D (2001) Sosyal Etkileşim ve İletişim Becerileri http://www.akkurt.com/bseib.html. Business Review (2000). "Etkin İletişim" MESS Yayın No: 325, İstanbul. Özcan, A. (2006) Hemşire- Hasta İlişkisi ve İletişim, Saray Tıp Kitapevi,İzmir.
5) Self-Knowledge Window PPT prepared for the lesson- Besti Üstün; Satı Demir (2021). Hemşirelikte İletişim. 2. Basım, İstanbul: Akademi Yayıncılık Bölüm 8 - sayfa 159-179
6) Assertiveness-Assertiveness Besti Üstün; Satı Demir (2021). Hemşirelikte İletişim. 2. Basım, İstanbul: Akademi Yayıncılık. Acar, N.(2000) Terapötik İletişim, Kişilerarası İlişkiler, Onur Ofset, Ankara. Akkurt D (2001) Sosyal Etkileşim ve İletişim Becerileri http://www.akkurt.com/bseib.html. Business Review (2000). "Etkin İletişim" MESS Yayın No: 325, İstanbul. Özcan, A. (2006) Hemşire- Hasta İlişkisi ve İletişim, Saray Tıp Kitapevi,İzmir.
7) Obstacles to Communication Besti Üstün; Satı Demir (2021). Hemşirelikte İletişim. 2. Basım, İstanbul: Akademi Yayıncılık. Acar, N.(2000) Terapötik İletişim, Kişilerarası İlişkiler, Onur Ofset, Ankara. Akkurt D (2001) Sosyal Etkileşim ve İletişim Becerileri http://www.akkurt.com/bseib.html. Business Review (2000). "Etkin İletişim" MESS Yayın No: 325, İstanbul. Özcan, A. (2006) Hemşire- Hasta İlişkisi ve İletişim, Saray Tıp Kitapevi,İzmir.
8) Midterm -
9) Therapeutic communication Besti Üstün; Satı Demir (2021). Hemşirelikte İletişim. 2. Basım, İstanbul: Akademi Yayıncılık. Acar, N.(2000) Terapötik İletişim, Kişilerarası İlişkiler, Onur Ofset, Ankara. Akkurt D (2001) Sosyal Etkileşim ve İletişim Becerileri http://www.akkurt.com/bseib.html. Business Review (2000). "Etkin İletişim" MESS Yayın No: 325, İstanbul. Özcan, A. (2006) Hemşire- Hasta İlişkisi ve İletişim, Saray Tıp Kitapevi,İzmir.
10) Nontherapeutic communication Besti Üstün; Satı Demir (2021). Hemşirelikte İletişim. 2. Basım, İstanbul: Akademi Yayıncılık. Acar, N.(2000) Terapötik İletişim, Kişilerarası İlişkiler, Onur Ofset, Ankara. Akkurt D (2001) Sosyal Etkileşim ve İletişim Becerileri http://www.akkurt.com/bseib.html. Business Review (2000). "Etkin İletişim" MESS Yayın No: 325, İstanbul. Özcan, A. (2006) Hemşire- Hasta İlişkisi ve İletişim, Saray Tıp Kitapevi,İzmir.
11) Communication and Relationships with Difficult Patients Besti Üstün; Satı Demir (2021). Hemşirelikte İletişim. 2. Basım, İstanbul: Akademi Yayıncılık. Acar, N.(2000) Terapötik İletişim, Kişilerarası İlişkiler, Onur Ofset, Ankara. Akkurt D (2001) Sosyal Etkileşim ve İletişim Becerileri http://www.akkurt.com/bseib.html. Business Review (2000). "Etkin İletişim" MESS Yayın No: 325, İstanbul. Özcan, A. (2006) Hemşire- Hasta İlişkisi ve İletişim, Saray Tıp Kitapevi,İzmir.
12) Stress and Coping with Stress Besti Üstün; Satı Demir (2021). Hemşirelikte İletişim. 2. Basım, İstanbul: Akademi Yayıncılık. Acar, N.(2000) Terapötik İletişim, Kişilerarası İlişkiler, Onur Ofset, Ankara. Akkurt D (2001) Sosyal Etkileşim ve İletişim Becerileri http://www.akkurt.com/bseib.html. Business Review (2000). "Etkin İletişim" MESS Yayın No: 325, İstanbul. Özcan, A. (2006) Hemşire- Hasta İlişkisi ve İletişim, Saray Tıp Kitapevi,İzmir.
13) Stress and Coping with Stress Besti Üstün; Satı Demir (2021). Hemşirelikte İletişim. 2. Basım, İstanbul: Akademi Yayıncılık. Acar, N.(2000) Terapötik İletişim, Kişilerarası İlişkiler, Onur Ofset, Ankara. Akkurt D (2001) Sosyal Etkileşim ve İletişim Becerileri http://www.akkurt.com/bseib.html. Business Review (2000). "Etkin İletişim" MESS Yayın No: 325, İstanbul. Özcan, A. (2006) Hemşire- Hasta İlişkisi ve İletişim, Saray Tıp Kitapevi,İzmir.
14) Communication skills with different patient groups BBesti Üstün; Satı Demir (2021). Hemşirelikte İletişim. 2. Basım, İstanbul: Akademi Yayıncılık. Acar, N.(2000) Terapötik İletişim, Kişilerarası İlişkiler, Onur Ofset, Ankara. Akkurt D (2001) Sosyal Etkileşim ve İletişim Becerileri http://www.akkurt.com/bseib.html. Business Review (2000). "Etkin İletişim" MESS Yayın No: 325, İstanbul. Özcan, A. (2006) Hemşire- Hasta İlişkisi ve İletişim, Saray Tıp Kitapevi,İzmir.
15) Communication with Individuals with Special Situations,evaluation of the course Besti Üstün; Satı Demir (2021). Hemşirelikte İletişim. 2. Basım, İstanbul: Akademi Yayıncılık. Acar, N.(2000) Terapötik İletişim, Kişilerarası İlişkiler, Onur Ofset, Ankara. Akkurt D (2001) Sosyal Etkileşim ve İletişim Becerileri http://www.akkurt.com/bseib.html. Business Review (2000). "Etkin İletişim" MESS Yayın No: 325, İstanbul. Özcan, A. (2006) Hemşire- Hasta İlişkisi ve İletişim, Saray Tıp Kitapevi,İzmir.
16) final examination

Sources

Course Notes / Textbooks: 1-Besti Üstün; Satı Demir (2021). Hemşirelikte İletişim. 2. Basım, İstanbul: Akademi Yayıncılık
2-İletişimin temel alanlarına psikolojik bakış Telman&Uzunkoca (2018)
3-Örgütsel Davranış Stephen P. Robbins ve Timothy A. Judge 14. Baskı 2019
4-Etkili insanları yedi alışkanlığı 52. Baskı Stephen Covey- sayfa 76- 107 Kişisel vizyon ilkeleri
5-Derse özel hazırlanmış notlar
References: 1-Besti Üstün; Satı Demir (2021). Hemşirelikte İletişim. 2. Basım, İstanbul: Akademi Yayıncılık
2-İletişimin temel alanlarına psikolojik bakış Telman&Uzunkoca (2018)
3-Örgütsel Davranış Stephen P. Robbins ve Timothy A. Judge 14. Baskı 2019
4-Etkili insanları yedi alışkanlığı 52. Baskı Stephen Covey- sayfa 76- 107 Kişisel vizyon ilkeleri

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

Program Outcomes
1) Have sufficient knowledge in the field of primary health and the profession of Nutrition and Dietetics, and have the ability to use their theoretical and practical knowledge in the field of Nutrition and Dietetics.
2) Takes at least two out-of-field courses in training programs.
3) Gain the ability to design experiments/field studies on discipline-specific issues, collect data, analyze, interpret and report results.
4) Ability to detect, define, interpret, formulate and solve problems in the field of Nutrition and Dietetics; For this purpose, it selects and applies appropriate analysis and intervention approaches.
5) Understand and interpret a process, event, case, equipment or product, and solve related problems with a holistic perspective and contemporary methods.
6) Ability to develop, select and use up-to-date and functional tools required for field applications, as well as use information technologies effectively.
7) Develops a positive attitude towards lifelong learning and turns it into behavior.
8) Communicates verbally and in writing in Turkish on professional matters at national and international levels by using professional knowledge and skills.
9) Has awareness of the universal and social effects and legal consequences of applications in the field of Nutrition and Dietetics.
10) Accesses and evaluates international literature in his field by using at least one foreign language and uses it for professional development.
11) Can work effectively individually and in teams with awareness of professional ethics and responsibility.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

No Effect 1 Lowest 2 Low 3 Average 4 High 5 Highest
           
Program Outcomes Level of Contribution
1) Have sufficient knowledge in the field of primary health and the profession of Nutrition and Dietetics, and have the ability to use their theoretical and practical knowledge in the field of Nutrition and Dietetics. 4
2) Takes at least two out-of-field courses in training programs. 4
3) Gain the ability to design experiments/field studies on discipline-specific issues, collect data, analyze, interpret and report results.
4) Ability to detect, define, interpret, formulate and solve problems in the field of Nutrition and Dietetics; For this purpose, it selects and applies appropriate analysis and intervention approaches.
5) Understand and interpret a process, event, case, equipment or product, and solve related problems with a holistic perspective and contemporary methods. 1
6) Ability to develop, select and use up-to-date and functional tools required for field applications, as well as use information technologies effectively.
7) Develops a positive attitude towards lifelong learning and turns it into behavior. 4
8) Communicates verbally and in writing in Turkish on professional matters at national and international levels by using professional knowledge and skills. 5
9) Has awareness of the universal and social effects and legal consequences of applications in the field of Nutrition and Dietetics.
10) Accesses and evaluates international literature in his field by using at least one foreign language and uses it for professional development.
11) Can work effectively individually and in teams with awareness of professional ethics and responsibility. 3

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Beyin fırtınası /Altı şapka
Bireysel çalışma ve ödevi
Course
Okuma
Problem Çözme
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Homework
Gözlem
Sunum
Akran Değerlendirmesi
Örnek olay sunma

Assessment & Grading

Semester Requirements Number of Activities Level of Contribution
Attendance 14 % 0
Homework Assignments 1 % 30
Midterms 1 % 30
Semester Final Exam 1 % 40
total % 100
PERCENTAGE OF SEMESTER WORK % 60
PERCENTAGE OF FINAL WORK % 40
total % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Activities Number of Activities Workload
Course Hours 14 28
Study Hours Out of Class 14 84
Midterms 1 1
Final 1 1
Total Workload 114