FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: 1217121004
Ders İsmi: Nörofizyoloji
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 5
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. Hilal DENİZOĞLU KÜLLİ
Dersi Veren(ler): Doç. Dr. Hilal DENİZOĞLU KÜLLİ
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Sinir Sisteminin yapısı ve işleyişini, korteks, serebellum, bazal gangliyonlar ve diğer merkezi ve periferik sinir sistemi bölümlerinin organizasyonu, duyu ve ağrı oluşum mekanizmasını kavramaktır.
Dersin İçeriği: Sinir sistemi hücreleri, akson potansiyeli, nörotransmitterler ve görevleri, reseptörler, ağrı, duyu ve algılama mekanizmasının nörofizyolojik temelleri, taktil ve pozisyon duyusunun açıklanması, refleks oluşum mekanizması, serebellum ve bazal gangliyonların motor aktivitedeki rolleri, medulla spinalis yapısı ve işleyişi, inen çıkan yollar, istemli motor hareketlerin açıklanması.




Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) İstemli hareketin oluşma mekanizmasını ve refleks arkını tanımlayabilir.
2) Serebrum bölümleri ve görevlerine hakimdir.
3) Ağrı oluşum mekanizmasını nörofizyolojik olarak açıklayabilir.
4) Nöronları, sinapsları ve nörotransmitter maddeleri görevleriyle birlikte tartışabilir.
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Merkezi Sinir Sistemi Anatomisi Sinir ve Kas Fizyolojisi Temel Bilgileri. Lamia Pınar. 7.Baskı, 2019, Akademisyen Kitabevi, Ankara.
2) Sinir sisteminde yer alan hücreler, sinapslar ve görevleri Sinir ve Kas Fizyolojisi Temel Bilgileri. Lamia Pınar. 7.Baskı, 2019, Akademisyen Kitabevi, Ankara.
3) Akson potansiyeli, nörotransmitterler ve görevleri Sinir ve Kas Fizyolojisi Temel Bilgileri. Lamia Pınar. 7.Baskı, 2019, Akademisyen Kitabevi, Ankara.
4) Serebrum bölümleri ve işlevleri Sinir ve Kas Fizyolojisi Temel Bilgileri. Lamia Pınar. 7.Baskı, 2019, Akademisyen Kitabevi, Ankara.
5) Ağrı mekanizması, yolakları Sinir ve Kas Fizyolojisi Temel Bilgileri. Lamia Pınar. 7.Baskı, 2019, Akademisyen Kitabevi, Ankara.
6) Ağrı teorileri Sinir ve Kas Fizyolojisi Temel Bilgileri. Lamia Pınar. 7.Baskı, 2019, Akademisyen Kitabevi, Ankara.
6) Ağrının nörofizyolojik ve nörokimyasal incelenmesi Sinir ve Kas Fizyolojisi Temel Bilgileri. Lamia Pınar. 7.Baskı, 2019, Akademisyen Kitabevi, Ankara.
7) Merkezi sinir sisteminde ağrının oluşması Sinir ve Kas Fizyolojisi Temel Bilgileri. Lamia Pınar. 7.Baskı, 2019, Akademisyen Kitabevi, Ankara.
8) Ara Sınav Sinir ve Kas Fizyolojisi Temel Bilgileri. Lamia Pınar. 7.Baskı, 2019, Akademisyen Kitabevi, Ankara.
9) Serebellum ve bazal ganglionların motor işlevleri Sinir ve Kas Fizyolojisi Temel Bilgileri. Lamia Pınar. 7.Baskı, 2019, Akademisyen Kitabevi, Ankara.
10) İstemli hareketin oluşması Sinir ve Kas Fizyolojisi Temel Bilgileri. Lamia Pınar. 7.Baskı, 2019, Akademisyen Kitabevi, Ankara.
11) Golgi tendon organı ve kas iğciği Sinir ve Kas Fizyolojisi Temel Bilgileri. Lamia Pınar. 7.Baskı, 2019, Akademisyen Kitabevi, Ankara.
12) Refleks oluşumu Sinir ve Kas Fizyolojisi Temel Bilgileri. Lamia Pınar. 7.Baskı, 2019, Akademisyen Kitabevi, Ankara.
13) Otonom Sinir Sistemi Sinir ve Kas Fizyolojisi Temel Bilgileri. Lamia Pınar. 7.Baskı, 2019, Akademisyen Kitabevi, Ankara.
14) Duyuların merkezi sinir sisteminde algılanması Sinir ve Kas Fizyolojisi Temel Bilgileri. Lamia Pınar. 7.Baskı, 2019, Akademisyen Kitabevi, Ankara.
15) Özel Duyular Sinir ve Kas Fizyolojisi Temel Bilgileri. Lamia Pınar. 7.Baskı, 2019, Akademisyen Kitabevi, Ankara.
16) Final Sınavı Sinir ve Kas Fizyolojisi Temel Bilgileri. Lamia Pınar. 7.Baskı, 2019, Akademisyen Kitabevi, Ankara.

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Guyton, Arthur C. Textbook of medical physiology / Arthur C. Guyton, John E. Hall.
Ronald G. Clark, Manter ve Gatz'in klinik nöroanatomi ve nörofizyolojisi,1979
Diğer Kaynaklar: Guyton, Arthur C. Textbook of medical physiology / Arthur C. Guyton, John E. Hall.
Ronald G. Clark, Manter ve Gatz'in klinik nöroanatomi ve nörofizyolojisi,1979

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

Program Kazanımları
1) Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alanında edindiği bilgi, birikim ve tecrübeleriyle hastalarını değerlendirip mesleki ve etik prensipler çerçevesinde kişiye özgü tedavi programını çizebilir.
2) Fizyoterapi ve Rehabilitasyon programını başarıyla tamamlayıp bir fizyoterapist olarak güncel literatürü, kanıta dayalı yaklaşımları ve bilgileri takip edebilir ve bu bilgileri klinikte uygulayabilir.
3) Sahip olduğu bilgi ve birikim ve tecrübeyle klinikte interdisipliner ve multidisipliner ekibin önemli bir parçası olarak görev alır ve ekibi yeterli bir biçimde organize edebilir.
4) Sahip olduğu yüksek araştırma yetenekleri ve donanımlarıyla akademik çalışmalarda ve projelerde rol alabilir, bu çalışmaları bağımsız bir şekilde veya diğer meslek gruplarıyla etkileşim halinde bulunarak yürütebilir.
5) Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alanının gerektirdiği bilişim teknolojilerini ve cihazlarını kullanabilir, yeni teknolojik gelişmelere açık ve yaratıcı bir bakış açısı sergiler.
6) Alanıyla ilgili problemleri saptar, eleştirel bir bakış açısıyla sorunları değerlendirir ve kazandığı analitik düşünme yeteneği ile problemlere çözüm önerileri sunar.
7) Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alanının gerektirdiği temel tıp bilimleri, klinik bilimler, sosyal bilimler, davranış bilimleri ve iletişim becerilerine hakimdir. Bu birikimlerle hastalarını bütünsel bir bakış açısıyla ele alabilir.
8) Halk sağlığını korumak adına yeterli donanıma sahiptir, sorumluluklarının bilincindedir ve toplum sağlığını geliştirmek için girişimlerde bulunabilir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alanında edindiği bilgi, birikim ve tecrübeleriyle hastalarını değerlendirip mesleki ve etik prensipler çerçevesinde kişiye özgü tedavi programını çizebilir. 5
2) Fizyoterapi ve Rehabilitasyon programını başarıyla tamamlayıp bir fizyoterapist olarak güncel literatürü, kanıta dayalı yaklaşımları ve bilgileri takip edebilir ve bu bilgileri klinikte uygulayabilir. 5
3) Sahip olduğu bilgi ve birikim ve tecrübeyle klinikte interdisipliner ve multidisipliner ekibin önemli bir parçası olarak görev alır ve ekibi yeterli bir biçimde organize edebilir. 5
4) Sahip olduğu yüksek araştırma yetenekleri ve donanımlarıyla akademik çalışmalarda ve projelerde rol alabilir, bu çalışmaları bağımsız bir şekilde veya diğer meslek gruplarıyla etkileşim halinde bulunarak yürütebilir. 5
5) Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alanının gerektirdiği bilişim teknolojilerini ve cihazlarını kullanabilir, yeni teknolojik gelişmelere açık ve yaratıcı bir bakış açısı sergiler. 4
6) Alanıyla ilgili problemleri saptar, eleştirel bir bakış açısıyla sorunları değerlendirir ve kazandığı analitik düşünme yeteneği ile problemlere çözüm önerileri sunar. 5
7) Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alanının gerektirdiği temel tıp bilimleri, klinik bilimler, sosyal bilimler, davranış bilimleri ve iletişim becerilerine hakimdir. Bu birikimlerle hastalarını bütünsel bir bakış açısıyla ele alabilir. 4
8) Halk sağlığını korumak adına yeterli donanıma sahiptir, sorumluluklarının bilincindedir ve toplum sağlığını geliştirmek için girişimlerde bulunabilir. 3

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Ders

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 14 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 28
Ara Juri 1 21
Final 1 29
Toplam İş Yükü 120