Week |
Subject |
Related Preparation |
1) |
Course introduction, introduction and definition of epidemiology |
1. Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2022-T.C. Sağlık Bakanlığı
2. Epidemiology / Leon Gordis
Gordis, Leon
2014
3. Epidemiyoloji’de yöntembilim ve sayısal değerlendirme / Mustafa Ş. Şenocak, Alev Bakır
Şenocak, Mustafa Ş.
2017
4. Epidemiyoloji : tıbbi araştırmaların yöntem bilimi / Sabahat Tezcan
Tezcan, Sabahat
2009.
5. Ulusal ve uluslararası eylem planları, Güncel çalışma raporları, Dünya Sağlık Örgütü verileri, Araştırma makaleleri
6. Ders için hazırlanmış ppt |
2) |
Epidemiological research methods, Nutritional problems in different age groups, Health criteria |
1. Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2022-T.C. Sağlık Bakanlığı
2. Epidemiology / Leon Gordis
Gordis, Leon
2014
3. Epidemiyoloji’de yöntembilim ve sayısal değerlendirme / Mustafa Ş. Şenocak, Alev Bakır
Şenocak, Mustafa Ş.
2017
4. Epidemiyoloji : tıbbi araştırmaların yöntem bilimi / Sabahat Tezcan
Tezcan, Sabahat
2009.
5. Ulusal ve uluslararası eylem planları, Güncel çalışma raporları, Dünya Sağlık Örgütü verileri, Araştırma makaleleri
6. Ders için hazırlanmış ppt |
3) |
Nutritional Epidemiology and Nutritional Diseases |
1. Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2022-T.C. Sağlık Bakanlığı
2. Epidemiology / Leon Gordis
Gordis, Leon
2014
3. Epidemiyoloji’de yöntembilim ve sayısal değerlendirme / Mustafa Ş. Şenocak, Alev Bakır
Şenocak, Mustafa Ş.
2017
4. Epidemiyoloji : tıbbi araştırmaların yöntem bilimi / Sabahat Tezcan
Tezcan, Sabahat
2009.
5. Ulusal ve uluslararası eylem planları, Güncel çalışma raporları, Dünya Sağlık Örgütü verileri, Araştırma makaleleri
6. Ders için hazırlanmış ppt |
4) |
Non-communicable diseases (NCD) and PEM epidemiology, Prevention and treatment policies |
1. Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2022-T.C. Sağlık Bakanlığı
2. Epidemiology / Leon Gordis
Gordis, Leon
2014
3. Epidemiyoloji’de yöntembilim ve sayısal değerlendirme / Mustafa Ş. Şenocak, Alev Bakır
Şenocak, Mustafa Ş.
2017
4. Epidemiyoloji : tıbbi araştırmaların yöntem bilimi / Sabahat Tezcan
Tezcan, Sabahat
2009.
5. Ulusal ve uluslararası eylem planları, Güncel çalışma raporları, Dünya Sağlık Örgütü verileri, Araştırma makaleleri
6. Ders için hazırlanmış ppt |
5) |
Epidemiology of iodine, iron and vitamin A deficiency, Nutrition policies implemented (Nutritional enrichment, Nutrition education, Nutritional supplement) |
1. Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2022-T.C. Sağlık Bakanlığı
2. Epidemiology / Leon Gordis
Gordis, Leon
2014
3. Epidemiyoloji’de yöntembilim ve sayısal değerlendirme / Mustafa Ş. Şenocak, Alev Bakır
Şenocak, Mustafa Ş.
2017
4. Epidemiyoloji : tıbbi araştırmaların yöntem bilimi / Sabahat Tezcan
Tezcan, Sabahat
2009.
5. Ulusal ve uluslararası eylem planları, Güncel çalışma raporları, Dünya Sağlık Örgütü verileri, Araştırma makaleleri
6. Ders için hazırlanmış ppt |
6) |
Epidemiology of Folic Acid, B12 and Vitamin D Deficiency, Nutrition policies implemented (Nutritional enrichment, Nutrition education, Nutritional supplement) |
1. Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2022-T.C. Sağlık Bakanlığı
2. Epidemiology / Leon Gordis
Gordis, Leon
2014
3. Epidemiyoloji’de yöntembilim ve sayısal değerlendirme / Mustafa Ş. Şenocak, Alev Bakır
Şenocak, Mustafa Ş.
2017
4. Epidemiyoloji : tıbbi araştırmaların yöntem bilimi / Sabahat Tezcan
Tezcan, Sabahat
2009.
5. Ulusal ve uluslararası eylem planları, Güncel çalışma raporları, Dünya Sağlık Örgütü verileri, Araştırma makaleleri
6. Ders için hazırlanmış ppt |
7) |
Obesity epidemiology, Prevention and treatment policies |
1. Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2022-T.C. Sağlık Bakanlığı
2. Epidemiology / Leon Gordis
Gordis, Leon
2014
3. Epidemiyoloji’de yöntembilim ve sayısal değerlendirme / Mustafa Ş. Şenocak, Alev Bakır
Şenocak, Mustafa Ş.
2017
4. Epidemiyoloji : tıbbi araştırmaların yöntem bilimi / Sabahat Tezcan
Tezcan, Sabahat
2009.
5. Ulusal ve uluslararası eylem planları, Güncel çalışma raporları, Dünya Sağlık Örgütü verileri, Araştırma makaleleri
6. Ders için hazırlanmış ppt |
8) |
Midterm |
PPT prepared for the lesson |
9) |
Nutrition research, research planning, sources of error when planning research |
1. Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2022-T.C. Sağlık Bakanlığı
2. Epidemiology / Leon Gordis
Gordis, Leon
2014
3. Epidemiyoloji’de yöntembilim ve sayısal değerlendirme / Mustafa Ş. Şenocak, Alev Bakır
Şenocak, Mustafa Ş.
2017
4. Epidemiyoloji : tıbbi araştırmaların yöntem bilimi / Sabahat Tezcan
Tezcan, Sabahat
2009.
5. Ulusal ve uluslararası eylem planları, Güncel çalışma raporları, Dünya Sağlık Örgütü verileri, Araştırma makaleleri
6. Ders için hazırlanmış ppt |
10) |
Epidemiological research methods and descriptive studies |
1. Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2022-T.C. Sağlık Bakanlığı
2. Epidemiology / Leon Gordis
Gordis, Leon
2014
3. Epidemiyoloji’de yöntembilim ve sayısal değerlendirme / Mustafa Ş. Şenocak, Alev Bakır
Şenocak, Mustafa Ş.
2017
4. Epidemiyoloji : tıbbi araştırmaların yöntem bilimi / Sabahat Tezcan
Tezcan, Sabahat
2009.
5. Ulusal ve uluslararası eylem planları, Güncel çalışma raporları, Dünya Sağlık Örgütü verileri, Araştırma makaleleri
6. Ders için hazırlanmış ppt |
11) |
Analytical studies (Cross-sectional, Case-Control and Cohort Studies) |
1. Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2022-T.C. Sağlık Bakanlığı
2. Epidemiology / Leon Gordis
Gordis, Leon
2014
3. Epidemiyoloji’de yöntembilim ve sayısal değerlendirme / Mustafa Ş. Şenocak, Alev Bakır
Şenocak, Mustafa Ş.
2017
4. Epidemiyoloji : tıbbi araştırmaların yöntem bilimi / Sabahat Tezcan
Tezcan, Sabahat
2009.
5. Ulusal ve uluslararası eylem planları, Güncel çalışma raporları, Dünya Sağlık Örgütü verileri, Araştırma makaleleri
6. Ders için hazırlanmış ppt |
12) |
Experimental Research |
1. Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2022-T.C. Sağlık Bakanlığı
2. Epidemiology / Leon Gordis
Gordis, Leon
2014
3. Epidemiyoloji’de yöntembilim ve sayısal değerlendirme / Mustafa Ş. Şenocak, Alev Bakır
Şenocak, Mustafa Ş.
2017
4. Epidemiyoloji : tıbbi araştırmaların yöntem bilimi / Sabahat Tezcan
Tezcan, Sabahat
2009.
5. Ulusal ve uluslararası eylem planları, Güncel çalışma raporları, Dünya Sağlık Örgütü verileri, Araştırma makaleleri
6. Ders için hazırlanmış ppt |
13) |
Methodological Research |
1. Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2022-T.C. Sağlık Bakanlığı
2. Epidemiology / Leon Gordis
Gordis, Leon
2014
3. Epidemiyoloji’de yöntembilim ve sayısal değerlendirme / Mustafa Ş. Şenocak, Alev Bakır
Şenocak, Mustafa Ş.
2017
4. Epidemiyoloji : tıbbi araştırmaların yöntem bilimi / Sabahat Tezcan
Tezcan, Sabahat
2009.
5. Ulusal ve uluslararası eylem planları, Güncel çalışma raporları, Dünya Sağlık Örgütü verileri, Araştırma makaleleri
6. Ders için hazırlanmış ppt |
14) |
Meta-Analysis and Systematic Review |
1. Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2022-T.C. Sağlık Bakanlığı
2. Epidemiology / Leon Gordis
Gordis, Leon
2014
3. Epidemiyoloji’de yöntembilim ve sayısal değerlendirme / Mustafa Ş. Şenocak, Alev Bakır
Şenocak, Mustafa Ş.
2017
4. Epidemiyoloji : tıbbi araştırmaların yöntem bilimi / Sabahat Tezcan
Tezcan, Sabahat
2009.
5. Ulusal ve uluslararası eylem planları, Güncel çalışma raporları, Dünya Sağlık Örgütü verileri, Araştırma makaleleri
6. Ders için hazırlanmış ppt
|
15) |
In-class discussion of sample research articles, general review of research methods and semester evaluation |
PUBMED, Google Scholar data-based research articles |
16) |
Final Examination |
|
|
Program Outcomes |
Level of Contribution |
1) |
Have sufficient knowledge in the field of primary health and the profession of Nutrition and Dietetics, and have the ability to use their theoretical and practical knowledge in the field of Nutrition and Dietetics. |
5 |
2) |
Takes at least two out-of-field courses in training programs. |
|
3) |
Gain the ability to design experiments/field studies on discipline-specific issues, collect data, analyze, interpret and report results. |
5 |
4) |
Ability to detect, define, interpret, formulate and solve problems in the field of Nutrition and Dietetics; For this purpose, it selects and applies appropriate analysis and intervention approaches. |
4 |
5) |
Understand and interpret a process, event, case, equipment or product, and solve related problems with a holistic perspective and contemporary methods. |
5 |
6) |
Ability to develop, select and use up-to-date and functional tools required for field applications, as well as use information technologies effectively. |
1 |
7) |
Develops a positive attitude towards lifelong learning and turns it into behavior. |
4 |
8) |
Communicates verbally and in writing in Turkish on professional matters at national and international levels by using professional knowledge and skills. |
3 |
9) |
Has awareness of the universal and social effects and legal consequences of applications in the field of Nutrition and Dietetics. |
|
10) |
Accesses and evaluates international literature in his field by using at least one foreign language and uses it for professional development. |
2 |
11) |
Can work effectively individually and in teams with awareness of professional ethics and responsibility. |
4 |