DEPARTMENT OF NUTRITION AND DIETETICS
Bachelor TR-NQF-HE: Level 6 QF-EHEA: First Cycle EQF-LLL: Level 6

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Course Code: 1210311007
Ders İsmi: Nutritional Problems and Epidemiology
Ders Yarıyılı: Fall
Ders Kredileri:
Theoretical Practical Credit ECTS
3 0 3 4
Language of instruction: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: No
Type of course: Necessary
Course Level:
Bachelor TR-NQF-HE:6. Master`s Degree QF-EHEA:First Cycle EQF-LLL:6. Master`s Degree
Mode of Delivery: Face to face
Course Coordinator : Prof. Dr. M.Emel ALPHAN
Course Lecturer(s): Dr.Öğr.Üyesi Ayşe Betül DEMİRBAŞ
Course Assistants:

Dersin Amaç ve İçeriği

Course Objectives: To define define globally and nationally common nutritional problems, and the plans and policies developed to combat them also to provide basic practical knowledge for research planning and evaluation on this subject.
Course Content: Nutritional problems and epidemiology seen in Turkey and in the world include protein-energy malnutrition, obesity, diet-related chronic diseases, iron deficiency anemia, iodine deficiency diseases, zinc deficiency, rickets, osteomalacia, osteoporosis, vitamin deficiencies, folic acid deficiency, etc. and epidemiology, nutritional supplements and nutritional fortification, nutritional genomics in public health, national food and nutrition plans and policies, epidemiological research methods and research planning

Learning Outcomes

The students who have succeeded in this course;
Learning Outcomes
1 - Knowledge
Theoretical - Conceptual
1) Explains the definition, historical development and areas of use of epidemiology and nutritional epidemiology.
2) Explains health measures used in epidemiology.
3) It lists the nutritional problems that are common in the world and in our country and the methods of detecting nutritional problems.
4) Has sufficient knowledge about the definition, risk factors, epidemiology and prevention of non-communicable diseases (NCDs).
5) Explains international and national practices and health policies that can be implemented to prevent NCD and Nutrition problems.
6) It defines the planning of a scientific research, data sources and causes of errors during data collection, research methods and purposes of use.
2 - Skills
Cognitive - Practical
3 - Competences
Communication and Social Competence
Learning Competence
Field Specific Competence
Competence to Work Independently and Take Responsibility

Ders Akış Planı

Week Subject Related Preparation
1) Course introduction, introduction and definition of epidemiology 1. Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2022-T.C. Sağlık Bakanlığı 2. Epidemiology / Leon Gordis Gordis, Leon 2014 3. Epidemiyoloji’de yöntembilim ve sayısal değerlendirme / Mustafa Ş. Şenocak, Alev Bakır Şenocak, Mustafa Ş. 2017 4. Epidemiyoloji : tıbbi araştırmaların yöntem bilimi / Sabahat Tezcan Tezcan, Sabahat 2009. 5. Ulusal ve uluslararası eylem planları, Güncel çalışma raporları, Dünya Sağlık Örgütü verileri, Araştırma makaleleri 6. Ders için hazırlanmış ppt
2) Epidemiological research methods, Nutritional problems in different age groups, Health criteria 1. Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2022-T.C. Sağlık Bakanlığı 2. Epidemiology / Leon Gordis Gordis, Leon 2014 3. Epidemiyoloji’de yöntembilim ve sayısal değerlendirme / Mustafa Ş. Şenocak, Alev Bakır Şenocak, Mustafa Ş. 2017 4. Epidemiyoloji : tıbbi araştırmaların yöntem bilimi / Sabahat Tezcan Tezcan, Sabahat 2009. 5. Ulusal ve uluslararası eylem planları, Güncel çalışma raporları, Dünya Sağlık Örgütü verileri, Araştırma makaleleri 6. Ders için hazırlanmış ppt
3) Nutritional Epidemiology and Nutritional Diseases 1. Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2022-T.C. Sağlık Bakanlığı 2. Epidemiology / Leon Gordis Gordis, Leon 2014 3. Epidemiyoloji’de yöntembilim ve sayısal değerlendirme / Mustafa Ş. Şenocak, Alev Bakır Şenocak, Mustafa Ş. 2017 4. Epidemiyoloji : tıbbi araştırmaların yöntem bilimi / Sabahat Tezcan Tezcan, Sabahat 2009. 5. Ulusal ve uluslararası eylem planları, Güncel çalışma raporları, Dünya Sağlık Örgütü verileri, Araştırma makaleleri 6. Ders için hazırlanmış ppt
4) Non-communicable diseases (NCD) and PEM epidemiology, Prevention and treatment policies 1. Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2022-T.C. Sağlık Bakanlığı 2. Epidemiology / Leon Gordis Gordis, Leon 2014 3. Epidemiyoloji’de yöntembilim ve sayısal değerlendirme / Mustafa Ş. Şenocak, Alev Bakır Şenocak, Mustafa Ş. 2017 4. Epidemiyoloji : tıbbi araştırmaların yöntem bilimi / Sabahat Tezcan Tezcan, Sabahat 2009. 5. Ulusal ve uluslararası eylem planları, Güncel çalışma raporları, Dünya Sağlık Örgütü verileri, Araştırma makaleleri 6. Ders için hazırlanmış ppt
5) Epidemiology of iodine, iron and vitamin A deficiency, Nutrition policies implemented (Nutritional enrichment, Nutrition education, Nutritional supplement) 1. Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2022-T.C. Sağlık Bakanlığı 2. Epidemiology / Leon Gordis Gordis, Leon 2014 3. Epidemiyoloji’de yöntembilim ve sayısal değerlendirme / Mustafa Ş. Şenocak, Alev Bakır Şenocak, Mustafa Ş. 2017 4. Epidemiyoloji : tıbbi araştırmaların yöntem bilimi / Sabahat Tezcan Tezcan, Sabahat 2009. 5. Ulusal ve uluslararası eylem planları, Güncel çalışma raporları, Dünya Sağlık Örgütü verileri, Araştırma makaleleri 6. Ders için hazırlanmış ppt
6) Epidemiology of Folic Acid, B12 and Vitamin D Deficiency, Nutrition policies implemented (Nutritional enrichment, Nutrition education, Nutritional supplement) 1. Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2022-T.C. Sağlık Bakanlığı 2. Epidemiology / Leon Gordis Gordis, Leon 2014 3. Epidemiyoloji’de yöntembilim ve sayısal değerlendirme / Mustafa Ş. Şenocak, Alev Bakır Şenocak, Mustafa Ş. 2017 4. Epidemiyoloji : tıbbi araştırmaların yöntem bilimi / Sabahat Tezcan Tezcan, Sabahat 2009. 5. Ulusal ve uluslararası eylem planları, Güncel çalışma raporları, Dünya Sağlık Örgütü verileri, Araştırma makaleleri 6. Ders için hazırlanmış ppt
7) Obesity epidemiology, Prevention and treatment policies 1. Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2022-T.C. Sağlık Bakanlığı 2. Epidemiology / Leon Gordis Gordis, Leon 2014 3. Epidemiyoloji’de yöntembilim ve sayısal değerlendirme / Mustafa Ş. Şenocak, Alev Bakır Şenocak, Mustafa Ş. 2017 4. Epidemiyoloji : tıbbi araştırmaların yöntem bilimi / Sabahat Tezcan Tezcan, Sabahat 2009. 5. Ulusal ve uluslararası eylem planları, Güncel çalışma raporları, Dünya Sağlık Örgütü verileri, Araştırma makaleleri 6. Ders için hazırlanmış ppt
8) Midterm PPT prepared for the lesson
9) Nutrition research, research planning, sources of error when planning research 1. Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2022-T.C. Sağlık Bakanlığı 2. Epidemiology / Leon Gordis Gordis, Leon 2014 3. Epidemiyoloji’de yöntembilim ve sayısal değerlendirme / Mustafa Ş. Şenocak, Alev Bakır Şenocak, Mustafa Ş. 2017 4. Epidemiyoloji : tıbbi araştırmaların yöntem bilimi / Sabahat Tezcan Tezcan, Sabahat 2009. 5. Ulusal ve uluslararası eylem planları, Güncel çalışma raporları, Dünya Sağlık Örgütü verileri, Araştırma makaleleri 6. Ders için hazırlanmış ppt
10) Epidemiological research methods and descriptive studies 1. Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2022-T.C. Sağlık Bakanlığı 2. Epidemiology / Leon Gordis Gordis, Leon 2014 3. Epidemiyoloji’de yöntembilim ve sayısal değerlendirme / Mustafa Ş. Şenocak, Alev Bakır Şenocak, Mustafa Ş. 2017 4. Epidemiyoloji : tıbbi araştırmaların yöntem bilimi / Sabahat Tezcan Tezcan, Sabahat 2009. 5. Ulusal ve uluslararası eylem planları, Güncel çalışma raporları, Dünya Sağlık Örgütü verileri, Araştırma makaleleri 6. Ders için hazırlanmış ppt
11) Analytical studies (Cross-sectional, Case-Control and Cohort Studies) 1. Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2022-T.C. Sağlık Bakanlığı 2. Epidemiology / Leon Gordis Gordis, Leon 2014 3. Epidemiyoloji’de yöntembilim ve sayısal değerlendirme / Mustafa Ş. Şenocak, Alev Bakır Şenocak, Mustafa Ş. 2017 4. Epidemiyoloji : tıbbi araştırmaların yöntem bilimi / Sabahat Tezcan Tezcan, Sabahat 2009. 5. Ulusal ve uluslararası eylem planları, Güncel çalışma raporları, Dünya Sağlık Örgütü verileri, Araştırma makaleleri 6. Ders için hazırlanmış ppt
12) Experimental Research 1. Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2022-T.C. Sağlık Bakanlığı 2. Epidemiology / Leon Gordis Gordis, Leon 2014 3. Epidemiyoloji’de yöntembilim ve sayısal değerlendirme / Mustafa Ş. Şenocak, Alev Bakır Şenocak, Mustafa Ş. 2017 4. Epidemiyoloji : tıbbi araştırmaların yöntem bilimi / Sabahat Tezcan Tezcan, Sabahat 2009. 5. Ulusal ve uluslararası eylem planları, Güncel çalışma raporları, Dünya Sağlık Örgütü verileri, Araştırma makaleleri 6. Ders için hazırlanmış ppt
13) Methodological Research 1. Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2022-T.C. Sağlık Bakanlığı 2. Epidemiology / Leon Gordis Gordis, Leon 2014 3. Epidemiyoloji’de yöntembilim ve sayısal değerlendirme / Mustafa Ş. Şenocak, Alev Bakır Şenocak, Mustafa Ş. 2017 4. Epidemiyoloji : tıbbi araştırmaların yöntem bilimi / Sabahat Tezcan Tezcan, Sabahat 2009. 5. Ulusal ve uluslararası eylem planları, Güncel çalışma raporları, Dünya Sağlık Örgütü verileri, Araştırma makaleleri 6. Ders için hazırlanmış ppt
14) Meta-Analysis and Systematic Review 1. Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2022-T.C. Sağlık Bakanlığı 2. Epidemiology / Leon Gordis Gordis, Leon 2014 3. Epidemiyoloji’de yöntembilim ve sayısal değerlendirme / Mustafa Ş. Şenocak, Alev Bakır Şenocak, Mustafa Ş. 2017 4. Epidemiyoloji : tıbbi araştırmaların yöntem bilimi / Sabahat Tezcan Tezcan, Sabahat 2009. 5. Ulusal ve uluslararası eylem planları, Güncel çalışma raporları, Dünya Sağlık Örgütü verileri, Araştırma makaleleri 6. Ders için hazırlanmış ppt
15) In-class discussion of sample research articles, general review of research methods and semester evaluation PUBMED, Google Scholar data-based research articles
16) Final Examination

Sources

Course Notes / Textbooks: 1. Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2022-T.C. Sağlık Bakanlığı
2. Epidemiology / Leon Gordis, 2014.
3. Epidemiyoloji’de yöntembilim ve sayısal değerlendirme / Mustafa Ş. Şenocak, Alev Bakır, 2017.
4. Epidemiyoloji : tıbbi araştırmaların yöntem bilimi / Sabahat Tezcan, 2009.
5. Ulusal ve uluslararası eylem planları, Güncel çalışma raporları, Dünya Sağlık Örgütü verileri, Araştırma makaleleri
6. Ders için hazırlanmış ppt
References: 1. Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2022-T.C. Sağlık Bakanlığı
2. Epidemiology / Leon Gordis, 2014.
3. Epidemiyoloji’de yöntembilim ve sayısal değerlendirme / Mustafa Ş. Şenocak, Alev Bakır, 2017.
4. Epidemiyoloji : tıbbi araştırmaların yöntem bilimi / Sabahat Tezcan, 2009.
5. Ulusal ve uluslararası eylem planları, Güncel çalışma raporları, Dünya Sağlık Örgütü verileri, Araştırma makaleleri
6. Ders için hazırlanmış ppt

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

Program Outcomes
1) Have sufficient knowledge in the field of primary health and the profession of Nutrition and Dietetics, and have the ability to use their theoretical and practical knowledge in the field of Nutrition and Dietetics.
2) Takes at least two out-of-field courses in training programs.
3) Gain the ability to design experiments/field studies on discipline-specific issues, collect data, analyze, interpret and report results.
4) Ability to detect, define, interpret, formulate and solve problems in the field of Nutrition and Dietetics; For this purpose, it selects and applies appropriate analysis and intervention approaches.
5) Understand and interpret a process, event, case, equipment or product, and solve related problems with a holistic perspective and contemporary methods.
6) Ability to develop, select and use up-to-date and functional tools required for field applications, as well as use information technologies effectively.
7) Develops a positive attitude towards lifelong learning and turns it into behavior.
8) Communicates verbally and in writing in Turkish on professional matters at national and international levels by using professional knowledge and skills.
9) Has awareness of the universal and social effects and legal consequences of applications in the field of Nutrition and Dietetics.
10) Accesses and evaluates international literature in his field by using at least one foreign language and uses it for professional development.
11) Can work effectively individually and in teams with awareness of professional ethics and responsibility.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

No Effect 1 Lowest 2 Low 3 Average 4 High 5 Highest
           
Program Outcomes Level of Contribution
1) Have sufficient knowledge in the field of primary health and the profession of Nutrition and Dietetics, and have the ability to use their theoretical and practical knowledge in the field of Nutrition and Dietetics. 5
2) Takes at least two out-of-field courses in training programs.
3) Gain the ability to design experiments/field studies on discipline-specific issues, collect data, analyze, interpret and report results. 5
4) Ability to detect, define, interpret, formulate and solve problems in the field of Nutrition and Dietetics; For this purpose, it selects and applies appropriate analysis and intervention approaches. 4
5) Understand and interpret a process, event, case, equipment or product, and solve related problems with a holistic perspective and contemporary methods. 5
6) Ability to develop, select and use up-to-date and functional tools required for field applications, as well as use information technologies effectively. 1
7) Develops a positive attitude towards lifelong learning and turns it into behavior. 4
8) Communicates verbally and in writing in Turkish on professional matters at national and international levels by using professional knowledge and skills. 3
9) Has awareness of the universal and social effects and legal consequences of applications in the field of Nutrition and Dietetics.
10) Accesses and evaluates international literature in his field by using at least one foreign language and uses it for professional development. 2
11) Can work effectively individually and in teams with awareness of professional ethics and responsibility. 4

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Akran Değerlendirmesi
Anlatım
Beyin fırtınası /Altı şapka
Bireysel çalışma ve ödevi
Course
Grup çalışması ve ödevi
Okuma
Homework
Problem Çözme
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Homework
Grup Projesi
Akran Değerlendirmesi

Assessment & Grading

Semester Requirements Number of Activities Level of Contribution
Attendance 14 % 0
Midterms 1 % 40
Semester Final Exam 1 % 60
total % 100
PERCENTAGE OF SEMESTER WORK % 40
PERCENTAGE OF FINAL WORK % 60
total % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Activities Number of Activities Workload
Course Hours 14 42
Study Hours Out of Class 12 72
Homework Assignments 1 3
Midterms 1 2
Paper Submission 1 3
Final 1 2
Total Workload 124