DEPARTMENT OF NUTRITION AND DIETETICS
Bachelor TR-NQF-HE: Level 6 QF-EHEA: First Cycle EQF-LLL: Level 6

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Course Code: 1210111005
Ders İsmi: Professional Orientation and Ethics
Ders Yarıyılı: Fall
Ders Kredileri:
Theoretical Practical Credit ECTS
2 0 2 3
Language of instruction: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: No
Type of course: Necessary
Course Level:
Bachelor TR-NQF-HE:6. Master`s Degree QF-EHEA:First Cycle EQF-LLL:6. Master`s Degree
Mode of Delivery: Face to face
Course Coordinator : Prof. Dr. M.Emel ALPHAN
Course Lecturer(s): Dr.Öğr.Üyesi Ayşe Betül DEMİRBAŞ
Prof. Dr. M.Emel ALPHAN
Course Assistants:

Dersin Amaç ve İçeriği

Course Objectives: To provide students with knowledge and skills about the departments, professional education and practice standards and professional ethics.
Course Content: Introduction of the Department of Nutrition and Dietetics and its departments, national and international programs and application standards, the introduction of the courses and their contents in the curriculum, study opportunities and legislation, academic promotion opportunities, introduction of national and international dietetics scientific resources, professional organizations, the history of the profession.

Learning Outcomes

The students who have succeeded in this course;
Learning Outcomes
1 - Knowledge
Theoretical - Conceptual
1) Defines the definition, history and development of the dietitian profession.
2) It defines the duties, responsibilities and working areas of the dietitian profession.
3) It explains the basic information, resources, professional regulations and undergraduate regulations of the university about the Department of Nutrition and Dietetics.
4) It defines the basic information about ethics, morality and dietitian professional ethics.
5) Defines patient rights.
2 - Skills
Cognitive - Practical
3 - Competences
Communication and Social Competence
Learning Competence
Field Specific Competence
Competence to Work Independently and Take Responsibility

Ders Akış Planı

Week Subject Related Preparation
1) Introduction of the Curriculum and explanation of the University student regulations 1. Atlas Üniversitesi Yönetmeliği 2. Diyetisyenlik eğitimi ve meslek etiği / Muhittin Tayfur, Olcay Barış, Naciye Nazan Baştaş Tayfur, Muhittin 2014 3. Etik konulardan seçmeler : çağdaş etik, karar verme, belgeleme, onam alma, gerçeği söyleme, bilgi verme, etik öğretimi, etik kodlar, etik kurullar, moral, problemler, hasta hakları / Gülşen Terakye, Ayşe Ferda Ocakçı Terakye, Gülşen 2013 4. https://www.csgb.gov.tr/media/13474/diyetisyen.pdf 5. EFAD, ICDA ve IUNS web sayfaları
2) History of the Department of Nutrition and Dietetics, introduction of the department, areas of study 1. Atlas Üniversitesi Yönetmeliği 2. Diyetisyenlik eğitimi ve meslek etiği / Muhittin Tayfur, Olcay Barış, Naciye Nazan Baştaş Tayfur, Muhittin 2014 3. Etik konulardan seçmeler : çağdaş etik, karar verme, belgeleme, onam alma, gerçeği söyleme, bilgi verme, etik öğretimi, etik kodlar, etik kurullar, moral, problemler, hasta hakları / Gülşen Terakye, Ayşe Ferda Ocakçı Terakye, Gülşen 2013 4. https://www.csgb.gov.tr/media/13474/diyetisyen.pdf 5. EFAD, ICDA ve IUNS web sayfaları
3) Being a dietitian in different fields of work (Dietitian in Mass Nutrition Systems) 1. Atlas Üniversitesi Yönetmeliği 2. Diyetisyenlik eğitimi ve meslek etiği / Muhittin Tayfur, Olcay Barış, Naciye Nazan Baştaş Tayfur, Muhittin 2014 3. Etik konulardan seçmeler : çağdaş etik, karar verme, belgeleme, onam alma, gerçeği söyleme, bilgi verme, etik öğretimi, etik kodlar, etik kurullar, moral, problemler, hasta hakları / Gülşen Terakye, Ayşe Ferda Ocakçı Terakye, Gülşen 2013 4. https://www.csgb.gov.tr/media/13474/diyetisyen.pdf 5. EFAD, ICDA ve IUNS web sayfaları
4) Being a dietitian in different fields of work (Clinical Dietitian in Hospitals) 1. Atlas Üniversitesi Yönetmeliği 2. Diyetisyenlik eğitimi ve meslek etiği / Muhittin Tayfur, Olcay Barış, Naciye Nazan Baştaş Tayfur, Muhittin 2014 3. Etik konulardan seçmeler : çağdaş etik, karar verme, belgeleme, onam alma, gerçeği söyleme, bilgi verme, etik öğretimi, etik kodlar, etik kurullar, moral, problemler, hasta hakları / Gülşen Terakye, Ayşe Ferda Ocakçı Terakye, Gülşen 2013 4. https://www.csgb.gov.tr/media/13474/diyetisyen.pdf 5. EFAD, ICDA ve IUNS web sayfaları
5) Being a dietitian in different fields of study (Clinical Dietitian in Pediatric Diseases) 1. Atlas Üniversitesi Yönetmeliği 2. Diyetisyenlik eğitimi ve meslek etiği / Muhittin Tayfur, Olcay Barış, Naciye Nazan Baştaş Tayfur, Muhittin 2014 3. Etik konulardan seçmeler : çağdaş etik, karar verme, belgeleme, onam alma, gerçeği söyleme, bilgi verme, etik öğretimi, etik kodlar, etik kurullar, moral, problemler, hasta hakları / Gülşen Terakye, Ayşe Ferda Ocakçı Terakye, Gülşen 2013 4. https://www.csgb.gov.tr/media/13474/diyetisyen.pdf 5. EFAD, ICDA ve IUNS web sayfaları
6) Being a dietitian in different fields of work (Public Health Dietician) 1. Atlas Üniversitesi Yönetmeliği 2. Diyetisyenlik eğitimi ve meslek etiği / Muhittin Tayfur, Olcay Barış, Naciye Nazan Baştaş Tayfur, Muhittin 2014 3. Etik konulardan seçmeler : çağdaş etik, karar verme, belgeleme, onam alma, gerçeği söyleme, bilgi verme, etik öğretimi, etik kodlar, etik kurullar, moral, problemler, hasta hakları / Gülşen Terakye, Ayşe Ferda Ocakçı Terakye, Gülşen 2013 4. https://www.csgb.gov.tr/media/13474/diyetisyen.pdf 5. EFAD, ICDA ve IUNS web sayfaları
7) Being a dietitian in different fields of work (Academics and Dietitians in Private Institutions) 1. Atlas Üniversitesi Yönetmeliği 2. Diyetisyenlik eğitimi ve meslek etiği / Muhittin Tayfur, Olcay Barış, Naciye Nazan Baştaş Tayfur, Muhittin 2014 3. Etik konulardan seçmeler : çağdaş etik, karar verme, belgeleme, onam alma, gerçeği söyleme, bilgi verme, etik öğretimi, etik kodlar, etik kurullar, moral, problemler, hasta hakları / Gülşen Terakye, Ayşe Ferda Ocakçı Terakye, Gülşen 2013 4. https://www.csgb.gov.tr/media/13474/diyetisyen.pdf 5. EFAD, ICDA ve IUNS web sayfaları
8) Midterm
9) Ethics and Moral Concepts 1. Atlas Üniversitesi Yönetmeliği 2. Diyetisyenlik eğitimi ve meslek etiği / Muhittin Tayfur, Olcay Barış, Naciye Nazan Baştaş Tayfur, Muhittin 2014 3. Etik konulardan seçmeler : çağdaş etik, karar verme, belgeleme, onam alma, gerçeği söyleme, bilgi verme, etik öğretimi, etik kodlar, etik kurullar, moral, problemler, hasta hakları / Gülşen Terakye, Ayşe Ferda Ocakçı Terakye, Gülşen 2013 4. https://www.csgb.gov.tr/media/13474/diyetisyen.pdf 5. EFAD, ICDA ve IUNS web sayfaları
10) Ethical Systems and Professional Ethics 1. Atlas Üniversitesi Yönetmeliği 2. Diyetisyenlik eğitimi ve meslek etiği / Muhittin Tayfur, Olcay Barış, Naciye Nazan Baştaş Tayfur, Muhittin 2014 3. Etik konulardan seçmeler : çağdaş etik, karar verme, belgeleme, onam alma, gerçeği söyleme, bilgi verme, etik öğretimi, etik kodlar, etik kurullar, moral, problemler, hasta hakları / Gülşen Terakye, Ayşe Ferda Ocakçı Terakye, Gülşen 2013 4. https://www.csgb.gov.tr/media/13474/diyetisyen.pdf 5. EFAD, ICDA ve IUNS web sayfaları
11) Unethical Behaviors in Management 1. Atlas Üniversitesi Yönetmeliği 2. Diyetisyenlik eğitimi ve meslek etiği / Muhittin Tayfur, Olcay Barış, Naciye Nazan Baştaş Tayfur, Muhittin 2014 3. Etik konulardan seçmeler : çağdaş etik, karar verme, belgeleme, onam alma, gerçeği söyleme, bilgi verme, etik öğretimi, etik kodlar, etik kurullar, moral, problemler, hasta hakları / Gülşen Terakye, Ayşe Ferda Ocakçı Terakye, Gülşen 2013 4. https://www.csgb.gov.tr/media/13474/diyetisyen.pdf 5. EFAD, ICDA ve IUNS web sayfaları
12) Ethical and Unethical Issues in Business Life 1. Atlas Üniversitesi Yönetmeliği 2. Diyetisyenlik eğitimi ve meslek etiği / Muhittin Tayfur, Olcay Barış, Naciye Nazan Baştaş Tayfur, Muhittin 2014 3. Etik konulardan seçmeler : çağdaş etik, karar verme, belgeleme, onam alma, gerçeği söyleme, bilgi verme, etik öğretimi, etik kodlar, etik kurullar, moral, problemler, hasta hakları / Gülşen Terakye, Ayşe Ferda Ocakçı Terakye, Gülşen 2013 4. https://www.csgb.gov.tr/media/13474/diyetisyen.pdf 5. EFAD, ICDA ve IUNS web sayfaları
13) Duties and Responsibilities of Dietitians 1. Atlas Üniversitesi Yönetmeliği 2. Diyetisyenlik eğitimi ve meslek etiği / Muhittin Tayfur, Olcay Barış, Naciye Nazan Baştaş Tayfur, Muhittin 2014 3. Etik konulardan seçmeler : çağdaş etik, karar verme, belgeleme, onam alma, gerçeği söyleme, bilgi verme, etik öğretimi, etik kodlar, etik kurullar, moral, problemler, hasta hakları / Gülşen Terakye, Ayşe Ferda Ocakçı Terakye, Gülşen 2013 4. https://www.csgb.gov.tr/media/13474/diyetisyen.pdf 5. EFAD, ICDA ve IUNS web sayfaları
14) Professional Ethics and Ethical Rules in Dietician 1. Atlas Üniversitesi Yönetmeliği 2. Diyetisyenlik eğitimi ve meslek etiği / Muhittin Tayfur, Olcay Barış, Naciye Nazan Baştaş Tayfur, Muhittin 2014 3. Etik konulardan seçmeler : çağdaş etik, karar verme, belgeleme, onam alma, gerçeği söyleme, bilgi verme, etik öğretimi, etik kodlar, etik kurullar, moral, problemler, hasta hakları / Gülşen Terakye, Ayşe Ferda Ocakçı Terakye, Gülşen 2013 4. https://www.csgb.gov.tr/media/13474/diyetisyen.pdf 5. EFAD, ICDA ve IUNS web sayfaları
15) Patient rights 1. Atlas Üniversitesi Yönetmeliği 2. Diyetisyenlik eğitimi ve meslek etiği / Muhittin Tayfur, Olcay Barış, Naciye Nazan Baştaş Tayfur, Muhittin 2014 3. Etik konulardan seçmeler : çağdaş etik, karar verme, belgeleme, onam alma, gerçeği söyleme, bilgi verme, etik öğretimi, etik kodlar, etik kurullar, moral, problemler, hasta hakları / Gülşen Terakye, Ayşe Ferda Ocakçı Terakye, Gülşen 2013 4. https://www.csgb.gov.tr/media/13474/diyetisyen.pdf 5. EFAD, ICDA ve IUNS web sayfaları
16) final examination

Sources

Course Notes / Textbooks: 1. Atlas Üniversitesi Yönetmeliği
2. Diyetisyenlik eğitimi ve meslek etiği / Muhittin Tayfur, Olcay Barış, Naciye Nazan Baştaş, 2014.
3. Etik konulardan seçmeler : çağdaş etik, karar verme, belgeleme, onam alma, gerçeği söyleme, bilgi verme, etik öğretimi, etik kodlar, etik kurullar, moral, problemler, hasta hakları / Gülşen Terakye, Ayşe Ferda Ocakçı, 2013.
4. https://www.csgb.gov.tr/media/13474/diyetisyen.pdf
5. EFAD, ICDA ve IUNS web sayfaları


References: 1. Atlas Üniversitesi Yönetmeliği
2. Diyetisyenlik eğitimi ve meslek etiği / Muhittin Tayfur, Olcay Barış, Naciye Nazan Baştaş, 2014.
3. Etik konulardan seçmeler : çağdaş etik, karar verme, belgeleme, onam alma, gerçeği söyleme, bilgi verme, etik öğretimi, etik kodlar, etik kurullar, moral, problemler, hasta hakları / Gülşen Terakye, Ayşe Ferda Ocakçı, 2013.
4. https://www.csgb.gov.tr/media/13474/diyetisyen.pdf
5. EFAD, ICDA ve IUNS web sayfaları

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

Program Outcomes
1) Have sufficient knowledge in the field of primary health and the profession of Nutrition and Dietetics, and have the ability to use their theoretical and practical knowledge in the field of Nutrition and Dietetics.
2) Takes at least two out-of-field courses in training programs.
3) Gain the ability to design experiments/field studies on discipline-specific issues, collect data, analyze, interpret and report results.
4) Ability to detect, define, interpret, formulate and solve problems in the field of Nutrition and Dietetics; For this purpose, it selects and applies appropriate analysis and intervention approaches.
5) Understand and interpret a process, event, case, equipment or product, and solve related problems with a holistic perspective and contemporary methods.
6) Ability to develop, select and use up-to-date and functional tools required for field applications, as well as use information technologies effectively.
7) Develops a positive attitude towards lifelong learning and turns it into behavior.
8) Communicates verbally and in writing in Turkish on professional matters at national and international levels by using professional knowledge and skills.
9) Has awareness of the universal and social effects and legal consequences of applications in the field of Nutrition and Dietetics.
10) Accesses and evaluates international literature in his field by using at least one foreign language and uses it for professional development.
11) Can work effectively individually and in teams with awareness of professional ethics and responsibility.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

No Effect 1 Lowest 2 Low 3 Average 4 High 5 Highest
           
Program Outcomes Level of Contribution
1) Have sufficient knowledge in the field of primary health and the profession of Nutrition and Dietetics, and have the ability to use their theoretical and practical knowledge in the field of Nutrition and Dietetics. 5
2) Takes at least two out-of-field courses in training programs.
3) Gain the ability to design experiments/field studies on discipline-specific issues, collect data, analyze, interpret and report results.
4) Ability to detect, define, interpret, formulate and solve problems in the field of Nutrition and Dietetics; For this purpose, it selects and applies appropriate analysis and intervention approaches.
5) Understand and interpret a process, event, case, equipment or product, and solve related problems with a holistic perspective and contemporary methods.
6) Ability to develop, select and use up-to-date and functional tools required for field applications, as well as use information technologies effectively. 1
7) Develops a positive attitude towards lifelong learning and turns it into behavior. 2
8) Communicates verbally and in writing in Turkish on professional matters at national and international levels by using professional knowledge and skills. 3
9) Has awareness of the universal and social effects and legal consequences of applications in the field of Nutrition and Dietetics. 5
10) Accesses and evaluates international literature in his field by using at least one foreign language and uses it for professional development. 1
11) Can work effectively individually and in teams with awareness of professional ethics and responsibility. 5

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Alan Çalışması
Beyin fırtınası /Altı şapka
Bireysel çalışma ve ödevi
Course
Grup çalışması ve ödevi
Okuma
Homework
Problem Çözme
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Homework
Sunum
Bilgisayar Destekli Sunum
Örnek olay sunma

Assessment & Grading

Semester Requirements Number of Activities Level of Contribution
Attendance 14 % 0
Homework Assignments 12 % 0
Midterms 1 % 40
Semester Final Exam 1 % 60
total % 100
PERCENTAGE OF SEMESTER WORK % 40
PERCENTAGE OF FINAL WORK % 60
total % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Activities Number of Activities Workload
Course Hours 14 28
Study Hours Out of Class 14 84
Midterms 1 1
Final 1 1
Total Workload 114