İNGİLİZCE MÜTERCİM VE TERCÜMANLIK
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Genel Bilgi

İstanbul Atlas Üniversitesi Mütercim Tercümanlık (İngilizce) Bölümü, 21. Yüzyıl becerileri ile donanmış, bilgiye nasıl ulaşacağını bilen, öz gelişimini nasıl sağlayabileceğini anlamış, teknoloji konusunda donanımlı, en az bir programlama diline hakim, İngilizce ve Türkçeyi dilbilimsel (sesbilim, sözcükbilim, tümcebilim, anlambilim, edimbilim) olarak kavrayan, anlayan ve çözümleme yetisine sahip olan, her iki dilde metin üretebilen, metin inceleme becerisini çeviri açısından edinen, çeviri alanında gerek kavramsal gerek kuramsal bilgiye analitik olarak hakim olan çevirmenler yetiştirmektedir.

Öğrencilerimiz, İngilizcenin yanında zorunlu ikinci bir yabancı dili B1 seviyesinde öğrenmektedirler. İngilizce, Türkçe ve ikinci yabancı dilin dil bilgisi yetisine sahip olmanın yanı sıra her üç dile ait kültür ve coğrafya hakkında hâkimiyet kazanmak, dilin kültürün en önemli öğelerinden bir olduğunun farkındalığına varmak ve bu bilgiyi metin çevirisinde yansıtabilme becerilerini kazanmaktadırlar.

Son yılı sözlü ya da yazılı çeviri uzmanlık alanına göre değişiklik gösteren, modern eğitim teknikleri, bilimsel yöntem ve yaklaşımlar ile güncel teknolojinin imkânlarıyla yapılandırılmış 4 yıllık toplamda 8 dönem olan müfredatıyla öğrencilerine mezun olduklarında her iki çeviri türünde (sözlü, yazılı) farklı uzmanlık alanlarında (yazın, teknik, tıp, sosyal bilimler, ekonomi, siyaset bilimi, psikoloji vb.) karşılaşacakları metinleri çevirebilecek beceriyi edinecek öğrencilerimiz aynı zamanda bölümümüze ait son teknoloji ile donatılmış Eşzamanlı Çeviri Laboratuvarında sözlü çeviri derslerini simultane çeviri sektöründe aktif olarak yer alan uzman çevirmenlerden alacaklardır. Konferans çevirmenliğinin ne olduğunu, nasıl yapıldığını, hangi türleri olduğunu bilen hayat boyu öğrenme becerisini edinmiş çevirmenler olarak mezun olacaklardır. Ardıl çeviri ve/veya toplum çevirisi yapabilecek çeviri yetisi kazanmaları için gereken donanımı edinmektedirler.