BESLENME VE DİYETETİK (YL) (TEZSİZ) | |||||
Yüksek Lisans | TYYÇ: 7. Düzey | QF-EHEA: 2. Düzey | EQF-LLL: 7. Düzey |
Ders Kodu: | 3013002017 | ||||||||
Ders İsmi: | Sürdürülebilir Beslenme | ||||||||
Ders Yarıyılı: |
Güz |
||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | |||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Anabilim Dalı/Lisansüstü Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. M.Emel ALPHAN | ||||||||
Dersi Veren(ler): | |||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Sürdürülebilir besin sistemlerinde ve beslenme de sürdürülebilirlik kavramını öğrenmek ve sürdürülebilir beslenme kapsamında yer alan faktörler konusunda bilgi sahibi olmak. |
Dersin İçeriği: | Sürdürülebilir beslenme, beslenme ve sağlık ilişkisi, besin zincirleri ve besin ağı, endüstriyel gıda üretiminin sağlık ve çevre üzerindeki etkileri, gıdaların karbon ve su ayak izleri, gıda güvenliği ve gıda güvencesi kavramları, yetersiz beslenme ve aşırı beslenmenin sağlık etkileri, gıda israfı, gıda atıkları ve değerlendirilmesi, geleceğin alternatif besinleri üzerine çalışmalar |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Besin sistemleri, Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir beslenme kavramı ve etkileyen faktörler | Ders için hazırlanmış PPT |
2) | Besin sistemleri, Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir beslenme kavramı ve etkileyen faktörler | Ders için hazırlanmış PPT |
3) | İklim değişikliği - Besine ilişkin küresel sorunlar | Ders için hazırlanmış PPT |
4) | İklim değişikliği - Besine ilişkin küresel sorunlar | Ders için hazırlanmış PPT |
5) | Nüfus değişimleri, göçler ve sürdürülebilirliğe etkileri | Ders için hazırlanmış PPT |
6) | Nüfus değişimleri, göçler ve sürdürülebilirliğe etkileri | Ders için hazırlanmış PPT |
7) | Yoksulluk ve açlık - Besin güvencesi | Ders için hazırlanmış PPT |
8) | Vize sınavı | - |
9) | Yoksulluk ve açlık - Besin güvencesi | Ders için hazırlanmış PPT |
10) | Tarım, su ve sürdürülebilir gelişme hedefleri | Ders için hazırlanmış PPT |
11) | Besin kayıpları ve atıklar | Ders için hazırlanmış PPT |
12) | Besin kayıpları ve atıklar | Ders için hazırlanmış PPT |
13) | Sürdürülebilir Sağlıklı Diyetler: Modeller ve ölçümler | Ders için hazırlanmış PPT |
14) | Sürdürülebilir Sağlıklı Diyetler: Modeller ve ölçümler | Ders için hazırlanmış PPT |
15) | Sürdürülebilir Sağlıklı Diyetler: Modeller ve ölçümler | Ders için hazırlanmış PPT |
16) | Final sınavı | - |
Ders Notları / Kitaplar: | Ders için hazırlanmış PPT |
Diğer Kaynaklar: | 1. Chiba, L. (2013). Sustainable swine nutrition. L. Chiba (Ed.). Wiley-Blackwell. 2. Farmer, G. T., & Cook, J. (2013). Climate change science: A modern synthesis: Volume 1-The physical climate (Vol. 1). Springer Science & Business Media. 3. Mason, P., & Lang, T. (2017). Sustainable diets: how ecological nutrition can transform consumption and the food system. Taylor & Francis. |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
||
---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||
1) Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiyi kazanır. | |||||
2) Güncel bilgiye ulaşarak teknolojik araç gereçler konusunda bilgi edinir. | |||||
3) Teknolojiyi kullanarak edindiği bilimsel bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir, farklı disiplinler ve meslektaşlarıyla etik ilkeler doğrultusunda iletişim kurarak bilgilerini paylaşır. | |||||
4) Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, ekip çalışması yaparak bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | |||||
5) Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, etik ilkeler doğrultusunda bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, tartışır, yorumlar. | |||||
6) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiyi kazanır. | |
2) | Güncel bilgiye ulaşarak teknolojik araç gereçler konusunda bilgi edinir. | |
3) | Teknolojiyi kullanarak edindiği bilimsel bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir, farklı disiplinler ve meslektaşlarıyla etik ilkeler doğrultusunda iletişim kurarak bilgilerini paylaşır. | |
4) | Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, ekip çalışması yaparak bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | |
5) | Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, etik ilkeler doğrultusunda bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, tartışır, yorumlar. | |
6) | Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. |
Anlatım | |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Ders | |
Okuma | |
Ödev |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Ödev | |
Sunum |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ödev | 1 | % 20 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 3 | 42 |
Ödevler | 10 | 10 | 100 |
Ara Sınavlar | 1 | 2 | 2 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 188 |