Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Beslenme ve Diyetetik araştırmalarına giriş, temel kavramlar ve tanımlar |
Ders için hazırlanmış PPT |
2) |
Farklı araştırma türleri |
Ders için hazırlanmış PPT |
3) |
Araştırma planlama, araştırma sorusunu belirleme, literatür tarama ve değerlendirme |
Ders için hazırlanmış PPT |
4) |
Araştırma planlama, hipotez ve amaç belirleme, değişkenlerin belirlenmesi, karıştırıcı değişkenler |
Ders için hazırlanmış PPT |
5) |
Araştırma planlama, yöntemin belirlenmesi |
Ders için hazırlanmış PPT |
6) |
Beslenme ve Diyetetik araştırmalarının temel ilkeleri |
Ders için hazırlanmış PPT |
7) |
Araştırmanın yürütülmesi sırasında gerçekleşebilecek olası hatalar ve önleme yöntemleri |
Ders için hazırlanmış PPT |
8) |
Vize sınavı |
- |
9) |
Araştırma etiğinin temel ilkeleri |
Ders için hazırlanmış PPT |
10) |
Farklı araştırma türlerinde etik ilkeler, biyoetik |
Ders için hazırlanmış PPT |
11) |
Etik kurul başvurusu, aydınlatılmış onam formu |
Ders için hazırlanmış PPT |
12) |
Yayın etiğinde temel ilkeler |
Ders için hazırlanmış PPT |
13) |
Öğrenci proje sunumları |
Ders için hazırlanmış PPT |
14) |
Öğrenci proje sunumları |
Ders için hazırlanmış PPT |
15) |
Öğrenci proje sunumları |
Ders için hazırlanmış PPT |
16) |
Final sınavı |
- |
Ders Notları / Kitaplar: |
Ders için hazırlanmış PPT
1. Walter Willett, Nutritional Epidemiology, 3rd Edition, Oxford Publishing, 2013.
2. Julie A. Lovegrove, Leanne Hodson, Sangita Sharma, Susan A. Lanham-New. Nutrition Research Methodologies, Blackwell Publishing, Oxford 2015.
3. Helen Aveyard, Doing a Literature Review in Health and Social Care: A Practical Guide, McGraw-Hill, England 2014.
4. European Textbook on Ethics in Research, EU Commission, 2010.
5. Ezekiel J. Emanuel, Christine C. Grady, Robert A. Crouch, Reidar K. Lie, Franklin G. Miller, David D. Wendler, The Oxford Textbook of Clinical Research Ethics, Oxford Publishing, New York 2011.
6. Marcus Düwell, Bioethics. Taylor and Francis, 2012. |
Diğer Kaynaklar: |
1. Walter Willett, Nutritional Epidemiology, 3rd Edition, Oxford Publishing, 2013.
2. Julie A. Lovegrove, Leanne Hodson, Sangita Sharma, Susan A. Lanham-New. Nutrition Research Methodologies, Blackwell Publishing, Oxford 2015.
3. Helen Aveyard, Doing a Literature Review in Health and Social Care: A Practical Guide, McGraw-Hill, England 2014.
4. European Textbook on Ethics in Research, EU Commission, 2010.
5. Ezekiel J. Emanuel, Christine C. Grady, Robert A. Crouch, Reidar K. Lie, Franklin G. Miller, David D. Wendler, The Oxford Textbook of Clinical Research Ethics, Oxford Publishing, New York 2011.
6. Marcus Düwell, Bioethics. Taylor and Francis, 2012. |
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiyi kazanır. |
|
2) |
Güncel bilgiye ulaşarak teknolojik araç gereçler konusunda bilgi edinir. |
|
3) |
Teknolojiyi kullanarak edindiği bilimsel bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir, farklı disiplinler ve meslektaşlarıyla etik ilkeler doğrultusunda iletişim kurarak bilgilerini paylaşır. |
|
4) |
Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, ekip çalışması yaparak bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
|
5) |
Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, etik ilkeler doğrultusunda bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, tartışır, yorumlar. |
|
6) |
Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. |
|