BESLENME VE DİYETETİK (YL) (TEZSİZ) | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kazanılan Yeterlilik | Program Süresi | Toplam Kredi (AKTS) | Öğretim Şekli | Yeterliliğin Düzeyi ve Öğrenme Alanı | |
YÜKSEK LİSANS DERECESİ | 1.5 | 90 | ÖRGÜN |
TYÇ, TYYÇ, EQF-LLL, ISCED (2011):7. Düzey QF-EHEA:2. Düzey TYYÇ, ISCED (1997-2013): 72 |
Ders Kodu: | 3013002012 | ||||||||||
Ders İsmi: | Besin Kalitesi ve Güvenliği | ||||||||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||||
Öğretim Dili: | |||||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||||
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar: | |||||||||||
Dersin Türü: | Anabilim Dalı/Lisansüstü Seçmeli | ||||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||||
Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. M.Emel ALPHAN | ||||||||||
Dersi Veren(ler): | |||||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Kaliteli ve güvenli besinin üretimden tüketime kadar tüm aşamalardaki yeri, görevi ve ilkelerinin öğrenilmesi amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği: | Kaliteli besinler, besin kontaminasyonunun önlenerek uygun şekilde hazırlanması, taşınması, depolanması ve tüketim aşamasına getirilmesi, mikroorganizmaların ve zararlı diğer faktörlerin, besin koruyucuların genel yapısının, insektisit ve pestisitlerin besine etkilerinin öğrenilmesi, besin kalitesini etkileyebilecek ve besin güvenliğini tehdit edicileri öğrenme ve yenme bilgi ve becerilerinin kazanılması ders kapsamında işlenecek konular ve içeriktir. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Neden besin güvenliği ve kalitesi, insan ve toplum sağlığına etkileri | Ders için hazırlanmış PPT |
2) | Pişir-soğut ve pişir-dondur yöntemleri, öğütme yöntemlerinin önemi, uygulama alanları | Ders için hazırlanmış PPT |
3) | Besin kalitesi ve hijyeni yasaları, yönetmelikleri, Türk Gıda Kodeksi, E-kod uygulaması | Ders için hazırlanmış PPT |
4) | Virüs, bakteri ve mantarın genel özellikleri ve etkileri | Ders için hazırlanmış PPT |
5) | Parazitlerin genel özellikleri | Ders için hazırlanmış PPT |
6) | Koruyucu gıda katkı maddeleri, nitrit, nitrat, MSG vb. | Ders için hazırlanmış PPT |
7) | Bakteriyel besin zehirlenmeleri | Ders için hazırlanmış PPT |
8) | Ara sınav | - |
9) | Besin güvenliğini bozan organik ve inorganik kimyasallar | Ders için hazırlanmış PPT |
10) | Besin bozulmaları- Et, et ürünleri, tavuk ve deniz ürünleri | Ders için hazırlanmış PPT |
11) | Besin bozulmaları- Süt, peynir, yoğurt | Ders için hazırlanmış PPT |
12) | Konserve, depolama yöntemleri ve bozulma | Ders için hazırlanmış PPT |
13) | Belirli pişirme yöntemlerinin kalite etkileri | Ders için hazırlanmış PPT |
14) | Öğrenci sunumları | Ders için hazırlanmış PPT |
15) | Öğrenci sunumları | Ders için hazırlanmış PPT |
16) | Final sınavı | - |
Ders Notları / Kitaplar: | Ders için hazırlanmış PPT |
Diğer Kaynaklar: | 1. Merdol TK. Food Hygiene and Quality 2. Wardley BL, Puntis JWL, Taitz LS. Handbook of Child Nutrition, 2 nd ed, Oxford University Press, Oxford, 1997 |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
|||
---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||
1) Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiyi kazanır. | |||||
2) Güncel bilgiye ulaşarak teknolojik araç gereçler konusunda bilgi edinir. | |||||
3) Teknolojiyi kullanarak edindiği bilimsel bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir, farklı disiplinler ve meslektaşlarıyla etik ilkeler doğrultusunda iletişim kurarak bilgilerini paylaşır. | |||||
4) Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, ekip çalışması yaparak bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | |||||
5) Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, etik ilkeler doğrultusunda bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, tartışır, yorumlar. | |||||
6) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiyi kazanır. | |
2) | Güncel bilgiye ulaşarak teknolojik araç gereçler konusunda bilgi edinir. | |
3) | Teknolojiyi kullanarak edindiği bilimsel bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir, farklı disiplinler ve meslektaşlarıyla etik ilkeler doğrultusunda iletişim kurarak bilgilerini paylaşır. | |
4) | Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, ekip çalışması yaparak bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | |
5) | Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, etik ilkeler doğrultusunda bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, tartışır, yorumlar. | |
6) | Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. |
Anlatım | |
Okuma | |
Ödev |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Ödev | |
Sunum |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Uygulama | 6 | 3 | 18 |
Sunum / Seminer | 1 | 48 | 48 |
Ödevler | 2 | 30 | 60 |
Ara Sınavlar | 1 | 2 | 2 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 172 |