Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Genetik varyasyon |
1. Ders için hazırlanmış PPT
2. Simopoulos, AP. ve Ordovas, JM. Nutrigenetics And Nutrigenomics, World Review of Nutrition and Dietetics, Vol.93, Karger, 2004.
3. Mine, Y., Miyashita, K. and Shahidi, F. Nutrigenomics and proteomics in health and disease. Food factors and gene interaction. Wiley-Blackwell, 2009.
|
2) |
Nütrigenomik |
1. Ders için hazırlanmış PPT
2. Simopoulos, AP. ve Ordovas, JM. Nutrigenetics And Nutrigenomics, World Review of Nutrition and Dietetics, Vol.93, Karger, 2004.
3. Mine, Y., Miyashita, K. and Shahidi, F. Nutrigenomics and proteomics in health and disease. Food factors and gene interaction. Wiley-Blackwell, 2009.
|
3) |
Nutrigenetik |
1. Ders için hazırlanmış PPT
2. Simopoulos, AP. ve Ordovas, JM. Nutrigenetics And Nutrigenomics, World Review of Nutrition and Dietetics, Vol.93, Karger, 2004.
3. Mine, Y., Miyashita, K. and Shahidi, F. Nutrigenomics and proteomics in health and disease. Food factors and gene interaction. Wiley-Blackwell, 2009.
|
4) |
Genetik varyasyon ve beslenme gereksinimleri |
1. Ders için hazırlanmış PPT
2. Simopoulos, AP. ve Ordovas, JM. Nutrigenetics And Nutrigenomics, World Review of Nutrition and Dietetics, Vol.93, Karger, 2004.
3. Mine, Y., Miyashita, K. and Shahidi, F. Nutrigenomics and proteomics in health and disease. Food factors and gene interaction. Wiley-Blackwell, 2009.
|
5) |
Gen-Makro besin öğesi etkileşimi |
1. Ders için hazırlanmış PPT
2. Simopoulos, AP. ve Ordovas, JM. Nutrigenetics And Nutrigenomics, World Review of Nutrition and Dietetics, Vol.93, Karger, 2004.
3. Mine, Y., Miyashita, K. and Shahidi, F. Nutrigenomics and proteomics in health and disease. Food factors and gene interaction. Wiley-Blackwell, 2009.
|
6) |
Gen-Mikro besin öğesi etkileşimi |
1. Ders için hazırlanmış PPT
2. Simopoulos, AP. ve Ordovas, JM. Nutrigenetics And Nutrigenomics, World Review of Nutrition and Dietetics, Vol.93, Karger, 2004.
3. Mine, Y., Miyashita, K. and Shahidi, F. Nutrigenomics and proteomics in health and disease. Food factors and gene interaction. Wiley-Blackwell, 2009.
|
7) |
Gen-Biyoaktif besin bileşenleri |
1. Ders için hazırlanmış PPT
2. Simopoulos, AP. ve Ordovas, JM. Nutrigenetics And Nutrigenomics, World Review of Nutrition and Dietetics, Vol.93, Karger, 2004.
3. Mine, Y., Miyashita, K. and Shahidi, F. Nutrigenomics and proteomics in health and disease. Food factors and gene interaction. Wiley-Blackwell, 2009.
|
8) |
Nutrigenetik – Kardiyovasküler hastalıklar |
1. Ders için hazırlanmış PPT
2. Simopoulos, AP. ve Ordovas, JM. Nutrigenetics And Nutrigenomics, World Review of Nutrition and Dietetics, Vol.93, Karger, 2004.
3. Mine, Y., Miyashita, K. and Shahidi, F. Nutrigenomics and proteomics in health and disease. Food factors and gene interaction. Wiley-Blackwell, 2009.
4. Peña-Romero, A. C., Navas-Carrillo, D., Marín, F., & Orenes-Piñero, E. (2018). The future of nutrition: Nutrigenomics and nutrigenetics in obesity and cardiovascular diseases. Critical reviews in food science and nutrition, 58(17), 3030-3041. |
9) |
Nutrigenetik – Tip 2 diyabetes mellitus |
1. Ders için hazırlanmış PPT
2. Simopoulos, AP. ve Ordovas, JM. Nutrigenetics And Nutrigenomics, World Review of Nutrition and Dietetics, Vol.93, Karger, 2004.
3. Mine, Y., Miyashita, K. and Shahidi, F. Nutrigenomics and proteomics in health and disease. Food factors and gene interaction. Wiley-Blackwell, 2009.
4. Berná, G., Oliveras-López, M. J., Jurado-Ruíz, E., Tejedo, J., Bedoya, F., Soria, B., & Martín, F. (2014). Nutrigenetics and nutrigenomics insights into diabetes etiopathogenesis. Nutrients, 6(11), 5338-5369. |
10) |
Nutrigenetik – Kanser |
1. Ders için hazırlanmış PPT
2. Simopoulos, AP. ve Ordovas, JM. Nutrigenetics And Nutrigenomics, World Review of Nutrition and Dietetics, Vol.93, Karger, 2004.
3. Mine, Y., Miyashita, K. and Shahidi, F. Nutrigenomics and proteomics in health and disease. Food factors and gene interaction. Wiley-Blackwell, 2009.
4. Sapienza, C., & Issa, J. P. (2016). Diet, nutrition, and cancer epigenetics. Annual review of nutrition, 36, 665-681.
5. Nasir, A., Bullo, M. M. H., Ahmed, Z., Imtiaz, A., Yaqoob, E., Safdar, M., ... & Yaqoob, S. (2022). Nutrigenomics: Epigenetics and cancer prevention: A comprehensive review. Critical reviews in food science and nutrition, 60(8), 1375-1387. |
11) |
Öğrenci sunumları |
Ders için hazırlanmış öğrenci sunumları |
12) |
Öğrenci sunumları |
Ders için hazırlanmış öğrenci sunumları |
13) |
Öğrenci sunumları |
Ders için hazırlanmış öğrenci sunumları |
14) |
Öğrenci sunumları |
Ders için hazırlanmış öğrenci sunumları |
15) |
Öğrenci sunumları |
Ders için hazırlanmış öğrenci sunumları |
16) |
Final sınavı |
- |
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. |
|
2) |
Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır. |
|
3) |
Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. |
|
4) |
Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. |
|
5) |
Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. |
|
6) |
Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. |
|
7) |
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. |
|
8) |
Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. |
|
9) |
Beslenme ve Diyetetik edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek öğrenmesini yönlendirebilir. |
|
10) |
Beslenme ve Diyetetik alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir. |
|
11) |
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. |
|