PSİKOLOJİ (İNGİLİZCE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: 1312002100
Ders İsmi: Bilişsel Rehabilitasyona Giriş
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 5
Öğretim Dili: EN
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Department Elective
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. Telat Gül ŞENDİL
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bilişsel Rehabilitasyona Giriş dersinin amacı, öğrencilere bilişsel bozuklukların değerlendirilmesi ve rehabilitasyonu konusunda temel bilgiler sunmaktır. Bu ders kapsamında, öğrenciler bilişsel fonksiyonların yeniden kazandırılması ve iyileştirilmesine yönelik stratejileri öğreneceklerdir.
Dersin İçeriği: Ders, bilişsel bozuklukların tanımı, nedenleri, değerlendirilmesi ve rehabilitasyon yöntemlerini kapsayacaktır. İçerik; dikkat, hafıza, dil, problem çözme becerileri ve sosyal beceriler gibi bilişsel fonksiyonların rehabilitasyonuna odaklanacak. Ayrıca, çeşitli bilişsel rehabilitasyon teknikleri, bilişsel terapi uygulamaları ve teknolojinin rehabilitasyon sürecindeki rolü ele alınacaktır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Bilişsel bozuklukların temel kavramlarını ve çeşitlerini anlayabilecek
2) Bilişsel fonksiyonların değerlendirilmesi için gerekli yöntemleri kavrayabilecek
3) Farklı bilişsel rehabilitasyon tekniklerini ve yaklaşımlarını öğrenecek
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Bilişsel bozuklukları olan bireyler için rehabilitasyon planları oluşturabilecek
2) Teknoloji destekli rehabilitasyon araçlarını ve yöntemlerini kullanabilecekler
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Giriş ve Bilişsel Rehabilitasyonun Temelleri Wilson, B.A., Winegardner, J., & Ashworth, F. (2021). Bilişsel Rehabilitasyonun Temelleri. Sohlberg, M.M., & Mateer, C.A. (2020). Bilişsel Rehabilitasyon: Bir İşlevsel Yaklaşım. Güncel akademik makaleler ve araştırma bulguları.
2) Bilişsel Bozuklukların Tanımı ve Sınıflandırılması Wilson, B.A., Winegardner, J., & Ashworth, F. (2021). Bilişsel Rehabilitasyonun Temelleri. Sohlberg, M.M., & Mateer, C.A. (2020). Bilişsel Rehabilitasyon: Bir İşlevsel Yaklaşım. Güncel akademik makaleler ve araştırma bulguları.
3) Değerlendirme Yöntemleri ve Araçları Wilson, B.A., Winegardner, J., & Ashworth, F. (2021). Bilişsel Rehabilitasyonun Temelleri. Sohlberg, M.M., & Mateer, C.A. (2020). Bilişsel Rehabilitasyon: Bir İşlevsel Yaklaşım. Güncel akademik makaleler ve araştırma bulguları.
4) Dikkat Bozukluklarının Rehabilitasyonu Wilson, B.A., Winegardner, J., & Ashworth, F. (2021). Bilişsel Rehabilitasyonun Temelleri. Sohlberg, M.M., & Mateer, C.A. (2020). Bilişsel Rehabilitasyon: Bir İşlevsel Yaklaşım. Güncel akademik makaleler ve araştırma bulguları.
5) Hafıza Bozukluklarının Rehabilitasyonu Wilson, B.A., Winegardner, J., & Ashworth, F. (2021). Bilişsel Rehabilitasyonun Temelleri. Sohlberg, M.M., & Mateer, C.A. (2020). Bilişsel Rehabilitasyon: Bir İşlevsel Yaklaşım. Güncel akademik makaleler ve araştırma bulguları.
6) Dil ve Konuşma Bozukluklarının Rehabilitasyonu Wilson, B.A., Winegardner, J., & Ashworth, F. (2021). Bilişsel Rehabilitasyonun Temelleri. Sohlberg, M.M., & Mateer, C.A. (2020). Bilişsel Rehabilitasyon: Bir İşlevsel Yaklaşım. Güncel akademik makaleler ve araştırma bulguları.
7) Yürütücü Fonksiyon Bozukluklarının Rehabilitasyonu Wilson, B.A., Winegardner, J., & Ashworth, F. (2021). Bilişsel Rehabilitasyonun Temelleri. Sohlberg, M.M., & Mateer, C.A. (2020). Bilişsel Rehabilitasyon: Bir İşlevsel Yaklaşım. Güncel akademik makaleler ve araştırma bulguları.
8) Sosyal Beceri Bozukluklarının Rehabilitasyonu Wilson, B.A., Winegardner, J., & Ashworth, F. (2021). Bilişsel Rehabilitasyonun Temelleri. Sohlberg, M.M., & Mateer, C.A. (2020). Bilişsel Rehabilitasyon: Bir İşlevsel Yaklaşım. Güncel akademik makaleler ve araştırma bulguları.
9) Problem Çözme Becerilerinin Geliştirilmesi Wilson, B.A., Winegardner, J., & Ashworth, F. (2021). Bilişsel Rehabilitasyonun Temelleri. Sohlberg, M.M., & Mateer, C.A. (2020). Bilişsel Rehabilitasyon: Bir İşlevsel Yaklaşım. Güncel akademik makaleler ve araştırma bulguları.
10) Teknoloji ve Bilişsel Rehabilitasyon Wilson, B.A., Winegardner, J., & Ashworth, F. (2021). Bilişsel Rehabilitasyonun Temelleri. Sohlberg, M.M., & Mateer, C.A. (2020). Bilişsel Rehabilitasyon: Bir İşlevsel Yaklaşım. Güncel akademik makaleler ve araştırma bulguları.
11) Bilişsel Terapi Uygulamaları Wilson, B.A., Winegardner, J., & Ashworth, F. (2021). Bilişsel Rehabilitasyonun Temelleri. Sohlberg, M.M., & Mateer, C.A. (2020). Bilişsel Rehabilitasyon: Bir İşlevsel Yaklaşım. Güncel akademik makaleler ve araştırma bulguları.
12) Grup Terapileri ve Rehabilitasyon Wilson, B.A., Winegardner, J., & Ashworth, F. (2021). Bilişsel Rehabilitasyonun Temelleri. Sohlberg, M.M., & Mateer, C.A. (2020). Bilişsel Rehabilitasyon: Bir İşlevsel Yaklaşım. Güncel akademik makaleler ve araştırma bulguları.
13) Aile ve Bakıcılar için Eğitim Wilson, B.A., Winegardner, J., & Ashworth, F. (2021). Bilişsel Rehabilitasyonun Temelleri. Sohlberg, M.M., & Mateer, C.A. (2020). Bilişsel Rehabilitasyon: Bir İşlevsel Yaklaşım. Güncel akademik makaleler ve araştırma bulguları.
14) Bireyselleştirilmiş Rehabilitasyon Planlaması Wilson, B.A., Winegardner, J., & Ashworth, F. (2021). Bilişsel Rehabilitasyonun Temelleri. Sohlberg, M.M., & Mateer, C.A. (2020). Bilişsel Rehabilitasyon: Bir İşlevsel Yaklaşım. Güncel akademik makaleler ve araştırma bulguları.
15) Ölçme ve Değerlendirme Wilson, B.A., Winegardner, J., & Ashworth, F. (2021). Bilişsel Rehabilitasyonun Temelleri. Sohlberg, M.M., & Mateer, C.A. (2020). Bilişsel Rehabilitasyon: Bir İşlevsel Yaklaşım. Güncel akademik makaleler ve araştırma bulguları.
16) Güncel Araştırmalar ve Gelecek Yönelimleri Wilson, B.A., Winegardner, J., & Ashworth, F. (2021). Bilişsel Rehabilitasyonun Temelleri. Sohlberg, M.M., & Mateer, C.A. (2020). Bilişsel Rehabilitasyon: Bir İşlevsel Yaklaşım. Güncel akademik makaleler ve araştırma bulguları.

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Wilson, B.A., Winegardner, J., & Ashworth, F. (2021). Bilişsel Rehabilitasyonun Temelleri.
Sohlberg, M.M., & Mateer, C.A. (2020). Bilişsel Rehabilitasyon: Bir İşlevsel Yaklaşım.
Güncel akademik makaleler ve araştırma bulguları.
Diğer Kaynaklar: Wilson, B.A., Winegardner, J., & Ashworth, F. (2021). Foundations of Cognitive Rehabilitation.
Sohlberg, M.M., & Mateer, C.A. (2020). Cognitive Rehabilitation: A Functional Approach.
Current academic articles and research findings.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

Program Kazanımları

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı 1 % 40
Quiz 1 % 20
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışması 16 6 96
Küçük Sınavlar 1 6 6
Ara Sınavlar 1 4 4
Final 1 8 8
Toplam İş Yükü 162