DEPARTMENT OF NURSING | |||||
---|---|---|---|---|---|
Qualification Awarded | Program Süresi | Toplam Kredi (AKTS) | Öğretim Şekli | Yeterliliğin Düzeyi ve Öğrenme Alanı | |
Bachelor's (First Cycle) Degree | 4 | 240 | FULL TIME |
TYÇ, TR-NQF-HE, EQF-LLL, ISCED (2011):Level 6 QF-EHEA:First Cycle TR-NQF-HE, ISCED (1997-2013): 72 |
Course Code: | 1200000205 | ||||||||||
Ders İsmi: | Principles of Healthy Eating | ||||||||||
Ders Yarıyılı: | Fall | ||||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||||
Language of instruction: | |||||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | No | ||||||||||
Other Recommended Topics for the Course: | |||||||||||
Type of course: | Bölüm Seçmeli | ||||||||||
Course Level: |
|
||||||||||
Mode of Delivery: | Face to face | ||||||||||
Course Coordinator : | Prof. Dr. İkbal ÇAVDAR | ||||||||||
Course Lecturer(s): |
Öğr.Gör. Betül KOÇAK |
||||||||||
Course Assistants: |
Course Objectives: | Providing information that will lay the groundwork for adequate and balanced nutrition and explain the relationship between nutrition and health. |
Course Content: | Definition and importance of nutrition, nutrients and functions, nutrition in special cases are learned and discussed. |
The students who have succeeded in this course;
|
Week | Subject | Related Preparation |
1) | Definition and Importance of Nutrition | Baysal A. Beslenme, Hatiboğlu yayınları, Ankara 2011 Gibney, M.J., Hester, H.V., Kok. F.J.(2002). Introduction to Human Nutrit Köksal, G., Gökmen, H., (2000). Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara. |
2) | Definition and Importance of Nutrition | Baysal A. Beslenme, Hatiboğlu yayınları, Ankara 2011 Gibney, M.J., Hester, H.V., Kok. F.J.(2002). Introduction to Human Nutrit Köksal, G., Gökmen, H., (2000). Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara. |
3) | Definition and Importance of Nutrition | Baysal A. Beslenme, Hatiboğlu yayınları, Ankara 2011 Gibney, M.J., Hester, H.V., Kok. F.J.(2002). Introduction to Human Nutrit Köksal, G., Gökmen, H., (2000). Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara. |
4) | Structure, importance and classification of carbohydrates | Baysal A. Beslenme, Hatiboğlu yayınları, Ankara 2011 Gibney, M.J., Hester, H.V., Kok. F.J.(2002). Introduction to Human Nutrit Köksal, G., Gökmen, H., (2000). Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara. |
5) | Structure, importance and classification of proteins | Baysal A. Beslenme, Hatiboğlu yayınları, Ankara 2011 Gibney, M.J., Hester, H.V., Kok. F.J.(2002). Introduction to Human Nutrit Köksal, G., Gökmen, H., (2000). Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara. |
6) | Structure, importance and classification of lipids | Baysal A. Beslenme, Hatiboğlu yayınları, Ankara 2011 Gibney, M.J., Hester, H.V., Kok. F.J.(2002). Introduction to Human Nutrit Köksal, G., Gökmen, H., (2000). Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara. |
7) | Physical and chemical properties of water and minerals | Baysal A. Beslenme, Hatiboğlu yayınları, Ankara 2011 Gibney, M.J., Hester, H.V., Kok. F.J.(2002). Introduction to Human Nutrit Köksal, G., Gökmen, H., (2000). Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara. |
8) | Midterm Exam | Baysal A. Beslenme, Hatiboğlu yayınları, Ankara 2011 Gibney, M.J., Hester, H.V., Kok. F.J.(2002). Introduction to Human Nutrit Köksal, G., Gökmen, H., (2000). Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara. |
9) | Physical and chemical properties of vitamins | Baysal A. Beslenme, Hatiboğlu yayınları, Ankara 2011 Gibney, M.J., Hester, H.V., Kok. F.J.(2002). Introduction to Human Nutrit Köksal, G., Gökmen, H., (2000). Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara. |
10) | Food Groups | Baysal A. Beslenme, Hatiboğlu yayınları, Ankara 2011 Gibney, M.J., Hester, H.V., Kok. F.J.(2002). Introduction to Human Nutrit Köksal, G., Gökmen, H., (2000). Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara. |
11) | Nutritional diseases | Baysal A. Beslenme, Hatiboğlu yayınları, Ankara 2011 Gibney, M.J., Hester, H.V., Kok. F.J.(2002). Introduction to Human Nutrit Köksal, G., Gökmen, H., (2000). Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara |
12) | Nutrition in special situations | Baysal A. Beslenme, Hatiboğlu yayınları, Ankara 2011 Gibney, M.J., Hester, H.V., Kok. F.J.(2002). Introduction to Human Nutrit Köksal, G., Gökmen, H., (2000). Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara. |
13) | Importance of nutrition in diseases | Baysal A. Beslenme, Hatiboğlu yayınları, Ankara 2011 Gibney, M.J., Hester, H.V., Kok. F.J.(2002). Introduction to Human Nutrit Köksal, G., Gökmen, H., (2000). Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara. |
14) | Importance of nutrition in diseases | Baysal A. Beslenme, Hatiboğlu yayınları, Ankara 2011 Gibney, M.J., Hester, H.V., Kok. F.J.(2002). Introduction to Human Nutrit Köksal, G., Gökmen, H., (2000). Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara. |
15) | Importance of nutrition in diseases | Baysal A. Beslenme, Hatiboğlu yayınları, Ankara 2011 Gibney, M.J., Hester, H.V., Kok. F.J.(2002). Introduction to Human Nutrit Köksal, G., Gökmen, H., (2000). Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara. |
16) | Final Exam | Baysal A. Beslenme, Hatiboğlu yayınları, Ankara 2011 Gibney, M.J., Hester, H.V., Kok. F.J.(2002). Introduction to Human Nutrit Köksal, G., Gökmen, H., (2000). Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara. |
Course Notes / Textbooks: | Baysal A. Beslenme, Hatiboğlu yayınları, Ankara 2011 Gibney, M.J., Hester, H.V., Kok. F.J.(2002). Introduction to Human Nutrit Köksal, G., Gökmen, H., (2000). Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara. |
References: | Baysal A. Beslenme, Hatiboğlu yayınları, Ankara 2011 Gibney, M.J., Hester, H.V., Kok. F.J.(2002). Introduction to Human Nutrit Köksal, G., Gökmen, H., (2000). Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara. |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
|||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Outcomes | |||||||||
1) Have the necessary knowledge and skills to fulfil her professional roles and responsibilities. | |||||||||
2) Reached and used scientific and up-to-date information about nursing | |||||||||
3) Nursing care; It protects and improves the health of the individual, family and society, and in cases of deviation from health, it is carried out based on evidence with a holistic approach. | |||||||||
4) Performs nursing practices in line with ethical principles and legal regulations. | |||||||||
5) Uses informatics, technology and innovative approaches in nursing practices | |||||||||
6) Communicates effectively and works collaboratively with individual/family/community and health care team members. | |||||||||
7) Takes responsibility for scientific research, projects and activities related to the field of nursing. | |||||||||
8) Uses decision making, problem solving and critical thinking skills in nursing practies . | |||||||||
9) Uses at least one foreign language at a level to reach scientific knowledge about the field. | |||||||||
10) Continues professional and individual development by embracing lifelong learning. |
No Effect | 1 Lowest | 2 Low | 3 Average | 4 High | 5 Highest |
Program Outcomes | Level of Contribution | |
1) | Have the necessary knowledge and skills to fulfil her professional roles and responsibilities. | 5 |
2) | Reached and used scientific and up-to-date information about nursing | 3 |
3) | Nursing care; It protects and improves the health of the individual, family and society, and in cases of deviation from health, it is carried out based on evidence with a holistic approach. | 4 |
4) | Performs nursing practices in line with ethical principles and legal regulations. | 2 |
5) | Uses informatics, technology and innovative approaches in nursing practices | 5 |
6) | Communicates effectively and works collaboratively with individual/family/community and health care team members. | 2 |
7) | Takes responsibility for scientific research, projects and activities related to the field of nursing. | 5 |
8) | Uses decision making, problem solving and critical thinking skills in nursing practies . | 4 |
9) | Uses at least one foreign language at a level to reach scientific knowledge about the field. | 2 |
10) | Continues professional and individual development by embracing lifelong learning. | 3 |
Anlatım | |
Beyin fırtınası /Altı şapka | |
Homework | |
Soru cevap/ Tartışma |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Homework | |
Örnek olay sunma |
Semester Requirements | Number of Activities | Level of Contribution |
Quizzes | 1 | % 30 |
Midterms | 1 | % 30 |
Semester Final Exam | 1 | % 40 |
total | % 100 | |
PERCENTAGE OF SEMESTER WORK | % 60 | |
PERCENTAGE OF FINAL WORK | % 40 | |
total | % 100 |
Activities | Number of Activities | Workload |
Course Hours | 14 | 28 |
Study Hours Out of Class | 14 | 42 |
Quizzes | 1 | 2 |
Midterms | 1 | 2 |
Final | 1 | 2 |
Total Workload | 76 |