İŞLETME (İNGİLİZCE)
Kazanılan Yeterlilik Program Süresi Toplam Kredi (AKTS) Öğretim Şekli Yeterliliğin Düzeyi ve Öğrenme Alanı
LİSANS DERECESİ 4 240 ÖRGÜN TYÇ, TYYÇ, EQF-LLL, ISCED (2011):6. Düzey
QF-EHEA:1. Düzey
TYYÇ, ISCED (1997-2013): 34

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: 1314121008
Ders İsmi: Introduction to Law
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Laboratuvar Kredi AKTS
3 0 0 3 6
Öğretim Dili: EN
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar: Her türlü ayrımcılığa karşı bir perspektifle dünyaya yaklaşılması bu ders özelinde gereklidir.
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. Özlem Arzu AZER
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Hukukun temel kavramları, hukukun gelişmesi, ahlak, gelenek, din, görgü gibi diğer sosyal düzen normlarıyla karşılaştırılması, hukuki yaptırımların türleri ve nitelikleri, dünyaya hakim olan başlıca hukuk sistemleri, bu kapsamda Roma hukukundan etkilenen hukuk sistemleri ile Anglo-Sakson hukuk sistemlerinin karşılaştırılması, benzer ve farklı yönlerinin ele alınması, anayasaların özellikleri, devlet sistemini oluşturan temel kuvvetlerin anlaşılması ve kuvvetler ayrılığı ilkesinin ele alınması, temel hak ve özgürlüklerin düzenlenmesi, kamu ve özel hukuku oluşturan hukuk dallarının ele alınması, temel ve evrensel hukuk nosyonunun kazandırılması.
Dersin İçeriği: Hukukun temel kavram ve ilkeleri, hukukun gelişmesi, dünyaya hakim olan temel hukuk sistemleri, Roma hukuku ile Anglo-Sakson hukuk sistemlerinin temel özellikleri, Roma hukukunun gelişmesi, kıta Avrupası hukuk sistemleriyle Latin Amerika ülkelerine etkisi, Anglo-Sakson hukuk sisteminin İngiltere’de gelişmesi, temel özellikleri, diğer ülke hukuk sistemlerine etkileri; kamu hukuku-özel hukuk ayırımı ve bu ayırımların içinde yer alan farklı hukuk dalları hakkında (Kamu hukuku: Anayasa hukuku, İdare hukuku, Ceza hukuku, Ceza Muhakemesi hukuku, Uluslararası Kamu hukuku; Özel Hukuk: Medeni hukuk, Ticaret hukuku, Medeni Yargılama hukuku, İcra ve İflas hukuku, Milletlerarası Özel hukuk, İş ve Sosyal Güvenlik hukuku) temel bilgiler; kuvvetler ayrılığı ilkesi, temel hak ve özgürlükler, borcun üç temel kaynağı olarak sözleşmeler, haksız fiil ve sebepsiz zenginleşme kavramları; Kişiler hukukunun temel kavramları olarak gerçek kişiler, tüzel kişiler ve bu kapsamda dernek ve vakıfların yapısı, velayet ve vesayet kurumlarının temel nitelikleri; Aile hukukunun temel kavramları olarak hısımlık, nişanlanma, evlenme, boşanma, ayni haklar, taşınır ve taşınmaz mülkiyeti, irtifaklar, rehin hakları, miras hukukuna hakim temel kavramlar, yasal mirasçılık, atanmış mirasçılar, Ceza hukukuna hakim temel kavramlar, Parlamentoların genel yapısı, yasam süreçlerinin temel özellikleri, monarşilerle cumhuriyetlerin karşılaştırılması; Türk hukuk sistemi hakkında temel bilgiler.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Temel hukuki kavram ve ilkelerle hukuki terminolojiyi kavrar
2) Hukukun Kamu hukuku – Özel hukuk ayırımına dayanan yapısı ve bu bölümlerin alt dalları hakkında bilgi sahibi olur
3) Diğer sosyal düzen normları ile hukuk kurallarının özellikle yaptırım farklılığını kavrar.
4) Devlet yapısını oluşturan yasama, yürütme ve yargı işlevleriyle, kuvvetler ayrılığı ilkesinin önemi anlaşılır.
5) Temel hak ve özgürlüklerle bunların sınırlandırılma rejimlerinin anayasalarda yer alması gereği öğrenilir.
6) Ceza yaptırımlarıyla özel hukuk yaptırımlarının karşılaştırılarak farkları kavranır.
7) Kişi kavramı, gerçek ve tüzel kişiler ayırımı ile tüzel kişi kavramlarının mantığını içselleştirir.
8) Hısımlık, nişanlanma, evlenme, boşanma, velayet ve vesayet kavramlarının ana hatları hakkında bilgi sahibi olur.
9) Borçlandırıcı işlemler (özellikle sözleşmeler) ile tasarruf (harcama) işlemlerinin farkı anlaşılır.
10) Sözleşmeler hukukuna egemen olan ahde vefa (pacta sunt servanda) ilkesini kavrar.
11) İyi niyet kavramını ve bunun hak kazanmada belirli koşullar altında oynadığı rol hakkında temel bilgi sahibi olur.
12) Parlamentoların yasama işlevi hakkında kanaat sahibi olur.
13) Kanunu bilmemenin hukukta mazeret teşkil etmeyeceği genel ilkesi hakkında bilinç kazanır.
14) Hukukun ulusal bir yapı olmakla birlikte farklı ülkelerde dahi benzer amaca özellikle kamu güvenliğine ve kamu yararına hizmet ettiği gerçeğini içselleştirir
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Hukukun temel kavramları ve evrensel hukuk ilkeleri, temel terminoloji Graphics, basic legal texts, with digital slides and printed supplementary texts prepared and distributed by the faculty member.
2) Hukukun Anglo-Sakson ve Roma hukuku kutuplarında farklı gelişmeleri ve oluşturdukları sistemlerin farkları Graphics, basic legal texts, with digital slides and printed supplementary texts prepared and distributed by the faculty member.
3) Kamu hukuku -Özel hukuk ayrımı ve bunun ölçütleri Graphics, basic legal texts, with digital slides and printed supplementary texts prepared and distributed by the faculty member.
4) Temel ulusal hukuk metinleri olarak Anayasa hukuku Graphics, basic legal texts, with digital slides and printed supplementary texts prepared and distributed by the faculty member.
5) Ceza hukuku ve ceza yaptırımlarının genel türleri, Ceza Muhakemesinin esasları Graphics, basic legal texts, with digital slides and printed supplementary texts prepared and distributed by the faculty member.
6) İdare hukuku ve devletlerin temel idari yapıları General types of criminal law and criminal sanctions, principles of criminal procedure
7) Anglo-Sakson hukuk sisteminin öncüsü olarak İngiliz hukuk ve devlet sisteminin anahatları, Roma hukukuna dayanan sistemlerin temel yapısı Graphics, basic legal texts, with digital slides and printed supplementary texts prepared and distributed by the faculty member.
8) Vize Graphics, basic legal texts, with digital slides and printed supplementary texts prepared and distributed by the faculty member.
9) Gerçek ve Tüzel kişiler (kamu ve özel hukuk tüzel kişileri, özellikle dernekler ve vakıflar) Graphics, basic legal texts, with digital slides and printed supplementary texts prepared and distributed by the faculty member.
10) Hısımlık, nişanlanma, evlenme, boşanma, velayet ve vesayet, Miras hukukunun özet yapısı Graphics, basic legal texts, with digital slides and printed supplementary texts prepared and distributed by the faculty member.
11) Ayni hak kavramı, mülkiyet hakkı, sınırlı ayni haklar Graphics, basic legal texts, with digital slides and printed supplementary texts prepared and distributed by the faculty member.
12) Borcun üç temel kaynağı olarak sözleşmeler, haksız fiil ve sebepsiz zenginleşme Graphics, basic legal texts, with digital slides and printed supplementary texts prepared and distributed by the faculty member.
13) Başlıca sözleşme tipleri olarak satış ve kira sözleşmelerinin temel özellikleri Graphics, basic legal texts, with digital slides and printed supplementary texts prepared and distributed by the faculty member.
14) Borçlandırıcı işlem ile tasarruf işlemleri Graphics, basic legal texts, with digital slides and printed supplementary texts prepared and distributed by the faculty member.
15) Genel Tekrar Graphics, basic legal texts, with digital slides and printed supplementary texts prepared and distributed by the faculty member.
16) Final Graphics, basic legal texts, with digital slides and printed supplementary texts prepared and distributed by the faculty member.

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Öğretim üyesi tarafından hazırlanan dijital ve çoğaltılmış metinler, grafikler.
Diğer Kaynaklar: Digital and reproduced texts and graphics prepared by the faculty member.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Program Kazanımları
1) İşletme alanındaki temel bilgi, kavram ve mevcut teorik bilgiler ve güncel gelişmelere hakim olur.
2) Küresel iş ortamındaki başlıca aktörleri, koşul ve dinamikleri anlar.
3) İş Hayatıyla ilgili etik, hukuki ve güvenlik konularını kavrar.
4) Etkin veri toplama ve analiz yöntemleri ile araştırmalardan doğru çıkarımlara ulaşarak sonuçlarını paylaşır.
5) Kurumsal çevredeki değişikliklere bağlı olarak iş süreçlerinde oluşabilecek sorunlara yaratıcı çözüm önerileri geliştirir.
6) Sorumluluğu altında çalışanların ilgili alandaki gelişimine yönelik faaliyetleri planlar ve etkin liderlik sergiler.
7) Alanı ile ilgili karmaşık ve öngörülemeyen sorunları çözmek için sorumluluk alır.
8) İşletme alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
9) Yaşam boyu öğrenme kavramına bağlı kalarak kişisel ve kurumsal gelişimi destekler.
10) Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini bilimsel verilerle destekleyerek ilgili kişilerle paylaşır.
11) Bir yabancı dili kullanarak alanındaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri takip eder.
12) Karmaşık ve hızla değişen küresel iş ortamındaki değişimlere uyum sağlamanın önemini ve gereğini yenilikçi bir bakış açısıyla kavrar.
13) Farklı kültür ve gruplara ait kurum içi ve dışından kişilerle sözlü ve yazılı şekilde etkili iletişim kurar.
14) Kültürel hakların evrenselliğini destekleyen, sosyal adalet bilincine sahip; çevreye, kurumuna, tarihe ve kültürel mirasa saygılı bir işletmeci olur.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) İşletme alanındaki temel bilgi, kavram ve mevcut teorik bilgiler ve güncel gelişmelere hakim olur. 2
2) Küresel iş ortamındaki başlıca aktörleri, koşul ve dinamikleri anlar. 5
3) İş Hayatıyla ilgili etik, hukuki ve güvenlik konularını kavrar. 5
4) Etkin veri toplama ve analiz yöntemleri ile araştırmalardan doğru çıkarımlara ulaşarak sonuçlarını paylaşır. 4
5) Kurumsal çevredeki değişikliklere bağlı olarak iş süreçlerinde oluşabilecek sorunlara yaratıcı çözüm önerileri geliştirir. 5
6) Sorumluluğu altında çalışanların ilgili alandaki gelişimine yönelik faaliyetleri planlar ve etkin liderlik sergiler. 4
7) Alanı ile ilgili karmaşık ve öngörülemeyen sorunları çözmek için sorumluluk alır. 4
8) İşletme alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. 3
9) Yaşam boyu öğrenme kavramına bağlı kalarak kişisel ve kurumsal gelişimi destekler. 3
10) Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini bilimsel verilerle destekleyerek ilgili kişilerle paylaşır. 3
11) Bir yabancı dili kullanarak alanındaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri takip eder. 3
12) Karmaşık ve hızla değişen küresel iş ortamındaki değişimlere uyum sağlamanın önemini ve gereğini yenilikçi bir bakış açısıyla kavrar. 4
13) Farklı kültür ve gruplara ait kurum içi ve dışından kişilerle sözlü ve yazılı şekilde etkili iletişim kurar. 5
14) Kültürel hakların evrenselliğini destekleyen, sosyal adalet bilincine sahip; çevreye, kurumuna, tarihe ve kültürel mirasa saygılı bir işletmeci olur. 5

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Ders
Okuma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 30
Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı 1 % 40
Quiz 1 % 30
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 16 3 48
Küçük Sınavlar 1 20 20
Ara Sınavlar 1 30 30
Final 1 40 40
Toplam İş Yükü 180