TIP
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: 1010401005
Ders İsmi: Cerrahi Staj Bloğu (Genel Cerrahi,Üroloji,Kadın Hastalıkları ve Doğum)
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
92 106 14 15
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. Özge ÜNLÜ
Dersi Veren(ler): Prof. Dr. Mustafa Uygar KALAYCI
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Dahiliye (IM) eğitim programı, dahiliye ve bulaşıcı hastalıklar da dahil olmak üzere yakın ilişkili klinik disiplinlerle işbirliği içinde dahiliye departmanı çerçevesindeki tüm disiplinleri içeren entegre bir programdır. Öğrenciler öğrendiklerini teorik derslerde ya konferans şeklinde ya da vaka tartışması şeklinde uygulayabileceklerdir.
Dahiliye Programı, dördüncü yıl boyunca 10 haftalık bir rotasyondur. Hem teorik hem de pratik kurslar ağırlıklı olarak Atakent Acıbadem Hastanesi'nde verilecektir. Program 2-3 günlük teorik dersler ve bunu takip eden 4-6 günlük uygulamalı dersler içermektedir. Pratik seanslar sabah doktorları, yatak başı ve vaka sunumlarını içerir. Pratik oturumlarda, öğrencilere, her öğrenciye sadece doğrudan hasta temasıyla değil, aynı zamanda fakülte ve ev personeli ile gözlemleyerek ve etkileşimde bulunarak iç tıbbın temel prensiplerini öğrenme fırsatı sağlayacak sorumlu bir danışman tarafından yönlendirilecektir. . Pratik seanslar sabah mermileri, yatak kenarları ve vaka sunumlarını içerir. 4. yıl İç Hastalıkları Eğitim Programının ayrılmaz bir parçası olarak başucu eğitimi, uygun tarih alma, fizik muayene, ayırıcı tanı, klinik akıl yürütmenin yanı sıra etkili hasta iletişim becerileri sentezini temsil eder.
Dahiliye Programının temel amacı, mantıksal ayırıcı tanıya varmak için tarih, fizik muayene ve çeşitli testlerin sonuçlarını içeren kapsamlı bir süreç geliştirmektir. Öğrenci, tanıyı kanıtlamak veya çürütmek ve genel olarak uygun bir tedavi planını tanımlamak için spesifik çalışmaları özetleyebilmelidir. Dahiliye Programı, iç hekimliğin tüm yönlerini kapsamaz ve dahiliyeci işe almak veya geliştirmek için tasarlanmamıştır. İyi eğitimli genç tıp öğrencileri üretmek için gerekli temel becerileri sağlamak üzere tasarlanmıştır.
Dersin İçeriği: Teorik anlatım ve uygulamalı dersler,
Hastabaşı eğitimi,
Tartışmalar,
Ward Turları,
Vaka sunumları,
Seminerleri.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
1) Pulmonolog tarafından sıklıkla karşılaşılan solunum yolu hastalıklarının semptomlarının giderilmesi (öksürük, nefes darlığı, hemofiz, siyanoz)
2) Pulmoner hastalarının değerlendirilmesi için mevcut yöntemleri anlama
3) Klinik semptomatolojinin ve hastalık sürecinin patofizyolojisine dayanan akut glomerülonefrit, nefrotik sendrom, akut ve kronik böbrek yetmezliği gibi yaygın böbrek hastalıklarının tanınması.
4) Son dönem böbrek hastalığı hastalarının değerlendirilmesi ve optimal renal replasman tedavisi modalitesinin seçilmesi (diyalize karşı transplantasyon).
Alana Özgü Yetkinlik
1) Pulmoner ödem, hipoksi, polisitemi fizyolojisi, patofizyolojisi, ayırıcı tanısı, patogenezi, tanı ve tedavisini gözden geçirmek
2) Böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesinde kullanılan laboratuvar testlerinin önemini ve fizyolojik prensiplerini anlamak.
3) Sıvı, elektrolit ve asit baz dengesinin normal fizyolojisini anlamak. Ortak elektrolit ve asit baz bozukluklarının tanı ve tedavisi.
4) Renin-anjiyotensin aldosteron sistemi dahil olmak üzere çeşitli hipertansiyon formlarının tanı ve tedavisine ilişkin talimatlar.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) IM'ye giriş Tarih Alacak Precordiim'in incelenmesi Nabız ve BP'nin incelenmesi Pulm belirtileri ve belirtileri Göğüs muayenesi Solunum fonksiyon testleri Hava kirliliği ve akciğer sağlığı Karın muayenesi CBS belirtileri ve belirtileri Ekstremitelerin incelenmesi Baş ve Boyun muayenesi LAP ile bir pt'ye yaklaşım Tarih alma ve fizik muayenenin gözden geçirilmesi Sistemik hastalıkların dermatolojik bulguları Nörolojik muayene Plevral efüzyonların yönetimi Pulmoner Embolizm Pulmoner neoplazmlar Solunum yetmezliğine yaklaşım Obstrüktif Uyku Apnesi Sendromu İnterstisyel akciğer hastalıkları İnterstisyel akciğer hastalıkları Astım Ders kitabı
2) Kronik obstrüktif akciğer hastalıkları zatürree tüberküloz Bronşektazi GÖRH, Özofagit ve Özofageal Motilite Bozukluklarının Yönetimi İshalli Hastaya Yaklaşım Sarılık DAVRANIŞI ile hastaya yaklaşım Karın ağrısı olan hastalara karşı ilgi Asitli Hastaya Yaklaşım Asitli Hastaya Yaklaşım Akut karaciğer yetmezliği Karaciğer sirozu komplikasyonlarının yönetimi İnflamatuar barsak hastalıklarının yönetimi Ders kitabı
3) Kabızlığı olan hastaya yaklaşım Anorektal hastalıkları olan hastaya yaklaşım İrritabl bağırsak sendromunun yönetimi Üst ve alt GI Kanama Akut ve Kronik Pankreatit Yönetimi Dispepsi ve peptik ülser hastalığının yönetimi Viral hepatitin güncel yönetimi İlaçlar, alternatif ve ücretsiz tıp ve karaciğer Mikrobiyoloji ve GI hastalıkları Safra yollarının tümörlerine yaklaşım Diabetes Mellitus: Tedavi, komplikasyonların yönetimi ve takibi Diyabet ve hamilelik Vaka Tartışması: DM Tiroid hastalıkları Tiroid hastalıkları: vaka tartışması Endokrin acil durumlar Pituatary hastalıklar Ders kitabı
4) Vaka tartışması: Pituatry Hastalıkları Adrenal hastalıklar şişmanlık Hiper / hipoparatiroidizm / metabolik kemik osteoporoz Rasyonel Antimikrobiyallerin Kullanımı Bulaşıcı hastalıklar acil Ateşli bir hastaya bulaşıcı yaklaşım Genitoüriner enfeksiyonlar Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarının Yönetimi AIDS ve ilgili fırsatçı bozukluklara terapötik yaklaşım Enfeksiyöz ishal Hastane enfeksiyonları Sıvı ve elektrolit bozukluklarının yönetimi Asit-baz bozukluklarının yönetimi Ders kitabı
5) Glomerüler ve tubulointerstisyel hastalıklar için tedavi modaliteleri Diyabetik ve hipertansif nefropatide tedavi hedefleri Akut böbrek hastalığında altta yatan nedenin tedavi edilmesinin önemi Kronik böbrek hastalığının komplikasyonları ile başa çıkma Renal replasman tedavileri Nefroloji / Kanıta dayalı vaka çalışmasında temel konuların kapsamlı gözden geçirilmesi Etik Yuvarlar Romatoloji Mimikleri Romatoid Arhrit Spondiloartropati Bağ Dokusu Hastalığı Vaskülit Behçet Hastalığı / FMF Ders kitabı
6) Anemili bir hastaya yaklaşım Kanama bozukluğu olan bir hastaya yaklaşım Hiper pıhtılaşma ve tromboz Kan trasfüzyonunun endikasyonları ve komplikasyonları Hematolojik maligniteler: Lenfomalar Hematolojik maligniteler: Lekemias Kanser Tedavisi Prensipleri Ders kitabı
7) Meme Kanseri: tarama, tanı, risk faktörleri, tedavi prensipleri Epidemiyoloji ve kanser etiyolojisi Akciğer kanseri: tarama, tanı, risk faktörleri, tedavi prensipleri Kanser tedavisinin yan etkileri Onkolojik acil durumların yönetimi Prostat kanseri: tarama, tanı, risk faktörleri, tedavi prensipleri Kolorektal kanser: tarama, tanı, risk faktörleri, tedavi prensipleri Ders kitabı
8) Radyoterapinin Eserleri Radyasyon Kazaları Multimodal kanser tedavisinde radyoterapinin rolü I Multimodal kanser tedavisinin tedavisinde radyoterapinin rolü II Radyoterapinin Akut Yan Etkileri Radyoterapinin Kronik Yan Etkileri Radyasyon Onkolojisi Bölümü RADYASYON ONKOLOJİSİ (UYGULAMA) Yaşlanma Sorunları: Fizyolojik ve laboratuvar değişiklikleri Yaşlılarda kronik hastalık yönetimi GERİATRİK (BİR YAŞAM - UYGULAMA) Sabah Turları başucu Klinik Beceriler Ders kitabı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: iç hastalıkları çocuk hastalıkları genel cerrahi kadın doğum farmakoloji mikrobiyoloji anatomi biyokimya; ed.; Mahmut Mustafa Ulaş ; yazarlar, Ali Akdoğan ...[et.al.]
Diğer Kaynaklar: Perioperatif iç hastalıkları konsültasyonu; ed.; M. Akif Karan, Sezai Vatansever

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

3

4

8

2

5

6

7

Program Kazanımları
1) İnsan vücudunun temel yapısı, gelişimi ve normal işleyişini molekül, hücre, doku, organ ve sistem düzeyinde açıklar.
2) İnsan vücudundaki anormal yapılanma ve işleyişi sorgular, nitelikli bilimsel araştırmalara dayalı bilgilerle açıklar, hastalıkların nedenlerini, bireyi ve çevresi ile etkileşimini göz önüne alarak değerlendirir.
3) Hastalıkların klinik karar verme ve yönetim süreçlerini kanıta dayalı tıp uygulamaları rehberliğinde değerlendirir.
4) Sağlık ve hastalık kavramlarını bireysel ve toplumsal bağlamda tanımlar, sağlık arayışı ve sağlığın korunması davranışlarını, ulusal sağlık hizmet sunumu ve idari süreçlerini açıklar.
5) Tıp bilgisine temel oluşturan araştırma süreçlerini bilir, bu alandaki gelişmeleri takip edebilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahiptir.
6) Başvuran/hasta ve yakınlarından tıbbi öykü alır.
7) Bireylerin fizik muayenesini yapar, tanısal testlerini değerlendirir, tanı ve tedavi süreçlerini uygun işlem basamaklarını kullanarak yönetir.
8) Bireylere tanı, tedavi ya da korunma amaçlı tıbbi girişimleri uygular.
9) Bireysel ve toplumsal boyutta sağlığın korunması ve geliştirilmesine yönelik uygulamaları planlar ve gerçekleştirir.
10) Bilimsel bir araştırmayı planlar, uygular ve sonuçlarını değerlendirir.
11) Mesleki ve toplumsal değişimlere yönelik bilimsel ve teknolojik gelişmelerden yararlanarak yaşam boyu öğrenme davranışını gösterir.
12) Hizmet sunduğu birey ve toplumda dil, din,ırk, cinsiyet, sosyal ve kültürel ayrım yapmaksızın mesleki değerler, etik ilkeler ve yasal düzenlemeler çerçevesinde hekim olarak sorumluluklarını yerine getirir.
13) Bireysel ve toplumsal boyutta sağlığın korunması ve geliştirilmesi, hastalıkların yönetilmesi süreçlerinde meslektaşları ve diğer sağlık çalışanları ile ekip çalışması yapar.
14) Bireylerden ve toplumdan elde ettiği sağlık ve hastalıkla ilgili verileri tıbbi ve idari bağlamda düzenler ve kayıtlarını tutar.
15) Bireyin ve toplumun sağlığının korunması, geliştirilmesi ve sağlık hizmetinin toplumu oluşturan bireyler yararına gerçekleşmesi için çaba gösterir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) İnsan vücudunun temel yapısı, gelişimi ve normal işleyişini molekül, hücre, doku, organ ve sistem düzeyinde açıklar. 5
2) İnsan vücudundaki anormal yapılanma ve işleyişi sorgular, nitelikli bilimsel araştırmalara dayalı bilgilerle açıklar, hastalıkların nedenlerini, bireyi ve çevresi ile etkileşimini göz önüne alarak değerlendirir. 5
3) Hastalıkların klinik karar verme ve yönetim süreçlerini kanıta dayalı tıp uygulamaları rehberliğinde değerlendirir. 5
4) Sağlık ve hastalık kavramlarını bireysel ve toplumsal bağlamda tanımlar, sağlık arayışı ve sağlığın korunması davranışlarını, ulusal sağlık hizmet sunumu ve idari süreçlerini açıklar. 5
5) Tıp bilgisine temel oluşturan araştırma süreçlerini bilir, bu alandaki gelişmeleri takip edebilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahiptir. 5
6) Başvuran/hasta ve yakınlarından tıbbi öykü alır. 5
7) Bireylerin fizik muayenesini yapar, tanısal testlerini değerlendirir, tanı ve tedavi süreçlerini uygun işlem basamaklarını kullanarak yönetir. 5
8) Bireylere tanı, tedavi ya da korunma amaçlı tıbbi girişimleri uygular. 5
9) Bireysel ve toplumsal boyutta sağlığın korunması ve geliştirilmesine yönelik uygulamaları planlar ve gerçekleştirir. 5
10) Bilimsel bir araştırmayı planlar, uygular ve sonuçlarını değerlendirir. 5
11) Mesleki ve toplumsal değişimlere yönelik bilimsel ve teknolojik gelişmelerden yararlanarak yaşam boyu öğrenme davranışını gösterir. 5
12) Hizmet sunduğu birey ve toplumda dil, din,ırk, cinsiyet, sosyal ve kültürel ayrım yapmaksızın mesleki değerler, etik ilkeler ve yasal düzenlemeler çerçevesinde hekim olarak sorumluluklarını yerine getirir. 5
13) Bireysel ve toplumsal boyutta sağlığın korunması ve geliştirilmesi, hastalıkların yönetilmesi süreçlerinde meslektaşları ve diğer sağlık çalışanları ile ekip çalışması yapar. 5
14) Bireylerden ve toplumdan elde ettiği sağlık ve hastalıkla ilgili verileri tıbbi ve idari bağlamda düzenler ve kayıtlarını tutar. 5
15) Bireyin ve toplumun sağlığının korunması, geliştirilmesi ve sağlık hizmetinin toplumu oluşturan bireyler yararına gerçekleşmesi için çaba gösterir. 5

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Alan Çalışması
Anlatım
Ders
Laboratuvar
Ödev
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.)

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Sözlü sınav
Ödev

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Kurul Sınavı 11 % 0
Ara Sınavlar 1 % 60
Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı 1 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 7 7 49
Laboratuvar 8 7 56
Uygulama 7 2 14
Sınıf Dışı Ders Çalışması 7 16 112
Ödevler 14 6 84
Ara Sınavlar 1 3 3
Final 1 3 3
Toplam İş Yükü 321