BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ
Kazanılan Yeterlilik Program Süresi Toplam Kredi (AKTS) Öğretim Şekli Yeterliliğin Düzeyi ve Öğrenme Alanı
4 240 FULL TIME TYÇ, TYYÇ, EQF-LLL, ISCED (2011):6. Düzey
QF-EHEA:1. Düzey
TYYÇ, ISCED (1997-2013): 48,52

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: 5010003121
Ders İsmi: Sosyal Yardım ve Sosyal Hizmet
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Laboratuvar Kredi AKTS
2 0 0 2 3
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar:
Dersin Türü: Üniversite Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör.Dr. Çiğdem ULUDAĞ GÜLER
Dersi Veren(ler):

Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Sosyal Yardım ve Sosyal Hizmet dersi, öğrencilere sosyal yardım ve sosyal hizmetlerin temel kavramlarını, tarihçesini, kuramlarını ve uygulama yöntemlerini öğretmeyi amaçlamaktadır. Bu ders, sosyal hizmetlerin toplumsal sorunlara nasıl çözümler sunduğunu, sosyal yardım programlarının nasıl yapılandırıldığını ve sosyal hizmet profesyonellerinin toplumsal refahı nasıl artırabileceğini anlamaya yönelik bilgi ve beceriler kazandırır. Ayrıca, etik ve hukuki yönler, sosyal yardım politikaları, kriz yönetimi, özel gruplar için hizmetler gibi konular da ele alınır.
Dersin İçeriği:

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Sosyal yardım ve sosyal hizmet kavramlarını ve tarihsel gelişim süreçlerini açıklayabilir. Sosyal hizmet kuramlarını ve modellerini anlayarak uygulama yapabilir. Sosyal hizmet sürecini ve yöntemlerini etkili bir şekilde kullanabilir. Sosyal yardım politikalarını ve hukuki düzenlemeleri analiz edebilir. Etik ve profesyonellik standartlarına uygun sosyal hizmet uygulamaları gerçekleştirebilir. Psikososyal destek ve kriz müdahale stratejilerini uygulayabilir. Özel gruplar (çocuklar, yaşlılar, engelliler vb.) için sosyal hizmetlerin gerekliliklerini değerlendirebilir. Toplum temelli sosyal hizmet projelerini planlayabilir ve uygulayabilir. Uluslararası sosyal hizmet uygulamaları hakkında bilgi sahibi olabilir.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Sosyal Yardım ve Sosyal Hizmet Nedir Kamil Alptekin, (2016). Dünden bugüne ve yarına Türkiye'de sosyal hizmet eğitimi, Atlas Yayınevi, Ankara.
2) Sosyal Hizmetin Tarihi ve Evrimi Kamil Alptekin, (2016). Dünden bugüne ve yarına Türkiye'de sosyal hizmet eğitimi, Atlas Yayınevi, Ankara. Kemal Güdek, (2013). Birey & aile sosyal çalışma : kuramlar, kavramlar, teknikler, terapiler, Nobel Tıp Kitabevi, İstanbul.
3) Sosyal Hizmet Kuramları Nelerdir Kemal Güdek, (2013). Birey & aile sosyal çalışma : kuramlar, kavramlar, teknikler, terapiler, Nobel Tıp Kitabevi, İstanbul.
4) Sosyal Hizmet Pratiği ve Yöntemleri Kamil Alptekin, (2016). Dünden bugüne ve yarına Türkiye'de sosyal hizmet eğitimi, Atlas Yayınevi, Ankara. Kemal Güdek, (2013). Birey & aile sosyal çalışma : kuramlar, kavramlar, teknikler, terapiler, Nobel Tıp Kitabevi, İstanbul.
5) Sosyal Yardım Politikaları ve Sosyal Politika İlişkisi Kamil Alptekin, (2016). Dünden bugüne ve yarına Türkiye'de sosyal hizmet eğitimi, Atlas Yayınevi, Ankara. Kemal Güdek, (2013). Birey & aile sosyal çalışma : kuramlar, kavramlar, teknikler, terapiler, Nobel Tıp Kitabevi, İstanbul.
6) Sosyal Hizmet ve Suç İlişkisi Kemal Güdek, (2013). Suçluluk ve suç davranışı : (adli sosyal çalışma) : istismar ihmal ve özellikleri, bilirkişilik, mağdur ıslah ve rehabilitasyon, sosyal hizmet müdahalesi, Nobel Tıp Kitabevi, İstanbul. Kemal Güdek, (2017). Suçluluk ve suç davranışı : (adli sosyal çalışma) : istismar ihmal ve özellikleri, bilirkişilik, mağdur ıslah ve rehabilitasyon, sosyal hizmet müdahalesi, Nobel Tıp Kitabevi, İstanbul.
7) Sosyal Hizmetlerde Psikososyal Destek Kemal Güdek, (2012). Sosyal çalışmaya giriş : terapiden önce sosyal çalışmacılar için mesleğe giriş bilgileri, Nobel Tıp Kitabevi, İstanbul.
8) Sosyal Hizmetlerde Çocuklar ve Gençler Kamil Alptekin, (2016). Dünden bugüne ve yarına Türkiye'de sosyal hizmet eğitimi, Atlas Yayınevi, Ankara. Kemal Güdek, (2013). Birey & aile sosyal çalışma : kuramlar, kavramlar, teknikler, terapiler, Nobel Tıp Kitabevi, İstanbul.
9) Sosyal Hizmetlerde Yaşlılar Kamil Alptekin, (2016). Dünden bugüne ve yarına Türkiye'de sosyal hizmet eğitimi, Atlas Yayınevi, Ankara. Kemal Güdek, (2013). Birey & aile sosyal çalışma : kuramlar, kavramlar, teknikler, terapiler, Nobel Tıp Kitabevi, İstanbul.
10) Sosyal Hizmetlerde Engelli Bireyler Dikmen Bezmez, Sibel Yardımcı, Yıldırım Şentürk. (2011). Sakatlık çalışmaları : sosyal bilimlerden bakmak, çev. Ferit Burak Aydar, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul.
11) Sosyal Hizmetlerde Aile ve Korunmaya Muhtaç Kadın Elif Ege ve Esra Baş, (2021). Kadınların adalete erişimi kadına yönelik şiddetle mücadele yasalarının uygulanmasında baro adli yardım bürolarının rolü, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, İstanbul. Soru ve yanıtlarla erkek şiddetine karşı kadın dayanışması, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, İstanbul.
12) Sosyal Hizmetlerde Toplum ve Toplumsal Sorunlar Hilal Akyüz. Adaletin cinsiyeti : erkek şiddeti ile mücadelede hukuki deneyimler, haz.: Deniz Bayram, Zeynep Işıldak. Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı Yayınları, İstanbul.
13) Sosyal Yardım ve Sosyal Hizmetlerde Uluslararası Perspektif Kamil Alptekin, (2016). Dünden bugüne ve yarına Türkiye'de sosyal hizmet eğitimi, Atlas Yayınevi, Ankara. Kemal Güdek, (2013). Birey & aile sosyal çalışma : kuramlar, kavramlar, teknikler, terapiler, Nobel Tıp Kitabevi, İstanbul.
14) Proje Çalışmaları ve Uygulama Örnekleri Kamil Alptekin, (2016). Dünden bugüne ve yarına Türkiye'de sosyal hizmet eğitimi, Atlas Yayınevi, Ankara. Kemal Güdek, (2013). Birey & aile sosyal çalışma : kuramlar, kavramlar, teknikler, terapiler, Nobel Tıp Kitabevi, İstanbul.
15) Genel Değerlendirme ve Gelecek Perspektifleri Kamil Alptekin, (2016). Dünden bugüne ve yarına Türkiye'de sosyal hizmet eğitimi, Atlas Yayınevi, Ankara. Kemal Güdek, (2013). Birey & aile sosyal çalışma : kuramlar, kavramlar, teknikler, terapiler, Nobel Tıp Kitabevi, İstanbul.
16) Dönem sonu genel değerlendirme Kamil Alptekin, (2016). Dünden bugüne ve yarına Türkiye'de sosyal hizmet eğitimi, Atlas Yayınevi, Ankara. Kemal Güdek, (2013). Birey & aile sosyal çalışma : kuramlar, kavramlar, teknikler, terapiler, Nobel Tıp Kitabevi, İstanbul.

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar:
Diğer Kaynaklar:

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

Program Kazanımları
1) 1.1 Matematik ve fen bilimleri gibi konularda yeterli bilgi birikimi
2) 1.2 Matematik, fen bilimleri ve bilgisayar mühendisliği konularında kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik problemlerini modelleme ve çözme için uygulayabilme becerisi.
3) 1.3 Matematik ve fen bilimleri gibi alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi
4) 2.1 Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi
5) 2.2 Bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi
6) 3.1 Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi
7) 3.2 Bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi
8) 4.1 Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi
9) 4.2 Bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi
10) 5.1 Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama becerisi
11) 5.2 Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney yapma becerisi
12) 5.3 Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için veri toplama becerisi
13) 5.4 Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisi
14) 6.1 Disiplin içi bireysel çalışma becerisi
15) 6.2 Disiplin içi takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi
16) 6.3 Çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi
17) 7.1 Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma ve sunum yapabilme becerisi
18) 7.2 En az bir yabancı dil bilgisi
19) 7.3 Etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama becerisi
20) 7.4 Tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme becerisi
21) 7.5 Açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi
22) 8.1 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliği bilinci
23) 8.2 Bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi
24) 9.1 Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci
25) 9.2 Mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi
26) 10.1 Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi
27) 10.2 Girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık
28) 10.3 Sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi
29) 11.1 Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi
30) 11.2 Mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık
31) 12.1 Ayrık matematik konusunda bilgi sahip olmak

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) 1.1 Matematik ve fen bilimleri gibi konularda yeterli bilgi birikimi
2) 1.2 Matematik, fen bilimleri ve bilgisayar mühendisliği konularında kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik problemlerini modelleme ve çözme için uygulayabilme becerisi.
3) 1.3 Matematik ve fen bilimleri gibi alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi
4) 2.1 Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi
5) 2.2 Bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi
6) 3.1 Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi
7) 3.2 Bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi
8) 4.1 Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi
9) 4.2 Bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi
10) 5.1 Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama becerisi
11) 5.2 Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney yapma becerisi
12) 5.3 Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için veri toplama becerisi
13) 5.4 Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisi
14) 6.1 Disiplin içi bireysel çalışma becerisi
15) 6.2 Disiplin içi takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi 5
16) 6.3 Çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi
17) 7.1 Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma ve sunum yapabilme becerisi
18) 7.2 En az bir yabancı dil bilgisi
19) 7.3 Etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama becerisi
20) 7.4 Tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme becerisi
21) 7.5 Açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi
22) 8.1 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliği bilinci
23) 8.2 Bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi
24) 9.1 Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci
25) 9.2 Mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi
26) 10.1 Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi
27) 10.2 Girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık
28) 10.3 Sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi 5
29) 11.1 Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi
30) 11.2 Mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık
31) 12.1 Ayrık matematik konusunda bilgi sahip olmak

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Bireysel Proje
Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Toplam %
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 0
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI %
Toplam %