EBELİK
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: 1213221010
Ders İsmi: Riskli Gebelik ve Ebelik Bakımı
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
4 0 4 5
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr.Öğr.Üyesi Yeliz YILDIRIM VARIŞOĞLU
Dersi Veren(ler): Prof. Dr. Anayit Margirit COŞKUN
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu ders, gebelikte risk gruplarını belirleyebilmeyi, gebelik süresince normalden sapları tanıyabilmeyi, sağlıklı gebelikten sapma durumlarında uygun bakımları verebilmeyi, anne ve fetüs sağlığını yükseltmeye yönelik eğitimleri verebilmeyi amaçlar.
Dersin İçeriği: Bu ders öğrenciye, gebe ve fetüsün sağlığının önemini kavratarak anne adayındaki gebelik ile ilgili riskli durumları belirlemesine ve bu durumlara ilişkin bakım ve uygulamaları yapabilmesine yönelik gerekli olan bilgi ve davranışları kazandıracaktır.
Bu dersin kapsamında yer alan kuramsal ders başlıkları; Gebelikte Risk Faktörleri, Fetal Sağlığın Değerlendirmesinde Kullanılan Testlerin Hatırlanması, Gebeliğin 1. Trimesterinde GörülenRiskli Durumlar ve Ebelik Bakımı, Gebeliğin I. Trimesterinde Görülen Kanamalar ve Ebelik Bakımı, Gebeliğin İkinci ve Üçüncü Trimester Kanamaları ve Ebelik Bakımı, Gebelikte Hipertansif Bozukluklar ve Ebelik Bakımı, Pregestasyonel ve Gestasyonel Diyabetes Mellitus (GDM) ve Ebelik Bakımı, Gebelikte Görülen Obstetrik Patolojiler ve Ebelik Bakım, Gebeliği Etkileyen Sistemik / Metabolik Hastalıklar ve Ebelik Bakımı, Gebelikte Otoimmun Hastalıklar Ve Ebelik Bakımı, Gebelikte İnfeksiyon Hastalıkları ve Ebelik Bakımı

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Anne ve fetüs sağlığının önemini kavrayabilmesi
2) Risk gruplarını belirleyebilmesi
3) Risk gruplarında gerekli önlemleri alabilmesi
4) Gebelik süresince normalden sapmaları tanıyabilmesi
5) Sağlıklı gebelikten sapma durumlarında uygun bakımları yapabilmesi
6) Sistemik hastalığı olan gebeye uygun bakımı yapabilmesi
7) Sağlıklı gebelikten sapma durumunda anne ve fetüs sağlığını yükseltmeye yönelik eğitimleri verebilmesi
8) Aileyi gebelikle ilgili ortaya çıkan sağlık sorununun çözümüne katabilmesi
9) Taburculuk eğitimi yapabilmesi
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) • Ders programı, müfredatı, başarı puanlaması ve ders kurallarının paylaşımı • Dersin işleyiş biçimi ve Öğrenci beklentilerinin tartışılması, Kuramsal ve Uygulama Derslerinin eşgüdümü 1. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016. 2. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördünci baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020. 3. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022. 4. Kızılkaya Beji N.: Hemşire ve Ebelere Yönelik Kadın Sağlığı ve Hastalıkları, Nobel Tıp Kitapevi, İstanbul, 2022. 5. Taşkın, L.: Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği. Akademisyen Kitabevi, Onsekizinci Baskı, Ankara, 2023. 6. T.C. Sağlık Bakanlığı Doğum Öncesi Bakım Yönetim Rehberi, Ankara, 2014. 7. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-I, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 8. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-II, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 9. Gilbert E.S., Harmon J.S.: Yüksek Riskli Gebelik ve Doğum El Kitabı. Ed. Lale Taşkın. Palme Yayıncılık, Ankara, 2002. 10. Çiçek N., Akyürek C., Çelik Ç., Haberal A.: Kadın Hastalıkları ve Doğum Bilgisi, Güneş Kitabevi, İstanbul, 2006. 11. Karahan N., Hüseyinoğlu S.: Vakalarla Elektronik Fatal İzlem, Ankara Nobel Tıp kitabevi Ltd. Şti., Ankara, 2021. 12. Soğukpınar N., karaca Saydam B.: Doğum Öncesi Bakım, Vize Yayıncılık, Ankara, 2018. 13. Densmore JE., Dutton LA., Turner MB.: Klinik Ebelik Ebenin Etkinliği Cep rehberi, Ed. Hafize Öztürk, Nazan Tuna Oran, Ankara Nobel Tıp Kitabevi, Ankara, 2021.
2) • Sağlıklı Gebelik & Ebelik Bakımı konularının gözden geçirilmesi (Gebe muayene, gebelikte sık görülen rahatsızlıklar ve riskli gebelikte bireysel faktörler vb konular) • Fetal sağlığın değerlendirilmesi 1. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016. 2. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördünci baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020. 3. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022. 4. Kızılkaya Beji N.: Hemşire ve Ebelere Yönelik Kadın Sağlığı ve Hastalıkları, Nobel Tıp Kitapevi, İstanbul, 2022. 5. Taşkın, L.: Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği. Akademisyen Kitabevi, Onsekizinci Baskı, Ankara, 2023. 6. T.C. Sağlık Bakanlığı Doğum Öncesi Bakım Yönetim Rehberi, Ankara, 2014. 7. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-I, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 8. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-II, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 9. Gilbert E.S., Harmon J.S.: Yüksek Riskli Gebelik ve Doğum El Kitabı. Ed. Lale Taşkın. Palme Yayıncılık, Ankara, 2002. 10. Çiçek N., Akyürek C., Çelik Ç., Haberal A.: Kadın Hastalıkları ve Doğum Bilgisi, Güneş Kitabevi, İstanbul, 2006. 11. Karahan N., Hüseyinoğlu S.: Vakalarla Elektronik Fatal İzlem, Ankara Nobel Tıp kitabevi Ltd. Şti., Ankara, 2021. 12. Soğukpınar N., karaca Saydam B.: Doğum Öncesi Bakım, Vize Yayıncılık, Ankara, 2018. 13. Densmore JE., Dutton LA., Turner MB.: Klinik Ebelik Ebenin Etkinliği Cep rehberi, Ed. Hafize Öztürk, Nazan Tuna Oran, Ankara Nobel Tıp Kitabevi, Ankara, 2021.
3) • Gebelikte Kültürel Boyut ve Geleneksel Uygulamalar • I. Trimester Kanamalı Durumlar ve Ebelik Bakımı (abortuslar, servikal yetmezlik, ektopik gebelik, star gebelik, heterotopik gebelik, trofoblastik hastalıklar) 1. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016. 2. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördünci baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020. 3. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022. 4. Kızılkaya Beji N.: Hemşire ve Ebelere Yönelik Kadın Sağlığı ve Hastalıkları, Nobel Tıp Kitapevi, İstanbul, 2022. 5. Taşkın, L.: Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği. Akademisyen Kitabevi, Onsekizinci Baskı, Ankara, 2023. 6. T.C. Sağlık Bakanlığı Doğum Öncesi Bakım Yönetim Rehberi, Ankara, 2014. 7. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-I, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 8. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-II, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 9. Gilbert E.S., Harmon J.S.: Yüksek Riskli Gebelik ve Doğum El Kitabı. Ed. Lale Taşkın. Palme Yayıncılık, Ankara, 2002. 10. Çiçek N., Akyürek C., Çelik Ç., Haberal A.: Kadın Hastalıkları ve Doğum Bilgisi, Güneş Kitabevi, İstanbul, 2006. 11. Karahan N., Hüseyinoğlu S.: Vakalarla Elektronik Fatal İzlem, Ankara Nobel Tıp kitabevi Ltd. Şti., Ankara, 2021. 12. Soğukpınar N., karaca Saydam B.: Doğum Öncesi Bakım, Vize Yayıncılık, Ankara, 2018. 13. Densmore JE., Dutton LA., Turner MB.: Klinik Ebelik Ebenin Etkinliği Cep rehberi, Ed. Hafize Öztürk, Nazan Tuna Oran, Ankara Nobel Tıp Kitabevi, Ankara, 2021.
4) • II. ve III. Trimester Kanamaları ve Ebelik Bakımı (Plasenta previa, Ablasyo plasenta, Pıhtılaşma bozuklukları, DIC, Hemorajik Şok, Travma ve Gebelik) 1. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016. 2. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördünci baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020. 3. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022. 4. Kızılkaya Beji N.: Hemşire ve Ebelere Yönelik Kadın Sağlığı ve Hastalıkları, Nobel Tıp Kitapevi, İstanbul, 2022. 5. Taşkın, L.: Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği. Akademisyen Kitabevi, Onsekizinci Baskı, Ankara, 2023. 6. T.C. Sağlık Bakanlığı Doğum Öncesi Bakım Yönetim Rehberi, Ankara, 2014. 7. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-I, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 8. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-II, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 9. Gilbert E.S., Harmon J.S.: Yüksek Riskli Gebelik ve Doğum El Kitabı. Ed. Lale Taşkın. Palme Yayıncılık, Ankara, 2002. 10. Çiçek N., Akyürek C., Çelik Ç., Haberal A.: Kadın Hastalıkları ve Doğum Bilgisi, Güneş Kitabevi, İstanbul, 2006. 11. Karahan N., Hüseyinoğlu S.: Vakalarla Elektronik Fatal İzlem, Ankara Nobel Tıp kitabevi Ltd. Şti., Ankara, 2021. 12. Soğukpınar N., karaca Saydam B.: Doğum Öncesi Bakım, Vize Yayıncılık, Ankara, 2018. 13. Densmore JE., Dutton LA., Turner MB.: Klinik Ebelik Ebenin Etkinliği Cep rehberi, Ed. Hafize Öztürk, Nazan Tuna Oran, Ankara Nobel Tıp Kitabevi, Ankara, 2021.
5) • Gebelikte Hipertansif Bozukluklar ve Ebelik Bakımı (Preeklampsi, Eklemps, HELLP sendromu) 1. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016. 2. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördünci baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020. 3. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022. 4. Kızılkaya Beji N.: Hemşire ve Ebelere Yönelik Kadın Sağlığı ve Hastalıkları, Nobel Tıp Kitapevi, İstanbul, 2022. 5. Taşkın, L.: Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği. Akademisyen Kitabevi, Onsekizinci Baskı, Ankara, 2023. 6. T.C. Sağlık Bakanlığı Doğum Öncesi Bakım Yönetim Rehberi, Ankara, 2014. 7. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-I, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 8. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-II, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 9. Gilbert E.S., Harmon J.S.: Yüksek Riskli Gebelik ve Doğum El Kitabı. Ed. Lale Taşkın. Palme Yayıncılık, Ankara, 2002. 10. Çiçek N., Akyürek C., Çelik Ç., Haberal A.: Kadın Hastalıkları ve Doğum Bilgisi, Güneş Kitabevi, İstanbul, 2006. 11. Karahan N., Hüseyinoğlu S.: Vakalarla Elektronik Fatal İzlem, Ankara Nobel Tıp kitabevi Ltd. Şti., Ankara, 2021. 12. Soğukpınar N., karaca Saydam B.: Doğum Öncesi Bakım, Vize Yayıncılık, Ankara, 2018. 13. Densmore JE., Dutton LA., Turner MB.: Klinik Ebelik Ebenin Etkinliği Cep rehberi, Ed. Hafize Öztürk, Nazan Tuna Oran, Ankara Nobel Tıp Kitabevi, Ankara, 2021.
6) • Gebelikte Görülen Obstetrik Patolojiler ve Ebelik Bakım (Hiperemezis Gravidarum, Erken membran rüptürü, Erken doğum tehdidi, poli ve oligohidroamnios, korionamniyonitis, çoğul gebelik) 1. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016. 2. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördünci baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020. 3. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022. 4. Kızılkaya Beji N.: Hemşire ve Ebelere Yönelik Kadın Sağlığı ve Hastalıkları, Nobel Tıp Kitapevi, İstanbul, 2022. 5. Taşkın, L.: Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği. Akademisyen Kitabevi, Onsekizinci Baskı, Ankara, 2023. 6. T.C. Sağlık Bakanlığı Doğum Öncesi Bakım Yönetim Rehberi, Ankara, 2014. 7. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-I, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 8. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-II, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 9. Gilbert E.S., Harmon J.S.: Yüksek Riskli Gebelik ve Doğum El Kitabı. Ed. Lale Taşkın. Palme Yayıncılık, Ankara, 2002. 10. Çiçek N., Akyürek C., Çelik Ç., Haberal A.: Kadın Hastalıkları ve Doğum Bilgisi, Güneş Kitabevi, İstanbul, 2006. 11. Karahan N., Hüseyinoğlu S.: Vakalarla Elektronik Fatal İzlem, Ankara Nobel Tıp kitabevi Ltd. Şti., Ankara, 2021. 12. Soğukpınar N., karaca Saydam B.: Doğum Öncesi Bakım, Vize Yayıncılık, Ankara, 2018. 13. Densmore JE., Dutton LA., Turner MB.: Klinik Ebelik Ebenin Etkinliği Cep rehberi, Ed. Hafize Öztürk, Nazan Tuna Oran, Ankara Nobel Tıp Kitabevi, Ankara, 2021.
7) • Gebelik ve Diyabet, Ebelik Bakımı 1. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016. 2. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördünci baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020. 3. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022. 4. Kızılkaya Beji N.: Hemşire ve Ebelere Yönelik Kadın Sağlığı ve Hastalıkları, Nobel Tıp Kitapevi, İstanbul, 2022. 5. Taşkın, L.: Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği. Akademisyen Kitabevi, Onsekizinci Baskı, Ankara, 2023. 6. T.C. Sağlık Bakanlığı Doğum Öncesi Bakım Yönetim Rehberi, Ankara, 2014. 7. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-I, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 8. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-II, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 9. Gilbert E.S., Harmon J.S.: Yüksek Riskli Gebelik ve Doğum El Kitabı. Ed. Lale Taşkın. Palme Yayıncılık, Ankara, 2002. 10. Çiçek N., Akyürek C., Çelik Ç., Haberal A.: Kadın Hastalıkları ve Doğum Bilgisi, Güneş Kitabevi, İstanbul, 2006. 11. Karahan N., Hüseyinoğlu S.: Vakalarla Elektronik Fatal İzlem, Ankara Nobel Tıp kitabevi Ltd. Şti., Ankara, 2021. 12. Soğukpınar N., karaca Saydam B.: Doğum Öncesi Bakım, Vize Yayıncılık, Ankara, 2018. 13. Densmore JE., Dutton LA., Turner MB.: Klinik Ebelik Ebenin Etkinliği Cep rehberi, Ed. Hafize Öztürk, Nazan Tuna Oran, Ankara Nobel Tıp Kitabevi, Ankara, 2021.
8) Ara sınav
9) Ramazan bayramı tatili
10) • Gebeliği Etkileyen Sistem Hastalıkları ve Ebelik Bakımı (Kalp Hastalıkları, Kan Hastalıkla, Sindirim Sistemi Hastalıklar) • Gebelikte Enfeksiyon Hastalıkları ve Ebelik Bakımı 1. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016. 2. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördünci baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020. 3. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022. 4. Kızılkaya Beji N.: Hemşire ve Ebelere Yönelik Kadın Sağlığı ve Hastalıkları, Nobel Tıp Kitapevi, İstanbul, 2022. 5. Taşkın, L.: Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği. Akademisyen Kitabevi, Onsekizinci Baskı, Ankara, 2023. 6. T.C. Sağlık Bakanlığı Doğum Öncesi Bakım Yönetim Rehberi, Ankara, 2014. 7. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-I, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 8. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-II, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 9. Gilbert E.S., Harmon J.S.: Yüksek Riskli Gebelik ve Doğum El Kitabı. Ed. Lale Taşkın. Palme Yayıncılık, Ankara, 2002. 10. Çiçek N., Akyürek C., Çelik Ç., Haberal A.: Kadın Hastalıkları ve Doğum Bilgisi, Güneş Kitabevi, İstanbul, 2006. 11. Karahan N., Hüseyinoğlu S.: Vakalarla Elektronik Fatal İzlem, Ankara Nobel Tıp kitabevi Ltd. Şti., Ankara, 2021. 12. Soğukpınar N., karaca Saydam B.: Doğum Öncesi Bakım, Vize Yayıncılık, Ankara, 2018. 13. Densmore JE., Dutton LA., Turner MB.: Klinik Ebelik Ebenin Etkinliği Cep rehberi, Ed. Hafize Öztürk, Nazan Tuna Oran, Ankara Nobel Tıp Kitabevi, Ankara, 2021.
11) • Gebelikte Epilepsi ve Otoimmun Hastalıklar Ebelik Bakımı 1. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016. 2. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördünci baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020. 3. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022. 4. Kızılkaya Beji N.: Hemşire ve Ebelere Yönelik Kadın Sağlığı ve Hastalıkları, Nobel Tıp Kitapevi, İstanbul, 2022. 5. Taşkın, L.: Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği. Akademisyen Kitabevi, Onsekizinci Baskı, Ankara, 2023. 6. T.C. Sağlık Bakanlığı Doğum Öncesi Bakım Yönetim Rehberi, Ankara, 2014. 7. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-I, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 8. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-II, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 9. Gilbert E.S., Harmon J.S.: Yüksek Riskli Gebelik ve Doğum El Kitabı. Ed. Lale Taşkın. Palme Yayıncılık, Ankara, 2002. 10. Çiçek N., Akyürek C., Çelik Ç., Haberal A.: Kadın Hastalıkları ve Doğum Bilgisi, Güneş Kitabevi, İstanbul, 2006. 11. Karahan N., Hüseyinoğlu S.: Vakalarla Elektronik Fatal İzlem, Ankara Nobel Tıp kitabevi Ltd. Şti., Ankara, 2021. 12. Soğukpınar N., karaca Saydam B.: Doğum Öncesi Bakım, Vize Yayıncılık, Ankara, 2018. 13. Densmore JE., Dutton LA., Turner MB.: Klinik Ebelik Ebenin Etkinliği Cep rehberi, Ed. Hafize Öztürk, Nazan Tuna Oran, Ankara Nobel Tıp Kitabevi, Ankara, 2021.
12) • Gebeliği Etkileyen Diğer Sistemik Hastalıklar ve Ebelik Bakımı (Böbrek Hastalıkları, Solunum Hastalıkları, Konnektif Doku Hastalıkları) 1. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016. 2. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördünci baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020. 3. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022. 4. Kızılkaya Beji N.: Hemşire ve Ebelere Yönelik Kadın Sağlığı ve Hastalıkları, Nobel Tıp Kitapevi, İstanbul, 2022. 5. Taşkın, L.: Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği. Akademisyen Kitabevi, Onsekizinci Baskı, Ankara, 2023. 6. T.C. Sağlık Bakanlığı Doğum Öncesi Bakım Yönetim Rehberi, Ankara, 2014. 7. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-I, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 8. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-II, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 9. Gilbert E.S., Harmon J.S.: Yüksek Riskli Gebelik ve Doğum El Kitabı. Ed. Lale Taşkın. Palme Yayıncılık, Ankara, 2002. 10. Çiçek N., Akyürek C., Çelik Ç., Haberal A.: Kadın Hastalıkları ve Doğum Bilgisi, Güneş Kitabevi, İstanbul, 2006. 11. Karahan N., Hüseyinoğlu S.: Vakalarla Elektronik Fatal İzlem, Ankara Nobel Tıp kitabevi Ltd. Şti., Ankara, 2021. 12. Soğukpınar N., karaca Saydam B.: Doğum Öncesi Bakım, Vize Yayıncılık, Ankara, 2018. 13. Densmore JE., Dutton LA., Turner MB.: Klinik Ebelik Ebenin Etkinliği Cep rehberi, Ed. Hafize Öztürk, Nazan Tuna Oran, Ankara Nobel Tıp Kitabevi, Ankara, 2021.
13) • Gebelikte Cerrahi Durumlar • Gebelik ve Kanser, Gebelik ve Endokrin Hastalıklar 1. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016. 2. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördünci baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020. 3. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022. 4. Kızılkaya Beji N.: Hemşire ve Ebelere Yönelik Kadın Sağlığı ve Hastalıkları, Nobel Tıp Kitapevi, İstanbul, 2022. 5. Taşkın, L.: Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği. Akademisyen Kitabevi, Onsekizinci Baskı, Ankara, 2023. 6. T.C. Sağlık Bakanlığı Doğum Öncesi Bakım Yönetim Rehberi, Ankara, 2014. 7. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-I, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 8. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-II, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 9. Gilbert E.S., Harmon J.S.: Yüksek Riskli Gebelik ve Doğum El Kitabı. Ed. Lale Taşkın. Palme Yayıncılık, Ankara, 2002. 10. Çiçek N., Akyürek C., Çelik Ç., Haberal A.: Kadın Hastalıkları ve Doğum Bilgisi, Güneş Kitabevi, İstanbul, 2006. 11. Karahan N., Hüseyinoğlu S.: Vakalarla Elektronik Fatal İzlem, Ankara Nobel Tıp kitabevi Ltd. Şti., Ankara, 2021. 12. Soğukpınar N., karaca Saydam B.: Doğum Öncesi Bakım, Vize Yayıncılık, Ankara, 2018. 13. Densmore JE., Dutton LA., Turner MB.: Klinik Ebelik Ebenin Etkinliği Cep rehberi, Ed. Hafize Öztürk, Nazan Tuna Oran, Ankara Nobel Tıp Kitabevi, Ankara, 2021.
14) • Gebelik ve Cilt hastalıkları • Gebelikte Kanıta Dayalı Uygulamalar 1. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016. 2. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördünci baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020. 3. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022. 4. Kızılkaya Beji N.: Hemşire ve Ebelere Yönelik Kadın Sağlığı ve Hastalıkları, Nobel Tıp Kitapevi, İstanbul, 2022. 5. Taşkın, L.: Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği. Akademisyen Kitabevi, Onsekizinci Baskı, Ankara, 2023. 6. T.C. Sağlık Bakanlığı Doğum Öncesi Bakım Yönetim Rehberi, Ankara, 2014. 7. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-I, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 8. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-II, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 9. Gilbert E.S., Harmon J.S.: Yüksek Riskli Gebelik ve Doğum El Kitabı. Ed. Lale Taşkın. Palme Yayıncılık, Ankara, 2002. 10. Çiçek N., Akyürek C., Çelik Ç., Haberal A.: Kadın Hastalıkları ve Doğum Bilgisi, Güneş Kitabevi, İstanbul, 2006. 11. Karahan N., Hüseyinoğlu S.: Vakalarla Elektronik Fatal İzlem, Ankara Nobel Tıp kitabevi Ltd. Şti., Ankara, 2021. 12. Soğukpınar N., karaca Saydam B.: Doğum Öncesi Bakım, Vize Yayıncılık, Ankara, 2018. 13. Densmore JE., Dutton LA., Turner MB.: Klinik Ebelik Ebenin Etkinliği Cep rehberi, Ed. Hafize Öztürk, Nazan Tuna Oran, Ankara Nobel Tıp Kitabevi, Ankara, 2021.
15) • Gebelik Kaybı ve Perinatal Yas Süreci 1. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016. 2. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördünci baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020. 3. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022. 4. Kızılkaya Beji N.: Hemşire ve Ebelere Yönelik Kadın Sağlığı ve Hastalıkları, Nobel Tıp Kitapevi, İstanbul, 2022. 5. Taşkın, L.: Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği. Akademisyen Kitabevi, Onsekizinci Baskı, Ankara, 2023. 6. T.C. Sağlık Bakanlığı Doğum Öncesi Bakım Yönetim Rehberi, Ankara, 2014. 7. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-I, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 8. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-II, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 9. Gilbert E.S., Harmon J.S.: Yüksek Riskli Gebelik ve Doğum El Kitabı. Ed. Lale Taşkın. Palme Yayıncılık, Ankara, 2002. 10. Çiçek N., Akyürek C., Çelik Ç., Haberal A.: Kadın Hastalıkları ve Doğum Bilgisi, Güneş Kitabevi, İstanbul, 2006. 11. Karahan N., Hüseyinoğlu S.: Vakalarla Elektronik Fatal İzlem, Ankara Nobel Tıp kitabevi Ltd. Şti., Ankara, 2021. 12. Soğukpınar N., karaca Saydam B.: Doğum Öncesi Bakım, Vize Yayıncılık, Ankara, 2018. 13. Densmore JE., Dutton LA., Turner MB.: Klinik Ebelik Ebenin Etkinliği Cep rehberi, Ed. Hafize Öztürk, Nazan Tuna Oran, Ankara Nobel Tıp Kitabevi, Ankara, 2021.
16) • Kadına Yönelik Şiddet ve Gebelik • Ders Değerlendirmesi 1. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016. 2. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördünci baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020. 3. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022. 4. Kızılkaya Beji N.: Hemşire ve Ebelere Yönelik Kadın Sağlığı ve Hastalıkları, Nobel Tıp Kitapevi, İstanbul, 2022. 5. Taşkın, L.: Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği. Akademisyen Kitabevi, Onsekizinci Baskı, Ankara, 2023. 6. T.C. Sağlık Bakanlığı Doğum Öncesi Bakım Yönetim Rehberi, Ankara, 2014. 7. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-I, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 8. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-II, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 9. Gilbert E.S., Harmon J.S.: Yüksek Riskli Gebelik ve Doğum El Kitabı. Ed. Lale Taşkın. Palme Yayıncılık, Ankara, 2002. 10. Çiçek N., Akyürek C., Çelik Ç., Haberal A.: Kadın Hastalıkları ve Doğum Bilgisi, Güneş Kitabevi, İstanbul, 2006. 11. Karahan N., Hüseyinoğlu S.: Vakalarla Elektronik Fatal İzlem, Ankara Nobel Tıp kitabevi Ltd. Şti., Ankara, 2021. 12. Soğukpınar N., karaca Saydam B.: Doğum Öncesi Bakım, Vize Yayıncılık, Ankara, 2018. 13. Densmore JE., Dutton LA., Turner MB.: Klinik Ebelik Ebenin Etkinliği Cep rehberi, Ed. Hafize Öztürk, Nazan Tuna Oran, Ankara Nobel Tıp Kitabevi, Ankara, 2021.

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016.
2. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördünci baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020.
3. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022.
4. Kızılkaya Beji N.: Hemşire ve Ebelere Yönelik Kadın Sağlığı ve Hastalıkları, Nobel Tıp Kitapevi, İstanbul, 2022.
5. Taşkın, L.: Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği. Akademisyen Kitabevi, Onsekizinci Baskı, Ankara, 2023.
6. T.C. Sağlık Bakanlığı Doğum Öncesi Bakım Yönetim Rehberi, Ankara, 2014.
7. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-I, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021.
8. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-II, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021.
9. Gilbert E.S., Harmon J.S.: Yüksek Riskli Gebelik ve Doğum El Kitabı. Ed. Lale Taşkın. Palme Yayıncılık, Ankara, 2002.
10. Çiçek N., Akyürek C., Çelik Ç., Haberal A.: Kadın Hastalıkları ve Doğum Bilgisi, Güneş Kitabevi, İstanbul, 2006.
11. Karahan N., Hüseyinoğlu S.: Vakalarla Elektronik Fatal İzlem, Ankara Nobel Tıp kitabevi Ltd. Şti., Ankara, 2021.
12. Soğukpınar N., karaca Saydam B.: Doğum Öncesi Bakım, Vize Yayıncılık, Ankara, 2018.
13. Densmore JE., Dutton LA., Turner MB.: Klinik Ebelik Ebenin Etkinliği Cep rehberi, Ed. Hafize Öztürk, Nazan Tuna Oran, Ankara Nobel Tıp Kitabevi, Ankara, 2021.
Diğer Kaynaklar: 1. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016.
2. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördünci baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020.
3. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022.
4. Kızılkaya Beji N.: Hemşire ve Ebelere Yönelik Kadın Sağlığı ve Hastalıkları, Nobel Tıp Kitapevi, İstanbul, 2022.
5. Taşkın, L.: Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği. Akademisyen Kitabevi, Onsekizinci Baskı, Ankara, 2023.
6. T.C. Sağlık Bakanlığı Doğum Öncesi Bakım Yönetim Rehberi, Ankara, 2014.
7. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-I, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021.
8. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-II, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021.
9. Gilbert E.S., Harmon J.S.: Yüksek Riskli Gebelik ve Doğum El Kitabı. Ed. Lale Taşkın. Palme Yayıncılık, Ankara, 2002.
10. Çiçek N., Akyürek C., Çelik Ç., Haberal A.: Kadın Hastalıkları ve Doğum Bilgisi, Güneş Kitabevi, İstanbul, 2006.
11. Karahan N., Hüseyinoğlu S.: Vakalarla Elektronik Fatal İzlem, Ankara Nobel Tıp kitabevi Ltd. Şti., Ankara, 2021.
12. Soğukpınar N., karaca Saydam B.: Doğum Öncesi Bakım, Vize Yayıncılık, Ankara, 2018.
13. Densmore JE., Dutton LA., Turner MB.: Klinik Ebelik Ebenin Etkinliği Cep rehberi, Ed. Hafize Öztürk, Nazan Tuna Oran, Ankara Nobel Tıp Kitabevi, Ankara, 2021.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Program Kazanımları
1) Ebelik disiplini ile ilgili rol ve sorumluluklarını yerine getirebilecek kuramsal bilgi ve beceriye sahiptir.
2) Ebelik uygulamalarında sorunları saptama, tanımlama, karar verme, sorun çözme, eleştirel düşünme ve liderlik becerisine sahiptir ve bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular.
3) Gebelik, doğum, doğum sonrası kadın ve yenidoğanın bakımı ile ilgili sorunları anlama, yorumlama ve bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözme becerisine sahiptir.
4) Bireysel olarak disiplin içinde ve disiplinler arası güçlü iletişim ve etkin çalışabilme becerisine sahiptir.
5) Eğitim programında en az iki alan dışı ders alır.
6) Ebelik mesleği ile ilgili güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisine sahiptir.
7) Türkçe sözlü ve yazılı iletişim kurma becerisi ve en az bir yabancı dil bilgisine sahiptir
8) Bireysel ve mesleki gelişimde bilimsel ve sosyal projelerde görev alır , bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve yaşam boyu öğrenme ve sürekli gelişimi ilke edinir.
9) Ebelik disiplini ile ilgili çalışma tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisine sahiptir.
10) Ebelik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyuttaki etkileri ve hukuksal sonuçlarının farkındadır.
11) Mesleki etik ilke ve değerleri benimseyerek hak temelli ve birey merkezli bakım sunar.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Ebelik disiplini ile ilgili rol ve sorumluluklarını yerine getirebilecek kuramsal bilgi ve beceriye sahiptir.
2) Ebelik uygulamalarında sorunları saptama, tanımlama, karar verme, sorun çözme, eleştirel düşünme ve liderlik becerisine sahiptir ve bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular.
3) Gebelik, doğum, doğum sonrası kadın ve yenidoğanın bakımı ile ilgili sorunları anlama, yorumlama ve bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözme becerisine sahiptir.
4) Bireysel olarak disiplin içinde ve disiplinler arası güçlü iletişim ve etkin çalışabilme becerisine sahiptir.
5) Eğitim programında en az iki alan dışı ders alır.
6) Ebelik mesleği ile ilgili güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisine sahiptir.
7) Türkçe sözlü ve yazılı iletişim kurma becerisi ve en az bir yabancı dil bilgisine sahiptir
8) Bireysel ve mesleki gelişimde bilimsel ve sosyal projelerde görev alır , bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve yaşam boyu öğrenme ve sürekli gelişimi ilke edinir.
9) Ebelik disiplini ile ilgili çalışma tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisine sahiptir.
10) Ebelik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyuttaki etkileri ve hukuksal sonuçlarının farkındadır.
11) Mesleki etik ilke ve değerleri benimseyerek hak temelli ve birey merkezli bakım sunar.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Toplam %
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 0
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI %
Toplam %