EBELİK
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: 1213211011
Ders İsmi: Sağlıklı Gebelik ve Ebelik Bakımı Uygulama
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
0 8 4 4
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr.Öğr.Üyesi Yeliz YILDIRIM VARIŞOĞLU
Dersi Veren(ler): Prof. Dr. Anayit Margirit COŞKUN
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu ders, “Sağlıklı Gebelik ve Ebelik Bakımı” Kuramsal dersten ve laboratuvar deneyiminden edindiği bilimsel bilgi ve becerilerin edinilmesi gebe ve aile bakım ve eğitim veren uygulama becerisi kazanmayı içerir.
Dersin İçeriği: Kadın, üreme ve cinsel sağlığa ilişkin temel kavram, hak temelli yaklaşım ve göstergeler, kadın, erkek ve endokrin temelli üreme fizyolojisi, prekonsepsiyonel bakım, genetik danışmanlık, gebelikte fizyolojik ve psikososyal değişiklikler ve bakımı, doğum öncesi izlem, muayene ve riskli durumların belirlenmesi, fetal sağlığı değerlendirme, iletişimde temel ihtiyaçlar doğrultusunda gebe eğitimi ve danışmanlığı vermeye ilişkin konular yer almaktadır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Kadın sağlığı ve hakları temelinde bakım verdiği gebeye, sahip olduğu değerlerine saygı gösterir ve gerektiğinde CSÜS haklarının savunuculuğunu yapar.
2) Gebenin mahremiyetini sağlayarak antenatal bakım, gebelik izlemi ve muayenesini yapar ve durumu hakkında gebeye bilgi verir
3) Leopold muayenesini, beceri aşamalarına uygun olarak, yapar ve gebeyi bilgilendirir
4) ÇKS veya FKF alır, değerlendirir ve gebeye bilgi verir
5) Olası riskli durumları, “risk tanılama formu” doğrultusunda saptar ve sağlık profesyoneli ya da hocasına rapor eder
6) Fetal sağlığı değerlendirir, EFM ve NST cihazlarını kullanır, uygular, izlemini yapar ve rapor eder
7) Gebelik bakımı” aşamalarına uygun olarak gebeye bakım verir
8) Normal gebe izlem formu” doğrultusunda veri toplar ve Bakım planı hazırlar
9) Prenatal tanı merkezi mevcut ise uygulamaları, girişim öncesi anı ve sonrası, malzeme hazırlıklarını izleme
10) Gebenin eğitim/danışmanlık gereksinimini saptar, etkin iletişim yöntemleri kullanarak beceri basamaklarına uygun olarak eğitim/danışmanlık verir
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) • Kadın ve anne sağlığı, Üreme sağlığı ve Doğurganlık Ebenin rolü • CSÜS ve Doğurganlık Hakları ve yasal durum 1. Atlas Üniversitesi SBF Ebelik Bölümü “Sağlıklı Gebelik ve Ebelik Bakımı” Rehberi 2023 2. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016. 3. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördüncü baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020. 4. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022. 5. T.C. Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Gebe Bilgilendirme Sınıfı Eğitim Kitabı, Ankara, 2014.
2) • Güvenli annelik ve Kadın Sağlığına ilişkin temel kavram • Erkek üreme sistemi anatomi ve fizyolojisi 1. Atlas Üniversitesi SBF Ebelik Bölümü “Sağlıklı Gebelik ve Ebelik Bakımı” Rehberi 2023 2. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016. 3. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördüncü baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020. 4. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022. 5. T.C. Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Gebe Bilgilendirme Sınıfı Eğitim Kitabı, Ankara, 2014.
3) • Kadın üreme organ anatomisi • Kadın üreme sistemi fizyolojisi 1. Atlas Üniversitesi SBF Ebelik Bölümü “Sağlıklı Gebelik ve Ebelik Bakımı” Rehberi 2023 2. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016. 3. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördüncü baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020. 4. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022. 5. T.C. Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Gebe Bilgilendirme Sınıfı Eğitim Kitabı, Ankara, 2014.
4) • İnsan üreme fizyolojisi, embriyonel-fetal gelişim 1. Atlas Üniversitesi SBF Ebelik Bölümü “Sağlıklı Gebelik ve Ebelik Bakımı” Rehberi 2023 2. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016. 3. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördüncü baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020. 4. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022. 5. T.C. Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Gebe Bilgilendirme Sınıfı Eğitim Kitabı, Ankara, 2014.
4) • İnsan üreme fizyolojisi, embriyonel-fetal gelişim 1. Atlas Üniversitesi SBF Ebelik Bölümü “Sağlıklı Gebelik ve Ebelik Bakımı” Rehberi 2023 2. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016. 3. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördüncü baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020. 4. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022. 5. T.C. Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Gebe Bilgilendirme Sınıfı Eğitim Kitabı, Ankara, 2014.
5) • Gebelikte görülen fizyolojik değişiklikler 1. Atlas Üniversitesi SBF Ebelik Bölümü “Sağlıklı Gebelik ve Ebelik Bakımı” Rehberi 2023 2. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016. 3. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördüncü baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020. 4. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022. 5. T.C. Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Gebe Bilgilendirme Sınıfı Eğitim Kitabı, Ankara, 2014.
6) • Gebelikte psiko-sosyal değişiklikler, adaptasyon ve bağlanma süreçleri • Prekonsepsiyonel bakım ve Genetik danışmanlık 1. Atlas Üniversitesi SBF Ebelik Bölümü “Sağlıklı Gebelik ve Ebelik Bakımı” Rehberi 2023 2. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016. 3. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördüncü baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020. 4. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022. 5. T.C. Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Gebe Bilgilendirme Sınıfı Eğitim Kitabı, Ankara, 2014.
7) • Gebelikte tanı ve muayene • Doğum öncesi izlem ve bakım protokolü 1. Atlas Üniversitesi SBF Ebelik Bölümü “Sağlıklı Gebelik ve Ebelik Bakımı” Rehberi 2023 2. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016. 3. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördüncü baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020. 4. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022. 5. T.C. Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Gebe Bilgilendirme Sınıfı Eğitim Kitabı, Ankara, 2014.
8) Ara Sınav
9) • Doğum öncesi bakım • Gebelikte sık görülen rahatsızlıklar ve yönetimi 1. Atlas Üniversitesi SBF Ebelik Bölümü “Sağlıklı Gebelik ve Ebelik Bakımı” Rehberi 2023 2. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016. 3. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördüncü baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020. 4. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022. 5. T.C. Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Gebe Bilgilendirme Sınıfı Eğitim Kitabı, Ankara, 2014.
10) • Fetal sağlığın değerlendirmesi, EFM ve NST okuma (Alıştırma) • Riskli gebelikte bireysel faktörler 1. Atlas Üniversitesi SBF Ebelik Bölümü “Sağlıklı Gebelik ve Ebelik Bakımı” Rehberi 2023 2. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016. 3. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördüncü baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020. 4. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022. 5. T.C. Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Gebe Bilgilendirme Sınıfı Eğitim Kitabı, Ankara, 2014.
11) • İnsan iletişiminde temel ihtiyaçlar (gebe ve aile eğitimi için) • Güvenli annelik eğitim/danışmanlık programları • Anne dostu hastane uygulamaları 1. Atlas Üniversitesi SBF Ebelik Bölümü “Sağlıklı Gebelik ve Ebelik Bakımı” Rehberi 2023 2. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016. 3. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördüncü baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020. 4. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022. 5. T.C. Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Gebe Bilgilendirme Sınıfı Eğitim Kitabı, Ankara, 2014.
12) • Dönem Ödev sunumları
13) • YILBAŞI TATİLİ
14) • Dersin değerlendirmesi

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1. Atlas Üniversitesi SBF Ebelik Bölümü “Sağlıklı Gebelik ve Ebelik Bakımı” Rehberi 2023
2. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016.
3. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördüncü baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020.
4. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022.
5. T.C. Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Gebe Bilgilendirme Sınıfı Eğitim Kitabı, Ankara, 2014.
Diğer Kaynaklar: 1. Atlas Üniversitesi SBF Ebelik Bölümü “Sağlıklı Gebelik ve Ebelik Bakımı” Rehberi 2023
2. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016.
3. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördüncü baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020.
4. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022.
5. T.C. Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Gebe Bilgilendirme Sınıfı Eğitim Kitabı, Ankara, 2014.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Program Kazanımları
1) Ebelik disiplini ile ilgili rol ve sorumluluklarını yerine getirebilecek kuramsal bilgi ve beceriye sahiptir.
2) Ebelik uygulamalarında sorunları saptama, tanımlama, karar verme, sorun çözme, eleştirel düşünme ve liderlik becerisine sahiptir ve bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular.
3) Gebelik, doğum, doğum sonrası kadın ve yenidoğanın bakımı ile ilgili sorunları anlama, yorumlama ve bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözme becerisine sahiptir.
4) Bireysel olarak disiplin içinde ve disiplinler arası güçlü iletişim ve etkin çalışabilme becerisine sahiptir.
5) Eğitim programında en az iki alan dışı ders alır.
6) Ebelik mesleği ile ilgili güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisine sahiptir.
7) Türkçe sözlü ve yazılı iletişim kurma becerisi ve en az bir yabancı dil bilgisine sahiptir
8) Bireysel ve mesleki gelişimde bilimsel ve sosyal projelerde görev alır , bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve yaşam boyu öğrenme ve sürekli gelişimi ilke edinir.
9) Ebelik disiplini ile ilgili çalışma tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisine sahiptir.
10) Ebelik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyuttaki etkileri ve hukuksal sonuçlarının farkındadır.
11) Mesleki etik ilke ve değerleri benimseyerek hak temelli ve birey merkezli bakım sunar.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Ebelik disiplini ile ilgili rol ve sorumluluklarını yerine getirebilecek kuramsal bilgi ve beceriye sahiptir.
2) Ebelik uygulamalarında sorunları saptama, tanımlama, karar verme, sorun çözme, eleştirel düşünme ve liderlik becerisine sahiptir ve bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular.
3) Gebelik, doğum, doğum sonrası kadın ve yenidoğanın bakımı ile ilgili sorunları anlama, yorumlama ve bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözme becerisine sahiptir.
4) Bireysel olarak disiplin içinde ve disiplinler arası güçlü iletişim ve etkin çalışabilme becerisine sahiptir.
5) Eğitim programında en az iki alan dışı ders alır.
6) Ebelik mesleği ile ilgili güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisine sahiptir.
7) Türkçe sözlü ve yazılı iletişim kurma becerisi ve en az bir yabancı dil bilgisine sahiptir
8) Bireysel ve mesleki gelişimde bilimsel ve sosyal projelerde görev alır , bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve yaşam boyu öğrenme ve sürekli gelişimi ilke edinir.
9) Ebelik disiplini ile ilgili çalışma tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisine sahiptir.
10) Ebelik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyuttaki etkileri ve hukuksal sonuçlarının farkındadır.
11) Mesleki etik ilke ve değerleri benimseyerek hak temelli ve birey merkezli bakım sunar.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Toplam %
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 0
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI %
Toplam %