EBELİK
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: 1213211009
Ders İsmi: Sağlıklı Gebelik ve Ebelik Bakımı
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 4
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr.Öğr.Üyesi Yeliz YILDIRIM VARIŞOĞLU
Dersi Veren(ler): Prof. Dr. Anayit Margirit COŞKUN
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu ders, öğrenciye kadın/anne sağlığının önemi, güvenli annelik kavram ve değerleri, prekonsepsiyonel bakım, genetik danışmanlık, normal gebeliğin oluşumu, gebeliğe fizyolojik ve psikososyal adaptasyon, gebelik izlemi, muayenesi ve risk tanılaması, bütünsel yaklaşımla ebelik bakımı verme konularında bilgi vermeyi amaçlar.
Dersin İçeriği: Kadın, üreme ve cinsel sağlığa ilişkin temel kavram, hak temelli yaklaşım ve göstergeler, kadın, erkek ve endokrin temelli üreme fizyolojisi, prekonsepsiyonel bakım, genetik danışmanlık, gebelikte fizyolojik ve psikososyal değişiklikler ve bakımı, doğum öncesi izlem, muayene ve riskli durumların belirlenmesi, fetal sağlığı değerlendirme, iletişimde temel ihtiyaçlar doğrultusunda gebe eğitimi ve danışmanlığı vermeye ilişkin konular yer almaktadır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Kadın ve anne sağlığının önemini, üreme sağlığı kavramı ve CSÜS hakları açıklar ve tartışır
2) Güvenli annelik ve anne sağlığına ilişkin kavramları, değerleri ve göstergeleri açıklar ve tartışır
3) Kadın, erkek üreme sistemleri ve endokrin temelli insan üreme fizyolojisini açıklar
4) Prekonsepsiyonel bakımın önemi, uygulamaları, anne-baba adayını değerlendirme bileşenleri sıralar
5) Genetik danışmanlık ve ebenin rol ve sorumluluklarını açıklar ve tartışır
6) Gebelik trimasterlere uygun fizyolojik ve psikososyal değişiklikleri tarif eder
7) Normal gebe izlemi, muayene kapsamı ve adımlarını açıklar
8) Gebelikte olası riskli durumları sıralar ve yapılması gerekenleri açıklar
9) İnsan iletişiminde temel ihtiyaçları açıklar ve gebelik bakım/iletişim süreçlerine yönelik örneklerle ilişkilendirir
10) Fetal sağlığı değerlendirme ölçütlerini ve adımlarını sıralar, farklı riskli durumları açıklar, EFM ile NST nin nasıl yapılacağını tarif eder.
11) Gebelik bakımında ebenin rolünü, vereceği bakımın içeriğini, yöntemini ve beceri basamaklarını açıklar
12) Gebe eğitim/danışmanlık konularını, eğitim adımları ve yöntemini ifade eder
13) Anne dostu hastane kavramını, kriterlerini ve uygulama adımlarını açıklar
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) • Ders tanıtımı, programın amaç ve hedef, yönteminin paylaşımı • Kadın ve anne sağlığı, Üreme sağlığı ve Doğurganlık Ebenin rolü • CSÜS ve Doğurganlık Hakları ve yasal durum 1. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016. 2. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördünci baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020. 3. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022. 4. Kızılkaya Beji N.: Hemşire ve Ebelere Yönelik Kadın Sağlığı ve Hastalıkları, Nobel Tıp Kitapevi, İstanbul, 2022. 5. Taşkın, L.: Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği. Akademisyen Kitabevi, Onsekizinci Baskı, Ankara, 2023. 6. T.C. Sağlık Bakanlığı Doğum Öncesi Bakım Yönetim Rehberi, Ankara, 2014. 7. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-I, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 8. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-II, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021
2) • Güvenli annelik ve Kadın Sağlığına ilişkin temel kavram • Erkek üreme sistemi anatomi ve fizyolojisi 1. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016. 2. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördünci baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020. 3. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022. 4. Kızılkaya Beji N.: Hemşire ve Ebelere Yönelik Kadın Sağlığı ve Hastalıkları, Nobel Tıp Kitapevi, İstanbul, 2022. 5. Taşkın, L.: Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği. Akademisyen Kitabevi, Onsekizinci Baskı, Ankara, 2023. 6. T.C. Sağlık Bakanlığı Doğum Öncesi Bakım Yönetim Rehberi, Ankara, 2014. 7. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-I, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 8. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-II, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021
3) • Kadın üreme organ anatomisi • Kadın üreme sistemi fizyolojisi 1. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016. 2. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördünci baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020. 3. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022. 4. Kızılkaya Beji N.: Hemşire ve Ebelere Yönelik Kadın Sağlığı ve Hastalıkları, Nobel Tıp Kitapevi, İstanbul, 2022. 5. Taşkın, L.: Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği. Akademisyen Kitabevi, Onsekizinci Baskı, Ankara, 2023. 6. T.C. Sağlık Bakanlığı Doğum Öncesi Bakım Yönetim Rehberi, Ankara, 2014. 7. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-I, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 8. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-II, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021.
4) • İnsan üreme fizyolojisi, embriyonel-fetal gelişim 1. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016. 2. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördünci baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020. 3. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022. 4. Kızılkaya Beji N.: Hemşire ve Ebelere Yönelik Kadın Sağlığı ve Hastalıkları, Nobel Tıp Kitapevi, İstanbul, 2022. 5. Taşkın, L.: Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği. Akademisyen Kitabevi, Onsekizinci Baskı, Ankara, 2023. 6. T.C. Sağlık Bakanlığı Doğum Öncesi Bakım Yönetim Rehberi, Ankara, 2014. 7. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-I, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 8. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-II, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021.
5) • Gebelikte görülen fizyolojik değişiklikler 1. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016. 2. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördünci baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020. 3. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022. 4. Kızılkaya Beji N.: Hemşire ve Ebelere Yönelik Kadın Sağlığı ve Hastalıkları, Nobel Tıp Kitapevi, İstanbul, 2022. 5. Taşkın, L.: Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği. Akademisyen Kitabevi, Onsekizinci Baskı, Ankara, 2023. 6. T.C. Sağlık Bakanlığı Doğum Öncesi Bakım Yönetim Rehberi, Ankara, 2014. 7. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-I, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 8. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-II, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021.
6) • Gebelikte psiko-sosyal değişiklikler, adaptasyon ve bağlanma süreçleri • Prekonsepsiyonel bakım ve Genetik danışmanlık 1. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016. 2. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördünci baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020. 3. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022. 4. Kızılkaya Beji N.: Hemşire ve Ebelere Yönelik Kadın Sağlığı ve Hastalıkları, Nobel Tıp Kitapevi, İstanbul, 2022. 5. Taşkın, L.: Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği. Akademisyen Kitabevi, Onsekizinci Baskı, Ankara, 2023. 6. T.C. Sağlık Bakanlığı Doğum Öncesi Bakım Yönetim Rehberi, Ankara, 2014. 7. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-I, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 8. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-II, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021.
7) • Gebelikte tanı ve muayene • Doğum öncesi izlem ve bakım protokolü 1. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016. 2. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördünci baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020. 3. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022. 4. Kızılkaya Beji N.: Hemşire ve Ebelere Yönelik Kadın Sağlığı ve Hastalıkları, Nobel Tıp Kitapevi, İstanbul, 2022. 5. Taşkın, L.: Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği. Akademisyen Kitabevi, Onsekizinci Baskı, Ankara, 2023. 6. T.C. Sağlık Bakanlığı Doğum Öncesi Bakım Yönetim Rehberi, Ankara, 2014. 7. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-I, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 8. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-II, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021.
8) Ara Sınav
9) • Doğum öncesi bakım • Gebelikte sık görülen rahatsızlıklar ve yönetimi 1. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016. 2. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördünci baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020. 3. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022. 4. Kızılkaya Beji N.: Hemşire ve Ebelere Yönelik Kadın Sağlığı ve Hastalıkları, Nobel Tıp Kitapevi, İstanbul, 2022. 5. Taşkın, L.: Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği. Akademisyen Kitabevi, Onsekizinci Baskı, Ankara, 2023. 6. T.C. Sağlık Bakanlığı Doğum Öncesi Bakım Yönetim Rehberi, Ankara, 2014. 7. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-I, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 8. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-II, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021.
10) • Fetal sağlığın değerlendirmesi, EFM ve NST okuma (Alıştırma) • Riskli gebelikte bireysel faktörler 1. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016. 2. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördünci baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020. 3. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022. 4. Kızılkaya Beji N.: Hemşire ve Ebelere Yönelik Kadın Sağlığı ve Hastalıkları, Nobel Tıp Kitapevi, İstanbul, 2022. 5. Taşkın, L.: Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği. Akademisyen Kitabevi, Onsekizinci Baskı, Ankara, 2023. 6. T.C. Sağlık Bakanlığı Doğum Öncesi Bakım Yönetim Rehberi, Ankara, 2014. 7. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-I, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 8. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-II, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021.
11) • İnsan iletişiminde temel ihtiyaçlar (gebe ve aile eğitimi için) • Güvenli annelik eğitim/danışmanlık programları • Anne dostu hastane uygulamaları 1. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016. 2. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördünci baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020. 3. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022. 4. Kızılkaya Beji N.: Hemşire ve Ebelere Yönelik Kadın Sağlığı ve Hastalıkları, Nobel Tıp Kitapevi, İstanbul, 2022. 5. Taşkın, L.: Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği. Akademisyen Kitabevi, Onsekizinci Baskı, Ankara, 2023. 6. T.C. Sağlık Bakanlığı Doğum Öncesi Bakım Yönetim Rehberi, Ankara, 2014. 7. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-I, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021. 8. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-II, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021.
12) • Dönem Ödev sunumları
13) • YILBAŞI TATİLİ
14) • Dönem Ödev sunumları • Dersin değerlendirmesi
15) Final haftası

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016.
2. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördünci baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020.
3. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022.
4. Kızılkaya Beji N.: Hemşire ve Ebelere Yönelik Kadın Sağlığı ve Hastalıkları, Nobel Tıp Kitapevi, İstanbul, 2022.
5. Taşkın, L.: Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği. Akademisyen Kitabevi, Onsekizinci Baskı, Ankara, 2023.
6. T.C. Sağlık Bakanlığı Doğum Öncesi Bakım Yönetim Rehberi, Ankara, 2014.
7. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-I, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021.
8. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-II, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021.
Diğer Kaynaklar: 1. Coşkun, A.M.: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları El Kitabı, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2016.
2. Coşkun A.M.: Hemşire ve Ebeler için Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Öğrenim Rehberi, Dördünci baskı, Nobel Kitabevi, İstanbul, 2020.
3. Kızılkaya Beji N., Gökyıldız Sürücü Ş., Bilgiç D.: Ebelik & Kadın Sağlığı Klinik Uygulama Rehberi, Çev.: Nell L. Tharpe, Cindy L. Farley, Robin G. Jordan, Akademisyen Kitabevi, İstanbul, 2022.
4. Kızılkaya Beji N.: Hemşire ve Ebelere Yönelik Kadın Sağlığı ve Hastalıkları, Nobel Tıp Kitapevi, İstanbul, 2022.
5. Taşkın, L.: Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği. Akademisyen Kitabevi, Onsekizinci Baskı, Ankara, 2023.
6. T.C. Sağlık Bakanlığı Doğum Öncesi Bakım Yönetim Rehberi, Ankara, 2014.
7. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-I, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021.
8. Yeşilçiçek Çalık K, Coşar Çetin F.: Doğum Öncesi Dönem-II, Ankara Nobel Kitabevi, Ankara 2021.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

Program Kazanımları
1) Ebelik disiplini ile ilgili rol ve sorumluluklarını yerine getirebilecek kuramsal bilgi ve beceriye sahiptir.
2) Ebelik uygulamalarında sorunları saptama, tanımlama, karar verme, sorun çözme, eleştirel düşünme ve liderlik becerisine sahiptir ve bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular.
3) Gebelik, doğum, doğum sonrası kadın ve yenidoğanın bakımı ile ilgili sorunları anlama, yorumlama ve bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözme becerisine sahiptir.
4) Bireysel olarak disiplin içinde ve disiplinler arası güçlü iletişim ve etkin çalışabilme becerisine sahiptir.
5) Eğitim programında en az iki alan dışı ders alır.
6) Ebelik mesleği ile ilgili güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisine sahiptir.
7) Türkçe sözlü ve yazılı iletişim kurma becerisi ve en az bir yabancı dil bilgisine sahiptir
8) Bireysel ve mesleki gelişimde bilimsel ve sosyal projelerde görev alır , bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve yaşam boyu öğrenme ve sürekli gelişimi ilke edinir.
9) Ebelik disiplini ile ilgili çalışma tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisine sahiptir.
10) Ebelik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyuttaki etkileri ve hukuksal sonuçlarının farkındadır.
11) Mesleki etik ilke ve değerleri benimseyerek hak temelli ve birey merkezli bakım sunar.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Ebelik disiplini ile ilgili rol ve sorumluluklarını yerine getirebilecek kuramsal bilgi ve beceriye sahiptir.
2) Ebelik uygulamalarında sorunları saptama, tanımlama, karar verme, sorun çözme, eleştirel düşünme ve liderlik becerisine sahiptir ve bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular.
3) Gebelik, doğum, doğum sonrası kadın ve yenidoğanın bakımı ile ilgili sorunları anlama, yorumlama ve bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözme becerisine sahiptir.
4) Bireysel olarak disiplin içinde ve disiplinler arası güçlü iletişim ve etkin çalışabilme becerisine sahiptir.
5) Eğitim programında en az iki alan dışı ders alır.
6) Ebelik mesleği ile ilgili güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisine sahiptir.
7) Türkçe sözlü ve yazılı iletişim kurma becerisi ve en az bir yabancı dil bilgisine sahiptir
8) Bireysel ve mesleki gelişimde bilimsel ve sosyal projelerde görev alır , bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve yaşam boyu öğrenme ve sürekli gelişimi ilke edinir.
9) Ebelik disiplini ile ilgili çalışma tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisine sahiptir.
10) Ebelik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyuttaki etkileri ve hukuksal sonuçlarının farkındadır.
11) Mesleki etik ilke ve değerleri benimseyerek hak temelli ve birey merkezli bakım sunar.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Toplam %
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 0
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI %
Toplam %