FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON (İNGİLİZCE)
Kazanılan Yeterlilik Program Süresi Toplam Kredi (AKTS) Öğretim Şekli Yeterliliğin Düzeyi ve Öğrenme Alanı
LİSANS DERECESİ 4 240 ÖRGÜN TYÇ, TYYÇ, EQF-LLL, ISCED (2011):6. Düzey
QF-EHEA:1. Düzey
TYYÇ, ISCED (1997-2013):

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: 1218002001
Ders İsmi: Principles of Nutrition
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Laboratuvar Kredi AKTS
2 0 0 2 4
Öğretim Dili: EN
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar:
Dersin Türü: Department Elective
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. Hilal DENİZOĞLU KÜLLİ
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. Betül KOÇAK
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: The importance of a balanced diet, the relationship between nutrition and health, basic nutrition information and integration of nutrition information in diseases with physiotherapy and rehabilitation
Dersin İçeriği: It includes topics such as introduction to nutrition, importance of healthy nutrition, basic principles of nutrition, food groups and values, nutrition of athletes.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Explain the definition of nutrition, its importance in physical therapy and rehabilitation, nutrients and their functions.
2) Comprehends the nutritional requirements in special areas of physiotherapy (athlete, hypertensive, diabetes, etc.).
3) Knows the importance of healthy nutrition and healthy nutrition strategies.
4) Have knowledge about nutrition in different age groups.
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Introduction to nutrition "1) Coulston, A. M., Boushey, C. J., & Ferruzzi, M. (2013). Nutrition in the Prevention and Treatment of Disease. Academic Press. 2) Güneş, Z. (2015). Spor ve beslenme: Antrenör ve sporcu el kitabı. Nobel Yayınları. 3) McArdle, W. D., Katch, F. I., & Katch, V. L. (2013). Sports and Exercise Nutrition. Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins. "
2) Basic principles of nutrition "1) Coulston, A. M., Boushey, C. J., & Ferruzzi, M. (2013). Nutrition in the Prevention and Treatment of Disease. Academic Press. 2) Güneş, Z. (2015). Spor ve beslenme: Antrenör ve sporcu el kitabı. Nobel Yayınları. 3) McArdle, W. D., Katch, F. I., & Katch, V. L. (2013). Sports and Exercise Nutrition. Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins. "
3) The importance of a healthy diet "1) Coulston, A. M., Boushey, C. J., & Ferruzzi, M. (2013). Nutrition in the Prevention and Treatment of Disease. Academic Press. 2) Güneş, Z. (2015). Spor ve beslenme: Antrenör ve sporcu el kitabı. Nobel Yayınları. 3) McArdle, W. D., Katch, F. I., & Katch, V. L. (2013). Sports and Exercise Nutrition. Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins. "
4) Food groups (carbohydrates, proteins and fats) "1) Coulston, A. M., Boushey, C. J., & Ferruzzi, M. (2013). Nutrition in the Prevention and Treatment of Disease. Academic Press. 2) Güneş, Z. (2015). Spor ve beslenme: Antrenör ve sporcu el kitabı. Nobel Yayınları. 3) McArdle, W. D., Katch, F. I., & Katch, V. L. (2013). Sports and Exercise Nutrition. Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins. "
5) Food groups (water, minerals and vitamins) "1) Coulston, A. M., Boushey, C. J., & Ferruzzi, M. (2013). Nutrition in the Prevention and Treatment of Disease. Academic Press. 2) Güneş, Z. (2015). Spor ve beslenme: Antrenör ve sporcu el kitabı. Nobel Yayınları. 3) McArdle, W. D., Katch, F. I., & Katch, V. L. (2013). Sports and Exercise Nutrition. Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins. "
6) Geriatric patients and nutrition "1) Coulston, A. M., Boushey, C. J., & Ferruzzi, M. (2013). Nutrition in the Prevention and Treatment of Disease. Academic Press. 2) Güneş, Z. (2015). Spor ve beslenme: Antrenör ve sporcu el kitabı. Nobel Yayınları. 3) McArdle, W. D., Katch, F. I., & Katch, V. L. (2013). Sports and Exercise Nutrition. Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins. "
7) Adolescence and nutrition "1) Coulston, A. M., Boushey, C. J., & Ferruzzi, M. (2013). Nutrition in the Prevention and Treatment of Disease. Academic Press. 2) Güneş, Z. (2015). Spor ve beslenme: Antrenör ve sporcu el kitabı. Nobel Yayınları. 3) McArdle, W. D., Katch, F. I., & Katch, V. L. (2013). Sports and Exercise Nutrition. Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins. "
8) Midterm Exam Lecture Notes
9) Obesity and nutrition "1) Coulston, A. M., Boushey, C. J., & Ferruzzi, M. (2013). Nutrition in the Prevention and Treatment of Disease. Academic Press. 2) Güneş, Z. (2015). Spor ve beslenme: Antrenör ve sporcu el kitabı. Nobel Yayınları. 3) McArdle, W. D., Katch, F. I., & Katch, V. L. (2013). Sports and Exercise Nutrition. Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins. "
10) Diabetic patients and nutrition "1) Coulston, A. M., Boushey, C. J., & Ferruzzi, M. (2013). Nutrition in the Prevention and Treatment of Disease. Academic Press. 2) Güneş, Z. (2015). Spor ve beslenme: Antrenör ve sporcu el kitabı. Nobel Yayınları. 3) McArdle, W. D., Katch, F. I., & Katch, V. L. (2013). Sports and Exercise Nutrition. Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins.
11) Athletes and nutrition "1) Coulston, A. M., Boushey, C. J., & Ferruzzi, M. (2013). Nutrition in the Prevention and Treatment of Disease. Academic Press. 2) Güneş, Z. (2015). Spor ve beslenme: Antrenör ve sporcu el kitabı. Nobel Yayınları. 3) McArdle, W. D., Katch, F. I., & Katch, V. L. (2013). Sports and Exercise Nutrition. Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins. "
12) Hypertensive patients and nutrition "1) Coulston, A. M., Boushey, C. J., & Ferruzzi, M. (2013). Nutrition in the Prevention and Treatment of Disease. Academic Press. 2) Güneş, Z. (2015). Spor ve beslenme: Antrenör ve sporcu el kitabı. Nobel Yayınları. 3) McArdle, W. D., Katch, F. I., & Katch, V. L. (2013). Sports and Exercise Nutrition. Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins. "
13) Kidney failure patients and nutrition "1) Coulston, A. M., Boushey, C. J., & Ferruzzi, M. (2013). Nutrition in the Prevention and Treatment of Disease. Academic Press. 2) Güneş, Z. (2015). Spor ve beslenme: Antrenör ve sporcu el kitabı. Nobel Yayınları. 3) McArdle, W. D., Katch, F. I., & Katch, V. L. (2013). Sports and Exercise Nutrition. Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins. "
14) Clinical case examples and discussion "1) Coulston, A. M., Boushey, C. J., & Ferruzzi, M. (2013). Nutrition in the Prevention and Treatment of Disease. Academic Press. 2) Güneş, Z. (2015). Spor ve beslenme: Antrenör ve sporcu el kitabı. Nobel Yayınları. 3) McArdle, W. D., Katch, F. I., & Katch, V. L. (2013). Sports and Exercise Nutrition. Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins. "
15) Clinical case examples and discussion "1) Coulston, A. M., Boushey, C. J., & Ferruzzi, M. (2013). Nutrition in the Prevention and Treatment of Disease. Academic Press. 2) Güneş, Z. (2015). Spor ve beslenme: Antrenör ve sporcu el kitabı. Nobel Yayınları. 3) McArdle, W. D., Katch, F. I., & Katch, V. L. (2013). Sports and Exercise Nutrition. Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins. "
16) Final Exam Lecture Notes

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: "1) Coulston, A. M., Boushey, C. J., & Ferruzzi, M. (2013). Nutrition in the Prevention and Treatment of Disease. Academic Press.

2) Güneş, Z. (2015). Spor ve beslenme: Antrenör ve sporcu el kitabı. Nobel Yayınları.

3) McArdle, W. D., Katch, F. I., & Katch, V. L. (2013). Sports and Exercise Nutrition. Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins.

"
Diğer Kaynaklar: "1) Coulston, A. M., Boushey, C. J., & Ferruzzi, M. (2013). Nutrition in the Prevention and Treatment of Disease. Academic Press.

2) Güneş, Z. (2015). Spor ve beslenme: Antrenör ve sporcu el kitabı. Nobel Yayınları.

3) McArdle, W. D., Katch, F. I., & Katch, V. L. (2013). Sports and Exercise Nutrition. Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins.

"

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

Program Kazanımları

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Bireysel çalışma ve ödevi
Ders

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 1 % 20
Ara Sınavlar 1 % 40
Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı 1 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 14 28
Ara Sınavlar 1 40
Final 1 40
Toplam İş Yükü 108