Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Ses üretim organları |
Ders slaytları |
2) |
Sesin anatomisi |
Ders slayt |
3) |
Sesin anatomisi |
Ders slayt |
4) |
Sesin çalışma prensibi ve bozulma |
ders slaytı |
5) |
Ses için “SU” ilişkisi |
ders slaytı |
6) |
Ses ve Sigara-Alkol İlişkisi |
ders slaytı |
7) |
Ses ve Sigara-Alkol İlişkisi |
ders slaytı |
8) |
Ara sınav |
|
9) |
Ses ve günlük yaşam davranışları |
ders slaytı |
10) |
Ses ve günlük yaşam davranışları |
ders slaytı |
11) |
Ses ve tüketilen gıdaların ilişkisi |
ders slaytı |
12) |
Ses ve tüketilen gıdaların ilişkisi |
ders slaytı |
13) |
Sesin bozukluğunun anlaşılması için kriterler |
ders slaytı |
14) |
Sesin bozukluğunun anlaşılması için kriterler |
ders slaytı |
15) |
Vokal kordların çalışması ve Olgu sunumları |
ders slaytı |
16) |
Final |
|
Ders Notları / Kitaplar: |
Hazlett, D. E., Duffy, O. M., & Moorhead, S. A. (2011). Review of the impact of voice training on the vocal quality of professional voice users: implications for vocal health and recommendations for further research. Journal of voice, 25(2), 181-191.
Fagherazzi, G., Fischer, A., Ismael, M., & Despotovic, V. (2021). Voice for health: the use of vocal biomarkers from research to clinical practice. Digital biomarkers, 5(1), 78-88.
Vilkman, E. (2004). Occupational safety and health aspects of voice and speech professions. Folia phoniatrica et logopaedica, 56(4), 220-253.
|
Diğer Kaynaklar: |
Hazlett, D. E., Duffy, O. M., & Moorhead, S. A. (2011). Review of the impact of voice training on the vocal quality of professional voice users: implications for vocal health and recommendations for further research. Journal of voice, 25(2), 181-191.
Fagherazzi, G., Fischer, A., Ismael, M., & Despotovic, V. (2021). Voice for health: the use of vocal biomarkers from research to clinical practice. Digital biomarkers, 5(1), 78-88.
Vilkman, E. (2004). Occupational safety and health aspects of voice and speech professions. Folia phoniatrica et logopaedica, 56(4), 220-253.
|
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Ameliyat öncesinde ameliyat masalarını kontrol eder, hazır hale getirir, gerekli destek malzemelerini hazırlayarak güvenli bir çalışma ortamı oluşturabilir. |
|
2) |
Hastanın ameliyat odasına alınmasına, pozisyon verilmesine ve ameliyat sonrası nakline yardımcı olabilir. |
|
3) |
Ameliyat sırasında dolaşan tekniker olarak ekibi destekler, çıkarılan materyalleri uygun şartlarda ilgili birimlere gönderebilir. |
|
4) |
Sterilizasyon öncesi cerrahi setleri temizleyerek, set dizimi, tekstil bohça ve paket malzeme hazırlığı yapabilir. |
|
5) |
Cerrahi malzemelerin sterilizasyonunu ve uygun şartlarda korunmasını sağlayabilir. |
|
6) |
Her ameliyattan sonra ameliyat odasını, malzeme ve ekipman yönünden hazır hale getirebilir. |
|
7) |
Cerrahi işlem sırasında hekimin uygun gördüğü durum ve şekilde, asepsi ve antisepsi ilkelerine uygun şekilde steril olarak cerrahi ekibe yardım edebilir. |
|
8) |
Mesleği ile ilgili bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirir. |
|
9) |
Ameliyathane Teknikeri olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuat ve mesleki etik kuralları bilir ve bu kurallara uygun davranır. |
|
10) |
Mezunlar ameliyathane hizmetleri alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve becerileri kullanarak ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilir. |
|
11) |
Mezunlar ameliyathane hizmetleri alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak çalışabilir. |
|
12) |
Mezunlar cerrahi girişimlerile ilgili temel düzeyde teorik ve uygulamalı bilgilere sahiptir. |
|
13) |
Mezunlar etik çerçeveye ilişkin bilgiye sahiptir. |
|
14) |
Mezunlar alanı ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanıp hem sözel hem de yazılı iletişim kurarak kendini etkin ifade eder. |
|