BESLENME VE DİYETETİK (YL) (TEZSİZ)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: 3013002012
Ders İsmi: Besin Kalitesi ve Güvenliği
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 6
Öğretim Dili:
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Anabilim Dalı/Lisansüstü Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Yüksek Lisans TYYÇ:7. Düzey QF-EHEA:2. Düzey EQF-LLL:7. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. M.Emel ALPHAN
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Kaliteli ve güvenli besinin üretimden tüketime kadar tüm aşamalardaki yeri, görevi ve ilkelerinin öğrenilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği: Kaliteli besinler, besin kontaminasyonunun önlenerek uygun şekilde hazırlanması, taşınması, depolanması ve tüketim aşamasına getirilmesi, mikroorganizmaların ve zararlı diğer faktörlerin, besin koruyucuların genel yapısının, insektisit ve pestisitlerin besine etkilerinin öğrenilmesi, besin kalitesini etkileyebilecek ve besin güvenliğini tehdit edicileri öğrenme ve yenme bilgi ve becerilerinin kazanılması ders kapsamında işlenecek konular ve içeriktir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Besin üretiminden servisine kadar besin güvenliğini tehdit eden tehlikeler; fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik tehlikeleri ve bu tehlikelerden korunma yöntemlerini öğrenir
2) HACCP uygulamalarını öğrenir.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Neden besin güvenliği ve kalitesi, insan ve toplum sağlığına etkileri Ders için hazırlanmış PPT
2) Pişir-soğut ve pişir-dondur yöntemleri, öğütme yöntemlerinin önemi, uygulama alanları Ders için hazırlanmış PPT
3) Besin kalitesi ve hijyeni yasaları, yönetmelikleri, Türk Gıda Kodeksi, E-kod uygulaması Ders için hazırlanmış PPT
4) Virüs, bakteri ve mantarın genel özellikleri ve etkileri Ders için hazırlanmış PPT
5) Parazitlerin genel özellikleri Ders için hazırlanmış PPT
6) Koruyucu gıda katkı maddeleri, nitrit, nitrat, MSG vb. Ders için hazırlanmış PPT
7) Bakteriyel besin zehirlenmeleri Ders için hazırlanmış PPT
8) Ara sınav -
9) Besin güvenliğini bozan organik ve inorganik kimyasallar Ders için hazırlanmış PPT
10) Besin bozulmaları- Et, et ürünleri, tavuk ve deniz ürünleri Ders için hazırlanmış PPT
11) Besin bozulmaları- Süt, peynir, yoğurt Ders için hazırlanmış PPT
12) Konserve, depolama yöntemleri ve bozulma Ders için hazırlanmış PPT
13) Belirli pişirme yöntemlerinin kalite etkileri Ders için hazırlanmış PPT
14) Öğrenci sunumları Ders için hazırlanmış PPT
15) Öğrenci sunumları Ders için hazırlanmış PPT
16) Final sınavı -

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Ders için hazırlanmış PPT
Diğer Kaynaklar: 1. Merdol TK. Food Hygiene and Quality
2. Wardley BL, Puntis JWL, Taitz LS. Handbook of Child Nutrition, 2 nd ed, Oxford University Press, Oxford, 1997

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

Program Kazanımları
1) Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiyi kazanır.
2) Güncel bilgiye ulaşarak teknolojik araç gereçler konusunda bilgi edinir.
3) Teknolojiyi kullanarak edindiği bilimsel bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir, farklı disiplinler ve meslektaşlarıyla etik ilkeler doğrultusunda iletişim kurarak bilgilerini paylaşır.
4) Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, ekip çalışması yaparak bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
5) Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, etik ilkeler doğrultusunda bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, tartışır, yorumlar.
6) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiyi kazanır.
2) Güncel bilgiye ulaşarak teknolojik araç gereçler konusunda bilgi edinir.
3) Teknolojiyi kullanarak edindiği bilimsel bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir, farklı disiplinler ve meslektaşlarıyla etik ilkeler doğrultusunda iletişim kurarak bilgilerini paylaşır.
4) Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, ekip çalışması yaparak bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
5) Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, etik ilkeler doğrultusunda bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, tartışır, yorumlar.
6) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Okuma
Ödev

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Uygulama 6 3 18
Sunum / Seminer 1 48 48
Ödevler 2 30 60
Ara Sınavlar 1 2 2
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 172