BESLENME VE DİYETETİK (YL) (TEZLİ)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: 3013002010
Ders İsmi: Nütrigenetik
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 6
Öğretim Dili:
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Anabilim Dalı/Lisansüstü Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Yüksek Lisans TYYÇ:7. Düzey QF-EHEA:2. Düzey EQF-LLL:7. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. M.Emel ALPHAN
Dersi Veren(ler): Prof. Dr. Emre TEPELİ
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Gen-besin öğesi ilişkisi, gen-beslenme-hastalık ilişkisi ve genetik beslenmeye ilişkin bilgi ve beceri kazandırmak ve son bilimsel gelişmelerin takip edilmesi amaçlanmıştır.
Dersin İçeriği: Genetik varyasyon; nutrigenetik, nutrigenomik, gen-besin öğesi ilişkisi, gen-beslenme-hastalık ilişkisi ve genetik beslenmenin geleceğine ilişkin konuları içermektedir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
1) Hastalıklarla ilişkili genlerin ekspresyonunu artırmada besin ögeleri tüketim önerileri yapabilecekler.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Genetik varyasyon 1. Ders için hazırlanmış PPT 2. Simopoulos, AP. ve Ordovas, JM. Nutrigenetics And Nutrigenomics, World Review of Nutrition and Dietetics, Vol.93, Karger, 2004. 3. Mine, Y., Miyashita, K. and Shahidi, F. Nutrigenomics and proteomics in health and disease. Food factors and gene interaction. Wiley-Blackwell, 2009.
2) Nütrigenomik 1. Ders için hazırlanmış PPT 2. Simopoulos, AP. ve Ordovas, JM. Nutrigenetics And Nutrigenomics, World Review of Nutrition and Dietetics, Vol.93, Karger, 2004. 3. Mine, Y., Miyashita, K. and Shahidi, F. Nutrigenomics and proteomics in health and disease. Food factors and gene interaction. Wiley-Blackwell, 2009.
3) Nutrigenetik 1. Ders için hazırlanmış PPT 2. Simopoulos, AP. ve Ordovas, JM. Nutrigenetics And Nutrigenomics, World Review of Nutrition and Dietetics, Vol.93, Karger, 2004. 3. Mine, Y., Miyashita, K. and Shahidi, F. Nutrigenomics and proteomics in health and disease. Food factors and gene interaction. Wiley-Blackwell, 2009.
4) Genetik varyasyon ve beslenme gereksinimleri 1. Ders için hazırlanmış PPT 2. Simopoulos, AP. ve Ordovas, JM. Nutrigenetics And Nutrigenomics, World Review of Nutrition and Dietetics, Vol.93, Karger, 2004. 3. Mine, Y., Miyashita, K. and Shahidi, F. Nutrigenomics and proteomics in health and disease. Food factors and gene interaction. Wiley-Blackwell, 2009.
5) Gen-Makro besin öğesi etkileşimi 1. Ders için hazırlanmış PPT 2. Simopoulos, AP. ve Ordovas, JM. Nutrigenetics And Nutrigenomics, World Review of Nutrition and Dietetics, Vol.93, Karger, 2004. 3. Mine, Y., Miyashita, K. and Shahidi, F. Nutrigenomics and proteomics in health and disease. Food factors and gene interaction. Wiley-Blackwell, 2009.
6) Gen-Mikro besin öğesi etkileşimi 1. Ders için hazırlanmış PPT 2. Simopoulos, AP. ve Ordovas, JM. Nutrigenetics And Nutrigenomics, World Review of Nutrition and Dietetics, Vol.93, Karger, 2004. 3. Mine, Y., Miyashita, K. and Shahidi, F. Nutrigenomics and proteomics in health and disease. Food factors and gene interaction. Wiley-Blackwell, 2009.
7) Gen-Biyoaktif besin bileşenleri 1. Ders için hazırlanmış PPT 2. Simopoulos, AP. ve Ordovas, JM. Nutrigenetics And Nutrigenomics, World Review of Nutrition and Dietetics, Vol.93, Karger, 2004. 3. Mine, Y., Miyashita, K. and Shahidi, F. Nutrigenomics and proteomics in health and disease. Food factors and gene interaction. Wiley-Blackwell, 2009.
8) Nutrigenetik – Kardiyovasküler hastalıklar 1. Ders için hazırlanmış PPT 2. Simopoulos, AP. ve Ordovas, JM. Nutrigenetics And Nutrigenomics, World Review of Nutrition and Dietetics, Vol.93, Karger, 2004. 3. Mine, Y., Miyashita, K. and Shahidi, F. Nutrigenomics and proteomics in health and disease. Food factors and gene interaction. Wiley-Blackwell, 2009. 4. Peña-Romero, A. C., Navas-Carrillo, D., Marín, F., & Orenes-Piñero, E. (2018). The future of nutrition: Nutrigenomics and nutrigenetics in obesity and cardiovascular diseases. Critical reviews in food science and nutrition, 58(17), 3030-3041.
9) Nutrigenetik – Tip 2 diyabetes mellitus 1. Ders için hazırlanmış PPT 2. Simopoulos, AP. ve Ordovas, JM. Nutrigenetics And Nutrigenomics, World Review of Nutrition and Dietetics, Vol.93, Karger, 2004. 3. Mine, Y., Miyashita, K. and Shahidi, F. Nutrigenomics and proteomics in health and disease. Food factors and gene interaction. Wiley-Blackwell, 2009. 4. Berná, G., Oliveras-López, M. J., Jurado-Ruíz, E., Tejedo, J., Bedoya, F., Soria, B., & Martín, F. (2014). Nutrigenetics and nutrigenomics insights into diabetes etiopathogenesis. Nutrients, 6(11), 5338-5369.
10) Nutrigenetik – Kanser 1. Ders için hazırlanmış PPT 2. Simopoulos, AP. ve Ordovas, JM. Nutrigenetics And Nutrigenomics, World Review of Nutrition and Dietetics, Vol.93, Karger, 2004. 3. Mine, Y., Miyashita, K. and Shahidi, F. Nutrigenomics and proteomics in health and disease. Food factors and gene interaction. Wiley-Blackwell, 2009. 4. Sapienza, C., & Issa, J. P. (2016). Diet, nutrition, and cancer epigenetics. Annual review of nutrition, 36, 665-681. 5. Nasir, A., Bullo, M. M. H., Ahmed, Z., Imtiaz, A., Yaqoob, E., Safdar, M., ... & Yaqoob, S. (2022). Nutrigenomics: Epigenetics and cancer prevention: A comprehensive review. Critical reviews in food science and nutrition, 60(8), 1375-1387.
11) Öğrenci sunumları Ders için hazırlanmış öğrenci sunumları
12) Öğrenci sunumları Ders için hazırlanmış öğrenci sunumları
13) Öğrenci sunumları Ders için hazırlanmış öğrenci sunumları
14) Öğrenci sunumları Ders için hazırlanmış öğrenci sunumları
15) Öğrenci sunumları Ders için hazırlanmış öğrenci sunumları
16) Final sınavı -

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1. Simopoulos, AP. ve Ordovas, JM. Nutrigenetics And Nutrigenomics, World Review of Nutrition and Dietetics, Vol.93, Karger, 2004.
2. Mine, Y., Miyashita, K. and Shahidi, F. Nutrigenomics and proteomics in health and disease. Food factors and gene interaction. Wiley-Blackwell, 2009.
Diğer Kaynaklar: 1. Simopoulos, AP. ve Ordovas, JM. Nutrigenetics And Nutrigenomics, World Review of Nutrition and Dietetics, Vol.93, Karger, 2004.
2. Mine, Y., Miyashita, K. and Shahidi, F. Nutrigenomics and proteomics in health and disease. Food factors and gene interaction. Wiley-Blackwell, 2009.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

Program Kazanımları
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir.
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır.
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır.
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular.
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer.
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar.
9) Beslenme ve Diyetetik edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek öğrenmesini yönlendirebilir.
10) Beslenme ve Diyetetik alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir.
11) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. 3
2) Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır. 3
3) Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. 2
4) Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. 1
5) Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. 1
6) Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. 3
7) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. 3
8) Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. 4
9) Beslenme ve Diyetetik edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek öğrenmesini yönlendirebilir. 4
10) Beslenme ve Diyetetik alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir. 3
11) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. 5

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Ders
Okuma
Ödev

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 1 % 50
Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 5 10 50
Sunum / Seminer 2 20 40
Ödevler 1 48 48
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 182