BESLENME VE DİYETETİK (YL) (TEZSİZ)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: 3013002010
Ders İsmi: Nütrigenetik
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 6
Öğretim Dili:
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Anabilim Dalı/Lisansüstü Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Yüksek Lisans TYYÇ:7. Düzey QF-EHEA:2. Düzey EQF-LLL:7. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. M.Emel ALPHAN
Dersi Veren(ler): Prof. Dr. Emre TEPELİ
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Gen-besin öğesi ilişkisi, gen-beslenme-hastalık ilişkisi ve genetik beslenmeye ilişkin bilgi ve beceri kazandırmak ve son bilimsel gelişmelerin takip edilmesi amaçlanmıştır.
Dersin İçeriği: Genetik varyasyon; nutrigenetik, nutrigenomik, gen-besin öğesi ilişkisi, gen-beslenme-hastalık ilişkisi ve genetik beslenmenin geleceğine ilişkin konuları içermektedir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
1) Hastalıklarla ilişkili genlerin ekspresyonunu artırmada besin ögeleri tüketim önerileri yapabilecekler.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Genetik varyasyon 1. Ders için hazırlanmış PPT 2. Simopoulos, AP. ve Ordovas, JM. Nutrigenetics And Nutrigenomics, World Review of Nutrition and Dietetics, Vol.93, Karger, 2004. 3. Mine, Y., Miyashita, K. and Shahidi, F. Nutrigenomics and proteomics in health and disease. Food factors and gene interaction. Wiley-Blackwell, 2009.
2) Nütrigenomik 1. Ders için hazırlanmış PPT 2. Simopoulos, AP. ve Ordovas, JM. Nutrigenetics And Nutrigenomics, World Review of Nutrition and Dietetics, Vol.93, Karger, 2004. 3. Mine, Y., Miyashita, K. and Shahidi, F. Nutrigenomics and proteomics in health and disease. Food factors and gene interaction. Wiley-Blackwell, 2009.
3) Nutrigenetik 1. Ders için hazırlanmış PPT 2. Simopoulos, AP. ve Ordovas, JM. Nutrigenetics And Nutrigenomics, World Review of Nutrition and Dietetics, Vol.93, Karger, 2004. 3. Mine, Y., Miyashita, K. and Shahidi, F. Nutrigenomics and proteomics in health and disease. Food factors and gene interaction. Wiley-Blackwell, 2009.
4) Genetik varyasyon ve beslenme gereksinimleri 1. Ders için hazırlanmış PPT 2. Simopoulos, AP. ve Ordovas, JM. Nutrigenetics And Nutrigenomics, World Review of Nutrition and Dietetics, Vol.93, Karger, 2004. 3. Mine, Y., Miyashita, K. and Shahidi, F. Nutrigenomics and proteomics in health and disease. Food factors and gene interaction. Wiley-Blackwell, 2009.
5) Gen-Makro besin öğesi etkileşimi 1. Ders için hazırlanmış PPT 2. Simopoulos, AP. ve Ordovas, JM. Nutrigenetics And Nutrigenomics, World Review of Nutrition and Dietetics, Vol.93, Karger, 2004. 3. Mine, Y., Miyashita, K. and Shahidi, F. Nutrigenomics and proteomics in health and disease. Food factors and gene interaction. Wiley-Blackwell, 2009.
6) Gen-Mikro besin öğesi etkileşimi 1. Ders için hazırlanmış PPT 2. Simopoulos, AP. ve Ordovas, JM. Nutrigenetics And Nutrigenomics, World Review of Nutrition and Dietetics, Vol.93, Karger, 2004. 3. Mine, Y., Miyashita, K. and Shahidi, F. Nutrigenomics and proteomics in health and disease. Food factors and gene interaction. Wiley-Blackwell, 2009.
7) Gen-Biyoaktif besin bileşenleri 1. Ders için hazırlanmış PPT 2. Simopoulos, AP. ve Ordovas, JM. Nutrigenetics And Nutrigenomics, World Review of Nutrition and Dietetics, Vol.93, Karger, 2004. 3. Mine, Y., Miyashita, K. and Shahidi, F. Nutrigenomics and proteomics in health and disease. Food factors and gene interaction. Wiley-Blackwell, 2009.
8) Nutrigenetik – Kardiyovasküler hastalıklar 1. Ders için hazırlanmış PPT 2. Simopoulos, AP. ve Ordovas, JM. Nutrigenetics And Nutrigenomics, World Review of Nutrition and Dietetics, Vol.93, Karger, 2004. 3. Mine, Y., Miyashita, K. and Shahidi, F. Nutrigenomics and proteomics in health and disease. Food factors and gene interaction. Wiley-Blackwell, 2009. 4. Peña-Romero, A. C., Navas-Carrillo, D., Marín, F., & Orenes-Piñero, E. (2018). The future of nutrition: Nutrigenomics and nutrigenetics in obesity and cardiovascular diseases. Critical reviews in food science and nutrition, 58(17), 3030-3041.
9) Nutrigenetik – Tip 2 diyabetes mellitus 1. Ders için hazırlanmış PPT 2. Simopoulos, AP. ve Ordovas, JM. Nutrigenetics And Nutrigenomics, World Review of Nutrition and Dietetics, Vol.93, Karger, 2004. 3. Mine, Y., Miyashita, K. and Shahidi, F. Nutrigenomics and proteomics in health and disease. Food factors and gene interaction. Wiley-Blackwell, 2009. 4. Berná, G., Oliveras-López, M. J., Jurado-Ruíz, E., Tejedo, J., Bedoya, F., Soria, B., & Martín, F. (2014). Nutrigenetics and nutrigenomics insights into diabetes etiopathogenesis. Nutrients, 6(11), 5338-5369.
10) Nutrigenetik – Kanser 1. Ders için hazırlanmış PPT 2. Simopoulos, AP. ve Ordovas, JM. Nutrigenetics And Nutrigenomics, World Review of Nutrition and Dietetics, Vol.93, Karger, 2004. 3. Mine, Y., Miyashita, K. and Shahidi, F. Nutrigenomics and proteomics in health and disease. Food factors and gene interaction. Wiley-Blackwell, 2009. 4. Sapienza, C., & Issa, J. P. (2016). Diet, nutrition, and cancer epigenetics. Annual review of nutrition, 36, 665-681. 5. Nasir, A., Bullo, M. M. H., Ahmed, Z., Imtiaz, A., Yaqoob, E., Safdar, M., ... & Yaqoob, S. (2022). Nutrigenomics: Epigenetics and cancer prevention: A comprehensive review. Critical reviews in food science and nutrition, 60(8), 1375-1387.
11) Öğrenci sunumları Ders için hazırlanmış öğrenci sunumları
12) Öğrenci sunumları Ders için hazırlanmış öğrenci sunumları
13) Öğrenci sunumları Ders için hazırlanmış öğrenci sunumları
14) Öğrenci sunumları Ders için hazırlanmış öğrenci sunumları
15) Öğrenci sunumları Ders için hazırlanmış öğrenci sunumları
16) Final sınavı -

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1. Simopoulos, AP. ve Ordovas, JM. Nutrigenetics And Nutrigenomics, World Review of Nutrition and Dietetics, Vol.93, Karger, 2004.
2. Mine, Y., Miyashita, K. and Shahidi, F. Nutrigenomics and proteomics in health and disease. Food factors and gene interaction. Wiley-Blackwell, 2009.
Diğer Kaynaklar: 1. Simopoulos, AP. ve Ordovas, JM. Nutrigenetics And Nutrigenomics, World Review of Nutrition and Dietetics, Vol.93, Karger, 2004.
2. Mine, Y., Miyashita, K. and Shahidi, F. Nutrigenomics and proteomics in health and disease. Food factors and gene interaction. Wiley-Blackwell, 2009.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

Program Kazanımları
1) Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiyi kazanır.
2) Güncel bilgiye ulaşarak teknolojik araç gereçler konusunda bilgi edinir.
3) Teknolojiyi kullanarak edindiği bilimsel bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir, farklı disiplinler ve meslektaşlarıyla etik ilkeler doğrultusunda iletişim kurarak bilgilerini paylaşır.
4) Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, ekip çalışması yaparak bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
5) Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, etik ilkeler doğrultusunda bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, tartışır, yorumlar.
6) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiyi kazanır.
2) Güncel bilgiye ulaşarak teknolojik araç gereçler konusunda bilgi edinir.
3) Teknolojiyi kullanarak edindiği bilimsel bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir, farklı disiplinler ve meslektaşlarıyla etik ilkeler doğrultusunda iletişim kurarak bilgilerini paylaşır.
4) Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, ekip çalışması yaparak bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
5) Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, etik ilkeler doğrultusunda bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, tartışır, yorumlar.
6) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Ders
Okuma
Ödev

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 1 % 50
Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 5 10 50
Sunum / Seminer 2 20 40
Ödevler 1 48 48
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 182