Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Beslenme ve Diyetetik araştırmalarına giriş, temel kavramlar ve tanımlar |
Ders için hazırlanmış PPT |
2) |
Farklı araştırma türleri |
Ders için hazırlanmış PPT |
3) |
Araştırma planlama, araştırma sorusunu belirleme, literatür tarama ve değerlendirme |
Ders için hazırlanmış PPT |
4) |
Araştırma planlama, hipotez ve amaç belirleme, değişkenlerin belirlenmesi, karıştırıcı değişkenler |
Ders için hazırlanmış PPT |
5) |
Araştırma planlama, yöntemin belirlenmesi |
Ders için hazırlanmış PPT |
6) |
Beslenme ve Diyetetik araştırmalarının temel ilkeleri |
Ders için hazırlanmış PPT |
7) |
Araştırmanın yürütülmesi sırasında gerçekleşebilecek olası hatalar ve önleme yöntemleri |
Ders için hazırlanmış PPT |
8) |
Vize sınavı |
- |
9) |
Araştırma etiğinin temel ilkeleri |
Ders için hazırlanmış PPT |
10) |
Farklı araştırma türlerinde etik ilkeler, biyoetik |
Ders için hazırlanmış PPT |
11) |
Etik kurul başvurusu, aydınlatılmış onam formu |
Ders için hazırlanmış PPT |
12) |
Yayın etiğinde temel ilkeler |
Ders için hazırlanmış PPT |
13) |
Öğrenci proje sunumları |
Ders için hazırlanmış PPT |
14) |
Öğrenci proje sunumları |
Ders için hazırlanmış PPT |
15) |
Öğrenci proje sunumları |
Ders için hazırlanmış PPT |
16) |
Final sınavı |
- |
Ders Notları / Kitaplar: |
Ders için hazırlanmış PPT
1. Walter Willett, Nutritional Epidemiology, 3rd Edition, Oxford Publishing, 2013.
2. Julie A. Lovegrove, Leanne Hodson, Sangita Sharma, Susan A. Lanham-New. Nutrition Research Methodologies, Blackwell Publishing, Oxford 2015.
3. Helen Aveyard, Doing a Literature Review in Health and Social Care: A Practical Guide, McGraw-Hill, England 2014.
4. European Textbook on Ethics in Research, EU Commission, 2010.
5. Ezekiel J. Emanuel, Christine C. Grady, Robert A. Crouch, Reidar K. Lie, Franklin G. Miller, David D. Wendler, The Oxford Textbook of Clinical Research Ethics, Oxford Publishing, New York 2011.
6. Marcus Düwell, Bioethics. Taylor and Francis, 2012. |
Diğer Kaynaklar: |
1. Walter Willett, Nutritional Epidemiology, 3rd Edition, Oxford Publishing, 2013.
2. Julie A. Lovegrove, Leanne Hodson, Sangita Sharma, Susan A. Lanham-New. Nutrition Research Methodologies, Blackwell Publishing, Oxford 2015.
3. Helen Aveyard, Doing a Literature Review in Health and Social Care: A Practical Guide, McGraw-Hill, England 2014.
4. European Textbook on Ethics in Research, EU Commission, 2010.
5. Ezekiel J. Emanuel, Christine C. Grady, Robert A. Crouch, Reidar K. Lie, Franklin G. Miller, David D. Wendler, The Oxford Textbook of Clinical Research Ethics, Oxford Publishing, New York 2011.
6. Marcus Düwell, Bioethics. Taylor and Francis, 2012. |
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir. |
|
2) |
Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır. |
|
3) |
Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır. |
|
4) |
Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular. |
|
5) |
Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer. |
|
6) |
Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. |
|
7) |
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. |
|
8) |
Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar. |
|
9) |
Beslenme ve Diyetetik edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek öğrenmesini yönlendirebilir. |
|
10) |
Beslenme ve Diyetetik alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir. |
|
11) |
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. |
|