AMELİYATHANE HİZMETLERİ | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | 5010003014 | ||||||||
Ders İsmi: | Girişimcilik ve İnovasyon | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Üniversite Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Öğr.Gör. Erkan KOLAT | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Dr.Öğr.Üyesi Elif TARAKÇI |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu ders girişimcilik ile ilgili öğrencilerde farkındalık oluşturmak ve kariyerlerinde kullanacakları uygulamaları tanıtmayı amaçlamaktadır. Girişimciliğin önemini kavraması, kendi girişimci kişilik özelliklerini keşfetmesi, girişimci olmak için gerekli bilgi ve beceriyi kazanmaları ve bir iş fikrini iş modeline dönüştürerek bu yetkinlikleri uygulamalı olarak öğrenmeleri amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği: | Girişimcilik ve inovasyon ders içeriği genellikle girişimcilik ve inovasyon süreçlerini, yöntemlerini, araçlarını ve başarı faktörlerini ele alarak temel disiplinlerde girişimcilik sürecinin nasıl oluştuğunu ortaya koymaktadır. Girişimcilik ekosistemini tanımaları, öğrencilerin takım çalışmasını öğrenmeleri, gözlemlerine dayanarak yenilikçi bir iş fikir geliştirmeleri, bu iş fikri için fizibilite çalışması yapmaları ve iş modeli oluşturmaları sağlanacaktır. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Girişimcilik ve Girişimcilik İle İlgili Kavramlar, Girişimciliğin Tarihçesi | Ders Notları |
2) | Girişimcinin Özellikleri, Girişimcilik ve Kültür | Ders Notları |
3) | Girişimcilik Türleri, Girişimsel Karar Verme Süreci ve Girişimciliği Etkileyen Faktörler, Girişimciliğin Avantaj ve Dezavantajları, Girişimcilikte Başarı Faktörleri | Ders Notları |
4) | Girişimciliğin Ekonomik Gelişmedeki Rolü, Dünyada ve Türkiye'de Girişimcilik | Ders Notları |
5) | Dijitalleşme ve Sosyal Girişimcilik | Ders Notları |
6) | Girişimcilikte Risk Yönetimi Başarılar/Başarısızlıklar | |
7) | Ara Sınav | |
8) | İnovasyon ve İş Modeli İnovasyonu | Ders Notları |
9) | İş Fikri Geliştirme, İş Fikri Geliştirme Yöntemleri | Ders Notları |
10) | İş Modeli | Ders Notları |
11) | İş Planı | Ders Notları |
12) | İş Modeli Uygulama | Ders Notları |
13) | Networking, Asansör Konuşması | Ders Notları |
14) | Sunum Hazırlama Teknikleri, Yatırımcı Sunumu Hazırlama | Ders Notları |
15) | Sunumlar | |
16) | Final Sınavı |
Ders Notları / Kitaplar: | Ders Notları |
Diğer Kaynaklar: | Girişimcilik, Prof. Dr. Seyhun Doğan, İstanbul Üniversitesi, 2015. |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||||||||||
1) Ameliyat öncesinde ameliyat masalarını kontrol eder, hazır hale getirir, gerekli destek malzemelerini hazırlayarak güvenli bir çalışma ortamı oluşturabilir. | |||||||||||||
2) Hastanın ameliyat odasına alınmasına, pozisyon verilmesine ve ameliyat sonrası nakline yardımcı olabilir. | |||||||||||||
3) Ameliyat sırasında dolaşan tekniker olarak ekibi destekler, çıkarılan materyalleri uygun şartlarda ilgili birimlere gönderebilir. | |||||||||||||
4) Sterilizasyon öncesi cerrahi setleri temizleyerek, set dizimi, tekstil bohça ve paket malzeme hazırlığı yapabilir. | |||||||||||||
5) Cerrahi malzemelerin sterilizasyonunu ve uygun şartlarda korunmasını sağlayabilir. | |||||||||||||
6) Her ameliyattan sonra ameliyat odasını, malzeme ve ekipman yönünden hazır hale getirebilir. | |||||||||||||
7) Cerrahi işlem sırasında hekimin uygun gördüğü durum ve şekilde, asepsi ve antisepsi ilkelerine uygun şekilde steril olarak cerrahi ekibe yardım edebilir. | |||||||||||||
8) Mesleği ile ilgili bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirir. | |||||||||||||
9) Ameliyathane Teknikeri olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuat ve mesleki etik kuralları bilir ve bu kurallara uygun davranır. | |||||||||||||
10) Mezunlar ameliyathane hizmetleri alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve becerileri kullanarak ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilir. | |||||||||||||
11) Mezunlar ameliyathane hizmetleri alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak çalışabilir. | |||||||||||||
12) Mezunlar cerrahi girişimlerile ilgili temel düzeyde teorik ve uygulamalı bilgilere sahiptir. | |||||||||||||
13) Mezunlar etik çerçeveye ilişkin bilgiye sahiptir. | |||||||||||||
14) Mezunlar alanı ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanıp hem sözel hem de yazılı iletişim kurarak kendini etkin ifade eder. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Ameliyat öncesinde ameliyat masalarını kontrol eder, hazır hale getirir, gerekli destek malzemelerini hazırlayarak güvenli bir çalışma ortamı oluşturabilir. | |
2) | Hastanın ameliyat odasına alınmasına, pozisyon verilmesine ve ameliyat sonrası nakline yardımcı olabilir. | |
3) | Ameliyat sırasında dolaşan tekniker olarak ekibi destekler, çıkarılan materyalleri uygun şartlarda ilgili birimlere gönderebilir. | |
4) | Sterilizasyon öncesi cerrahi setleri temizleyerek, set dizimi, tekstil bohça ve paket malzeme hazırlığı yapabilir. | |
5) | Cerrahi malzemelerin sterilizasyonunu ve uygun şartlarda korunmasını sağlayabilir. | |
6) | Her ameliyattan sonra ameliyat odasını, malzeme ve ekipman yönünden hazır hale getirebilir. | |
7) | Cerrahi işlem sırasında hekimin uygun gördüğü durum ve şekilde, asepsi ve antisepsi ilkelerine uygun şekilde steril olarak cerrahi ekibe yardım edebilir. | |
8) | Mesleği ile ilgili bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirir. | |
9) | Ameliyathane Teknikeri olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuat ve mesleki etik kuralları bilir ve bu kurallara uygun davranır. | |
10) | Mezunlar ameliyathane hizmetleri alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve becerileri kullanarak ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilir. | |
11) | Mezunlar ameliyathane hizmetleri alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak çalışabilir. | |
12) | Mezunlar cerrahi girişimlerile ilgili temel düzeyde teorik ve uygulamalı bilgilere sahiptir. | |
13) | Mezunlar etik çerçeveye ilişkin bilgiye sahiptir. | |
14) | Mezunlar alanı ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanıp hem sözel hem de yazılı iletişim kurarak kendini etkin ifade eder. |
Alan Çalışması | |
Anlatım | |
Beyin fırtınası /Altı şapka | |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Grup çalışması ve ödevi | |
Okuma | |
Seminer | |
Soru cevap/ Tartışma | |
Teknik gezi |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Ödev | |
Sunum |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Toplam | % | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 0 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % | |
Toplam | % |