İŞLETME (İNGİLİZCE) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | 1314002001 | ||||||||
Ders İsmi: | Small and Medium Enterprises Management | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | EN | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Department Elective | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. Özlem Arzu AZER | ||||||||
Dersi Veren(ler): | |||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu dersin amaçları arasında şunlar vardır: • Aileye ait KOBİ'lerin özelliklerini, davranışlarını ve motivasyonlarını eleştirel bir şekilde değerlendirme ve mevcut ve önerilen uluslararası iş gelecekleriyle ilgili bilinçli sonuçlara varma, • Küçük ve orta ölçekli işletmeleri etkilediği için iş ortamının doğasını, iş fırsatlarını ve tehditlerini değerlendirme, • Yaratıcılığın ve yeniliğin aileye ait KOBİ'lerle ve iş fırsatlarının geliştirilmesiyle ilişkisini değerlendirme, • KOBİ'lerin başarısında yönetimin ve liderliğin katkısının önemini değerlendirme. |
Dersin İçeriği: | KOBİ'lerin önemi tartışılmaz: küresel pazarlardaki işletmelerin çoğunluğunu oluşturuyorlar, ulusal düzeyde ekonomik büyümeye ve refaha katkıda bulunuyorlar ve istihdam ve inovasyonun temel itici güçleridirler. Bu ders, bu yapıların küresel ve ulusal ekonomilere bu önemli katkılarının yönetimini ele alacaktır. Ders, küçük ve orta ölçekli işletmelerin stratejik yönetiminin temel özelliklerine ve temel süreçlerine odaklanmaktadır. Ders aynı zamanda, KOBİ'lerin ve aile tarafından işletilen ve aile tarafından işletilen küçük ve orta ölçekli firmaların temel özelliklerinin anlaşılmasına ve bunların zaman içinde sürdürülebilir rekabet avantajlarını etkileyen faktörlere ve kararlara odaklanmaktadır. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Küçük İşletmenizi Başlatmak | - |
2) | Aile İşletmeleri | - |
3) | Küçük İşletmelerin Mülkiyet Biçimleri | - |
4) | Küçük İşletme Oluşturma, Satın Alma veya Franchise Etme | - |
5) | Küçük Bir İşletmeyi Planlama, Organize Etme ve Yönetme | - |
6) | İşletmeniz İçin Doğru Finansmanı Nasıl Elde Edersiniz? | - |
7) | Küçük işletmelerin pazarlama stratejilerini geliştirmek | - |
8) | Ara sınav | - |
9) | Küçük Şirketlerde İnsan Kaynakları ve Çeşitlilik Nasıl Elde Edilir ve Yönetilir | - |
10) | Çalışanlarınız ve Temsilcileri ile İlişkilerinizi Nasıl Sürdürürsünüz? | - |
11) | İşletme Tesislerinin Alınması ve Yerleştirilmesi | - |
12) | Satın Alma, Envanter ve Kalite Kontrol | - |
13) | Temel Finansal Planlama | - |
14) | final sınavından önce genel tekrar | - |
15) | proje sunumları | - |
16) | final | - |
Ders Notları / Kitaplar: | Small Business Management: An Entrepreneur's Guidebook, 8th Edition, By Mary Jane Byrd and Leon Megginson ISBN10: 1259538982, ISBN13: 9781259538988 Copyright: 2018. |
Diğer Kaynaklar: | O. ANNUSHKINA, L. CARCANO, U. LASSINI, et al., Strategic Management and Small and Medium Enterprises, McGraw, 2012. |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||||||||||
1) İşletme alanındaki temel bilgi, kavram ve mevcut teorik bilgiler ve güncel gelişmelere hakim olur. | |||||||||||||
2) Küresel iş ortamındaki başlıca aktörleri, koşul ve dinamikleri anlar. | |||||||||||||
3) İş Hayatıyla ilgili etik, hukuki ve güvenlik konularını kavrar. | |||||||||||||
4) Etkin veri toplama ve analiz yöntemleri ile araştırmalardan doğru çıkarımlara ulaşarak sonuçlarını paylaşır. | |||||||||||||
5) Kurumsal çevredeki değişikliklere bağlı olarak iş süreçlerinde oluşabilecek sorunlara yaratıcı çözüm önerileri geliştirir. | |||||||||||||
6) Sorumluluğu altında çalışanların ilgili alandaki gelişimine yönelik faaliyetleri planlar ve etkin liderlik sergiler. | |||||||||||||
7) Alanı ile ilgili karmaşık ve öngörülemeyen sorunları çözmek için sorumluluk alır. | |||||||||||||
8) İşletme alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | |||||||||||||
9) Yaşam boyu öğrenme kavramına bağlı kalarak kişisel ve kurumsal gelişimi destekler. | |||||||||||||
10) Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini bilimsel verilerle destekleyerek ilgili kişilerle paylaşır. | |||||||||||||
11) Bir yabancı dili kullanarak alanındaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri takip eder. | |||||||||||||
12) Karmaşık ve hızla değişen küresel iş ortamındaki değişimlere uyum sağlamanın önemini ve gereğini yenilikçi bir bakış açısıyla kavrar. | |||||||||||||
13) Farklı kültür ve gruplara ait kurum içi ve dışından kişilerle sözlü ve yazılı şekilde etkili iletişim kurar. | |||||||||||||
14) Kültürel hakların evrenselliğini destekleyen, sosyal adalet bilincine sahip; çevreye, kurumuna, tarihe ve kültürel mirasa saygılı bir işletmeci olur. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | İşletme alanındaki temel bilgi, kavram ve mevcut teorik bilgiler ve güncel gelişmelere hakim olur. | |
2) | Küresel iş ortamındaki başlıca aktörleri, koşul ve dinamikleri anlar. | |
3) | İş Hayatıyla ilgili etik, hukuki ve güvenlik konularını kavrar. | |
4) | Etkin veri toplama ve analiz yöntemleri ile araştırmalardan doğru çıkarımlara ulaşarak sonuçlarını paylaşır. | |
5) | Kurumsal çevredeki değişikliklere bağlı olarak iş süreçlerinde oluşabilecek sorunlara yaratıcı çözüm önerileri geliştirir. | |
6) | Sorumluluğu altında çalışanların ilgili alandaki gelişimine yönelik faaliyetleri planlar ve etkin liderlik sergiler. | |
7) | Alanı ile ilgili karmaşık ve öngörülemeyen sorunları çözmek için sorumluluk alır. | |
8) | İşletme alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | |
9) | Yaşam boyu öğrenme kavramına bağlı kalarak kişisel ve kurumsal gelişimi destekler. | |
10) | Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini bilimsel verilerle destekleyerek ilgili kişilerle paylaşır. | |
11) | Bir yabancı dili kullanarak alanındaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri takip eder. | |
12) | Karmaşık ve hızla değişen küresel iş ortamındaki değişimlere uyum sağlamanın önemini ve gereğini yenilikçi bir bakış açısıyla kavrar. | |
13) | Farklı kültür ve gruplara ait kurum içi ve dışından kişilerle sözlü ve yazılı şekilde etkili iletişim kurar. | |
14) | Kültürel hakların evrenselliğini destekleyen, sosyal adalet bilincine sahip; çevreye, kurumuna, tarihe ve kültürel mirasa saygılı bir işletmeci olur. |
Ödev |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Ödev | |
Sunum |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 3 | 48 |
Proje | 1 | 20 | 20 |
Ara Sınavlar | 1 | 30 | 30 |
Final | 1 | 40 | 40 |
Toplam İş Yükü | 180 |