Dersin Amacı: |
Bu ders öğrencilerin, iş kazaları ve meslek hastalıkları nedenlerini, iş kazaları ve meslek hastalıklarından korunmaya yönelik bilgi ve beceri edinerek iş yerinde güvenlik önlemlerini tespit edebilmesini, işçi sağlığı ve iş güvenliği mevzuatı konusunda bilgi edinerek iş yerindeki uygulamalarla değerlendirilebilmesini amaçlar. |
Dersin İçeriği: |
Bu ders, iş sağlığı ve güvenliği hakkındaki temel kavramlar ve tarihsel gelişim kavramlarını; işyerindeki işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının görev yetki ve sorumluluklarını; risk, tehlike, birincil, ikincil, üçüncül koruma kavramlarını; fiziksel, kimyasal, biyolojik ve psikososyal riskler; işyerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı ve işyerindeki uygulamalar konularını içerir. |
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
İş Sağlığı ve Güvenliğine Giriş |
İş Sağlığı ve Güvenliği – Hacettepe Üniversitesi Prof. Dr. Nazmi Bilir Prof. Dr. Ali Naci Yıldız |
2) |
İşçi sağlığı ve güvenliği hakkında temel kavramlar ve tarihçe |
İş Sağlığı ve Güvenliği – Hacettepe Üniversitesi Prof. Dr. Nazmi Bilir Prof. Dr. Ali Naci Yıldız |
3) |
İş Güvenliği Uzmanı görev yetki ve sorumlulukları |
İş Sağlığı ve Güvenliği – Hacettepe Üniversitesi Prof. Dr. Nazmi Bilir Prof. Dr. Ali Naci Yıldız |
4) |
İşyeri hekimi görev yetki ve sorumlulukları |
İş Sağlığı ve Güvenliği – Hacettepe Üniversitesi Prof. Dr. Nazmi Bilir Prof. Dr. Ali Naci Yıldız |
5) |
Risk, tehlike, birincil, ikincil ve üçüncül koruma kavramları |
İş Sağlığı ve Güvenliği – Hacettepe Üniversitesi Prof. Dr. Nazmi Bilir Prof. Dr. Ali Naci Yıldız |
6) |
Risk, tehlike, birincil, ikincil ve üçüncül koruma kavramları |
İş Sağlığı ve Güvenliği – Hacettepe Üniversitesi Prof. Dr. Nazmi Bilir Prof. Dr. Ali Naci Yıldız |
7) |
İş kazalarının değerlendirilmesi |
İş Sağlığı ve Güvenliği – Hacettepe Üniversitesi Prof. Dr. Nazmi Bilir Prof. Dr. Ali Naci Yıldız |
8) |
Ara Sınavlar |
|
9) |
Meslek hastalıklarının değerlendirilmesi |
İş Sağlığı ve Güvenliği – Hacettepe Üniversitesi Prof. Dr. Nazmi Bilir Prof. Dr. Ali Naci Yıldız |
10) |
Sağlık sektöründe iş sağlığı ve güvenliği |
İş Sağlığı ve Güvenliği – Hacettepe Üniversitesi Prof. Dr. Nazmi Bilir Prof. Dr. Ali Naci Yıldız |
11) |
Biyolojik ve kimyasal risk faktörleri |
İş Sağlığı ve Güvenliği – Hacettepe Üniversitesi Prof. Dr. Nazmi Bilir Prof. Dr. Ali Naci Yıldız |
12) |
Fiziksel ve psikososyal risk faktörleri |
İş Sağlığı ve Güvenliği – Hacettepe Üniversitesi Prof. Dr. Nazmi Bilir Prof. Dr. Ali Naci Yıldız |
13) |
İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları |
İş Sağlığı ve Güvenliği – Hacettepe Üniversitesi Prof. Dr. Nazmi Bilir Prof. Dr. Ali Naci Yıldız |
14) |
İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği organizasyonu ve yönetim sistemleri |
İş Sağlığı ve Güvenliği – Hacettepe Üniversitesi Prof. Dr. Nazmi Bilir Prof. Dr. Ali Naci Yıldız |
15) |
Dönemin Gözden Geçirilmesi |
|
16) |
Final Sınavları |
|
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Mezunlar dezenfeksiyon, sterilizasyon ve antisepsi ile ilgili temel düzeyde teorik ve uygulamalı bilgilere sahiptir. |
|
2) |
Mezunlar dezenfeksiyon, sterilizasyon ve antisepsi ile ilgili etik çerçeveye ilişkin bilgiye sahiptir. |
|
3) |
Mezunlar dezenfeksiyon, sterilizasyon ve antisepsi ile ilgili temel düzeydeki teorik ve uygulamalı bilgileri kullanır. |
|
4) |
Mezunlar dezenfeksiyon, sterilizasyon ve antisepsi ile ilgili sahip olduğu temel bilgi birikimini kullanarak verilen bir görevi bağımsız olarak yürütür. |
|
5) |
Mezunlar öğrenme için gereksinimlerini belirler ve kendi öğrenmesini yönlendirme yetkinliğine sahiptir. |
|
6) |
Mezunlar dezenfeksiyon, sterilizasyon ve antisepsi alanı ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanıp hem sözel hem de yazılı iletişim kurarak kendini etkin ifade eder. |
|
7) |
Mezunlar sağlık alanında toplumun ve dünyanın gündemindeki gelişmeleri izler ve toplumsal sorumluk bilinci ile değerlendirir. |
|
8) |
Görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuat ve mesleki etik kuralları bilir ve bu kurallara uygun davranır. |
|
9) |
Mezunlar dezenfeksiyon, sterilizasyon ve antisepsi alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilir. |
|
10) |
Mezunlar dezenfeksiyon, sterilizasyon ve antisepsi alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve becerileri kullanarak ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilir. |
|
11) |
Mezunlar dezenfeksiyon, sterilizasyon ve antisepsi ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarır. |
|
12) |
Mezunlar dezenfeksiyon, sterilizasyon ve antisepsi ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır. |
|
13) |
Mezunlar kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranır, bu süreçlere katılır, birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir. |
|
14) |
Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinliklere katkı verir, sağlık alanında toplumun ve dünyanın gündemindeki olayları izler ve gelişmelere duyarlıdır. |
|